PID Σε Gaggia Classic και οχι μονο DIY

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
alexgrc
Όνομα: Αλεξανδρος
Μηχανή:: Expobar Office Leva
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Οι καφέδες μου:: Ethiopia Sidamo, Hausbrandt Academia

Re: PID Σε Gaggia Classic και οχι μονο DIY

Δημοσίευση από alexgrc » Πέμ Σεπ 26, 2013 11:17 am

Ηθελα να μοιραστώ μαζί σας το νέο μου project. Διαβάζωντας για το PID, και επειδή μου άρεσε πολύ η ιδέα της εγκατάστασης του (εχω τελειώσει ηλεκτρονικός) βρήκα μετα απο αρκετό ψάξιμο μία ωραία Gaggia Classic απο Αγγλία και μάλιστα pre Phillips εκδοση οι οποίες φημίζονται ακομα περισσότερο για την αξιοπιστία τους. Έτσι λοιπον καθώς περίμενα να παραλάβω τη μηχανή ξεκίνησα το διάβασμα.

Όταν παρέλαβα τη μηχανή πρωτη δουλεια ήταν ο εξωνυχιστικός καθαρισμός της μηχανής , αφαλάτωση με descal , backflush me cafiza κλπ. Κατόπιν προχωρισα στην εγκατάσταση.

Χρησιμοποίησα αισθητήρα τυπου Κ κλασσικά
http://www.ebay.co.uk/itm/1M-3-3ft-0-40 ... 5654e0a4db

Ο οποίος είναι πιο χονδρός, αφαίρεσα προσεκτικά την εξωτερική βίδα και κατόπιν λέπτυνα το εξωτερικό περιβλημα για να χωράει ισα ισα στην υποδοχη του θερμοστάτη. Πριν τον τοποθετήσω ωστόσο εβαλα αρκετη θερμοεπαγωγική πάστα (artic silver 5) για καλύτερη επαγωγή.

Όσον αφορα λεπτομέριες της συνδεσμολογίας και της διαδικασίας υπάρχουν αρκετές πληροφορίες οπως έχει γραφτεί παραπάνω. Ένας προβληματισμός που είχα ήταν και η εμφάνιση γιατι ήθελα να είναι και οπτικά όμορφο το αποτέλεσμα, δεν ήθελα φαίνεται γυμνό το PID της Sestos που επέλεξα. Ξεκίνησε το ψάξιμο για κάποιο κουτί αρχικά απο το ιντερνετ αλλα δεν εβρισκα σε αρκετα κοντινες διαστάσεις για να μην είναι τεράστιο, κατόπιν εψαξα σε supermarket και στο jumbo μπας και βρω κατι που να πλησιάζει τις διαστάσεις. Τελικά δεν βρήκα και εφοδιασμένος με όρεξη και μεράκι κατασκεύασα αυτό που θα δείτε παρακάτω απο πλαστικό σωλήνα που πήρα απο κατάστημα με υδραυλικά, δεν μας ενδιαφέρει όμως αυτό τόσο, απλα το αναφέρω γιατι μου πήρε 2 μερες να το τελειώσω.

Μετα την εγκατάσταση και τον αρχικό έλεγχο λειτουργίας του PID έπρεπε να γίνει η ρύθμιση του. Το ποιο σημαντικό που πρέπει να γίνει πιστεύω σε μια τέτοια εφαρμογή είναι να κάνεις την αντιστοίχηση της θερμοκρασίας που βλέπεις στο σημείο που έχεις το σενσορα με αυτή που θα έχεις στο νερο που φθάνει στο καλαθάκι σου. Έκανα πολλές μετρήσεις με διάφορους τρόπους χρησιμοποιώντας ψηφιακό θερμόμετρο. Για το σκοπο αυτό πηρα ενα καλαθάκι και εκανα μια μικρη τρίπα ισα ισα να περναει ο θερμοσενσορας τον οποίο εβαλα μεσα απο το spout. Κατοπιν εγιναν πολλες δοκιμες με και χωρις καφε ωστε να καταλήξω σε ενα ασφαλες συμπέρασμα. Κατοπιν ρυθμισα το PID ωστε να σου δειχνει και να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία εκχύλισης και οχι αυτη που βλέπει ο σενσορας. (τοσο νερο που ετρεξε ηταν οτι πρεπει για να καθαρίσει καλα και η μηχανή απο το descal ! )

Όλα αυτα λοιπον ξεκίνησαν διαβάζωντας αυτό το φόρουμ και μου κόλισαν αυτό το ωραίο "μικρόβιο" του ποιοτικού καφέ. Να πω ενα ευχαριστώ λοιπον σε όλους. Αφου παίξω λίγο με τη μηχανή θα μπει προς πώληση σε τιμή κόστους για όποιον ενδιαφέρεται.

