Προσπάθεια για Latte Art

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Προσπάθεια για Latte Art

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Σεπ 23, 2013 11:57 pm

Ναι Χρήστο!
Το κράτημα του λίγο πυκνότερου αφρού βοηθάει να γίνει ο σκούρος κύκλος του καφέ στον cappuccino και που θα δώσει και γεύση καφέ στις πρώτες γουλιές! (και με μια κίνηση pour over γινεται, αναλόγως τι έχει συνηθίσει ο barista)

@nikp81
Σαφώς και μίλησα και νομίζω ότι ήταν εμφανέστατο, για τον Ιταλικό cappuccino, με τον αφρό στο φλυτζάνι να είναι ελαστικός μεν, αλλα επί πλεον κατι περισσότερο από ένα εκατοστό!
Τις εξυπναδες περί βίντεο δεν τις σχολιαζω!

Πιστεύεις ότι με το γάλα που ετοίμαζει ενας (καλος) Ιταλός barista στην Ιταλια για cappuccino, μπορεις εσυ να κανεις latte art;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Y.V την Τρί Σεπ 24, 2013 12:27 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Σεπ 23, 2013 11:58 pm

Κάνω πλάκα Νίκο μην παρεξηγηθείς.
nikp81 έγραψε:...που παει συμφωνα με το Specialty Coffee Assasination Europe(ας πω καλυτερα για μενα)..
...
Μια απάντηση στο παραπάνω θα ήταν:
"Εμ έτσι που τον σκοτώνεις τον cappuccino Νίκο μόνο στο Specialty Coffee Assassination θα ήσουν" :lol: :lol:

Σοβαρά τώρα, δεν έχω άποψη επί του θέματος, αλλά θα είχε ενδιαφέρον εάν υπήρχαν μετρήσεις του ιξώδους ανάμεσα στο διαφορετικό αφρόγαλα για κλασικό cappuccino και για cappuccino με latte art.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Σεπ 24, 2013 12:52 am

Ναι εγω πιστευω ότι διαφερουν!
Ο cappuccino του WBC, αν κρινω απο αυτούς που έχω δοκιμάσει, έχει μικρότερο πάχος ελαστικού αφρού (σχεδόν το μισό) και είναι κάπως πιό λεπτόρευστος απο τον «κλασσικό» Ιταλικό cappuccino.
Αλλα επιμένω! Η συνολική γεύση αλλά και η αίσθηση στο στόμα είναι διαφορετικες!

Για το assasination δεν γελάω (καταβάλλω δηλαδή υπέρπροσπάθεια! :lol: ) μην το πάρει στραβά (και αυτό :c034: ) ό Νίκος!

Οσο για την προηγούμενη απάντησή μου, εκεί που έγραψα: «Τις εξυπναδες περί βίντεο δεν τις σχολιαζω!»
Το διορθώνω σε: «Τα περί βίντεο, επειδή τα θεωρώ προϊόν (άνευ αιτίας κατά την γνώμη μου) εκνευρισμού, δεν τα σχολιάζω!»

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Σεπ 24, 2013 1:16 am

Παιδια καμια παρεξηγηση ..γιαυτο ειναι οι αποψεις , για να εκφραζονται:)
Χρηστο διορθωσε το τυπογραφικο λαθος μου και συγχωρεσε με αλλα ειμαι απο το iphone και καταβαλλω προσπαθεια να δω αυτα που γραφω..Εχει και το autocorrect η apple το οποιο δεν ειναι και πολυ επιτυχημενο..χαχαχααχ..
Παντως ενα βιντεο περιμενω να ανεβασεις Γιαννη .. :respekt:
Νομιζω οτι το πιο απλο ειναι να κανει κάποιος δυο capuccino , με τη διαφορετικη πυκνοτητα στο αφρογαλα και να δοκιμάσει να δει τις διαφορες..

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Σεπ 24, 2013 1:30 am

Σαφώς και συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κάνουμε!
Αλλιως δεν θα είμαστε φόρουμ!

