Αφρόγαλα ....απορία

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Re: Αφρόγαλα ....απορία

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Ιουν 28, 2010 11:44 pm

Αναφορικά με το ποιό γάλα (όσον αφορά το πάχος) κάνει καλύτερο αφρόγαλα, δείτε αυτό το φρέσκο και κατατοπιστικό βιντεάκι

Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

apolitana

Δημοσίευση από apolitana » Τρί Ιουν 29, 2010 2:55 pm

Aν δεν εχεις εξοικειωθεις θα σε βοηθουσε πολυ ενα θερμομετρο...Τοποθετησε το ακροφυσιο στο γαλα ελαφρως βυθισμενο και προσπαθησε να δημιουργησεις λιγο αφρο αρχικα κ να πετυχεις στροβιλισμο στη συνεχεια...μολις η θερμοκρασια φτασει στους 100F βυθισε ακομα περισσοτερο το ακροφυσιο και συνεχισε μεχρι να φτασεις στους 140-160F.Χωρις θερμομετρο σταματα τη διαδικασια οταν δεν μπορεις να κρατησεις το χερι σου στον πατο της κανατας πανω απο 2 δευτερολεπτα..Λιγη εξασκηση χρειαζεται!

Άβαταρ μέλους
zamc
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: KRUPS 5240

Δημοσίευση από zamc » Τρί Ιουν 29, 2010 4:30 pm

Το παλεύω αλλα προς το παρόν δεν είχα και τα καλύτερα αποτελέσματα!!

Άβαταρ μέλους
geopapa
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia new Baby 06
2η Μηχανή:: Aeropress Go
Μύλος:: Ascaso i2
2ος Μύλος:: Haanzhall χειρός
Οι καφέδες μου:: Cup10 Monte Allegre

Δημοσίευση από geopapa » Πέμ Ιούλ 08, 2010 11:39 am

Εχω δοκιμασει να φτιάξω αφρόγαλα με δύο τύπους γάλακτος ημιπαχο φρεσκο και πληρες υψηλής παστερίωσης. Με το δεύτερο πηρα πολυ καλυτερο αποτελεσμα και σε υφή και σε γεύση. Επισης καλό είναι να εχεις βαλει στην καταψυξη την γαλατιέρα ( ή το μπρικι στην περιπτωση που δεν εχεις γαλατερα οπως εγω..) με το γαλα για να ειναι οσο το δυνατον πιο παγωμενο.

stefanos4

Δημοσίευση από stefanos4 » Πέμ Ιούλ 08, 2010 1:05 pm

geopapa έγραψε:Εχω δοκιμασει να φτιάξω αφρόγαλα με δύο τύπους γάλακτος ημιπαχο φρεσκο και πληρες υψηλής παστερίωσης. Με το δεύτερο πηρα πολυ καλυτερο αποτελεσμα και σε υφή και σε γεύση. Επισης καλό είναι να εχεις βαλει στην καταψυξη την γαλατιέρα ( ή το μπρικι στην περιπτωση που δεν εχεις γαλατερα οπως εγω..) με το γαλα για να ειναι οσο το δυνατον πιο παγωμενο.

φυσικά χρειαζόμαστε ένα γαλα πλήρες δηλαδή 3- 4 % λιπαρά διότι τα λιπαρά προστατεύουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος επίσης "κρυσταλοπιουνται" με τις χαμηλές θερμοκρασίες 4c και έως 1 το γαλα έχει 5 πρωτεΐνες και τα λιπαρά "βοητανε" ώστε να προστατεύονται αυτές... επίση βοηθάνε στην σωστή μετατροπή της λακτοζης που είναι η φυσική ζάχαρη του γάλακτος που ανάλογα το Γαλα αλλαζουν και την παστερίωση που εχει αυτο
τα λιπαρα ειναι πολυ σημαντικα για την γκαζεινη που ειναι η προτεοσα προτεινη και πεζη καθοριστηκο ρολο στη διογκοση κατα την παρασκευη γαλακτος για καπουτσινο η θερμοκαρασια της γαλατιερας ειναι σημαντικη αλλα η θερμοκρασια του γαλακτος ειναι πιο σημαντηκη οποτε πρεπει να εχουμε παντα παγομενο γαλα και αν μπορουμε και γαλατιερα ειναι πολυ καλο!!!

G.F.

Δημοσίευση από G.F. » Πέμ Αύγ 26, 2010 8:46 am

Επειδή πριν απο αρκετά χρόνια είχα ασχοληθεί με το θέμα θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.

1. Θεωρώ ότι με φρέσκο γάλα (το μωβ της Δέλτα (με τα λίγα λιπαρά) πετύχαινα πολύ καλύτερο αφρό αλλά με κούρασε να ψάχνω να το βρω. (συνήθως έβρισκα το πλήρες ή το πράσινο)

2. Συμφωνώ με τις γνώμες των παιδιών (μάρκες, γεύση γάλατος εβαπορέ, κ.α)

3. Κατέληξα αν μου δημιουργηθεί το κέφι για καπουτσίνο και δεν έχω γάλα τότε αραιώνω ένα κουτάκι (μερίδες) εβαπορέ με λίγο νερό και το χτυπώ (εύκολος και γρήγορος τρόπος που τα παιδιά περιέγραψαν παραπάνω).