Να πω οτι πρωτη φορα κανω μια τετοια περιγραφή-(review?) , ελπίζω να εδωσα μια ιδέα αν και δεν είμαι τοσο καλός σε στον τομέα αυτό.
Εχθές τράβιξα ένα βιντεάκι το οποίο παραθέτω εδώ μαζί με κάποιες φωτογραφίες.

Μερικές φωτογραφίες:
IMG_4464.jpg
IMG_4494.jpg
IMG_4491.jpg
IMG_4492.jpg

Άβαταρ μέλους
Hillmaster
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: Gaggia Classic 2013
2η Μηχανή:: Illy Iperespresso
Μύλος:: Ποτέ ξανά Mahlkoenig
Οι καφέδες μου:: Σκέτοι, και διπλοί

Δημοσίευση από Hillmaster » Πέμ Σεπ 26, 2013 1:07 pm

Μπράβο Αλέξανδρε! :oneup:

Πολύ ωραία δουλειά, με πολύ ωραίο, οπτικό αποτέλεσμα. Φαίνεται το μεράκι και η ικανότητά των χεριών σου στα μαστορέματα.

Επίσης, πολύ επαγγελματική και η παρουσίαση στο βίντεο. :respekt:

Όταν κάνεις περισσότερες δοκιμές πες μας και το γευστικό αποτέλεσμα που παίρνεις στα φλυτζάνια που φτιάχνεις.

Mόλις μάθω και εγώ τα "χούγια" τις δικιάς μου έχω σκοπό να της βάλω ένα PID (η δικιά μου ανήκει στη μετά τη PHILIPS εποχή. Μένει να αποδειχθεί πόσο αξιόπιστες είναι σε σχέση με εκείνες προ-PHILIPS).

Άβαταρ μέλους
alexgrc

Δημοσίευση από alexgrc » Πέμ Σεπ 26, 2013 3:25 pm

Ευχαριστώ Ηλία.Αυτή η μηχανή εχει διαφορετικό ακροφύσιο ατμού , αν βγάλεις το πλαστικό κάλυμμα σου μένει ένα μεταλλικό σωλήνακι με μια τρύπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα σκέτο και δεν χρειάζεσαι το wand της Sylvia . Θα ανεβάσω καμία φωτό αργότερα .

Άβαταρ μέλους
Hillmaster
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: Gaggia Classic 2013
2η Μηχανή:: Illy Iperespresso
Μύλος:: Ποτέ ξανά Mahlkoenig
Οι καφέδες μου:: Σκέτοι, και διπλοί

Δημοσίευση από Hillmaster » Πέμ Σεπ 26, 2013 5:04 pm

Πράγματι, το μεταλλικό στέλεχος που κουμπώνει το δικό σου paranello δείχνει αρκετά διαφορετικό από το δικό μου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο πρέπει να είναι προ δεκαετίας ε;

tolis29
Όνομα: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Μηχανή:: ASCASO UNO PROF
2η Μηχανή:: SPIDEM DIVINA DIGIT
Μύλος:: COMPAK K6
2ος Μύλος:: ASCASO iMINI - i1
Οι καφέδες μου:: RIOBA PLATINUM

Δημοσίευση από tolis29 » Πέμ Σεπ 26, 2013 6:07 pm

Μπραβο για την παρουσιαση και για την εκτελεση. εγραψες στην παρουσιαση οτι ''Κατοπιν ρυθμισα το PID ωστε να σου δειχνει και να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία εκχύλισης και οχι αυτη που βλέπει ο σενσορας''

τι ακριβως εκανες δηλαδη????
μπορεις να δωσεις τις τιμες που εδωσες στο SESTOS???? ????