Οσο για βίντεο... κάποια στιγμη που θα νοιώσω Αγγελόπουλος θα το πράξω :lol: , αν και δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει σε κατι αφού από την οθόνη δεν μπορεί κανείς να δοκιμάσει...
Εξ άλλου εγώ δεν έχω τίποτα να παρουσιασω ώς τεχνη, εκτός από έναν σκούρο κύκλο στην περιφέρεια του φλυτζανιού!
http://i1090.photobucket.com/albums/i37 ... 1184_1.jpg

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Σεπ 24, 2013 1:38 am

Στο σεμιναριο που ειχα παει , το capuccino μας το δειξανε με το δαχτυλιο .. Μια χαρα τα καφεδακια Γιαννη:)

Υγ :αμα κανετε search στο google "autocorrect iphone" δε θα σας μεινει εντερο απο τα γέλια :)

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Σεπ 24, 2013 1:40 am

:oneup:

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Σεπ 24, 2013 2:04 am

Christos έγραψε: YΓ2 O επίσημος πλέον ιταλικός cappuccino είναι 25ml espresso + 125ml αφρόγαλα, σερβίρεται σε κούπα 150-160ml και απ΄ότι βλέπω έχει μια υποτυπώδη σχεδίαση καρδιάς.
http://www.espressoitaliano.org/files/F ... _hq_en.pdf
Τωρα που το σκέπτομαι, πιο πολύ με στρουμπουλό κωλαράκι ο μοιάζει o Ιταλικός cappuccino, παρά με καρδιά! :lol:
Κρίμα είναι να χαθεί! :a048:

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Τρί Σεπ 24, 2013 3:47 pm

Και εγώ είμαι της άποψης ότι η ύπαρξη latte art δεν αναιρεί την δημιουργία του "αυθεντικού" cappuccino. Όλα είναι θέμα του barista, μπορείς να φουσκώσεις αρκετά το γάλα και να κάνεις σχέδιο, πιθανόν να είναι κάτι απλό όπως μια καρδιά ή μια διπλή τουλίπα αλλά δεν αναιρεί το ένα το άλλο.

Γευστικά τώρα εγώ πιστεύω ότι το γάλα πρέπει να είναι ελαστικό, όχι πολύ φουσκωμένο και όχι πάνω από τους 60 βαθμούς (για το τελευταίο δεν είμαι και πολύ σίγουρος έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ θερμόμετρο εδώ και πολύ καιρό). Όταν το γάλα φουσκώσει πολύ γίνεται άγευστο και όταν ζεσταθεί πολύ χάνει τη γλύκα του, και στις 2 περιπτώσεις η διαφορά στη γεύση του τελικού ροφήματος για μένα είναι τεράστια. Ξεκαθαρίζω ότι όταν λέμε ελαστικό δεν εννοούμε να είναι πολύ λίγο φουσκωμένο, πάντα υπάρχει φουσκωμένο γάλα στην επιφάνεια (1 πόντος περίπου).

Στο WBC όταν ελέγχουν τον cappuccino με το κουταλάκι εκτός από την ελαστικότητα το κάνουν για να δουν πόσο φουσκωμένο γάλα έχει στην επιφάνεια νομίζω ότι και εκεί πρέπει να είναι 1 πόντος περίπου και καμιά φορά γυρνάνε και το κουταλάκι από την ανάποδη για να δουν την υφή (αν έχει φουσκάλες κτλ).

Εγώ πάντως στο σπίτι συνήθως 2 τύπους ζεστών ροφημάτων με γάλα φτιάχνω και κανένα από τα 2 δεν ανήκει στην κατηγορία του αυθεντικού cappuccino. Πάντα βάζω διπλή δόση espresso (γενικά πλέον χρησιμοποιώ μόνο naked) και είτε θα γεμίσω τις κούπες που έχω των 150ml όταν θέλω έντονη τη γεύση του καφέ, είτε θα χρησιμοποιήσω τις μεγάλες που έχω των 240ml που δεν τις γεμίζω όμως μέχρι το χείλος γιατί είναι too much το γάλα.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Δευ Οκτ 14, 2013 11:26 pm

Απογευματινο καφεδακι :)
Συνημμένα
403475183.910737.jpg

Απάντηση