Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
dio

Re: Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Δημοσίευση από dio » Τρί Ιούλ 17, 2012 2:03 pm

Και να συμπληρωσω στο φιλο Βαγγελη, ενα δοσομετρικο ποτηρακι και εννοειται tamper!!
Kαλη αρχη Θαναση. :oneup:

Marvellous_Cain

Δημοσίευση από Marvellous_Cain » Τρί Ιούλ 17, 2012 3:35 pm

Πήρα λίγο Illy σε σπυρί να δοκιμάσω σε λιγάκι !
Κόψιμο και ράψιμο για να δούμε ! Περισσότερο info ίσως και εικόνα από τον χώρο του ατυχήματος λιγάκι αργότερα ! :)

dio

Δημοσίευση από dio » Τρί Ιούλ 17, 2012 3:49 pm

Λιγο ακριβος για πειραματα..
Καλη επιτυχια...αναμενουμε :oneup:

Marvellous_Cain

Δημοσίευση από Marvellous_Cain » Τρί Ιούλ 17, 2012 5:07 pm

Well ναι ψιλό-ακριβός είναι για δοκιμές απλά δεν γνωρίζω άλλο τρόπο αυτή την στιγμή για το που και τι να βρω στην πόλη μου.

Ξεκίνησα τον μύλο όπως είδα σε μερικά βιντεάκια για το αν χρειάζεται calibration ή όχι... Δεν άκουσα καμιά συνταρακτική αλλαγή στο μοτέρ... ενδεχομένος να μην κατάλαβα και τι έπρεπε να ακούσω well δεν έχω και κανένα tool να δοκιμάσω calibration οπότε απλά το έκανα για να το κάνω...

Μιας και δεν ήξερα πόσο καφέ βγάζεις και με τι ποσότητα έβαλα λίγα σπυριά μέσα και ξεκίνησα manual κόψιμο σταμάτα ξεκίνα για να μη μου παραγεμίσει το portafiller και σιγά σιγά όσο έπεφτε να το ψιλο-έστρωνα με ταρακουνήματα/χτυπήματα...
Αφού το γέμισα όλο το διπλό καλαθάκι το πάτησα με αρκετή δύναμη και το κούμπωσα στην μηχανή.
Το κόψιμο έγινε σε τέρμα πάνω τον δεξιό μοχλό και το αριστερό μερικά κλικ κάτω απο την μέση...

Ξεκίνησα το espresso και η μηχανή μάλλον μπούκωσε όπως το λέτε... έβγαλε με πολύ ζόρι 2-3 σταγόνες αρκετά πηχτές και μετά απο λίγο το σταμάτησα φοβούμενος μη κάνω καμιά ζημιά...

Στο δεύτερο try αποφάσισα να χαμηλώσω λίγο το δεξιό μοχλό 1 κάτω απο το MAX up το αριστερό το άφησα ως έχει ... και να πατήσω λίγο πιο χαλαρά...
η ροή ήταν εμφανή πλέον δεν μπορώ να υπολογίσω σε τι χρόνο έβγαλε τον καφέ
Από γεύση μου φάνηκε κάπως πικρός (Πάντα το espresso μέχρι τώρα το έπινα με αρκετή ζάχαρη οπότε δεν το νιώθω και πολύ στην γεύση..ελπίζω να αλλάξει)
Υγ. η φώτο που θα ανεβάσω είναι από το 2ο shot

Στο τρίτο try και αφού είδα ότι είχα μια άλφα ροή και αποφάσισα ότι ίσως να χρειάζομαι λίγο κρέμα ακόμα αποφάσισα να κατεβάσω λίγο τον αριστερό μερικά κλικ πιο κάτω και να βάλω το δεξιό μοχλό πάλι τέρμα πάνω και να πατήσω λίγο πιο δυνατά
Το αποτέλεσμα πάνω κάτω ήταν σαν του 2ου try ...εγώ προσωπικά δε κατάλαβα διαφορά και σε εμφάνιση (ίσως να είχε λίγο πιο πηχτή κρέμα) και σε γεύση ιδίως

Σχόλια / παρατηρήσεις?
Υγ1. Το ποτηράκι είναι άσχετο με το θέμα... το βρήκα τυχαία κάπου σε ντουλάπι... έχει ενδείξεις 15ml 20ml ... γεμάτο πρέπει να είναι περίπου 30-35

http://i.imgur.com/QkQoU.jpg

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Τρί Ιούλ 17, 2012 5:58 pm

Αν και από μύλο σε μύλο αλλάζει, οι περισσότεροι τον Vario τον δουλεύουμε με τον δεξί μοχλό ένα κλικ κάτω από το min, τα αποτελέσματα σου δείχνουν ότι κι εσύ μάλλον πρέπει να βάλεις το μοχλό εκεί και να παίζεις με τον αριστερό μόνο. Αν ο μύλος σου είναι από τους καινούριους λογικά δεν θέλει calibration και μάλιστα θα έχει αυτοκόλλητο εκεί που μπαίνει το alen για το καλιμπράρισμα ότι θα χάσεις την εγγύηση, έχε το υπόψη σου λοιπόν.

