Anfim Caimano Best στα 285.90 ευρώ.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
sakoula

Re: Anfim Caimano Best στα 285.90 ευρώ.

Δημοσίευση από sakoula » Τετ Αύγ 08, 2012 2:53 pm

Γεια χαρά παιδιά!!!
Έχω τον Best σχεδόν ένα χρόνο και έχω συναντήσει και προβληματιστεί για πολλά
που περιγράφετε σε αυτό το thread. Το διαβάζω εδώ και ώρα και έχω κανά δύο
ερωτήσεις:

a. Μπορώ να κόψω 250γρ συνεχόμενα καφέ στον Best. Θα έχω κάποιο πρόβλημα υπερθέρμανσης?

b. Από ότι κατάλαβα για να φτιάξω ένα καφεδάκι μπορώ να ζυγίσω τον καφέ που θέλω
να αλέσω τον ρίχνω μέσα στον (άδειο) μύλο και όταν τελειώσει
η άλεση βοηθώ με το βουρτσάκι έτσι ώστε να φύγει όλος ο καφές κάτω από τα μαχαίρια.
(Δεν πειράζει να λειτουργεί ο μύλος χωρίς καφέ στα μαχαίρια?)

c. ποιο είναι το mod του Λοίζου για τον Best? Δεν το βρήκα κάπου το link

Ευχαριστω!!!

spyros
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Τετ Αύγ 08, 2012 3:17 pm

1) Δεν βρίσκω τον λόγο να αλέσεις 250 gr καφέ με τη μία εκτός αν τα θες για διακοπές ή απομακρυνθείς από τον μύλο για μεγάλο διάστημα. Διαφορετικά έχει τονιστεί πολλές φορές στο φόρουμ η αξία του φρέσκοκομμένου καφέ.

2) Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όταν λειτουργεί ο μύλος χωρίς καφέ. Έχω σταματήσει πλέον να τοποθετώ μονάχα την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσω στον καφέ. Προτιμώ να έχω μόνιμα 50 : 100 γρ για να αποφευχθεί το popcorning όπου αλέθονται οι τελευταίοι κόκκοι ανομοιόμορφα. Αν ωστόσο επιμένεις να προζυγίζεις βρες κάτι κυλινδρικό να τοποθετείς από πάνω για να ελλατώσεις, όχι εκμηδενίσεις, το φαινόμενο. Καλά κάνεις και καθαρίζεις τον θάλαμο μπροστά από τα μαχαίρια.

3) Εδώ είσαι.

Υγ. Για το πρώτο να προσθέσω πως καταπόνηση σημαντική στα κοπτικά δεν θα υπάρξει, υπάρχει όμως πιθανότητα να κάψεις τους κόκκους λόγω της θερμοκρασίας που θα αναπτυχθεί. Δεν έχει τύχει να αλέσω ποτέ τέτοια ποσότητα για να σου πω με σιγουριά.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος spyros την Τετ Αύγ 08, 2012 3:26 pm, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

spyros

Δημοσίευση από spyros » Τετ Αύγ 08, 2012 3:21 pm

Δες και εδώ την συμβουλή του Κώστα για την άλεση κατά δόση. Είναι ενδιαφέρον και το υπόλοιπο θέμα αν θες ρίξε μια ματιά.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τετ Αύγ 08, 2012 3:23 pm

α.Είναι μικρά τα μαχαίρια και πιστεύω σίγουρα θα ζεσταθεί ο καφές.Το παρατήρησα ακόμη και με τον Κ10 με 250γρ. αλλά ήταν και φρεσκοψημένος και είχε πολύ ζέστη στο σπίτι.
β. Να δουλέψει για μερικά δευτερόλεπτα,δεν έχει πρόβλημα.
γ.Κανε ένα search για stepless mod στον Αnfim best.
Με πρόλαβε ο Σπύρος.

spyros

Δημοσίευση από spyros » Τετ Αύγ 08, 2012 3:27 pm

Και εμένα ο Βαγγέλης στο υστερόγραφο :D .

sakoula

Δημοσίευση από sakoula » Πέμ Αύγ 09, 2012 8:29 am

Καλημέρα!

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
Λοιπόν μέχρι σήμερα αυτό που έκανα ήταν να έχω ένα πλαστικό ποτηράκι στο οποίο
ζύγιζα τον κομμένο καφέ και στην συνέχεια τον μετέφερα στο pf και προσπαθούσα
να το "ισιώσω".

Θα ήθελα να ξεφύγω από αυτό και να δοκιμάσω να αλέθω μόνο κάθε δόση ζυγίζοντας τους
κόκκους πριν τους αλέσω. Αλλά όπως γράφετε υπάρχει και το popcorning για το οποίο λίγα μπορώ
να κάνω (η λύση με το να βάλω ένα κυλινδρικό βάρος δεν μου κάθεται και πολύ καλά).

Η άλλη εναλλακτική είναι να κόβω τον καφέ χρονομετρώντας την ώρα που έχω αναμμένο τον μύλο.
Θέλω να πειραματιστώ λιγάκι και να δω αν μπορώ να φτάσω σε μια formula χ γραμμάρια καφέ
ανά second κοπής, ή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του καφέ και τον τύπο του.
Θα δοκιμάσω σήμερα τον απόγευμα.

Τέλος διαβάζοντας το thread ο φορέας ο δικός μου έχει 48 οπές!
Και πραγματικά ρε παιδιά πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα χρειαζόμουν μια διαβάθμιση ακόμα ανάμεσα
από το 3 και το 4 (που είναι συνήθως εκεί που τον κόβω).
Τον μύλο τον είχα πάρει από το TAF. Έχει δοκιμάσει κανείς να αλλάξει τον φορέα?
Θα μελετήσω και το stepless mod!

