Αγορά μύλου, Graef CM80 ή Ascaso i-mini i2;

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
Faunos
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef CM 81
Οι καφέδες μου:: Στο ψάξιμο...

Re: Αγορά μύλου, Graef CM80 ή Ascaso i-mini i2;

Δημοσίευση από Faunos » Πέμ Φεβ 23, 2012 8:00 pm

Να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά,
σήμερα πρωτο-δοκίμασα να κόψω με τον μύλο και διαπίστωσα ότι μου κρατάει αρκετή ποσότητα μέσα. Πιο συγκεκριμένα, έβαλα 19.50gr σε κόκκους και πήρα σε αλεσμένη μορφή γύρω στα 17. Τον κούνησα, τον έσπρωξα, τον "χτύπησα" αλλά δεν κατάφερε να μου βγάλει περισσότερα από 0,5 γραμμάριο. Πολύ δεν κρατάει ρε παιδιά; Έχετε βρει κανένα κολπάκι για να βγάζει όλη την ποσότητα;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Φεβ 23, 2012 10:58 pm

Εάν αναφέρεσαι στην πρώτη φορά που λειτουργείς τον μύλο (καινούριος ή μετά από καθάρισμα καλό) δεν είναι υπερβολίκή ποσότητα και λογικά με τον καιρό μέχρι ο καφές να γεμίσει κάθε κοιλότητα, σχισμή κτλ στον θάλαμο κοπής αυτή η κατακράτηση θα μειώνεται.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

dio

Δημοσίευση από dio » Πέμ Φεβ 23, 2012 11:06 pm

το επιβεβαιωνω και εγω αυτο.ετσι ακριβως ειναι Θανο.

Άβαταρ μέλους
Faunos
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef CM 81
Οι καφέδες μου:: Στο ψάξιμο...

Δημοσίευση από Faunos » Παρ Φεβ 24, 2012 1:34 am

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Ναι, ήταν η πρώτη φορά που τον λειτούργησα. Δεν σας κρύβω ότι αγχώθηκα αρχικά βλέποντας την κατακράτηση που είχε, αλλά...με καθησυχάσατε!
Λοιπόν, δυο λόγια τώρα για την πρώτη μου εμπειρία με φρεσκοαλεσμένο καφέ στο σπίτι.
Ο καφές που δοκίμασα είναι αγνώστου προελεύσεως (αγορασμένος από "Brazita coffee"), το όνομά του είναι "golden...κάτι" (δε θυμάμαι ακριβώς), το roasting το κάνουν οι ίδιοι (ούτε το πότε έγινε αναγράφεται κάπου). Το κόστος για τα 200gr ήταν στα 3,58 ευρώ και το σκεπτικό της αγοράς έχει να κάνει καθαρά με το ότι δεν ήθελα να "χαραμίσω" έναν καλό καφέ για τις πρώτες δοκιμές με τον μύλο.
Βασικά, την νύφη πλήρωσε μια φίλη, η οποία ήθελε διπλό εσπρέσσο. Ετοίμασα λοιπόν, έναν διπλό με 17,50gr. Χρόνος εκχύλισης 13sec (με σχετικά καλό πάτημα). Της άρεσε ο καφές, της θύμισε τους καφέδες που πίνει σπίτι της από γνωστή καψουλομηχανή. Αυτή το είπε ως θετικό αλλά εγώ το εξέλαβα υποτιμητικά (κι ας μην το είπα για λόγους ευγένειας...).
Η δεύτερη προσπάθεια έγινε με αρκετά γραμμάρια (λίγο παραπάνω από 20). Χρόνος εκχύλισης 26sec (με καλό πάτημα). Γευστικά ήταν ικανοποιητικός, όχι κάτι το ιδιαίτερο όμως, η κρέμα του φανταστική, πλούσια και βελούδινη (δεν είχα ξαναφτιάξει τέτοια κρέμα μέχρι τώρα).
Συμπέρασμα 1: χάρηκα με τον μύλο τόσο, που μικρή σημασία έδωσα σε πόσα δευτερόλεπτα και με πόσα γραμμάρια έγινε η εκχύλιση. Αυτά θα τα δοκιμάσω και θα πειραματιστώ τις επόμενες μέρες.
Συμπέρασμα 2: τους 2 αυτούς μήνες που ασχολούμαι με την παρασκευή του εσπρέσσο, έχω φτιάξει και πιει καφέδες βασιζόμενος αφ' ενός στο επίπεδο γνώσεων που αποκτώ σταδιακά αυτόν τον καιρό και αφ' ετέρου στο επίπεδο του οικιακού εξοπλισμού, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του αναπτύσσεται και αναβαθμίζεται.
Έτσι λοιπόν, οι πρώτοι καφέδες έγιναν με το pressurized καλαθάκι και με καφέ συσκευασμένο του εμπορίου.
Οι καφέδες της "δεύτερης γενιάς" έγιναν με non pressurized καλαθάκι και με καφέδες από Taf και Yellow.
Οι καφέδες της τρίτης γενιάς γίνονται τώρα με τη χρήση του μύλου.
Εννοείται ότι η κάθε νέα γενιά έχει μικρή ή ελάχιστη σχέση με την προηγούμενη.
Δεν ξέρω που θα φτάσω, δεν γνωρίζω πόσο θα βελτιωθώ, ξέρω όμως ότι όλο αυτό το ταξίδι το χρωστώ σε σας που με τις γνώσεις σας και το κέφι σας, με "ξεστραβώσατε"! (αν και σύμφωνα με άλλη ρήση, μου "βάλατε τα γυαλιά").