Όπως σου είπαν και άλλοι πρέπει να πάρεις οπωσδήποτε ζυγαριά ακριβείας γιατί πχ μπορεί στην πρώτη εκχύλιση να έβαλες 20 γραμμάρια καφέ και το κόψιμο να ήταν μια χαρά και στη δεύτερη να έβαλες 17 γραμμάρια και το κόψιμο να ήταν χοντρό. Μη περιμένεις ότι μπορείς να καταλάβεις με το μάτι την διαφορά που έχουν 17 με 20 γραμμάρια καφέ, στην εκχύλιση όμως η διαφορά είναι πολύ σημαντική.

Τον χρόνο τον κρατάς από τη στιγμή που πατάς το κουμπί της εκχύλισης, δίνε λίγο σημασία σε πόσα δευτερόλεπτα θ'αρχίσει να τρέχει ο καφές (γύρω στα 5 είναι καλά) και φυσικά σε πόσα δευτερόλεπτα θα φτάσεις τα 50-60ml μαζί με την κρέμα.

Σημαντικό για νέους χρήστες τις Silvia. Ποτέ να μη μείνει το boiler χωρίς νερό γιατί θα καεί η αντίσταση. Boiler δεν είναι η δεξαμενή του νερού με τα σωληνάκια!

Marvellous_Cain

Δημοσίευση από Marvellous_Cain » Τρί Ιούλ 17, 2012 7:22 pm

ο δεξιά ένα κλικ κάτω απο το min εννοείς κάτω απο το FINE σωστά ?
με τον αριστερό δεν θυμάμαι που διάβασα αλλά έρχονται λέει σε πολύ κοντινή απόσταση τα μαχαίρια και μπορεί να σπάσουν? γι αυτό δεν δοκίμασα settings πάνω του μέσου (είναι safe πχ να το βάλω στο A ? με ρύθμιση για Espresso... ?

Πιό συγκεκριμένα τι settings βάζετε για illy? να τα δοκιμάσω έστω και μιά φορά να δώ τι και πως το βγάζει.

Υγ. Κάτι άσχετο...
Για φίλτρο πάιζει ο δεξιά μοχλός απο 4 εως 8 πάνω κάτω σωστά?
Για να κόψεις ΕΛΛΗΝΙΚΟ... είναι πιθανό? Λογικά αν γίνεται θα γίνεται και με τους δύο μοχλούς σε "προς τα πάνω settings" ?

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τρί Ιούλ 17, 2012 8:14 pm

Θανάση πρέπει να διαβάσεις μερικά θέματα.Αλλιώς τα μηχανήματα που έχεις δεν θα δουλεύουν όπως πρέπει.Τρία θέματα πάνω από αυτό που γράφουμε,υπάρχει ένα θέμα "μόνος-διπλός γενικοί παράμετροι" και από κάτω το "πως θα γίνω καλός home barista".Πρέπει να τα διαβάσεις πριν κανείς τα πειράματα σου.Βλέπω πως δεν ξέρεις 5 βασικα βήματα και άδικα σπαταλάς καφέ.Καλό είναι λοιπόν να διαβάσεις αυτα τα δυό θέματα που σου λέω.Τα μηχανήματα μας είναι το μέσον για να πετύχουμε καλό καφέ.Ο κυριότερος παράγοντας όμως είμαστε εμείς οι ίδιοι.Επίσης κάνεις ερωτήσεις off topic.Υπάρχει το κατάλληλο νήμα π.χ. για τον μύλο σου.Φιλικα πάντα.

Άβαταρ μέλους
dimogrec
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Zaffiro PID Woodsman
2η Μηχανή:: Pavoni EN, Bacchi
Μύλος:: Macap MC4 & M4
Οι καφέδες μου:: κυριως taf

Δημοσίευση από dimogrec » Τετ Ιούλ 18, 2012 3:25 pm

Θαναση καλη αρχη κ απο μενα!
θυμαμαι στις αρχες με την πρωτη μου μηχανη (pavoni europiccola) δεν τα καταφερνα να φτιαξω καφε (μσυρο νεροζουμι..χοντρο αλεσμα, λιγα γραμμαρια μπαγιατικος καφες κτλ) κ ειχα πιστει οτι η συγκεκριμενη μηχανη ειναι απλως διακοσμιτικη κ δε φτιαχνει καφε χαχαχαχαχ.. σιγα σιγα ειδα καποια video στο youtube κ καταλαβα οτι η μηχανη ειναι μια χαρα κ εγω κανω λαθος... λιγο διαβασμα, λιγο συναντηση με nefilim (μελος του forum που δε γνωριζομασταν κ γνωριστηκαμε μεσω του forum adsl οπου ειχε ξεκινησει θεματακι για καφε... μερικοι θα το θυμουνται καλα χαχαχ... κ πλεον ειμαστε φιλαρακια) κ αρκετη προσπαθεια κ θα τη βρεις την ακρη... τεσπα σας επριξα με το flashback