Ευχαριστώ και πάλι!!!

Υ.Γ. Πολλές φορές εάν λείψω από το σπίτι μέρες (επαγγελματικά) αλέθω καφέ και παίρνω μαζί μου.
Και πολλές φορές αλέθω έως και 250γρ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Αύγ 09, 2012 9:46 am

sakoula έγραψε:...

Θα ήθελα να ξεφύγω από αυτό και να δοκιμάσω να αλέθω μόνο κάθε δόση ζυγίζοντας τους
κόκκους πριν τους αλέσω. Αλλά όπως γράφετε υπάρχει και το popcorning για το οποίο λίγα μπορώ
να κάνω (η λύση με το να βάλω ένα κυλινδρικό βάρος δεν μου κάθεται και πολύ καλά).

...
Τα πράγματα είναι πιο απλά. Δοκίμασέ το για να έχεις την δική σου άποψη. Το κατά πόσο το popcorning δημιουργεί ανομοιογένεια στο κόψιμο των τελευταίων κόκκων και το πόσο αυτό επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα πρέπει εσύ να το κρίνεις. Μπορεί για παράδειγμα εσύ να μην αντιληφθείς κάποια διαφορά.
Ο καθένας βρίσκει την δική του ρουτίνα αν και προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια καλή πρακτική να προζυγίζεις τον καφέ. Για εμένα ο σημαντικός παράγοντας, είναι να μην μένει καφές στο δοχείο του μύλου για παρατεταμένα διαστήματα και άρα η άλεση ανά δόση, όταν δεν υπάρχει σημαντική κατανάλωση καφέ, είναι μονόδρομος.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

sakoula

Δημοσίευση από sakoula » Πέμ Αύγ 09, 2012 10:12 am

Christos έγραψε: Τα πράγματα είναι πιο απλά. Δοκίμασέ το για να έχεις την δική σου άποψη. Το κατά πόσο το popcorning δημιουργεί ανομοιογένεια στο κόψιμο των τελευταίων κόκκων και το πόσο αυτό επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα πρέπει εσύ να το κρίνεις. Μπορεί για παράδειγμα εσύ να μην αντιληφθείς κάποια διαφορά.
Ο καθένας βρίσκει την δική του ρουτίνα αν και προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια καλή πρακτική να προζυγίζεις τον καφέ. Για εμένα ο σημαντικός παράγοντας, είναι να μην μένει καφές στο δοχείο του μύλου για παρατεταμένα διαστήματα και άρα η άλεση ανά δόση, όταν δεν υπάρχει σημαντική κατανάλωση καφέ, είναι μονόδρομος.
Ευχαριστώ. Χρήστο πως αποφεύγεις το popcorning? Βάζεις κάτι κυλινδρικό από πάνω?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Αύγ 09, 2012 10:26 am

Εγώ όταν δούλευα τον Anfim Best έβαζα απλά μια ποσότητα με το μάτι γύρω στα 20-21g κανονικά στο δοχείο, έκλεινα το καπάκι και ζύγιζα με ακρίβεια την ποσότητα που έβαζα στο καλαθάκι. Δεν θυμάμαι να είχα έντονο popcorning που να με απασχόλησε αλλά και να έφευγε κανένα σπυρί προς τα πάνω πάλι κάτω θα έπεφτε. :lol:
Αλλά όπως έγραψα και παραπάνω, από την στιγμή που έχεις τον μύλο, απλά δοκίμασε και κρίνε από μόνος σου.

ΥΓ Μην κάνεις παράθεση την αμέσως προηγούμενη δημοσίευση αυτούσια.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

little-prince

Δημοσίευση από little-prince » Πέμ Αύγ 09, 2012 1:09 pm

Φίλε μας καλησπέρα,
δουλεύω και εγώ τον Anfim Best κοντά δύο χρόνια. Με δεδομένο ότι η κατανάλωση μου είναι μικρή , άντε να παρασκευάσω δυο διπλά espresso ημερησίως, η ρουτίνα η οποία ακολουθώ είναι η εξής:
α) Ζύγισμα της δόσης καφέ μαζί με το καλαθάκι. Απλά αν θέλω να αλέσω για παράδειγμα 18 gr υπολογίζω περίπου 18,3 gr για την όποια μικρή κατακράτηση.
β) Άλεσμα της συγκεκριμένης δόσης
γ) Τελικό ζύγισμα του αλεσμένου καφέ, μαζί πάλι με το καλαθάκι, για να έχω ακριβώς τα τελικά γραμμάρια που χρησιμοποιώ στην εκχύλιση μου.
Το φαινόμενο popcorning , τι ορολογία και αυτή , το έχω οπτικά εντοπίσει αλλά δεν το θεωρώ και κάτι το συγκλονιστικό. Δυο-τρείς τελευταίοι κόκκοι οι οποίοι αναπηδούν ελεγχόμενα και σε πολύ μικρό ύψος εντός του hopper.
Να μιλήσω μάλιστα και για ανομοιόμορφη άλεση και διαφορά στο τελικό μου φλιτζάνι ούτε λόγος..... καθώς ο ουρανίσκος μου δεν είναι πια και τόσο εκπαιδευμένος σε τέτοια micro fine tuning....
Η γνώμη μου είναι να προσπαθήσεις αρχικά να εξοικειωθείς με τον εξοπλισμό σου, να πειραματιστείς μαζί του και ο συνδυασμός της γνώσης με τη συσσωρευμένη προσωπική σου εμπειρία θα σε οδηγήσει σίγουρα σε αυτό που αναζητάς. Σε πρώτη λοιπόν φάση μη καταπιάνεσαι με λεπτομέρειες, αυτές θα τις λύσεις στην πορεία. Προσπάθησε να δεις το δάσος.... :oneup:

Απάντηση