Sugar...λες;
-
SirTSB
Re: Sugar...λες;
Παιδια εγώ ως στραβάδι δεν έχω φτιάξει ακόμη γλυκό εσπρεσο αλλα έχω πετύχει μια μαγικη ισορροπία μεταξύ πίκρας, ξινιλας, έντασης και γεύσης που αποκαλώ γλυκοπιοτο εσπρεσο!
Πριν την Evolution έπινα μόνο cappuccino και σπανίως macchiato μέτριους, τώρα μόνο διπλους εσπρεσο σκετους, όμως σας προτείνω το εξής για δοκιμή: στα Makro υπάρχει μια μάρκα γαλλικου σιροπιου που λέγεται 1888 σε πέντε γεύσεις και σε μικρό μπουκάλι. Πάρτε ένα σιρόπι σοκολάτα και προσθέσετε μισό κουτάλακι του γλυκού κάτω απο το sprout την ώρα που ρέει ο καφές και θα με θυμηθείτε! Το καλό είναι ότι είναι ρευστό σαν νερό και πολυ αρωματικό αλλα όχι υπερβολικά γλυκό και μετα δεν χρειάζεται ανακατεμα αφήνοντας το καιμακι ανέπαφο.
Είναι καλο για εναλλαγή και ποικιλία η για να σωθεί καμία αποτυχημένη εκχυλιση απο τον νεροχυτη!
Πριν την Evolution έπινα μόνο cappuccino και σπανίως macchiato μέτριους, τώρα μόνο διπλους εσπρεσο σκετους, όμως σας προτείνω το εξής για δοκιμή: στα Makro υπάρχει μια μάρκα γαλλικου σιροπιου που λέγεται 1888 σε πέντε γεύσεις και σε μικρό μπουκάλι. Πάρτε ένα σιρόπι σοκολάτα και προσθέσετε μισό κουτάλακι του γλυκού κάτω απο το sprout την ώρα που ρέει ο καφές και θα με θυμηθείτε! Το καλό είναι ότι είναι ρευστό σαν νερό και πολυ αρωματικό αλλα όχι υπερβολικά γλυκό και μετα δεν χρειάζεται ανακατεμα αφήνοντας το καιμακι ανέπαφο.
Είναι καλο για εναλλαγή και ποικιλία η για να σωθεί καμία αποτυχημένη εκχυλιση απο τον νεροχυτη!
- manolo
- Μηχανή:: N. Simonelli Oscar
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Taf, Has Bean
- Επικοινωνία:
Πίνω τον καφέ σκέτο από 18 χρονών (σχεδόν 20 χρόνια τώρα). Αν θέλει κάποιος να πειραματιστεί με το πως να ξεκινήσει να ελαττώνει τη ζάχαρη στον καφέ, η καλύτερη περίοδος κατά τη γνώμη μου είναι το καλοκαίρι με κρύους καφέδες (frappe, φρέντο κ.λ.π.). Ο σκέτος κρύος καφές με τη ζέστη είναι πιο "δροσιστικό" ρόφημα και έτσι πίνεται πιο ευχάριστα χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα η απουσία του πολύ γλυκού.
Αν κάποιος πίνει μόνο espresso, κάποιοι specialty καφέδες όπως οι La Margarita και Sweet blue από Taf, αν παρασκευαστούν σωστά είναι πολύ γλυκοί από μόνοι τους, σε σημείο να μπορείς να τους απολαύσεις με ελάχιστη ή και καθόλου ζάχαρη.
Ο σκέτος καφές γενικά "μαθαίνεται" (κανείς δεν έπινε σκέτο καφέ εξ' αρχής) και σαφώς δεν είναι για όλους (αυτό έλειπε). Το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος προς τον σκέτο καφέ είναι one-way. Από ζάχαρη σε σκέτο μπορεί να πας, το αντίθετο δεν παίζει.
Αν κάποιος πίνει μόνο espresso, κάποιοι specialty καφέδες όπως οι La Margarita και Sweet blue από Taf, αν παρασκευαστούν σωστά είναι πολύ γλυκοί από μόνοι τους, σε σημείο να μπορείς να τους απολαύσεις με ελάχιστη ή και καθόλου ζάχαρη.
Ο σκέτος καφές γενικά "μαθαίνεται" (κανείς δεν έπινε σκέτο καφέ εξ' αρχής) και σαφώς δεν είναι για όλους (αυτό έλειπε). Το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος προς τον σκέτο καφέ είναι one-way. Από ζάχαρη σε σκέτο μπορεί να πας, το αντίθετο δεν παίζει.
-
antonis
Manolo έχω διαφορετική άποψη. Το ζεστό espresso συνήθησα γρήγορα να τον πίνω χωρίς ζάχαρη, μόλις πήρα το μύλο και σταμάτησε επιτέλους η πίκρα του μπαγιάτικου καφέ, ελάτωνα σιγά σιγά τη ζάχρα και σε 1 μήνα περίπου έμαθα να απολαμβάνω τον ωραίο espresso σκέτο. Ακόμα όμως δεν το έχω καταφέρει με τους κρύους αφού συνεχίζουν και μου βγάζουν πικρόξινες γεύσεις που "χρειάζονται" ζάχαρη. Και βέβαια αναφέρομαι σε κρύους καφέδες φτιαγμένες ακόμα και από παγκόσμιους πρωταθλητές baristi
Για μένα λοιπόν ο ζεστός πίνεται πολύ πιο εύκολα σκέτος παρά ο κρύος.
-
leftgalan
Δεν καταλαβαίνω , γιατί θα πρέπει να μάθουμε να πίνουμε τον espresso σκέτο !!!;;; Σε εμένα η ποσότητα ζάχαρης που μου ταιριάζει είναι η ίδια εδώ και χρόνια ... Όπως επίσης και η ποσότητα γαλατος . Γιατί δηλαδή θα πρέπει να αλλάξω 
- spirgeor
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: Ascaso Dream Up
- 2η Μηχανή:: Bialetti moka
- Μύλος:: Ascaso I Mini
- Οι καφέδες μου:: Mrs Rose
Χθές δοκίμασα εσπρεσσάκι με σιρόπι σφένδαμου (maple syrop) Στο Καναδά και στις Βόρειες ΗΠΑ τον πίνουν αρκετοί έτσι.
Η εμπειρία μου δεν ήταν και τόσο καλή...
1ον) διότι το σιρόπι έχει έντονο χαρακτήρτα και αλλοιώνει την γεύση του καφέ.
2ον) διότι είναι πανάκριβο
Θα συνεχίσω λοιπόν με ζαχαρίτσα και θα δοκιμάσω και γω την μαύρη ζάχαρι που προτείνουν κάποιοι...
Η εμπειρία μου δεν ήταν και τόσο καλή...
1ον) διότι το σιρόπι έχει έντονο χαρακτήρτα και αλλοιώνει την γεύση του καφέ.
2ον) διότι είναι πανάκριβο
Θα συνεχίσω λοιπόν με ζαχαρίτσα και θα δοκιμάσω και γω την μαύρη ζάχαρι που προτείνουν κάποιοι...
Να λες πάντα το σωστό και όχι το ευχάριστο...
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Σπύρο, μόλις με το καλό έρθει ο εξοπλισμός σου και με την κατάλληλη επιλογή καφέδων, θα εκπλαγείς πόσο γλυκύτερους espresso θα παρασκευάσεις και ίσως να σταματήσεις να βάζεις ζάχαρη τελείως.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.