Gaggia Classic Temperature surf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
AngelosPap
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Gaggia Baby Black
Μύλος:: Macap MX

Re: Gaggia Classic Temperature surf

Δημοσίευση από AngelosPap » Τετ Δεκ 12, 2012 12:41 am

Christos έγραψε: Προσωπικά όταν είχα την Gaggia Baby δεν βρήκα τίποτα από τα παραπάνω ικανοποιητικά οπότε είχα ασπαστεί την απλή διαδικασία, του να περιμένω να ανάψει το λαμπάκι (εάν ήταν αναμμένο ενεργοποιούσα την αντλία μέχρι να σβήσει), έκανα ένα μικρό φλασάρισμα του ατμού (πατώντας την αντλία 1-2s), κούμπωνα το pf και ξεκινούσα την εκχύλιση.
Ακριβώς το ίδιο κάνω κι εγώ στην Baby , έπειτα απο δοκιμές, έχω το πιό αποδεκτό αποτέλεσμα.
Σε μερικούς καφέδες όταν θέλω περισσότερη θερμοκρασία, πατάω το κουμπί του ατμού για λίγα δεύτερα, να ανέβει η θερμοκρασία, φλασάρω, και το παίζω με μια καλή απόδοση να πάρω κάτι αποδεκτό :roll:
Όποια τεχνική και να κάνετε, θέλει πολύ καλό ζέσταμα η μηχανή τουλάχιστον 30 λεπτά το χειμώνα και λίγο λιγότερο το καλοκαίρι.

Tolis

Δημοσίευση από Tolis » Τετ Δεκ 12, 2012 1:33 am

Στην pure παντως αυτο που εχω βρει εγω σαν μπουσουλα ειναι να μετραω 10'' αφου αναψει το λαμπακι και μετα να κανω εκχυλιση.

nbackal
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Gaggia Classic Oro
2η Μηχανή:: Gaggia Classic 2012
Μύλος:: Mahlkönig vario
Οι καφέδες μου:: Segafredo ES, Danesi Doppio και άλλοι.

Δημοσίευση από nbackal » Πέμ Δεκ 13, 2012 10:25 pm

Σε Gaggia Classic, την αφήνω κανένα 10λεπτο να ζεσταθεί χωρίς το pf επάνω, αφήνω να περάσει περίπου νερό για εναν espresso,
σκουπίζω το group head, κοβω τον καφέ και μετά εκχύλιση. Εχει αυτές τις ιδιοτροπίες η Gaggia για να βγάλει καλό καφέ στην σωστή θερμοκρασία.

Οτι άλλο δοκίμασα δεν έβγαζε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη μηχανή.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Δεκ 14, 2012 12:07 am

nbackal έγραψε:...
Οτι άλλο δοκίμασα δεν έβγαζε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη μηχανή.
Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον συνδυασμό μηχανής και καφέ που χρησιμοποιείς Νίκο. Η ομολογουμένως φαινομενικά "ανορθόδοξη" ρουτίνα σου μου φαίνεται σαν προσπάθεια να χαμηλώσεις την θερμοκρασία του νερού όσο γίνεται περισσότερο. Δεν τους έχω δοκιμάσει τους συγκεκριμένους καφέδες που έχεις στο προφίλ σου αλλά πρέπει να είναι απ΄αυτούς που τους ταιριάζουν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες νερού.

Θα δεις πολλοί καφέδες από αυτούς που συνήθως γράφουμε στο forum αποδίδουν πολύ καλά και σε πιο ψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε μεγαλύτερες δοσολογίες από αυτές που ίσως έχεις συνηθίσει, και που κατά την ταπεινή μου γνώμη συγχωρούν πιο πολύ τις όποιες αδυναμίες της μηχανής.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nbackal
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Gaggia Classic Oro
2η Μηχανή:: Gaggia Classic 2012
Μύλος:: Mahlkönig vario
Οι καφέδες μου:: Segafredo ES, Danesi Doppio και άλλοι.

