Αφρόγαλα για freddo

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
stef4
Όνομα: Στέφανος

Re: Αφρόγαλα για freddo

Δημοσίευση από stef4 » Πέμ Σεπ 27, 2012 1:58 pm

Ε δοκιμαζα λενε ισα ισα στην ακρη του κουταλιου βοηθαει. Κρυο γαλα, μακεδονικο ειδικα και ενα παγακι μεσα σωστα?

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Πέμ Σεπ 27, 2012 2:11 pm

Αν δεν σφίγγει χωρίς παγάκι,τότε ριξε ένα η' θριματισμένο πάγο,για να χτυπιέται καλύτερα.Δεν πιστεύω ότι αποσκοπεί κάπου αλλού το παγάκι.Απλά βοηθάει στην ανάδευση.
Με όποιο φρέσκο γάλα και να το προσπαθήσεις θα πρέπει να σφίξει.Εγώ με διάφορα γάλατα το εχω καταφέρει.
Ο τρόπος που χτυπάς κοίταξε μήπως φταίει.Πόσο μέσα βάζεις το χτυπητηρι;Άλλαζε κάθε τόσο από βαθιά,στην μέση μετά προς την επιφάνεια και δες που σφίγγει καλύτερα.

stef4

Δημοσίευση από stef4 » Πέμ Σεπ 27, 2012 5:55 pm

THX ΦΙΛΕ

Με το αεροτσινο, το χειρος της ικεα εκανα τρομερο αφρογαλα αλλα μου χαλασε αμεσως.

Τωρα αυτο δεν τον εχω δοκιμασει πολλες φορες ειναι η αληθεια. Ποσο γαλα περιπου να βαζω στο μεταλλικο δοχειο? να ναι πολυ κρυο ε? και ποση ωρα θελει χτυπημα

αμαν το χω να γινει κολλα που λεμε..

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Πέμ Σεπ 27, 2012 7:57 pm

Χτύπημα θέλει μέχρι να σφίξει.Εξαρτάται αυτό.Δεν έχει στάνταρ.Κανα λεπτάκι;..Κρύο από το ψυγείο.Δεν θέλει πιο κρύο.Ποσότητα και αυτην αναλόγως πόσους καφέδες θα κανείς.Βέβαια σε ένα μεγάλο μπρίκι μόνο για 2 περίπου καφέδες θα χωρέσει γάλα γιατί όταν θα σφίξει θα φουσκώσει και δεν θα μπορείς να το χτυπήσεις γιατί θα σου χυθεί.
Εγώ για 1 καφέ βάζω 2-3 δάχτυλα γάλα.

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Παρ Σεπ 28, 2012 2:14 am

Νομίζω το κρύο αφρόγαλα ακολουθεί κάποιους από τους κανόνες του ζεστού. Η παρασκευή του μπορεί να γίνει σε 2 στάδια:
  • Στο πρώτο, διογκώνουμε το γάλα προσπαθώντας να εισάγουμε αέρα μέσα του.(5-10 δευτερόλεπτα)
  • Στο δεύτερο στάδιο ομογενοποιούμε και προσπαθούμε να εξαλείψουμε τις μεγάλες ορατές φουσκάλες.
Επίσης είναι σημαντικό να στροβιλίζεται όλο το μείγμα χωρίς να νιώθουμε ότι η φραπιέρα "επιταχύνει ασκόπως". Στη στάδιο της ομογενοποίησης (ειδικά για ποσότητα 1 φρέντο) προσπαθώ να εγκλωβίσω τα παγάκια ώστε να μην στροβιλίζονται διότι προσθέτουν και άλλο αέρα/όγκο στο αφρόγαλα.

Άβαταρ μέλους
baspav
Όνομα: Vassilis
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: Not necessary
Μύλος:: Not yet

Δημοσίευση από baspav » Παρ Σεπ 28, 2012 3:28 pm

Λοιπόν αυτό που είδα και σε Γρηγόρη και σε καφέ που είναι δίπλα στη δουλειά μου όταν πήγα να πάρω freddo cappuccino είναι να βάζουν γάλα στο ανοξείδωτο ποτήρι, παγάκι και να το αφήνουν αρκετή ώρα να ανακατεύεται (όσο πιο μεγάλο τόσο πιο πολύ). Το αποτέλεσμα ήταν αφρόγαλα σχεδόν στερεό! Και πολύ ωραίο σε γεύση-υφή.