Προτεινω (βασικα οτι σου ειπαν κ οι υπολοιποι)
φρεσκο καφε κοκους (κατα προτιμηση απο κεφεκοπτειο... οτι να'ναι αρκει να ειναι φρεσκος κ φτηνος)
ζυγαρια
ταμπερ
χρονομετρο

μια καλη μεθοδος αρχικα ειναι να σταθεροποιησεις καποιες απο τις μεταβλητες σου...
Δηλαδη βαζε την ιδια ακριβως ποσοτητα καφε παντα για αρχη. πχ δοκιμασε 16-17γρ (κ πολλα λεω για καφεδες απο καφεκοπτειο η supermarket)... 16-17gr στο καλαθακι σου οχι στο μυλο! γι'αυτο θα χρειαστεις ζυγαρια.
προσπαθησε χαλαρο πατημα στην αρχη ωστε να πετυχαινεις καθε φορα την ιδια δυναμη.
και παιζεις με το κοψιμο του μυλου..
αν πχ αρχικα σου τρεχει γρηγορα ο καφες κ σε 25 δεπτερολεπτα εχεις περασει τα 50ml ροφηματος (κ λογικα σου εχει "ανοιξει" -ξανθινει το χρωμα της κρεμας) θες πιο λεπτο αλεσμα... και αναποδα
Καλη αρχη κ το βασικοτερο για μενα ειναι ο φρεσκος καφες!

Marvellous_Cain

Δημοσίευση από Marvellous_Cain » Σάβ Ιούλ 21, 2012 6:13 pm

Επανέρχομαι για την πολύτιμη γνώμη σας...
Έχω εφοδιαστεί σχεδόν με τα πάντα ... Δεν έχω ακόμα ζυγαριά μάλλον τελικά θα παραγγείλω από ebay εκτός αν παίξει καμιά πρόταση από σας εδώ για κάτι καλό και σχετικά φτηνό.

Λοιπόν ο καφές είναι από καφεκοπτείο (Ιπανέμα) τον πήρα σε σπυρί και τον έκοψα σε Espresso Setting 1 και μικρορύθμιση στο J ( στον Vario)
Λόγο του ότι δεν έχω ζυγαριά όπως είπα φρόντισα να βάλω ένα σταθερό χρόνο κοψίματος (12 sec ) και σχεδόν στο καλαθάκι ήταν λίγο πάνω από την γραμμούλα που έχει...
Μέτρησα τον χρόνο εκχύλισης και στα 30 sec είχα το δοσομετρικό μου ποτηράκι των 60ml γεμάτο ως πάνω... ήταν μαζί με την κρέμα.
Είχε καλή γεύση νομίζω και λέω νομίζω γιατί πάντα τον καφέ μου ως τώρα τον έπινα με ζάχαρη...θα φροντίσω αυτό να αλλάξει για να καταλαβαίνω επιτέλους τι φτιάχνω.

Ακολουθούνε δύο pic απο μια εκχύλιση που έκανα με 12.5 sec κόψιμο του ίδιου καφέ στις ίδιες ρυθμίσεις...
Πήρα λιγότερη ποσότητα σε σύνολο και μια πολύ παράξενη ίσως ξινή θα έλεγα γεύση με πολύ πηχτό σώμα...
οφείλετε στον περισσότερο καφέ που έβαλα και στο δυνατότερο πάτημα που έκανα?

http://imgur.com/BVDuF
http://imgur.com/5XOAW
Υγ. Φώτος είναι από κινητό :(

Μέχρι να πάρω την ζυγαριά θα μείνω στα 12 sec και ψιλο-χαλαρό πάτημα νομίζω ο προηγούμενος καφές που έκανα πρέπει να είναι μέσα στις προδιαγραφές

dio

Δημοσίευση από dio » Σάβ Ιούλ 21, 2012 9:51 pm

Θανάση οταν λες γεμάτο λίγο πάνω απο τη γραμμή τι εννοείς; Μετα το tamping η πριν; Με πιο καλαθακι; Μαμα η Βαθύ διπλό;
Στο δεύτερο shot η λιγότερη ποσότητα που λες πόσο λιγότερη είναι;
Η ζυγαριά τουλάχιστον στην αρχή είναι απαραίτητη ! Temp.surf. Κανεις;
Όπως καταλαβαίνεις για να καταλάβουμε και εμείς και να μπορούμε να βοηθήσουμε θα πρέπει να μας δίνεις πιο σαφη στοιχεια!

Απάντηση