Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- Alex D.
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Gaggia Evolution
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Ascaso i1 mini
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Home roasted
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Πάντως και γω είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η κατανομή είναι αρκετά σημαντικότερη απ'το tamping. Το λέω αυτό γιατί ακόμα και ένας εντελώς αρχάριος 3-4 φορές στις 10 θα πατήσει ίσια τον καφέ. Και ακόμη και λίγο στραβά να πατήσει συνήθως δεν είναι και για νεροχύτη ο καφές. Αντίθετα την κατανομή αν δε τη μελετήσει κάποιος πάντα λάθος θα την κάνει. Και η προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορεί να στείλει πολλούς καφέδες στο νεροχύτη...
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Kι όμως Νικο!nikp81 έγραψε:Το οτι η μια ενεργεια ειναι εχει πιο μεγαλη βαρυτητα απο μια αλλη , δεν παιζει στον εσπρεσσο ..Καθε εκχυλιση ειναι μοναδικη , απο ενα συνολο ενεργειων και πρεπει καθε φορα να κανουμε σε ολα τα βηματα οτι καλυτερο μπορουμε
Σαφώς και σε όλα τα βήματα πρεπει να δινεται η μεγιστη προσοχή άλλά η κατανομη εχει πολύ-πολύ μεγαλη βαρυτητα... Εχουν δίκιο τα παιδιά!
Και είναι κάτι που από τους νέους στο «άθλημα» και δυστυχώς όχι μόνο, δινεται η μικρότερη προσοχή και σημασία! (ίσως γιατι νοιώθουν ότι με το να στρώσουν ίσιο τον καφέ στο καλαθακι, υπήρξε ήδη και καλή κατανομή!)
Ξεκιναει δε απο την ικανοτητα του μυλου και καταλήγει στον εκτελεστη των ενεργειών για μια επιτυχημενη εκχύλυση!
(Κατα την γνωμη μου, τα περισσότερα προβλήματα στις εκχυλίσεις προέρχονται από αυτην! )
- Βαγγελης ο καφετζης
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Συμφωνώ 100%.Και είναι κάτι που από τους νέους στο «άθλημα» και δυστυχώς όχι μόνο, δινεται η μικρότερη προσοχή και σημασία!
Ξεκιναει δε απο την ικανοτητα του μυλου και καταλήγει στον εκτελεστη των ενεργειών για μια επιτυχημενη εκχύλυση!
(Κατα την γνωμη μου, τα περισσότερα προβλήματα στις εκχυλίσεις προέρχονται από αυτην! )
Αν και είμαστε εκτός θέματος.
- Y.V
Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:Αν και είμαστε εκτός θέματος.
-
nikp81
Ναι συμφωνω σε αυτο, απλα λεω οτι σε ολα τα βηματα πρεπει να δινουμε προσοχή χωρις να αμελουμε καποιο:)..
- stelios
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
Συμφωνώ και επαυξάνω. Η κατανομή είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Ειδικά στη Europiccola, η κατανομή κάνει τη διαφορά μεταξύ καλού και άριστου καφέ. Το tamping μετά είναι πολύ απλή υπόθεση. Το συμπέρασμα που έχω εγώ καταλήξει είναι ότι όσο πιο ομαλά γίνει η κατανομή τόσο καλύτερα.
Τι εννοώ "ομαλά":
Παρατήρησα ότι αν χτυπήσω το καλαθάκι για να κατεβεί η στάθμη του καφέ, για να συμπληρώσω καφέ στη συνέχεια, έχω πάντα channeling.
Αυτό που κάνω πια είναι το εξής:
* Αδειάζω τον αλεσμένο καφέ σε μπωλ.
* Γεμίζω το καλαθάκι με καφέ χρησιμοποιώντας κουταλάκι, προσέχοντας η κατανομή να μην δημιουργήσει "βουναλάκι" στη μέση.
* Κάνω levelling και tamping.
* Σε όλη τη διαδικασία αυτή δεν χτυπάω καθόλου το καλαθάκι.
Δοκιμάστε κι εσείς και αν θέλετε γράψτε την εντύπωσή σας.
