Nuova Simonelli Oscar

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
manolo
Μηχανή:: N. Simonelli Oscar
Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Taf, Has Bean
Επικοινωνία:

Nuova Simonelli Oscar

Δημοσίευση από manolo » Δευ Φεβ 13, 2012 4:53 am

Γεια χαρά σε όλους!

Πριν περίπου ένα μήνα έγινα κάτοχος μίας κόκκινης Nuova Simonelli Oscar (http://nuovasimonelliusa.com/oscar.html) η οποία “πάρκαρε” δίπλα στον Ascaso mini και τα λοιπά “συμπράγκαλα” με τα οποία φτιάχνω καφεδάκια καιρό τώρα. Η αγορά της έγινε μέσω ενός γνωστού από τον Διακουμάκο (http://www.diakoumakos.gr) και το κόστος της 580€ (η καλύτερη τιμή που τη βρήκα).

Είπα λοιπόν να γράψω κάποια πράγματα σχετικά με τη μηχανή και την εμπειρία μου μαζί της αφού δεν είναι καθόλου δημοφιλής επιλογή στους ανά τον κόσμο home-barista και ειδικά στην Ελλάδα... ανύπαρκτη.

Σε αυτό το σημείο να πω ότι αν και πίνω συστηματικά espresso καμιά δεκαπενταριά χρόνια τώρα, δεν είμαι σε καμία περίπτωση “ειδικός” και δεν έχω καμία σχέση σε γνώσεις με τους περισσότερους “επιστήμονες” που διαβάζω σε αυτό και στα λοιπά γνωστά forum του εξωτερικού (οπότε με το μαλακό!).

Η Oscar κατά την άποψη μου μπορεί για κάποιον να είναι ιδανική επιλογή ενώ για κάποιον άλλο όχι και είναι αποκλειστικά θέμα του τρόπου χρήσης της. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη μηχανή είναι ψιλο-επαγγελματική που σημαίνει ότι με το καλημέρα έχει κάποια θετικά αλλά και κάποια αρνητικά στοιχεία για χρήση στο σπίτι.

Χρόνος προθέρμανσης

Το μεγαλύτερο “αρνητικό” της είναι ότι δεν την ανοίγεις και πίνεις καφέ σε 5 λεπτά όπως ίσως με μία Gaggia. Χρειάζεται περίπου 10-15 λεπτά ζέσταμα. Και δεν είναι ότι δεν πίνεις καλό καφέ πριν το τέταρτο... δεν πίνεις καθόλου καφέ! Η διαδικασία είναι ότι ανοίγεις το knob του ατμού πριν ανοίξεις τη μηχανή και το κλείνεις μετά από 5-10 λεπτά αφού αρχίσει να βγαίνει ατμός από το ακροφύσιο. Μετά από λίγα ακόμα λεπτά σβήνει το λαμπάκι της θερμοκρασίας και είναι έτοιμη να κάνει καφέ.

Η διαδικασία του περιμένω κάνα τέταρτο για να φτιάξω τον πρώτο μου καφέ φαντάζει λίγο “πακέτο” αλλά τελικά είναι και θέμα συνήθειας. Βασικά ανοίγεις το knob ατμού και τη μηχανή και μέχρι να κάνεις ότι κάνεις όταν ξυπνάς κάθε μέρα, έχει περάσει το δεκάλεπτο. Κλείνεις τον ατμό και μέχρι να κόψεις καφέ, να πατήσεις κ.λ.π. είναι έτοιμη, οπότε προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου πλέον.

Επειδή δουλεύω στο σπίτι, η μηχανή μένει ανοιχτή για αρκετές ώρες (πίνω πολλούς καφέδες!), οπότε για εμένα είναι μια χαρά αφού η χρήση που της κάνω μοιάζει με καφετέριας. Για κάποιον όμως που πίνει ένα καφέ το πρωί και άλλον ένα το απόγευμα ή για κάποιον που την ανοιγοκλείνει συνεχώς δεν νομίζω ότι αποτελεί καλή επιλογή.

