Gaggia Evolution - Εσπρεσσο χωρις καιμακι
-
gigo625913
Gaggia Evolution - Εσπρεσσο χωρις καιμακι
Καλη μερα και καλως σας βρηκα στο forum.
Χρησιμοποιω Gaggia Evolution με καφε Lavazza Qualita Rossa.
Τι πρεπει να προσεξω ωστε να επιτυχω το σωστο καιμακι;
Χρησιμοποιω Gaggia Evolution με καφε Lavazza Qualita Rossa.
Τι πρεπει να προσεξω ωστε να επιτυχω το σωστο καιμακι;
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Re: Gaggia Evolution - Εσπρεσσο χωρις καιμακι
Καλημέρα.
Θεωρητικά με τον Qualita Rosa δεν θα έπρεπε και πολύ να προσπαθήσεις για να πετύχεις καλό καϊμάκι καθώς ο συγκεκριμένος καφές είναι χαρμάνι Arabica-Robusta 50%-50% αν θυμάμαι καλά (μπορεί και 60%-40%). Οπότε η ύπαρξη Robusta βοηθάει τα μάλα στην επίτευξη καλού καϊμακίου (μειώνει βέβαια την γεύση αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι από τους δύο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ παράγοντες, την πίεση και την θερμοκρασία, για το καϊμάκι έχει περισσότερη σημασία η θερμοκρασία.
Γι' αυτό προσπάθησε με τεχνικές τύπου temperature surfing (google it) να πετύχεις την καλύτερη θερμοκρασία.
Θεωρητικά με τον Qualita Rosa δεν θα έπρεπε και πολύ να προσπαθήσεις για να πετύχεις καλό καϊμάκι καθώς ο συγκεκριμένος καφές είναι χαρμάνι Arabica-Robusta 50%-50% αν θυμάμαι καλά (μπορεί και 60%-40%). Οπότε η ύπαρξη Robusta βοηθάει τα μάλα στην επίτευξη καλού καϊμακίου (μειώνει βέβαια την γεύση αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι από τους δύο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ παράγοντες, την πίεση και την θερμοκρασία, για το καϊμάκι έχει περισσότερη σημασία η θερμοκρασία.
Γι' αυτό προσπάθησε με τεχνικές τύπου temperature surfing (google it) να πετύχεις την καλύτερη θερμοκρασία.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Άμα παίρνεις τον έτοιμο κομμένο σε σκόνη δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις καλό καϊμάκι και κατ΄επέκταση καλό espresso. Όπως θα κατανοήσεις διαβάζοντας στο forum, χωρίς μύλο, δεν μπορείς να κάνεις καφέ σωστό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
gigo625913
Eυχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.
Τι μύλο προτείνετε με λογικη τιμη;
Τι μύλο προτείνετε με λογικη τιμη;
- Christos
- Συντονιστής

Κάνε ένα διάβασμα στους μύλους ή άνοιξε καινούριο θέμα εκεί αναφέροντας και το ποσό που είσαι διατεθειμένος να δαπανήσεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- psycho
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Simonelli Musica
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
Επίσης αν παρατηρήσεις στο σαιτ της lavazza (http://www.lavazza.com/corporate/en/pro ... tml#link_1) υπάρχουν λεπτομέρειες που σου δίνουν πληροφορίες για ποια χρήση προορίζεται ο κάθε καφές.
Π.χ.στον rosa δίχνει κάτω δεξιά την μακινέτα οπότε δεν κάνει για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Συνεχίζοντας μπορείς να παρατηρήσεις οτι μόνο οι καφέδες που είναι σε κόκους (μή προ-αλεσμένοι) φέρουν το σχήμα της μηχανής (group)
Π.χ.στον rosa δίχνει κάτω δεξιά την μακινέτα οπότε δεν κάνει για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Συνεχίζοντας μπορείς να παρατηρήσεις οτι μόνο οι καφέδες που είναι σε κόκους (μή προ-αλεσμένοι) φέρουν το σχήμα της μηχανής (group)
- Christos
- Συντονιστής

Δεν έχει και τόσο καλή πληροφόρηση το link που έδωσες Νίκο. Δεν ξέρω αν με τον Firefox χάνω κάποιες πληροφορίες αλλά λείπουν από πολλούς καφέδες τα πλήρη στοιχεία. Χώρια που στον caffe espresso ενώ είναι αλεσμένος τον δείχνει σαν κατάλληλο.
- psycho
Ναι λείπουν και ενδεχομένως και στο caffe espresso να έχουν κάνει κάποιο λάθος... Εκτός να υπάρχει εκδοχή με μη αλεσμένο καφέ γτ δεν υπάρχει κόψιμο πασπαρτού που να κάνει ταυτόχρονα για καφετιέρα+πρέσα+μακινέτα+φίλτρουChristos έγραψε:Δεν έχει και τόσο καλή πληροφόρηση το link που έδωσες Νίκο. Δεν ξέρω αν με τον Firefox χάνω κάποιες πληροφορίες αλλά λείπουν από πολλούς καφέδες τα πλήρη στοιχεία. Χώρια που στον caffe espresso ενώ είναι αλεσμένος τον δείχνει σαν κατάλληλο.
- Christos
- Συντονιστής

Απλά τα πράγματα τότε όπως το λέω και παραπάνω. Χωρίς μύλο ξεχνάς καλά καϊμάκια αλλά κυρίως ξεχνάς την καλή γεύση στον espresso.
- psycho
Σίγουρα απλά ήθελα να ενισχύσω την άποψή σου με πιό χειροπιαστό παράδειγμα για τους νέους φίλους που μπαίνουν τώρα σε αυτό τον κόσμο!Christos έγραψε:Απλά τα πράγματα τότε όπως το λέω και παραπάνω. Χωρίς μύλο ξεχνάς καλά καϊμάκια αλλά κυρίως ξεχνάς την καλή γεύση στον espresso.