Νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση
-
mstranger
- Όνομα: Μηνάς
- Μηχανή:: Gaggia Baby dose
- Μύλος:: Ascaso i-1 mini
Νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση
Καλήμερα. Ήθελα να ρωτήσω από πια παράμετρο τής όλης διαδικασίας μπορεί να συμβαίνει αυτό? Ο χρόνος των εκχυλίσεων μου (25-26 sec s) και το γευστικό αποτέλεσμα , με το κόψιμο που έχω ρυθμίσει τώρα είναι αρκετά ικανοποιητικό, απλά μου μένει αρκετό νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Re: Νερό στο καλαθάκι μετά την εκχύλιση
Κυρίως από την απόσταση που έχει το puck από την shower screen και από το κόψιμο του καφέ (πολύ ψιλοκομμένος). Εάν έχεις πολύ μεγάλη απόσταση από την shower screen σημαίνει ότι αφήνεις πολύ νερό πάνω από το puck στο τέλος της εκχύλισης, που δεν μπορεί να διαφύγει όλο από την 3-way valve.
Στην περίπτωση σου πιστεύω ότι κάνεις underdosing.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
mstranger
- Όνομα: Μηνάς
- Μηχανή:: Gaggia Baby dose
- Μύλος:: Ascaso i-1 mini
Ναι Χρήστο έχεις απόλυτο δίκιο , βάζω πιο λίγο καφέ από τα 15 gr που οι περισσότεροι συνιστούν εδώ στο φόρουμ, λόγο του ότι έχω διαπιστώσει ότι έτσι μου αρέσει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα από θέμα γεύσης, και μετέπειτα συμπεριφοράς του νευρικού μου συστήματος 
- focus
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Δράττομαι της ευκαιρίας και αναφέρω κάτι που μας είπε ο Περικλής Καραβάς στην πρόσφατη συνάντησή μας: Νερό και υφή λάσπης στο puck μπορεί επίσης να σημαίνει χαμηλή θερμοκρασία εκχύλισης. Το επιβεβαιώνω καθώς το δοκίμασα και στη δική μου μηχανή.
Στο άλλο άκρο, δηλαδή με πολύ υψηλή θερμοκρασία, το puck προκύπτει πολύ στεγνό, θρυματίζεται εύκολα και είναι σχεδόν κατάμαυρο ( εξαρτάται βέβαια και από το roast profile του συγκεκριμένου καφέ).
Στο άλλο άκρο, δηλαδή με πολύ υψηλή θερμοκρασία, το puck προκύπτει πολύ στεγνό, θρυματίζεται εύκολα και είναι σχεδόν κατάμαυρο ( εξαρτάται βέβαια και από το roast profile του συγκεκριμένου καφέ).
δηλαδη υπαρχει προβλημα αν βαζω στο διπλο καλαθι 15 η 10 γραμαρια και στο τελος ειναι υγρο?
-
spyros
- 2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
- Μύλος:: Compak K3 Touch
10 είναι πάρα πολύ λίγα. Χωρίς να γνωρίζω το καλαθάκι που χρησιμοποιείς, συνήθως κυμαίνονται σε ένα εύρος 2 - 3 γραμμαρίων. Επομένως θα το δουλεύεις από 14 μέχρι 17 γραμμάρια.
ΥΓ. Έχεις πάρει στεγνό puck; Στα πόσα γραμμάρια; Τα 14:17 που πρότεινα παραπάνω δεν είναι απόλυτο, αφορούν το δικό μου καλαθάκι το οποίο είναι διαφορετικό.
ΥΓ. Έχεις πάρει στεγνό puck; Στα πόσα γραμμάρια; Τα 14:17 που πρότεινα παραπάνω δεν είναι απόλυτο, αφορούν το δικό μου καλαθάκι το οποίο είναι διαφορετικό.
- Giwrgos
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Xρήστο στο δικο μου pf εχω σχεδον παντα νερο στο puck..Η αποσταση ειναι πιστευω μεγαλη μετα το πατημα απο το shower screen.Christos έγραψε:Κυρίως από την απόσταση που έχει το puck από την shower screen και από το κόψιμο του καφέ (πολύ ψιλοκομμένος). Εάν έχεις πολύ μεγάλη απόσταση από την shower screen σημαίνει ότι αφήνεις πολύ νερό πάνω από το puck στο τέλος της εκχύλισης, που δεν μπορεί να διαφύγει όλο από την 3-way valve.
Σχεδον στεγνο εχω οταν κανω 2 ξεχωριστα πατηματα για να παρει παραπανω γρ καφε..αλλα αυτο δεν ειναι και σωστο απο οτι εχω διαβασει.
Τι μπορω να κανω για να διορθωσω αυτο το προβλημα?
- Christos
- Συντονιστής

- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Γιώργο η παραπάνω απάντησή μου ήταν σε κάποιον που έχει μηχανή με τρίοδη βαλβίδα που είναι κυρίως γι αυτόν τον σκοπό. Να παίρνει κάποιος στεγνό puck στο τέλος. Η μηχανή σου δεν έχει τέτοια οπότε και επειδή δεν γνωρίζω την συμπεριφορά της μηχανής σου το μόνο που μπορώ να σου προτείνω είναι να γεμίζεις το καλαθάκι σου προς το παρόν ελέγχοντας με την τεχνική του νομίσματος και εάν συνεχίζεις να παίρνεις υγρό puck μην ανησυχείς άμα η γεύση είναι ικανοποιητική και απλά κάνε υπομονή μέχρι να σου έρθει το άλλο καλαθάκι, μήπως και καλυτερεύσει η όλη διαδικασία.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Giwrgos
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Ωραια Χρηστο,
Θα περιμενω το καλαθακι να δω αν εχω καλυτερα αποτελεσματα..
Θα περιμενω το καλαθακι να δω αν εχω καλυτερα αποτελεσματα..
-
AerogatoR
Έχω κι εγώ το ίδιο προβλημα με το βρεγμένο puck.
Έχω μια gaggia classic και εναν porlex tall και ακολουθώ κατα γράμμα όλες τις οδηγίες αλλά πάλι το ιδιο.
Χρησιμοποιώ 17 γρ. καφέ με άλεση στα 2 κλικ, προθέρμανση στα 20 λεπτά, 15 κιλά πίεση στο tamping και καταφέρνω και παίρνω πολύ ικανοποιητικό χρόνο εκχύλισης (30 δευτ/πτα για 60 ml).
Αν κάνω πιο χοντροκομμένη άλεση δεν θα χάσω από τον χρόνο εκχύλισης;
Έχω μια gaggia classic και εναν porlex tall και ακολουθώ κατα γράμμα όλες τις οδηγίες αλλά πάλι το ιδιο.
Χρησιμοποιώ 17 γρ. καφέ με άλεση στα 2 κλικ, προθέρμανση στα 20 λεπτά, 15 κιλά πίεση στο tamping και καταφέρνω και παίρνω πολύ ικανοποιητικό χρόνο εκχύλισης (30 δευτ/πτα για 60 ml).
Αν κάνω πιο χοντροκομμένη άλεση δεν θα χάσω από τον χρόνο εκχύλισης;