(Μήπως είμαι off topic ?)
Τι εννοώ "ομαλά":
Παρατήρησα ότι αν χτυπήσω το καλαθάκι για να κατεβεί η στάθμη του καφέ, για να συμπληρώσω καφέ στη συνέχεια, έχω πάντα channeling.
Αυτό που κάνω πια είναι το εξής:
* Αδειάζω τον αλεσμένο καφέ σε μπωλ.
* Γεμίζω το καλαθάκι με καφέ χρησιμοποιώντας κουταλάκι, προσέχοντας η κατανομή να μην δημιουργήσει "βουναλάκι" στη μέση.
* Κάνω levelling και tamping.
* Σε όλη τη διαδικασία αυτή δεν χτυπάω καθόλου το καλαθάκι.
Δοκιμάστε κι εσείς και αν θέλετε γράψτε την εντύπωσή σας.
(Μήπως είμαι off topic ?)
-
redonly
Συμφωνώ με την παρατήρηση σου. Έτσι και χτυπήσεις το καλαθάκι μετά το πάτημα... χάνεται η επαφή του puck με τα τοιχώματα, δημιουργείται ρήγμα και το channeling είναι βέβαιο. Πιστεύω το χτύπημα είναι μια κακή συνήθεια που για κάποιο ανεξήγητο λόγο έγινε "βήμα".
- Y.V
Aν και πάλι off topic
Εγω δεν έχω δει να δημιουργείται προβλημα (όταν κάποιος έχει ελαφρώς μικρότερο ταμπερ, πχ 58mm σε καλαθακι Gaggia ή Synesso που κανονικά χρειάζονται 58,6-58,7 ), αν πατησει μονο με τρία ή τέσσερα κιλά, χτυπήσει να κατανεμηθεί ο περιφεριακός καφές και μετα κάνει το τελικό πάτημα των 15 έως 20 κιλών!
Χρόνια το έκαναν χωρίς πρόβλημα!
Θα μου πειτε παίζει ρόλο να υπάρχει περιφεριακά καφές; Πιθανότατα όχι! Αλλά δεν μπορώ να τον βλέπω και να σκέπτομαι ότι είναι χαλαρός κατα την εκχύλιση
(ξερω χρειάζομαι ψυχολόγο
)
Παρ όλα αυτά, με ένα σωστο σε διάμετρο τάμπερ δεν χρειάζεται χτύπημα, διότι δεν μένει περιφεριακά καφες! (και δεν εχεις και αγχος των αιωρουμενων κόκκων λες και ειναι από pressurized, γλυτωνεις δε και τον ψυχολόγο!)
Εγω δεν έχω δει να δημιουργείται προβλημα (όταν κάποιος έχει ελαφρώς μικρότερο ταμπερ, πχ 58mm σε καλαθακι Gaggia ή Synesso που κανονικά χρειάζονται 58,6-58,7 ), αν πατησει μονο με τρία ή τέσσερα κιλά, χτυπήσει να κατανεμηθεί ο περιφεριακός καφές και μετα κάνει το τελικό πάτημα των 15 έως 20 κιλών!
Χρόνια το έκαναν χωρίς πρόβλημα!
Θα μου πειτε παίζει ρόλο να υπάρχει περιφεριακά καφές; Πιθανότατα όχι! Αλλά δεν μπορώ να τον βλέπω και να σκέπτομαι ότι είναι χαλαρός κατα την εκχύλιση
Παρ όλα αυτά, με ένα σωστο σε διάμετρο τάμπερ δεν χρειάζεται χτύπημα, διότι δεν μένει περιφεριακά καφες! (και δεν εχεις και αγχος των αιωρουμενων κόκκων λες και ειναι από pressurized, γλυτωνεις δε και τον ψυχολόγο!)
- Y.V
Αν και εγώ καταλαβα ότι ό Στελιος, εννοεί το χτυπημα συμπίεσης προς τα κάτω!
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Αυτό καταλαβαίνω και εγώ ότι εννοεί. Τα μικρά χτυπηματάκια προς τα κάτω όταν γεμίζει το καλαθάκι πριν το πάτημα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.