Ατμός

Η μηχανή παράγει τόσο πολύ και δυνατό ατμό on-demand που νομίζεις ότι θα μπορούσε να κουνήσει ατμόπλοιο προηγούμενου αιώνα στον Mississippi! Το αρνητικό της είναι το ακροφύσιο ατμού (steam tip) με τις 4 τρύπες το οποίο σε συνδυασμό με τη δύναμη του ατμού που παράγει, “καίει” μικρές ποσότητες γάλακτος σε 5-6 δευτερόλεπτα(!), χωρίς να προλάβεις να κάνεις κανενός είδους microfoam. Το “πρόβλημα” αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα κλείνοντας τις 2 από τις τέσσερις τρύπες με οδοντογλυφίδες και ακόμα καλύτερα με την αγορά ενός έξτρα 2-hole steam tip το οποίο βιδώνει απλά στο steam wand.
p5.jpg
2 τρύπες κλειστές με οδοντογλυφίδες!
Με 2 τρύπες κάνεις πολύ εύκολα και γρήγορα super microfoam. Ίσως με αρκετή προπόνηση να γίνεται και με τις 4 τρύπες αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμα.

Κατασκευή και ευκολίες

Η Oscar έχει πλαστικό περίβλημα (εξαιρετικής ποιότητας). Σίγουρα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ένα μεταλλικό αλλά προσωπικά δε με χαλάει ιδιαίτερα. Ταιριάζει με τις περισσότερες πλαστικές συσκευές στη κουζίνα, καθαρίζει πολύ εύκολα, δε φαίνεται να χαράζεται με τίποτα και σε κόκκινο χρώμα μου φαίνεται και πολύ όμορφη :P

Η ποιότητα κατασκευής είναι πάρα πολύ καλή και έχεις την αίσθηση ότι θα σου κρατήσει για πάντα. Είναι στιβαρή και αρκετά βαριά (νομίζω 17 κιλά) έτσι ώστε για παράδειγμα να βγάζεις το portafilter με το ένα χέρι αλλά να μπορείς και να την σηκώσεις χωρίς να είσαι αρσιβαρίστας.

Στα highlight της μηχανής είναι σίγουρα το πραγματικά επαγγελματικό 58άρι portafilter το οποίο ζυγίζει πάνω από μισό κιλό(!) και σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι barman σε cafe και όχι σπίτι σου. Επίσης το drip tray το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σαν λιμνούλα με χρυσόψαρα, αφού χωράει νομίζω 1 λίτρο (ή κάτι παρόμοια επικό) και γενικώς ξεχνάς να το αδειάσεις.

Η δεξαμενή νερού (2+ λίτρα) μπαινοβγαίνει λίγο δύσκολα και δεν είναι εντελώς ανοιχτή από πάνω (έχει μία τρύπα στο κέντρο) οπότε συνήθως τη γεμίζω επιτόπου χωρίς να τη βγάλω.
p3.jpg
p4.jpg
group head
Η μηχανή είναι πολύ απλή στη χρήση και έχει όλα και όλα 2 κουμπιά (ένα on/off και ένα του εσπρέσσο), το knob του ατμού και 4 ενδείξεις (on/off, espresso, λειτουργία θερμοστάτη και ένδειξη refill νερού). Το steam wand γυρίζει 180 περίπου μοίρες (μια χαρά) και δεν παρέχει ζεστό νερό (μόνο ατμό).

Σαφέστατη ευκολία βέβαια το ότι κάνεις καφέ και αφρόγαλα την ίδια στιγμή και το ότι έχεις (άπειρο!) ατμό οποιαδήποτε στιγμή γυρίσεις το knob. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζει σημαντικό αλλά την τελευταία φορά που κέρασα 3-4 latte και δεν άσπρισαν τα μαλλιά μου ένοιωσα ότι τα “έβγαλε τα λεφτά της”...

Παρασκευή espresso

Η Oscar ανήκει στις μηχανές που θα κάνουν όσο καλό καφέ έχεις και μπορείς να κάνεις. Νομίζω ότι αν έχεις φρέσκο καφέ και μύλο, πρέπει να προσπαθήσεις για να κάνεις μάπα espresso... Γενικά μπορεί να κάνει “αβίαστα” απανωτούς καλούς καφέδες κάτι που για μένα είναι πρωτόγνωρο. Στις περισσότερες μηχανές που είχα δοκιμάσει ο πρώτος καφές ήταν “ο καλός”, ο δεύτερος σερί όχι και τόσο και ο τρίτος ήταν για το νεροχύτη (“ο καλός, ο κακός και ο άσχημος” lol).

Επίσης είναι η πρώτη μηχανή στην οποία μπορώ να πιω νορμάλ espresso με το μόνο καλαθάκι και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι για να κάνω καλό καφέ δε χρειάζεται να αναγάγω σε δεκάλεπτη ιεροτελεστία το κόψιμο, το dosing και το tamping (νομίζω ότι η συγκεκριμένη μηχανή με κάνει καλύτερο barista από ότι πραγματικά είμαι - η μάλλον καλύτερα, με κάνει να φαίνομαι barista ενώ δεν είμαι).

Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με την Oscar και νομίζω ότι θα την έχω για πολλά χρόνια :) Στα "αρνητικά" της ότι "σκας" 600€ για πλαστική μηχανή, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει μηχανή HX σε αυτά τα λεφτά, ενώ εσωτερικά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από πολύ ακριβότερες μηχανές.
p1.jpg
p1-2.jpg
p2.jpg
ΥΓ.1 Videaki λίγο αργότερα γιατί τα μόνα που έχω είναι με χάλια ανάλυση...

ΥΓ.2 Μόλις γράφτηκα στο forum οπότε δεν έχω αρκετές δημοσιεύσεις ακόμα και για το λόγο αυτό έκανα νέο θέμα στο "CHITCHAT" forum και όχι στο "ΜΗΧΑΝΕΣ ESPRESSO".

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Re: Nuova Simonelli Oscar

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Φεβ 13, 2012 8:47 am

Σε ευχαριστούμε Μάνο!
Μπράβο και καλώς ήρθες!
Εμένα αρχίζει και μου λείπει το πλαστικό.
Το stainless steel είναι πολύ ευαίσθητο στις γρατσουνιές,όχι οτι χαράζεται τόσο εύκολα,αλλά άν χαραχτεί,θα φανεί αμέσως.
Θέλει γενικά μεγάλη φροντίδα..
Καλορίζικη η μηχανή σου και να την κατα ευχαριστηθείς.
Η τιμή που την πήρες δεν παίζεται και γενικά είναι πολύ value for money.Βασικά είναι ο όρος του αξίζει τα λεφτά της.
Περιμένουμε κανένα συμπληρωματικό review μετά απο λίγο παραπάνω καιρό χρήσης και βίντεο οπωσδήποτε!
:oneup:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Φεβ 13, 2012 9:29 am

Μάνο σε ευχαριστούμε. Μια πραγματικά πολύ καλή παρουσίαση. Ιδιαίτερα μου άρεσε η προσέγγιση που έκανες από την πλευρά του χρήστη, που είναι πιο σημαντική κατ΄εμέ από την απλή αναφορά τεχνικών στοιχείων. Στο εξωτερικό σε fora είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αλλά και εδώ δειλά-δειλά την έχουμε προτείνει.
Πιστεύω ότι εάν μπορούσε κάποιος να την αγοράσει στην τιμή που την βρήκες, η μηχανή θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την είσοδο κάποιου στην κατηγορία των HX μηχανών και θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.
Τελευταία ενημέρωση που είχαμε για την τιμή της ήταν στο παρακάτω post, €793 μετρητοίς.
viewtopic.php?f=2&t=1495&start=60#p23603

Πιστεύω έκανες μια πολύ διαβασμένη και σωστή επιλογή.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Φεβ 13, 2012 10:51 am

Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται 10-15 λεπτα προθέρμανση.
Από το μέγεθος του γκρούπ και την φιλοσοφία λειτουργίας της, πιστεύω ότι θα χρειάζεται πάνω από μιση ώρα, ίσως και τρία τέταρτα, για να λειτουργεί με απόλυτη σταθερότητα.

Να κάνω τώρα λίγο τον συνήγορο του διαβόλου!

Δεν κάνει preinfusion

Δεν έχει βαλβίδα εξισορρόπησης της πίεσης (βαλβίδα αναπνοής) αλλα χρειάζεται αυτό να γίνει έχοντας ανοιγμένο το ακροφύσιο του ατμού.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με χρονοδιακόπτη ώστε να προθερμανθεί μόνη της.

Δεν έχει ρυθμιζόμενη OPV γιά να ρυθμίσεις την πίεση της εκχύλισης.
Δεν έχει μανόμετρο πίεσης εκχύλισης.
Δεν έχει μανόμετρο πίεσης του μπόιλερ με αποτέλεσμα να μην γνωρίζεις ουτε την πίεση επομένως ούτε και την θερμοκρασία του μπόιλερ.
Αυτό έχει ως απότέλεσμα να μην μπορείς να ρυθμίζεις τον πρεσσοστάτη ούτε να πέρνεις είδηση τυχόν δυσλειτουργία του (παρά μόνο γευστικά).

Θεωρώ ότι είναι μια μηχανή για κάποιον πού δεν ασχολείται, αλλά θελει να πίνει καλό καφέ.
Σαφώς θα δίνει καλύτερο καφέ από μια Gaggia ή μία Silvia και πολύ πιό εύκολα.
To πλαστικό κέλυφος δεν το θεωρώ μειονέκτημα.

