Διαφορά μονού με διπλό.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
tasdaz77

Διαφορά μονού με διπλό.

Δημοσίευση από tasdaz77 » Κυρ Οκτ 07, 2012 5:38 pm

για σε ολους.θα ηθελα λιγο βοηθεια οπως ολοι μας.εχω μια μηχανη ascaso basic και ενα μυλο i-ascaso mini.καφε εχω παρει jacobs και τον κοβω μονος μου.ο καφες 17 γραμαρια στο διπλο 50-60ml σε 25-30sec αλλα βγαινει πικρος .εχω δοκιμασει και αλλα πατηματα αλλα παλι δεν μου αρεσει.οταν τον κανω σε μονη δοση ειναι πολυ καλος.θα παιξω και με ποσοτητα.ενοω να παρω πιο μικρη ποσοτητα για πιο εντονη γευση.αν βαλω στο διπλο basket 12 γραμμαρια?η 10?η 14?>θα το δοκιμασω.μηπως φταιει ο καφες?δοκιμασα και αλλους καφεδες.και με αλλη μηχανη παλια εβλεπα οτι στο μονό ειχε πιο ωραια γευση.δηλαδη γινετε πολυ βαρυς και σαν καμενος πικρος.υπαρχει περιπτωση η μηχανη να φταει?οταν βγαζω το basket κραταει λιγο υγρασια.θα κανω και αλλα πειραματα να δω.ευχαριστω

spyros
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Re: Διαφορά μονού με διπλό.

Δημοσίευση από spyros » Κυρ Οκτ 07, 2012 5:58 pm

Σαν πρώτη κίνηση προτείνω να αλλάξεις καφέ με κάποιον φρεσκοψημμένο. Δες και την κατηγορία με τους καφέδες για να πάρεις μία ιδέα.

Έχεις blonding ( = ξάνθεμα του χρώματος στην ροή) από νωρίς; Είναι αρκετά τα 17 γραμμάρια για τον jacobs δεν προτείνω να πας σε περισσότερα. Οι specialty όπως θα δεις αποδίδουν κοντά στα 18 και φτάνουν και τα 22 gr κάποιες φορές. Αν παίρνεις υγρό puck σημαίνει ότι έχεις υποεκχύληση δοκίμασε 16 γραμμάρια με δυνατό πάτημα και λίγο χονδρύτερα και να πέσεις λίγο στους χρόνους.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Οκτ 07, 2012 6:08 pm

Ο καφές φταίει.Είναι βαριά ψημένος.Σκούρο ψήσιμο.Στο μονό σου δίνει πιο "ελαφριά" γεύση γιατί σίγουρα έχεις channeling και γρηγόρη εκχύλιση.Είναι λόγω του μονού καλαθιού.Επίσης τα 17gr που χρησιμοποιείς για διπλό είναι πολλά γι'αυτόν τον καφέ.
Άλλαξε καφέ και πάρε από τα καταστήματα που προτείνονται συνέχεια εδώ μέσα.Φρεσκοψημένοι,με κατάλληλο ψήσιμο για καλό εσπρέσο,specialty καφέδες ανώτερης ποιότητας.
Αν δεν δοκιμάσεις από αυτούς δεν θα πιεις σωστό καφέ.

tasdaz77

Δημοσίευση από tasdaz77 » Κυρ Οκτ 07, 2012 6:16 pm

στην αρχη μαυρος και μετα απο 3 δευτ. γινετε ξανθος και μετα τα 20 νερουλος.θα παρω και αλλο καφε να δοκιμασω μολις τελειωση.ευχαριστω για την βοηθεια.αν η μηχανη δεν εχει 3valve way παιζει πολυ μεγαλο ρολο?και εχει και 15 bar πιεση αντι για 10?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 07, 2012 7:10 pm

Η solenoid valve κάνει κυρίως διαφορά στο να παίρνεις στεγνό κέικ στο τέλος της εκχύλισης (που ρωτάς και σε άλλο νήμα) και για να μην στάζει νερό από το group head όταν η μηχανή είναι standby. Δεν κάνει κάποια σημαντική διαφορά στην εκχύλιση.
15 bar είναι η μέγιστη δυνατότητα ανεβάσματος της πίεσης της αντλίας και είναι σχεδόν το ίδιο για τις περισσότερες μηχανές που μιλάμε εδώ στο forum μιας και οι περισσότερες έχουν την ίδια αντλία. Το με πόσο όμως πίεση χτυπάει το νερό τον καφέ στο φίλτρο είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και εξαρτάται από την σχεδίαση της μηχανής και σε αυτήν αναφερόμαστε όταν λέμε ότι πρέπει να είναι 9 bar.
spyros έγραψε:... Αν παίρνεις υγρό puck σημαίνει ότι έχεις υποεκχύληση ...
Σπύρο, δεν ισχύει απαραίτητα αυτό κατά την γνώμη μου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

spyros

Δημοσίευση από spyros » Κυρ Οκτ 07, 2012 7:20 pm

Christos έγραψε:
spyros έγραψε:... Αν παίρνεις υγρό puck σημαίνει ότι έχεις υποεκχύληση ...
Σπύρο, δεν ισχύει απαραίτητα αυτό κατά την γνώμη μου.
Σωστά, υγρό puck φέρνει η μεγάλη απόσταση του κέικ από την shower screen ή χαμηλή θερμοκρασία ή ο πολύ ψιλοκομμένος καφές. Υπάρχει άλλη περίπτωση;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος spyros την Κυρ Οκτ 07, 2012 7:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 07, 2012 7:24 pm

Και η ανυπαρξία solenoid βαλβίδας σίγουρα δεν βοηθάει. Άλλο λόγο δεν γνωρίζω.

Για να μην βγούμε εκτός θέματος εάν κάποιος θέλει να προσθέσει κάτι στην συζήτηση για το υγρό puck στο τέλος της εκχύλισης ας το κάνει στο ήδη ανοιχτό θέμα.
viewtopic.php?f=4&t=1708#p26717
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

spyros

Δημοσίευση από spyros » Κυρ Οκτ 07, 2012 7:33 pm

Μία παρένθεση εδώ, η διαδικασία που παίρνουμε τον εκχυλισμένο καφέ και τον ελέγχουμε σε στάδια ( ανά δέκα ml π.χ.) θυμάστε πως λέγεται;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 07, 2012 7:40 pm

Δεν ξέρω εάν έχει κάποιο όνομα. Πες το SES. Selective Extraction Sampling. :geek: :lol: :lol:

spyros

Δημοσίευση από spyros » Κυρ Οκτ 07, 2012 7:41 pm

Οκ κατοχυρώθηκε :lol: .

Απάντηση