Άβαταρ μέλους
alexgrc

Δημοσίευση από alexgrc » Πέμ Σεπ 26, 2013 9:40 pm

Υπολόγισα δηλαδή την απόκλιση της θερμοκρασίας από το σενσορα στο pf. Δηλαδή πόσο θα πέσει η θερμοκρασία κατά μέσο όρο στην διαδρομή. Κατόπιν το Sestos σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις sensor calibration. Αυτό λογικα θα διαφέρει από μηχανή σε μηχανή. Στη δική μου περίπτωση η διαφορά ήταν 14 βαθμοί. Αν θέλεις μπορώ να σου πω πια ρύθμιση είναι αυτή από το μενού του Sestos, δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

tolis29
Όνομα: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Μηχανή:: ASCASO UNO PROF
2η Μηχανή:: SPIDEM DIVINA DIGIT
Μύλος:: COMPAK K6
2ος Μύλος:: ASCASO iMINI - i1
Οι καφέδες μου:: RIOBA PLATINUM

Δημοσίευση από tolis29 » Παρ Σεπ 27, 2013 9:47 am

εχω χασει το manual του SESTOS και δεν μπορω να το βρω... αν δεν σου κανει κοπο πεσ μου τι τιμες εχεις δωσει και πιοα ειναι η ρυθμιση του calibration.
Α!! μεγαλη χαρη θα σου ζητησω αλλα το εγχειριδιο του ηταν 2 - 3 σελιδες. θα μπορουσες να το ανεβασεις εδω σαν αρχειο ή με πμ να μου στειλεις ενα PDF του???? Σε ευχαριστω πολυ.

Άβαταρ μέλους
alexgrc

Δημοσίευση από alexgrc » Παρ Σεπ 27, 2013 10:35 am

http://www.sestos-hk.com/english/download/d1s-en.pdf

Αυτό εδώ ειναι το manual η ρυθμιση που σου λέω είναι το SC (sensor calibration) που εισάγεις εσυ τη διαφορα θερμοκρασίας που θελεις να δώσεις στο PID. Αλλα πρέπει να κάνεις μετρήσεις για να είσαι σίγουρος τι αποκλιση έχει στη δική σου μηχανή.

Άβαταρ μέλους
alexgrc

Δημοσίευση από alexgrc » Τρί Οκτ 01, 2013 5:55 pm

Μετα απο δοκιμές εχει πλεόν ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του ελέγχου του ατμου μεσω του PID. Εχω να πω οτι είναι πολυ χρήσιμο να μπορείς να ρυθμίσεις τη ένταση-θερμοκρασία του ατμού ωστε να μπορείς να πειραματιστείς περισσότερο στην προσπάθεια για καλό αφρόγαλο (βλεπε latte art).
Επίσης προς εκπληξη μου καθως πλεον δεν υπάρχει αυτο το τεράστιο κενο μεχρι να ανοίξει και παλι ο θερμοστάτης ουσιαστικά μπορείς να έχει ατμό που δεν τελειώνει ποτε! Με αρκετή ανεση δηλαδή πλέον μπορεί κανεις να φτιάξει όσο αφρόγαλο θέλει και οχι μονο για εναν latte. (Στο βιντεάκι χρησιμοποίησα κανατα 600ml)
Αυτό το κατέγραψα στο παρακάτω βίντεο οπου αφησα τον ατμο να λειτουργεί επι 2 συνεχομενα λεπτα. Κατόπιν έκανα λιγο αφρόγαλο, δεν ηταν και τέλειο αλλα οκ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Οκτ 01, 2013 10:39 pm

Πολύ ωραίο video Αλέξανδρε και εντυπωσιακή η διάρκεια του ατμού αλλά αυτός κάποτε θα τελείωνε μόλις θα εξατμίζονταν το νερό από το boiler γιατί δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πλήρωσης του με νερό. Επίσης, επειδή οι Gaggia έχουν εξωτερικές αντιστάσεις αντέχουν περισσότερο σε αυτήν καταπόνηση αλλά σε μηχανές με τις αντιστάσεις μέσα στο νερό (όπως π.χ η Silvia) μάλλον αυτές θα έβγαιναν off.

ΥΓ Μου άρεσε το χρονόμετρο στο video. Όποτε βρεις χρόνο δώσε μας καμιά πληροφορία πως το έκανες στην ενότητα Chitchat. Ευχαριστώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση