Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Σωστα!
Αυτό συμβαινει όταν το ταμπερ εφαρμόζει ακριβώς μέχρι 0,2mm διαφορά στην διαμετρο. Ασε που σφηνώνει και από τους κόκκους στο καλαθακι!
Ιδανικά πιστευω ότι είναι 0,4 με 0,5 mm διαφορα μεταξύ των διαμέτρων.
Puck αρχιζει να λέγεται από την στιγμή που θα συμπιεστεί ο καφες, για να πάρει την μορφή για την εκχύλιση.
Αυτό συμβαινει όταν το ταμπερ εφαρμόζει ακριβώς μέχρι 0,2mm διαφορά στην διαμετρο. Ασε που σφηνώνει και από τους κόκκους στο καλαθακι!
Ιδανικά πιστευω ότι είναι 0,4 με 0,5 mm διαφορα μεταξύ των διαμέτρων.
Puck αρχιζει να λέγεται από την στιγμή που θα συμπιεστεί ο καφες, για να πάρει την μορφή για την εκχύλιση.
- Σιδηρούς
- Μηχανή:: Silvercrest
- Μύλος:: Hario Skerton
- Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο...
- Επικοινωνία:
Δεν νομιζω πως μπορει να εχει πληρη εφαρμογη μεταλλο με μεταλλο σε αυτη την περιπτωση.Το ταμπερ ειναι στεγνο ενω το pf απο την προηγουμενη δοση ολο και κατι θα εχει κρατησει.Βαλε και παρουσια υγρασιας,μικρο συστολες-διαστολες.Το στριφογυρισμα πιστευω βοηθα στο να μην μεινουν τοσες επικαθισεις επανω σε σχεση με ενα απλο καθετο πατημα.
-
Gtsog
Και το portafilter είναι στεγνό αν δεν είναι τότε υπάρχει πρόβλημα...
- Sandman
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Δε νομιζω πως χρειαζεται χτυπημα στον καθετο αξονα, θυμαμαι σε παλαιοτερη ερωτηση μου στο φορουμ ο Γιαννης μου ειχε απαντησει πως ισα ισα που ετσι ωθουμε τους μικροτερους κοκκους να κυλησουν στον πυθμενα του basket.
Οσον αφορα το "γυαλισμα" (τον περιστροφη του ταμπερ στην επιφανεια του καφε στο καλαθακι) αυτο θα επρεπε να γινεται χωρις πιεση γιατι γινεται να περιστραφει μαζι με αυτο και το puck, χανοντας την συνοχη με τα τοιχωματα του basket.
Ιδανικο, ενας ομοιομορφος κωνος καφε στο καλαθακι κατα το αλεσμα.
Οσον αφορα το "γυαλισμα" (τον περιστροφη του ταμπερ στην επιφανεια του καφε στο καλαθακι) αυτο θα επρεπε να γινεται χωρις πιεση γιατι γινεται να περιστραφει μαζι με αυτο και το puck, χανοντας την συνοχη με τα τοιχωματα του basket.
Ιδανικο, ενας ομοιομορφος κωνος καφε στο καλαθακι κατα το αλεσμα.
-
Marvellous_Cain
y.v έγραψε:Σιδηρούς έγραψε:Πανω στο "πνευμα" των τελευταιων σελιδων ηθελα να ρωτησω για αυτο το βιντεο:
Dosing and Tamping for Rancilio Silvia
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... h5y5nDv8H8
Ετσι ειναι το σωστο ή μηπως ειναι καπως υπερβολικο ας πουμε?Οχι μόνο υπερβολικό! Βλακώδες και ανούσιο είναι!
Ολη η διαδικασία της κατανομής και του Tamping δεν χρειάζεται να ξεπερνα τα 15-20sec.
Αρκει όμως να γίνεται σωστα!
Μπορει καποιος να αχολείται και κανα δεκάλεπτο, αλλά να κάνει μπούρδες...
Kοίτα αυτό από το 0:40
Κατανομή και tamping διαρκούν λιγοτερο από 10sec! Αντε και για κάποιον πού τo χρειάζεται, άλλα 5 τό πολύ 10 sec WDT!
Καλά και αν πάρουμε τα δεδομένα οτι δε πρέπει να χτυπάς το portafiller και αυτός λάθος το κάνει
- Y.V
Eγώ πάντως δεν πιστευω, ότι δεν κάνει να χτυπας το πορταφίλτερ αν κρινεις ότι χρειάζεται(αρκει να το κάνεις με τον σωστό τρόπο, δηλαδή μετα από ένα ελαφρύ πατημα και πριν το τελικό δυνατο πάτημα)
viewtopic.php?f=4&t=972&start=120#p43769
viewtopic.php?f=4&t=972&start=120#p43769
-
lio14
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
http://www.barista-shop.gr/blog/index.p ... -espresso/
Ένας γρήγορος οδηγός παρασκευής εσπρέσσο για τα πρώτα βήματα.
Αν και παραλείπεται η χρήση ζυγαριάς ακριβείας, κατα τ'άλλα μπορεί να βοηθήσει.
Ένας γρήγορος οδηγός παρασκευής εσπρέσσο για τα πρώτα βήματα.
Αν και παραλείπεται η χρήση ζυγαριάς ακριβείας, κατα τ'άλλα μπορεί να βοηθήσει.
-
mathaiosside
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Compak K3 Touch
Πάντως σε ένα βίντεο η Gail απο το Seattle Coffee Gear έλεγε ότι οι νεότερες απόψεις είναι εναντίον του χτυπήματος με το tamper, καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν ρωγμές στο puck (λογικό κατά τη γνώμη μου).
Γενικά νομίζω ότι οι νεουσερχόμενοι στο χώρο, θα πρέπει να το αποφεύγουν ρητώς, εκτός αν είναι σίγουροι ότι ξέρουν τί και πώς το κάνουν. Και το λέω αυτό, γιατί πολλά βίντεο στο YouΤube δείχνουν να γίνεται χτύπημα.
Γενικά νομίζω ότι οι νεουσερχόμενοι στο χώρο, θα πρέπει να το αποφεύγουν ρητώς, εκτός αν είναι σίγουροι ότι ξέρουν τί και πώς το κάνουν. Και το λέω αυτό, γιατί πολλά βίντεο στο YouΤube δείχνουν να γίνεται χτύπημα.
- leotzian
- Όνομα: Λεωνίδας
- Μηχανή:: Gaggia Classic (Pid)
- Μύλος:: Ascaso i2 Mini Alum
- 2ος Μύλος:: Porlex Grinder
- Οι καφέδες μου:: Single Origin Valcafe,Taf
Να κάνω μιά ερώτηση
Οι περισότεροι προτείνουν σαν βασική δόση τα 18 γραμμάρια. Εχω καταφέρει με 18 γραμμάρια να παίρνω 55-60ml σε 25-30 δευτερόλεπτα.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω επειδή θέλω να κάνω δοκιμή και με 14 και με 16 γραμμάρια, οι χρόνοι αυτοί 15-30 sec και η ποσότητα 55-60ml ισχύουν πάλι?
Γιατί αν ισχύουν με λιγότερο καφέ πρέπει να κόψω ψιλότερα για να το πετύχω.
Οι περισότεροι προτείνουν σαν βασική δόση τα 18 γραμμάρια. Εχω καταφέρει με 18 γραμμάρια να παίρνω 55-60ml σε 25-30 δευτερόλεπτα.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω επειδή θέλω να κάνω δοκιμή και με 14 και με 16 γραμμάρια, οι χρόνοι αυτοί 15-30 sec και η ποσότητα 55-60ml ισχύουν πάλι?
Γιατί αν ισχύουν με λιγότερο καφέ πρέπει να κόψω ψιλότερα για να το πετύχω.
- Y.V
Ναι ισχύουν!
Και ναι, εφ όσον θα βάλεις λιγοτερο καφε θα πρεπει να κόψεις λεπτότερα για να έχεις την ίδια υδραυλική αντίσταση στο Puck!
Ομως με τους καφεδες που γραφεις ότι πίνεις, θα σου λεγα αντι των 14-16 γρ να δοκίμαζες τα 20-21 γρ!
Και ναι, εφ όσον θα βάλεις λιγοτερο καφε θα πρεπει να κόψεις λεπτότερα για να έχεις την ίδια υδραυλική αντίσταση στο Puck!
Ομως με τους καφεδες που γραφεις ότι πίνεις, θα σου λεγα αντι των 14-16 γρ να δοκίμαζες τα 20-21 γρ!