4. Το κακό είναι οτι το χειμώνα το κρύο γάλα σου κρυώνει τον καφέ οπότε είτε μαθαίνεις με τον ατμό το οποίο δεν είναι καθόλου δύσκολο απλά στην αρχή μέχρι να το καταλάβετε θα σας βράσει το γάλα ( λόγω του υπερβολικού βυθίσματος του ακροφύσιου και του χρόνου στην κούπα) με αποτέλεμα να μην έχετε το επιθυμητό όγκο που θέλετε είτε αγοράζετε ένα εξάρτημα της nespresso, δεν θυμάμαι πως λέγεται (κοστίζει νομίζω στα 40€) βάζοντας λίγο γάλα επιλέγεται να σας φτιάξει ζεστό αφρόγαλα ή κρύο πολύ γρήγορα και αθόρυβα.

Ο παραπάνω τρόπος προτιμάται για να έχετε εύκολο ζεστό αφρόγαλα τον χειμώνα χωρίς να καταφύγετε στον ατμό ή στο mixer (του ικεα πάντως είναι φτηνό και αποδοτικό, αυτό που ανέφεραν τα παιδιά με το έλασμα μπροστά)

Μην παρεξηγηθώ.. δεν έχω καμία σχέση με την nespresso.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

bentol

Δημοσίευση από bentol » Παρ Αύγ 27, 2010 9:15 pm

αφρογαλα με εβαπορε ειναι λιγο ελεως ... κατι σε φτηνιαρικο beach bar σε νησι συνδυασμενο με espresso απο φακελακι μου κανει

προσωπικα χρησιμοποιω μονο ημιπαχο γαλα, κρυο (οσο "χειροτερης" ποιοτητας ειναι η μηχανη σου τοσο πιο κρυο γαλα χρειαζεσε)

Μην περιμενεις να βγαλεις αφρογαλα για περισσοτερο απο 1 cappuccino αν δεν εχεις πραγματικα καλη μηχανη

Ξεκινα με μια ποσοτητα γυρω στα 200ml, κρατας την κανατα (η μπρικι αν δεν εχεις Inox κανατακι) και βυθιζεις το ακροφυσιο μισο εκατοστο κατω απο την επιφανεια του γαλακτος. Ακουμπας το ελευθερο χερι σου στην βαση της κανατας για να μπορεις να "μετρησεις" την θερμοκρασια (οταν το αισθανεσε καυτο και δεν μπορεις να το "κρατησεις" πλεον κλεινεις την παροχη του αφρου)

Τα βιντεο που βλεπεις στο youtube συνηθως ειναι απο high end μηχανες με ροζετα στο ακροφυσιο (απλα λογια το ακροφυσιο τους διοχετευει ατμο οριζοντια προς τρεις (η περισσοτερες) κατευθυνσεις. Το "απλο" ακροφυσιο σε μηχανες επιπεδου μεχρι Silvia ειναι μονης απολυξης που σημαινει α) πρεπει συνεχως να το κρατας λιγο κατω απο την επιφανεια του γαλακτος, αρα οσο "φουσκωνει" το γαλα εσυ κατεβαζεις την κανατα προς τα κατω ωστε να μενει το ακροφυσιο βυθισμενο σταθερα μισο εκατοστο στο γαλα και β) χρειαζετε μια σχετικη κυκλικη κινηση της κανατας για προσομοιασεις την δινη που δημιουργουν οι πολλαπλες απολυξεις των high end μηχανων.

Απο κει και περα ειναι trial and error αλλα, οπως ειπα και στην αρχη, "καλο" αφρογαλα απο entry level μηχανη δυσκολα βγαινει. Μια φτηνη και ευκολη λυση αν εισαι οπαδος του latte/cappuccino ειναι το aeroccino της Nespresso (αν δεν κανω λαθος κοστος γυρω στα 70Ε demo -> http://www.youtube.com/watch?v=R1UuzETpWVs)

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Αύγ 28, 2010 12:42 am

Εγώ πάντως τόσο καιρο,αφρόγαλο κάνω ζεσταίνοντας το γάλα στο μάτι ή στο καμινέτο ,προσέχοντας βέβαια να μην το κάψω και αφου ζεσταθεί το χτυπάω με ένα μιξεράκι χειρός για φραπέ εντελώς της πλάκας και το αφρόγαλο βγαίνει....
Μάρμαρο!!! :D
Προσπάθησα 2-3 φορές να φτιάξω με την baby αλλά το ακροφύσιο που έχει δεν είναι για πολλά.
Το καλύτερο αποτέλεσμα που έβγαλα ήταν σαπουνάδα μεν, απλά όχι τόσο έντονη και άσχημη.
Θα δείξω αν είναι με κανα βίντεο το αποτέλεσμα με το μιξεράκι.
Αναφέρω τον τρόπο γιατί πιστεύω είναι ο πιο οικονομικός.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Δευ Νοέμ 08, 2010 8:53 pm

έχει καταφέρει κανείς να φτιάξει σωστό αφρόγαλα με την baby? έχω δοκιμάσει βάσει διάφορων βίντεο που έχω δει αλλά fail

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Νοέμ 08, 2010 9:12 pm

viewtopic.php?f=16&t=562
Ακριβώς αυτό που έψαχνες..
Λίγο search ήθελε.

Απάντηση