η όσφρηση στην παρασκευή ristretto

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
stv

η όσφρηση στην παρασκευή ristretto

Δημοσίευση από stv » Δευ Αύγ 16, 2010 9:24 am

o stretto ή ristretto δεν είναι απλά ένας πολύ μικρός espresso, ένας καφές δηλαδή που είναι απλώς όπως ένας κανονικός espresso με απλά λιγότερο νερό. Αυτό βέβαια ισχύει στα καφέ που φτιάχνουν ένα σορό καφέδες, όπως να 'ναι. Αν και πάντα σχεδόν ζητώ ristrtto όταν πίνω καφέ έξω, εξηγώντας στους "αγράμματους" μπαρίστα, απλώς βάλε λιγότερο νερό.
Πότε όμως πρέπει να σταματήσει η εκχύλιση για ένα πετυχημένο ristretto;

Συχνά, όταν φτιάχνω καφέ και αναλόγως τον καφέ, χρησιμοποιώ και αντίστοιχη μέθοδο για να βρω το σημείο διακοπής της εκχύλισης. Κάποιος ιδιαίτερα ψιλοκομμένος καφές έχω παρατηρήσει αρχικά θα μας δώσει μερικές παχύρρευστες σταγόνες καφέ πριν αρχίσει η κανονική εκχύλιση. Σταματώ λοιπόν την εκχύλιση ακριβώς την στιγμή που αρχίζει η κανονική εκχύλιση, όταν δηλαδή οι μαύρες σταγόνες αρχίζουν να ρέουν και το μαύρο παχύρρευστο υγρό γίνεται σταδιακά πιο ανοιχτόχρωμου και πιο αραιό. Αυτός ο ristretto είναι τρίς με τέσσερις γουλιές αλλά το πιό βασικό, και για το οποίο προτιμώ τον ristretto είναι η έντονη γεύση και το μακρύ τελείωμα. Πίνοντας δηλαδή έναν ristretto νιώθω την γεύση στο στόμα μου για αρκετή ώρα μετά!

Σε πιο χοντροκομμένο καφέ και γενικά όταν η εκχύλιση ξεκινάει αμέσως, χωρίς να εμφανιστούν οι παχύρρευστες μαύρες σταγόνες, ο καφές εξαρχής έχει μπέζ χρώμα έχει συνεχή μεν ροή από την αρχή αλλά είναι επίσης παχύρρευστος και σταδιακά αραιώνεται όσο συνεχίζεται η εκχύλιση και το χρώμα του γίνεται πιο ανοιχτό.

Στην περίπτωση αυτή για την παρασκευή του ristretto μου "επιστρατεύω" την όσφρηση προκειμένου να βρώ το κατάλληλο σημείο διακοπής της εκχύλισης.
Στην αρχή η οσμή του καφέ είναι έντονη έως ενοχλητική, και λεώ ενοχλητική διότι δεν είναι το άρωμα που θα επιθυμούσα να έχει το ρόφημα μου στο φλιτζάνι, έχει περισσότερο γήινα στοιχεία, όπως χώμα και ένα είδος γλυκιάς τύρφης παρά το φυτικό άρωμα του καφέ. Το έντονο άρωμα καφέ είναι μερικές σταγόνες παρακάτω το οποίο όσο θα αφήνω την εκχύλιση να συνεχίζει όλο περισσότερο θα αποδυναμώνεται και θα γίνεται λιγότερο έντονο το άρωμα του καφέ όπως αντίστοιχα το χρώμα γίνεται πιο ανοιχτό και το ρόφημά πιο αραιό. Σταματώ την εκχύλιση λοιπόν όταν το άρωμα του καφέ είναι στο πίο έντονο σημείο του, την ώρα ακριβώς που αρχίζει η σταδιακή μείωση της έντασης του αρώματος.

Αυτός είναι ο ristretto μου και ο καφές που πίνω! :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: η όσφρηση στην παρασκευή ristretto

Δημοσίευση από Christos » Δευ Αύγ 16, 2010 9:57 am

Βαγγέλη διαβάζοντας τα παραπάνω πχ για μαύρα παχύρευστα υγρά, συμπεραίνω ότι είσαι πολύ μακριά από τις συνθήκες που απαιτούνται για σωστές εκχυλίσεις του καφέ. Μάλλον πρέπει να μπεις στο plan Β που είναι η αγορά κάποιου μύλου πιο κατάλληλου από αυτόν που έχεις.
Για δοκίμασε να δεις τι υπάρχει στην άπω ανατολή για μύλους όπως ο παρακάτω:
http://cgi.ebay.com/KYOCERA-Coffee-Grin ... 0518126825
Θα μου φανεί περίεργο να μην υπάρχει αντίστοιχη κινέζικη πρόταση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

