Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Μαρ 05, 2012 9:34 am

Δεν ξέρω αν ειπώθηκε στις προηγούμενες σελίδες...
Πήρα προχτές Dezcal για να κάνω την καθιερωμένη τρίμηνη συντήρηση. Μου έκανε εντύπωση το ότι είχε διαφορετικό σακουλάκι αυτή την φορά. Το κοίταξα καλύτερα, μην έκανε λάθος ο καφεκόπτης που μου το πούλησε (1,80€ ??? Μήπως παρακρίβυνε?) αλλά όχι, ήταν Dezcal by URNEX imported by Eurogat.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το νερό που έβγαινε από το shower κατά την διάρκεια της αφαλάτωσης ήταν μπλε/θαλασσί.
Υποθέτω ότι αλλάξαν κάτι στην σύνθεσή του? Μήπως το χρωμάτισαν ώστε να ξέρεις πότε έχει ξεπλυθεί πλήρως το boiler?
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Μαρ 05, 2012 1:02 pm

Άλεξ τα ίδια είχα και εγώ.
Αυτό είναι το σακουλάκι.Urnex απο Eurogat.
Dezcal.jpg
dezcal2.jpg
Το παλιό δεν το έχω.
Επίσης στα καινούρια σακουλάκια δεν έχει "πετρώσει" η σκόνη και νομίζω διαλύεται στο νερό πιο εύκολα.Χωρίς να οφείλεται στο οτι δεν είναι πετρωμένο,αλλά ίσως στο οτι είναι πιο ψιλή η σκόνη.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Μαρ 05, 2012 1:27 pm

Βαγγελης ο καφετζης έγραψε: Επίσης στα καινούρια σακουλάκια δεν έχει "πετρώσει" η σκόνη και νομίζω διαλύεται στο νερό πιο εύκολα.
:oneup:
Ακριβώς, αυτό είναι... Και όντως δεν ήταν "πετρωμένο".
Αυτό λίγο που με έβαλε σε σκέψεις, όσον αφορά τις αφαλατώσεις του παρελθόντος, είναι ότι για να αρχίσει να αποχρωματίζεται το νερό έπρεπε να περάσω τουλάχιστον 2 λίτρα καθαρού νερού από το boiler, και πάλι (ίσως να ήταν ιδέα μου) νομίζω ότι και μετά τα 2 λίτρα υπήρχε μια θαλασσιά απόχρωση...
Και αναρωτιέμαι, ............ πόσο dezcal έχω πιει μέχρι στιγμής από τις παλιές αφαλατώσεις, που απλά περνούσα 1 λίτρο καθαρού νερού.... :?
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

lancias
Όνομα: Christos
Μηχανή:: Gaggia Baby black

Δημοσίευση από lancias » Δευ Μαρ 26, 2012 2:31 pm

Καλησπερα παιδια,

Μετα απο πολυ καιρο το πηρα αποφαση να κανω αφαλατωση στη Gaggia baby black .Επειδη ειμαι απο επαρχια κ δεν εβρισκα dezcal ρωτησα σε μαγαζι που πουλαει μηχανες του καφε κ μου προτεινε εναλλακτικη λυση το DECALCIFICANTE που ειναι για αφαλατωση σε μηχανες illy(μαλλον οικιακου τυπου).

Ξεκινησα να κανω την αφαλατωση βημα βημα αλλα οταν φτανω στο βημα 4 σε 30seconds δεν εχουν τρεξει παραπανω απο 20 ml νερου μεσα απο το ακροφυσιο!!! :a014:

Τι να φταιει γι αυτο?Τα 4 πρωτα βηματα τα κανω συνεχομενα,το ενα μετα το αλλο,χωρις να περειμενω να ζεστανει η μηχανη..ετσι?
Κάποτε θα φτιαξω κ εγω καλο espresso....

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Δευ Μαρ 26, 2012 2:55 pm

Άνοιξες καλά τη βάνα του ατμού?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Μαρ 26, 2012 3:07 pm

Φαίνεται σαν κάτι να έχει βουλώσει στην διαδρομή του νερού προς το ακροφύσιο. Βγάλε το πλαστικό αξεσουάρ ατμού, καθάρισε το και έλεγξε εάν η μικρή οπή στο μεταλλικό στέλεχος του ακροφύσιου δεν είναι μπλοκαρισμένη από γάλα ή άλατα.

viewtopic.php?f=5&t=1649&p=30423#p30398

Για το άλλο που ρωτάς, η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις να ζεσταθεί η μηχανή. Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις την αφαλάτωση τρέχοντας νερό από το group αντί από το ακροφύσιο. Καλύτερα θα ήταν να έχεις και ανοιχτή την βαλβίδα ατμού αλλά μην πατήσεις τον διακόπτη ατμού.

Τέλος προσοχή μήπως και δεις τίποτα διαρροές νερού ή ατμού από σημεία που δεν θα έπρεπε.
viewtopic.php?f=5&t=1864#p30100
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lancias

Δημοσίευση από lancias » Δευ Μαρ 26, 2012 11:24 pm

Καλησπερα

Δοκιμασα να κανω αυτο που μου προτεινες ,να ξεκινησω διλαδι πρωτα απο το group....ετρεξε νερο κανονικα εκει 200ml....Απο το ακροφυσιο εχω παλι το ιδιο προβλημα......πολυ πιεση,αερα αλλα απο νερο μονο κατι σταγονες....(εχω βγαλει το πλαστικο απο το ακροφυσιο μηπως ηταν βουλωμενο) :waf:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Μαρ 27, 2012 1:15 am

Καλύτερα να επικοινωνήσεις με το τμήμα service. Εάν δεν κάνω λάθος, λογικά η μηχανή πρέπει να είναι ακόμα στην εγγύηση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lancias

Δημοσίευση από lancias » Τρί Μαρ 27, 2012 3:15 pm

παιδιά εντάξει , μετά απο ενα καλο καθαρισμο...τελικα τα καταφερα.....κ μαλιστα την ξέπλυνα κιόλας με ένα δοχείο νερό....Τωρα το μηχανη θα τη χρησιμοποιησω ξανα σε κανα μηνα.....τι ειναι καλυτερο να τις αφησω μεσα νερο στο δοχειο η να το εχω αδειανό :a030: ?

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Δευ Μάιος 28, 2012 3:04 am

Να ρωτήσω, κάτι πιο ισχυρό από Dezcal για να χρησιμοποιηθεί, ίσως σε ανοικτό boiler μαζί με τρύψιμο έχει να προτείνει κάποιος; Για το τρύψιμο tips;

Θα πέσει στα χέρια μου μια Silvia κατασκευής 04/2000 και δεν νομίζω πως η κλασσική αφαλάτωση θα κάνει δουλειά.

Απάντηση