Δημοσίευση από nbackal » Παρ Δεκ 14, 2012 1:20 am

Χρήστο βάζω αρκετά μεγάλη δοσολογία απλά και με άλλους καφέδες επειδή ψωνίζω απο το TAF χρόνια και με χαρμάνια Limou + Sweet blue και custom χαρμάνια οταν άφηνα το pf επάνω ο καφές έβγαινε δυνατός και χωρίς καθόλου κρέμα ειδικά με τους καφέδες της TAF.

Παλαιότερα αυτός που μου έβγαζε πάντα άψογη κρέμα με όποιο τρόπο και να ζέσταινα την μηχανή ήτανε κάτι σπυριά Lavazza bar (14 E στο Carrefour) που όμως δεν πινότανε με την καμμία σαν γεύση, :o

Ειλικρινά δεν ξέρω εαν είναι ανορθόδοξος ο τρόπος αλλά με οτι καφέδες δουλεύω η μηχανή παράγει καλή εκχύλιση, άρωμα, κρέμα, ακόμα και με τα χαρμάνια της TAF. Ισως να είναι ιδιοτροπία της μηχανής με τα χρόνια.

Επίσης εχω μερικά δείγματα Kimbo και Portioli που θα δοκιμάσω να δώ τι κάνουν σαν απόδοση. Τον Portioli θα τον δοκιμάσω απο τα σχόλια που διάβασα στο forum. :oneup:

Καλούτσικος καφές επίσης είναι ο Universal Royal και άριστος ο Hausbrandt Academia πολύ ιδιαίτερος αν και τσιμπημένος.

Χμμμ πάω για ενα καφεδάκι.

drharisis
Μηχανή:: gaggia classic
Μύλος:: vario
Οι καφέδες μου:: tailor - taf

Δημοσίευση από drharisis » Σάβ Δεκ 15, 2012 1:13 pm

μηπως καποιος που εχει βαλει pid στην classic θα μπορουσε να μας πει για ιδεατο σερφινγκ...Σε ενα ξενο σαιτ ειχα διαβασει απο καποιον που ειχε piddarei την classic να συστηνει καλο ζεσταμα της μηχανης,,μετα εγχυση 50-60 μλ νερου και το shot 2 min αφου ξαναναψει το λαμπακι....

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Δεκ 15, 2012 1:27 pm

Δεν υπάρχει ιδεατό temperature surfing φίλε μου. Εσύ θα το καθορίσεις. Εκτελείς/δοκιμάζεις την α ή β ρουτίνα που διαβάζεις για κάποιον συγκεκριμένο καφέ και παρατηρείς τις αλλαγές στην γεύση. Εάν βρεις ότι κάπου η γεύση σε ικανοποιεί περισσότερο έχεις απλά κάποιο σημείο αναφοράς για να κάνεις τις επόμενες εκχυλίσεις σου και να έχεις κάπως πιο σταθερά αποτελέσματα.
Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ότι κρατάς log book και ξέρεις σε κάθε εκχύλιση ακριβώς τι έκανες ώστε να κρατάς όλες τις άλλες παραμέτρους σταθερές. Ποιο απλά, δεν έχει νόημα να ψάχνεις για την θερμοκρασία άμα αλλάζεις πχ την δόση του καφέ ή το κόψιμο του μύλου κτλ.
Προσωπική μου σύσταση, κάνε όλα τα άλλα σωστά πρώτα και άφησε τελευταίο το κεφάλαιο θερμοκρασία.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Δημοσίευση από G.K » Τετ Δεκ 19, 2012 11:32 am

Christos έγραψε:
Προσωπικά όταν είχα την Gaggia Baby δεν βρήκα τίποτα από τα παραπάνω ικανοποιητικά οπότε είχα ασπαστεί την απλή διαδικασία, του να περιμένω να ανάψει το λαμπάκι (εάν ήταν αναμμένο ενεργοποιούσα την αντλία μέχρι να σβήσει), έκανα ένα μικρό φλασάρισμα του ατμού (πατώντας την αντλία 1-2s), κούμπωνα το pf και ξεκινούσα την εκχύλιση.
Αυτο κανω και εγω σαν καινουργιος στην παρασκευη εσπρεσσο..να εχω ενα μπουσουλα.