stv

Δημοσίευση από stv » Δευ Αύγ 16, 2010 1:20 pm

κάθε μηχανή, κάθε καφές, κάθε σκάλα ρύθμισης του μύλου δίνει διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, προσαρμόζω τις πρακτικές μου, ανάλογα με την περίσταση για να δώσω αυτό που θέλω. Συνηθίζω να βάζω υπερδιπλάσια ποσότητα ιδιαίτερα ψιλοκομμένο καφέ, άρα το μαύρο παχύρρευστο υγρό δικαιολογείται και είναι επιθυμητό. Στην περίπτωση που εμφανίζεται κατευθείαν η κρέμα, τότε μπαίνει σε λειτουργία η "μέθοδος της όσφρησης". Ξέρω οτι δεν πίνουν όλοι ristretto, είναι θέμα γούστου, αλλά κάτι βιαστικά πρωινά, όλο και κάνα σπέσιαλ μικρό, καφέ σφηνάκι ή κοινός stretto έχουμε φτιάξει όλοι μας! Πότε σταματάτε την εκχύλιση; :?:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Αύγ 16, 2010 3:28 pm

O ristretto είναι και αυτός espresso. Οι ίδιοι γενικοί κανόνες ισχύουν. Πάλι παίζεις με την διαλυτότητα του CO2 ανάλογα με την πίεση και πάλι έχεις κρέμα. Μαύρο υγρό χωρίς κρέμα = λάθος εκχύλιση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

stv

Δημοσίευση από stv » Δευ Αύγ 16, 2010 3:56 pm

ok, αλλά δεν πιστεύω να είναι θέμα μύλου, μπορεί να είναι η μηχανή, ο ίδιος ο καφές ή εγώ κάνω κάτι λάθος, τέλως πάντων, τί είναι το CO2;
μύλο έχω της delonghi http://www.delonghi.com.au/products/pro ... odel=KG39# δεν είναι και ο καλύτερος αλλά δεν έχω παράπονο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Αύγ 16, 2010 6:47 pm

Η πρώτη ύλη, ο καφές, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αλλά επίσης σημαντικότατος παράγοντας είναι ο μύλος. Χωρίς κατάλληλο μύλο δεν τίθεται καν θέμα παρασκευής σωστού espresso. Όλοι μα όλοι που είχαν από σχετικά καλές μηχανές και πάνω, είδαν απογείωση και όχι απλά μια βελτίωση στον espresso τους μόλις αγόρασαν κάποιο καλό μύλο.
Δεν τον ξέρω τον μύλο σου αλλά από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά έχει μόνο 3 ρυθμίσεις και είναι με λεπίδες όπως τα blender. Άμα είναι όντως έτσι τότε ο μύλος σου δεν είναι για espresso.

To CO2 είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Για τον ρόλο του στην δημιιουργία της κρέμας διάβασε το παρακάτω link:
http://coffeegeek.com/opinions/barista/10-14-2006

Off topic:
Βαγγέλη επειδη δεν θυμάμαι. Έχεις ζυγαριά και ογκομετρικό ποτηράκι;

stv

Δημοσίευση από stv » Δευ Αύγ 16, 2010 8:45 pm

ομολογώ πως γισ μια ακόμα φορά με έπιασες αδιάβαστο Χρήστο :oops:
δεν είχα ιδέα για αυτά τα πράματα περί κρέμας....
Δεν έχω ούτε ζυγαριά, ούτε ποτηράκι, ωστόσο θέλω να περάσω σε άλλο επίπεδο και να δοκιμάσω και το moka pod κάποια στιγμή και να αρχίσω πάλι τα πειράματα! όσο για τον μύλο με έβαλες σε σκέψεις τωρα.....

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Αύγ 16, 2010 9:18 pm

Off topic:
Βαγγέλη προτείνω, εάν βρεις καθόλου χρόνου, να κάνεις κάποιο sourcing στην Κίνα. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κατασκευάσουν εκεί. ;)
Τέλος, ζυγαριά και ποτηράκι πρέπει να αγοράσεις asap :lol:

Update:
Λίγο googling και
http://zhujingya.en.made-in-china.com/p ... C001-.html
http://zhujingya.en.made-in-china.com/p ... inder.html

stv

Δημοσίευση από stv » Δευ Αύγ 16, 2010 9:37 pm

Christos έγραψε:Off topic:
Βαγγέλη προτείνω, εάν βρεις καθόλου χρόνου, να κάνεις κάποιο sourcing στην Κίνα. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κατασκευάσουν εκεί. ;)
Τέλος, ζυγαριά και ποτηράκι πρέπει να αγοράσεις asap :lol:

Update:
Λίγο googling και
http://zhujingya.en.made-in-china.com/p ... C001-.html
http://zhujingya.en.made-in-china.com/p ... inder.html
Off topic:

το πρόβλημα με τα κινέζικα προϊόντα είναι ότι η εισαγωγή στο χονγκ κονκγ χωρίς πιστοποιητικά ποιότητας είναι παράνομη, σίγουρα περνάνε πολλά πράγματα παράνομα, στην κίνα παράγεται οτιδήποτε αλλά πρέπει να πάω εκεί και να ψάξω... κατα τύχη αύριο πάω κίνα για δύο μέρες... θα έχω τα μάτια μου ανοιχτά μήπως βρώ τίποτα... :oneup:

Απάντηση