Ο τέλειος συνδυασμός

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
nikarip
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Anfim Best

Re: Ο τέλειος συνδυασμός

Δημοσίευση από nikarip » Πέμ Αύγ 19, 2010 12:15 pm

Ευχαριστώ christos για τις πληροφορίες (δηλαδή αν ήσουν σχετικός θα έγραφες ολόκληρο βιβλίο!!!) Όσο για τον καφέ δυστυχώς δεν έχω την ευκαιρία να έχω πρόσβαση σε καλό καφέ. Μένω στη Δράμα και δεν υπάρχουν εξειδικευμένα μαγαζιά. Επίσης, απότι διαβάζω, οι παραγγελίες από τα site αξίζουν μόνο όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες. Αναρωτιέμαι πόσο θα «ρίξει» την ποιότητα του καφέ η αγορά espresso πχ illy από το super market ή η αγορά κόκκων καλού καφέ (πχ όταν κατεβαίνω Θεσσαλονίκη) ο οποίος όμως θα μένει 2-3 μήνες πριν τον αλέσω στο μύλο

nikarip

Δημοσίευση από nikarip » Πέμ Αύγ 19, 2010 12:16 pm

Ευχαριστώ Alex_Under για τις απαντήσεις. Είσαι ικανοποιημένος από το μύλο που αγόρασες σαν σετ με τη μηχανή;

nikarip

Δημοσίευση από nikarip » Πέμ Αύγ 19, 2010 12:17 pm

yiannis taloumis έγραψε:Η rancilio αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα και παρέχεται και τεχνική υποστήριξη απο την taf coffee , http://www.cafetaf.gr
Ευχαριστώ για την πληροφορία

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Πέμ Αύγ 19, 2010 12:41 pm

nikarip έγραψε:Είσαι ικανοποιημένος από το μύλο που αγόρασες σαν σετ με τη μηχανή;
Κοίταξε, δεν είχα και άλλον μύλο με burrs πριν για να έχω σύγκριση.
-Έχει πολλές σκάλες, κόβει από μέγεθος "πετραδάκι" μέχρι "πούδρα"
-Είναι απλή και γερή κατασκευή οπότε προβλήματα δεν νομίζω να βγάλει, και αν βγάλει πιστεύω θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Προσοπικά των έχω "διαλύσει" 3 φορές για να τον καθαρίσω και τον ξανασυναρμολόγησα απροβημάτιστα.

Τώρα σαν μειωνέκτημα κάποιοι θα πούνε ότι
α) Κάνει σβώλους (φαινόμενο που παρουσιάζεται λόγω ηλεκτροστατικής συνοχής από την τριβή του καφέ στα εσωτερικά τοιχώματα του μύλου)

Δεν μου στάθηκε ποτέ εμπόδιο αυτό. Έτσι κι αλλιώς ένα υποτυπώδες leveling (ίσιωμα της επιφάνειας του καφέ στο pf) γίνεται με το δάκτυλο και οι σβώλοι διαλύωνται με την μία. Εξάλλου όλοι οι doserless (χωρίς δοσομετρητη) μύλοι κάνουν κάποιο σβώλιασμα. Και δεν ήθελα με τίποτα να έχω για οικιακή χρήση μύλο με doser (διάβασε σχετικά θέματα, θα βρεις γιατί το λέω)

β) Είναι Stepped. Δηλαδή έχει "βήματα" σε αντίθεση με κάποιους stepless που η ρύθμιση της απόστασης των μαχαιριών είναι εντελώς "αναλογική" (σε αντίθεση με την "ψηφιακή" 8-) νοοτροπία των stepped).
Από βήμα σε βήμα λένε ότι υπάρχει διαφορά στην εκχύλιση μέχρι 5 seconds. Εγώ έχω παρατηρήσει το πολύ 3 seconds.
Αλλά αν έρθει κάποιος και μου πει ότι μπορεί να καταλάβει στην γλώσσα διαφορά ανάμεσα στον ίδιο καφέ με ίδια γραμμάρια που ο ένας εκχυλίστηκε στα 23" και ο άλλος στα 26", εγώ θα "πηδηχτώ απ'το παράθυρο" :worthy:

Είπαμε.....
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

nikarip

Δημοσίευση από nikarip » Παρ Αύγ 20, 2010 12:24 pm

Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο ψηλά στην τελειότητα φτάνεις τόσο πιο δυσδιάκριτα είναι τα όρια μεταξύ του πολύ καλού και του τέλειου. Συμφωνώ με αυτό που λες ότι τελικά σημασία εχει να πίνεις καφέ που σου αρέσει

Άβαταρ μέλους
NaGR
Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
2η Μηχανή:: Gaggia Pure
Μύλος:: Graef CM 80
2ος Μύλος:: Eureka Mignon

Δημοσίευση από NaGR » Σάβ Αύγ 21, 2010 1:01 am

Alex_Under έγραψε: Αλλά αν έρθει κάποιος και μου πει ότι μπορεί να καταλάβει στην γλώσσα διαφορά ανάμεσα στον ίδιο καφέ με ίδια γραμμάρια που ο ένας εκχυλίστηκε στα 23" και ο άλλος στα 26", εγώ θα "πηδηχτώ απ'το παράθυρο" :worthy:

Είπαμε.....
η διαφορά υπάρχει και μπορεί να την καταλάβει κάποιος αν πιει στο καπάκι τους δύο διαφορετικούς καφέδες. και χωρίς να είναι γευσιγνώστης. δεν σημαίνει όμως οτι ο 23 είναι καλύτερος καφές απο τον 26 ή τον 29. απλά αναδεικνύει κάποιες γεύσεις περισσότερο.

οπότε άσε το παράθυρο ήσυχο ανωμαλιάρη... :P

όπως έχω γράψει και σε άλλα τόπικ, nikarip, συγκεντρώσου στο κεφάλαιο "μύλος"
σαφώς πιο σημαντικό απο την μηχανή ΙΜΗΟ.
έχω 2 μύλους και 1 μηχανή, και φτηνή, αν αυτό σου αποδεικνύει οτι υποστηρίζω τα λεγόμενά μου με πράξεις.

αν είσαι τύπος που "πειράζει" γενικά τον εξοπλισμό του, και αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο και με του εσπρέσσο, καλό είναι να διαλέξεις δημοφιλή προιόντα. θα βρίσκεις πολύ ευκολότερα αξεσουάρ, όπως πχ το PID που αναφέρθηκε, ανταλλακτικά και συμβουλές απο άλλους κατόχους.

Απάντηση