Δημοσίευση
από mathaiosside » Τετ Μαρ 13, 2013 10:21 pm
Όντας κάτοχος του συγκεκριμένου μύλου για λίγο περισσότερο από 2 εβδομάδες, να γράψω και εγώ την άποψή μου.
Τον απέκτησα μεταχειρισμένο με καινούργια μαχαίρια στα 160 ευρώ, στη μαύρη έκδοση.
Αρχικά μου έκανε θετική εντύπωση ο ήχος του. Από όσα είχα διαβάσει περίμενα να είναι πιο φασαριόζικος και ενοχλητικός. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Όταν λειτουργεί χωρίς να αλέθει, σχεδόν δεν ακούγεται. Από την άλλη όταν υπάρχει καφές, δεν έχει το διαπεραστικό και ενοχλητικό ήχο του Delonghi KG79 που χρησιμοποιούσα πριν.
Για να «μάθω» πώς λειτουργεί, να βρω πώς παίζει η ρύθμιση και να πάρω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σπατάλησα περίπου 250 γρ. καφέ. Αυτό δίχως στο παρελθόν να έχω κάνω χρήση ανάλογου μύλου.
Τον λειτουρώ δίχως το hopper, απλά βάζοντας ένα μικρό πλαστικό δοχείο στο πάνω μέρος για να μην πετάγονται κόκκοι έξω. Για μια διπλή δόση (περίπου 18 γρ.) γεμίζει με κόκκους σχεδόν μέχρι πάνω ο κενός χώρος.
Αναφορικά με το μηχανισμό ρύθμισης, επιβεβαιώνω αυτό που γράφηκε στο πρώτο ποστ: πράγματι παρουσιάζει μια μικρή ασάφεια, τζογάρισμα, που όμως έπειτα από λίγο συνηθίζεται και δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο κάτι που ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι στην περίπτωσή μου τουλάχιστον, το εύρος που μπορώ να ρυθμίσω είναι μικρό. Δηλαδή δεν χρειάζεται πολύ στρίψιμο για να αλλάξεις το κόψιμο. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στο «σκληρό» δαχτυλίδι που δεν γυρνάει «απαλά», αλλά είναι σκληρό. Ένα κλικ σε στρίψιμο, η αλλαγή σε δευτερόλεπτα εκχύλισης με τις ίδιες συνθήκες είναι περισσότερο από 2-3 δευτ. Πρακτικά αυτο δεν μου δημιουργεί κάποιο πρόβλημά στην παρασκευή του καφέ, απλά το σημειώνω.
Από όσους καφές έχω δοκιμάσει (3), η αλλαγή που κάνω παίζει μάξιμουμ μέχρι 10 «λεπτά». Αυτό μπορεί να είναι καλό αν θες να αλέσεις καφέ φίλτρου, καθώς δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά από την άλλη μου δίνει την εντύπωση ότι λειτουργώ με stepped μύλο, δίχως όμως τα πλεονεκτήματα αυτού (προκαθορισμένο σημείο, που μπορείς να ξαναγυρίσεις). Χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει τον ascaso ι2, έχω την εντύπωση ότι το μικρομετρικό του σύστημα σου δίνει μεγαλύτερο εύρος απ’ ό,τι του K3, καθαρά και μόνο λόγω της σχεδίασης του ρυθμιστικού.
Η ποιότητα άλεσης μου φαίνεται αρκετά καλή. Ο καφές βγαίνει με ομοιογένεια και clumping μπόρεσα να δω σε κάποιο βαθμό μόνο στο πιο ψιλό άλεσμα. Στη σκάλα που χρησιμοποιώ μόλις ανοίξω τον καφέ, είναι ανεπαίσθητο, δίχως να χρειάζεται να χρησιμοποιήσω βελόνα, κάτι που έκανα μόνο με παλιό καφέ που ανέβηκα σε πολύ ψιλό κόψιμο.
Ο καφές πέφτει ωραία στο καλάθι χωρίς να πετάγεται δεξιά ή αριστερά. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου δύσκολο να ρίξεις στο καλάθι ό,τι έχει μείνει στο σημείο εξόδου, χρησιμοποιώντας είτε ένα πινέλο, είτε… το δάχτυλό σου! Αν το κάνεις, η κατακράτηση που παρατήρησα είναι ελάχιστη.
Τέλος, επειδή κάπου διάβασα στο νήμα ότι το μπροστινό πλαστικό μέρος, εκεί που είναι η μεταλλική «γλώσσα» δεν αφαιρείται, να σημειώσω ότι δεν ισχύει. Όταν τον παρέλαβα και ήθελα να τον καθαρίσω, το έβγαλα. Αρκεί να ξεβιδώσεις τις δύο μεταλλικές μπάρες που προεξέχουν. Όταν το άνοιξα διαπίστωσα ότι υπήρχε λίγος καφές που είχε πέσει εκεί.
Συμπερασματικά, η εντύπωση που μου έχει αφήσει είναι θετική. Είναι, νομίζω, ένας εύκολος και πρακτικός μύλος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχάριο, δίχως να χρειαστεί να μπει στον κόπο των μονταρισμάτων. Παρά την απουσία του doser, δεν λερώνει τα πάντα γύρω, μιας και ο καφές πέφτει ωραία στο καλάθι.
Αυτό που θα σημείωνα σαν αρνητικό είναι το θέμα που ανέφερα πριν με το μηχανισμό ρύθμισης που μιας και είναι stepless, νομίζω πως θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερο εύρος…