Σας ευχαριστώ ρε παιδιά! :oneup:

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Παρ Φεβ 24, 2012 11:09 am

Θα πιεις καλό καφέ όταν βάλεις στο μύλο σου καλό καφέ. Τον συγκεκριμένο καφέ τον έπαιρνα προ μύλου εποχή. Τον ξαναδοκίμασα και μετά που πήρα μύλο. Η συμβουλή μου είναι να μη βάζεις τόσα πολλά γραμμάρια από αυτό τον καφέ γιατί έχει πολλή robusta μέσα. Εξού και η τόσο πλούσια κρέμα. Η γεύση του μου θυμίζει πολύ ελληνικό καφέ. Θυμάμαι όταν τον έπαιρνα πριν πάρω μύλο, μου έβγαζε πλούσια κρέμα ακόμα και 4-5 μέρες μετά το κόψιμο (παίζει να έχει και λίγο arabica μέσα).

nicklps

Δημοσίευση από nicklps » Τετ Σεπ 12, 2012 2:11 am

Γεια σας παιδια,βρισκομαι και εγω αναμεσα στον cm 90 και τον ascaso για τον οποιο εχω διαβασει τοσα πολλα.Θα ηθελα λοιπον και οι κατοχοι των graef να μου πουν την εμπειρια τους μετα απο τοσο καιρο συμβιωσεις με τον μυλο...

Άβαταρ μέλους
tristanos
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Baby
Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Taf και ότι φρέσκο πέσει στα χέρια μου!

Δημοσίευση από tristanos » Δευ Οκτ 01, 2012 7:59 pm

Παρακαλώ πολύ πείτε μου εάν κατάλαβα καλά ως προς την σύγκριση των 2 μύλων που μιλάτε εδώ.
Εάν κάποιος πρόκειται να χρησιμοποιήσει μύλο αποκλειστικά για espresso καλύτερα να αγοράσει τον ascaso i2 ενώ εάν χρειάζεται κάποιος να κόβει και καφέ φίλτρου καλύτερα να πάρει τον Graef. Εάν πάλι κατάλαβα καλά ο ascaso i2 είναι πιο δύσκολος στην ρύθμιση του από ότι ο Graef. Συγγνώμη εάν κουράζω αλλά πραγματικά επειδή αυτοί οι 2 μύλοι είναι στα πλαίσια που μπορώ να κινηθώ οικονομικά για την αγορά τους ψάχνομαι πολύ! Επίσης θα ήθελα να γνωρίζω από κατόχους των 2 αυτών μύλων πόσο δύσκολο είναι να «λυθούν» ώστε να γίνει η συντήρηση τους.

user76
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Baratza sette 270wi

Δημοσίευση από user76 » Πέμ Αύγ 07, 2014 5:48 pm

Καλησπέρα σε όλους,

είμαι καινούριος στο φορουμ, απο το οποίο έμαθα και μαθαίνω πολλές πληροφορίες και για τον εσπρεσσο αλλά και γενικά για τον καφέ...

Λατρεύω τον καφέ, σε σημείο να πω ότι είμαι εθισμένος..πίνω πολύ φραπέ ( έχω κόψει τον nestle και πίνω Clipper instant ), όπως επίσης και γαλλικό τον χειμώνα..παρ' όλα αυτά δεν είμαι γνώστης του εσπρέσσο και λέω τώρα να ξεκινήσω..

Πριν διαβάσω το φόρουμ, είχα πει να αγοράσω εσπρεσιέρα απο την Krups, αλλά τελικά κατέληξα σε τι άλλο ;; στην Gaggia Classic..

Έχω ένα άλλο δίλημα όμως..αυτό της συγκεκριμένης συζήτησης μεταξύ Graef CM80 και Ascaso imini i2..Και οι δύο έιναι στην ίδια τιμή πάνω κάτω...Το θέμα είναι ότι θέλω να κόβω και γαλλικό...Να προτιμήσω τον Graef ή και με τον Ascaso θα κόβω επίσης καλά και εύκολα ;;; είναι μεγάλη η διαφορά στην ποιότητα του κοψίματος εσπρεσσο μεταξύ των 2 ;;

Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
Artisti
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Πέμ Αύγ 07, 2014 11:51 pm

Εσύ θέλεις να κόβεις τα δύο άκρα το ψιλό κόψιμο του εσπρέσο και το χοντρό κόψιμο του Γαλλικού που θέλω να πιστεύω οτι μιλάς για Γαλλική πρέσα και οχι φιλτρου.
Δυστυχώς κανένας φτηνός μύλο δεν κοβει το ίδιο καλά και στα δυο.
Ισως πρέπει να σκεφτεις την λύση δύο μύλων που ο ένας να είναι χειροκίνητος και θα καλύπτει την αδυναμία του άλλου μύλου.
Καλό κόψιμο σε Γαλλικό κάνουν οι Γερμανικοι Zassenhaus και οι Peugeot.

user76
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Baratza sette 270wi

Δημοσίευση από user76 » Παρ Αύγ 08, 2014 12:16 am

ναι, για french press μιλάω...

είναι και αυτό μια λύση να πάρεις χειροκίνητο μήλο για γαλλικό, ωστόσο δεν θέλω να δώσω παραπάνω λεφτά.

μάλλον για Ascaso θα πάω και ο θεος βοηθός

Απάντηση