Gaggia Baby εκχύλιση περιεργο!

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Re: Gaggia Baby εκχύλιση περιεργο!

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τετ Ιαν 30, 2013 12:08 pm

Μιχάλη χρειάζεσαι το σωστό κόψιμο για τον καφέ που χρησιμοποιείς,για τα γραμμάρια που βάζεις,για την μηχανή σου και το καλαθάκι σου.
Για να πετύχεις αυτό το σωστό κόψιμο θέλεις μύλο για να ρυθμίσεις το κόψιμο πιο χοντρό ή πιο λεπτό ώστε να έχεις σωστή εκχύλιση (πιο αργή στην περίπτωσή σου,άρα πιο λεπτοκομμένο).
Αυτά σου λέγαμε και παραπάνω.Γι'αυτό αδίκως ψάχνεις τι φταίει.
Φταίει το λάθος κόψιμο του καφέ.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τετ Ιαν 30, 2013 12:45 pm

kostas76 έγραψε:
y.v έγραψε:
Με μια μικρη διαφοροποίηση... Εγώ μετα το πενταλεπτο θεωρώ οτι αρχισε να χάνει αρώματα ο αλεσμένος' τον συλλέγω και τον δινω στην συζυγο για φιλτρου! :c034:
Ετσι κι αλλιώς δεν πάει χαμένος, οπότε γιατι να έχω χάσει τυχόν γευσεις στο εσπρεσσάκι μου;
Off topic:
Δηλαδή η άλεση του καφέ για εσπρέσσο ταιριάζει και σε γαλλικό καφέ; Δεν πρέπει να είναι πιο χοντροκομμένος ο γαλλικός;
Off topic:
Δεν πίνω εγώ φιλτρου! :lol: (αλλά και όταν πιώ δεν έχω απαιτήσεις)
Για μια φορα την ημέρα το πρωί που φτιαχνει η σύζυγος και τον πίνει με γαλα, μια χαρα μου φαίνεται όποτε τυχαίνει να πιώ κι εγώ!

Mixalis

Δημοσίευση από Mixalis » Τετ Ιαν 30, 2013 1:14 pm

Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:Μιχάλη χρειάζεσαι το σωστό κόψιμο για τον καφέ που χρησιμοποιείς,για τα γραμμάρια που βάζεις,για την μηχανή σου και το καλαθάκι σου.
Για να πετύχεις αυτό το σωστό κόψιμο θέλεις μύλο για να ρυθμίσεις το κόψιμο πιο χοντρό ή πιο λεπτό ώστε να έχεις σωστή εκχύλιση (πιο αργή στην περίπτωσή σου,άρα πιο λεπτοκομμένο).
Αυτά σου λέγαμε και παραπάνω.Γι'αυτό αδίκως ψάχνεις τι φταίει.
Φταίει το λάθος κόψιμο του καφέ.
Βρε Χρηστο το καταλαβα αυτο αλλα αν διαβασεις πισω θα δεις οτι μου ειπαν να παρω Non pressurised καλαθακι επειδη το pressurised μπορει να οφειλεται για την γρηγορη εκχυλιση που εχω....

και γιαυτο ειπα αλλαξα καλαθακι σημερα αλλα τιποτα...ακριβως το ιδιο.

οποτε βαδιζω στο πως ειναι το σωστο κοψιμο του καφε μονο ετσι;;;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Ιαν 30, 2013 1:51 pm

Κατ΄αρχήν Μιχάλη να σου ζητήσω συγγνώμη για το ύφος της απάντησής μου γιατί όντως ήμουν εκνευρισμένος. Πολύ μεγάλο λάθος από έναν συντονιστή.

Στο θέμα μας, άμα θα δεις στην αρχή του νήματος, όλοι σου γράφουν για το κόψιμο του μύλου και την σημασία του. Μετά γίνεται μια εκτροπή για τα pressurized το οποίο το διορθώνει ο Στάθης και μετά πάλι καταλήγουμε στα ίδια μετά από 5 σελίδες νήματος!!!

Για να το τελειώνουμε, είναι αυτό που σου έγραψα στην αρχή στην πρώτη απάντηση που πήρες. Για την γρήγορη εκχύλιση φταίει πρωτίστως το κόψιμο του καφέ.
Εάν αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με τις κατάλληλες ρυθμίσεις του μύλου, τότε αρχίζουμε και σκεφτόμαστε και το μπαγιάτεμα του καφέ. Όσο μπαγιατεύει τόσο λιγότερη αντίσταση προβάλει στο νερό.

Συμβουλή που σου δόθηκε παραπάνω. Δοκίμασε με καφέ από έλληνες roasters που να γνωρίζεις ακριβώς το πότε ψήθηκε ο καφές. Να αναγράφει στην συσκευασία την Roasting Date και να μην είναι παραπάνω από 4 εβδομάδες (ιδεατά να είναι μιας εβδομάδας).
viewtopic.php?f=4&t=2439&start=30#p39875

Συμβουλή 2η. Για να κάνεις γρήγορα καλό espresso χρειάζεται να διαβάσεις και αρκετά γενικά πράγματα γι αυτόν και στο είχα αναφέρει από την αρχή που ήρθες στην παρέα μας. Το πρώτο βήμα για τον καλό espresso είναι να έχεις εσύ την διάθεση πρωτίστως να φτιάξεις καλό espresso. Γι αυτό κάνε ένα καλό σερφάρισμα και πέρα από το νήμα σου αλλά ακόμα και πέρα από το forum.

Εάν τα αγγλικά σου είναι καλά ξεκίνα από εδώ:
http://www.home-barista.com/espresso-guide.html

YΓ Οι αγορές που έκανες, το καλαθάκι και το tamper, ήταν επιβεβλημένες έτσι κι αλλιώς και δεν θα πάνε χαμένες, αλλά η απουσία μύλου προς το παρόν αποκρύπτει την σημαντικότητα τους.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Mixalis

Δημοσίευση από Mixalis » Τετ Ιαν 30, 2013 5:48 pm

Δεν εγινε και τιποτα σιγα...απλα μην σας παραξενευει αν ρωταω πολλα πραγματα πολλες φορες...

Ειναι διοτι θελει να επιβεβαιωσω κατ` αρχης οτι τα κανω σωστα γιατι μπορει κατι να το εχω καταλαβει με λαθος τροπο...

Λοιπον, παω να παρω καφε τωρα πιο ψιλοκομμενο απο οσο μου τον κοβει να δουμε τι γινεται.

Ειμαι Καλαματα αλλα μολις παω Αθηνα θα παω στα μαγαζια που μου ειπατε να αγορασω κ να δοκιμασω.Οποτε προς το παρον προσπαθω να ρυθμισω λιγο το κοψιμο.

Θα σας πω τι εγινε.

Ευχαριστω για ολα!

Mixalis

Δημοσίευση από Mixalis » Τετ Ιαν 30, 2013 7:34 pm

Παιδια το καφεκοπτειο ηταν κλειστο δεν ξερω γιατι λειτουργει και σαν καφετερια και μενει ανοιχτο ως τις 9.

Τεσπα θα παω αυριο να παρω και θα σας πω τι εγινε

Απάντηση