Απλα θελω να ρωτησω ενεργοποιοντας την αντλια μεχρι να σβησει το λαμπακι φευγουν
περιπου 120 ml νερο, σχεδον ολο το μποιλερ, δεν εχω ετσι χαμηλη θερμοκρασια?

τι εννοεις ακριβως οταν λες..

έκανα ένα μικρό φλασάρισμα του ατμού (πατώντας την αντλία 1-2s), κούμπωνα το pf και ξεκινούσα την εκχύλιση.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Δεκ 19, 2012 11:58 am

Σενάριο 1. Το λαμπάκι είναι ήδη αναμμένο. Σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις την διαδικασία γιατί έχασες το σημείο που μόλις άναψε. Τι κάνεις;

α) Περιμένεις να κρυώσει το νερό και να σβήσει το λαμπάκι από μόνο του και να περιμένεις πότε θα ανάψει ξανά. Χρονοβόρο.
β) Τρέχεις νερό μέχρι να κρυώσει το νερό στο boiler από την εισαγωγή φρέσκου νερού από το δοχείο. Σβήνει το λαμπάκι πιο γρήγορα και απλά περιμένεις να ανάψει ξανά. Ταχύτατο.
Στο ερώτημα σου σε αυτό το σημείο η απάντηση είναι ναι, το νερό κρυώνει αλλά δεν κάνεις σε αυτό το σημείο την εκχύλιση. Το λαμπάκι σβηστό σημαίνει ότι τα θερμαντικά στοιχεία της μηχανής παίρνουν ρεύμα και το νερό ζεσταίνεται. Μόλις πιάσει την θερμοκρασία, τότε ο θερμοστάτης κόβει το ρεύμα από τις αντιστάσεις και τότε ανάβει το λαμπάκι. Αυτό είναι το σημείο σου για να κάνεις μετά αυτό που αναφέρω περί ενεργοποίησης της αντλίας για 1-2s.

Σενάριο2. Το λαμπάκι είναι σβηστό. Είσαι απλά τυχερός, αυτό σημαίνει ότι σε μερικά δευτερόλεπτα (γιατί είναι ταχύτατη η θέρμανση του νερού) θα ανάψει το λαμπάκι και θα εκτελέσεις τις περαιτέρω διαδικασίες.

Με λίγα λόγια, σε ενδιαφέρει να βρεις το σημείο που ΜΟΛΙΣ άναψε το λαμπάκι ως σημείο αναφοράς.

ΥΓ Γιώργο άμα τα παραπάνω πιστεύεις ότι προσθέτουν πολύ στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας αγνόησε τα προς το παρόν και εστίασε κυρίως στο σωστό κόψιμο και στο σωστή δοσολογία/κατανομή/πάτημα του καφέ στο καλαθάκι. Κάνε δηλαδή τις εκχυλίσεις σου, όταν απλά είναι αναμμένο το λαμπάκι ετοιμότητας. Όταν όλα τα άλλα γίνουν σωστά, ακόμα και από τύχη θα πάρεις μια πάρα πολύ καλή εκχύλιση. Μετά το ψάχνεις για να δεις πως θα βελτιώσεις την σταθερότητα του αποτελέσματος.

Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Δημοσίευση από G.K » Τετ Δεκ 19, 2012 12:40 pm

ευχαριστω για την λεπτομερεστατη απαντηση σου, τωρα το καταλαβα το ολο θεμα..εκανα ολη την
διαδικασια τελειως λαθος..αλλα ειμαι στην αρχη, θα μαθω που θα παει.
εγω την ειχα περιπου μιση ωρα και ζεστενονταν ενεργοποιουσα την αντλια,και μολις εσβηνε το λαμπακι,εβαζα το pf και εκανα την εκχυλιση

ΥΓ οσο για την πολυπλοκοτητα της ολης διαδικασιας,δεν υπαρχει θεμα,εξαλλου ειναι κατι
απαραιτητο,επισης καλο ειναι να υπαρχει ενας μπουσουλας,ωστε καποιος καινουργιος να
εχει κατι να ξεκινηση,και μετα οταν γινει πιο εμπειρος ας τροποποιηση την διαδικασια οπως νομιζει

Απάντηση