Μάλιστα το καφέ ρώτησα και μου είπαν ότι το "μυστικό" είναι τα δυνατό μηχάνημα.

spyros
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Παρ Σεπ 28, 2012 3:54 pm

stef4 έγραψε:Αγορασα φραπιερα 20 ευρω μεταλλικη αλλα με μονο δισκο. Με αεροτσινο κανω καλο αφρογαλα αλλα τωρα με τη φραπιερα τζιφος. Χτυπαει καλα το εσπρεσσο , μπολικος αφρος αλλα γαλα τπτ. Νουνου φαμιλυ κρυο με ενα παγακι και λιγο ζαχαρη.

Να την αλλαξω και να παρω οπως μου προτειναν να εχει 2 ροδελες? Δηλαδη κατω στο σκελετο 2 δισκακια περιστροφης? 35 ευρω η αλλη. Ψιλο επειγει, μεχρι αυριο πρεπει να τη γυρισω αν ειναι...
Δεν θυμάμαι να έχω φτιάξει πάνω από δέκα φορές γάλα για freddo αλλά δεν θυμάμαι να με προβλημάτισε ακόμα και με το μιξεράκι μπαταρίας, από αυτά που χτυπάνε τους στιγμιαίους. Ένα μπρίκι θα χρειαστείς και παγωμένο γάλα. Αν η μεταλλική που αναφέρεις έχει και το δοχείο τότε είναι προκαθορισμένο το ύψος αλλά απαιτεί συγκεκριμένη ποσότητα γάλατος.

Τον καφέ υπάρχει λόγος που τον χτυπάς; Κάνε την εκχύλιση σε ποτήρι με παγάκια και το μίξερ τοποθέτησε μονάχα το γάλα.

stef4

Δημοσίευση από stef4 » Παρ Σεπ 28, 2012 9:22 pm

εχετε δικιο χτυπημα κανα λεπτακι βγαζει καλο αφρογαλα

τον καφε τον χτυπαω γιατι μου αρεσει οπτικα ο αφρος του και απο πανω να καθεται το γαλα, χωρις ιδιαιτερο λογο δλδ

Άβαταρ μέλους
dgn
Όνομα: Δημήτριος
Μηχανή:: Silvia heavy mod
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Major
2ος Μύλος:: Macap M4 Stepless

Δημοσίευση από dgn » Σάβ Σεπ 29, 2012 3:17 pm

baspav έγραψε:Μάλιστα το καφέ ρώτησα και μου είπαν ότι το "μυστικό" είναι τα δυνατό μηχάνημα.
Αυτό πρέπει να είναι όντως το μυστικό. Με τα φορητά χτυπητήρια είτε παίρνει πολύ χρόνο είτε βγαίνει κακό το αποτέλεσμα.
Γνωρίζει κανείς τι μηχανήματα υπάρχουν για το σκοπό αυτό;

spyros
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Σάβ Σεπ 29, 2012 4:12 pm

Φαντάζομαι δύο τύποι υπάρχουν, τα ηλεκτρικά και τα μπαταρίας. Τα τύπου aeroccino δεν τα έχω δει και δεν ξέρω τι κάνουν. Το ένα το οποίο έχει τύχει και το έχω αλλά έχει μείνει στο ντουλάπι είναι το Kenwood SD101.

Στα θετικά ότι κάνει πολύ καλή δουλειά και θα ικανοποιήσει σίγουρα κάποιον ο οποίος αρέσκεται σε τέτοιου είδους ροφήματα.

Στα αρνητικά ο όγκος και το η φασαρία για να χτυπήσεις ένα γάλα και να πάρεις ένα αποτέλεσμα το οποίο κατά την άποψή μου μπορείς να πευχεις και με μιξεράκι μπαταρίας. Βέβαια όπως έγραψα και παραπάνω δεν πίνω καθόλου φρέντο, ακόμα και με 40C με espresso θα με δεις, επομένως οι απαιτήσεις μου είναι ελάχιστες.

Το στερεό αποτέλεσμα όπως γράφτηκε πολύ απλά το κατάφερα και με το μιξεράκι. Για εμένα όποιος ενδιαφέρεται ας αγοράσει το μπαταρίας το οποίο πάνω από 5 ευρώ δεν έχει και αν δεν τον καλύπτει μπορεί να πάει στην άλλη κατηγορία.

Απάντηση