Για τα χρήματά της νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αγορά.
Εκτός φυσικά των περιπτώσεων που προκύπτουν προσφορές πολύ καλύτερων κατασκευαστικά μηχανών. (με δυνατότητες ρυθμίσεων)

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Δευ Φεβ 13, 2012 3:15 pm

Γιαννη ξεχασες,μαλλον απο τον ζηλο σου να ποσταρεις ,να χρησιμοποιησεις εικονιδια.Θα μπορουσες να ξεκινησεις π.χ. με αυτο: :a025: Πιστευω θα ταιριαζε μια χαρα. :lol:
Εγω παλι απο την πλευρα μου δεν το βλεπω ετσι οπως το εθεσες το πραμα.Να πω οτι δεν ηξερα τιποτα για ολα αυτα που ειπες σαν μειονεκτηματα.Απο σενα τα πρωτοακουσα αυτα.
Θα πω λοιπον πως το θεωρω επιεικως απαραδεκτο μια μηχανη ΗΧ και μαλιστα μιας τετοιας εταιριας να μην εχει βαλβιδα αναπνοης,μανομετρο πιεσης μποιλερ και Opv.Στο βωμο του κοστους θυσιαστηκαν πολυ βασικα εξαρτηματα σωστης λειτουργιας μιας ΗΧ μηχανης πετωντας το μπαλακι για τα καλα στον χρηστη προκειμενου να λειτουργισει η μηχανη ετσι οπως πρεπει.Οσο για το pre-infusion μου φαινεται πολυ παραξενο να μην εχει μιας και την βγαζει απο οσο διαβασα και για συνδεση με το δικτυο που σημαινει οτι δεν γινεται να μην εχει ελεγχο της ροης.Αλλα για να το λες κατι θα ξερεις.
Οσο για την προθερμανση να βεβαιωσω οτι ειναι απλα αδυνατον μια ΗΧ να ειναι ετοιμη σε 15 λεπτα.Το λαθος που κανουν οι περισσοτεροι ειναι οτι μπερδευουν το ζεσταμα ολης της μηχανης με το σβησιμο της αντιστασης και το ετοιμο steam boiler.Aυτο πραγματι θελει το πολυ 15 λεπτα για να γινει αλλα ο θερμοσυφωνισμος ισα ισα που εχει ξεκινησει στα 10 λεπτα.Για να ειναι ετοιμο το γκρουπ και η ηλεκ/δα (αν υπαρχει) καθως και τα μεταλλα συνολικοτερα χρειαζεται μιση ωριτσα μινιμουμ.
Να ευχηθω στο φιλο μας καλα καφεδακια με την ωραια μηχανη του και να πω και εγω με τη σειρα μου οτι μου αρεσε η παρουσιαση της πολυ αν και θα προτιμουσα και τιποτα εσωτερικες φωτο :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
manolo
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manolo » Δευ Φεβ 13, 2012 6:08 pm

Σας ευχαριστώ όλους, πραγματικά την ευχαριστιέμαι!

Σίγουρα μία τέτοια μηχανή θέλει χρόνο για να ζεσταθεί full. Περισσότερο έγραψα για το πότε σου επιτρέπει να κάνεις τον 1ο καφέ (συνηθισμένος από καφετιέρες που τις ανοίγεις και σε 5 λεπτά έχεις καφέ έτοιμο). Η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο καφέ της ημέρας δε το παλεύω να τον πιω μετά από 30-40 λεπτά (χρειάζομαι καφεΐνη σαν πρεζάκιας lol), αλλά έτσι κι αλλιώς όλους τους υπόλοιπους τους πίνω ενώ η μηχανή "καίει" με το portafilter στο group (μένει μόνιμα ανοιχτή).

Ρυθμιζόμενη OPV ίσως βάλω στο μέλλον όταν τελειώσει η εγγύηση και "ωριμάσει" ο ουρανίσκος μου. Προς το παρόν οι καφέδες που κάνει μου φαίνονται τέλειοι :)

Δεν ξέρω αν κάνει καλύτερο καφέ από gaggia και silvia, αλλά από ότι έχω δει κάνει πιο "εύκολα". Για μένα αυτό το "εύκολα" είναι πολύ σημαντικό γιατί ο χρόνος μου λόγο δουλειάς είναι γενικά περιορισμένος.

Άβαταρ μέλους
manolo
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manolo » Δευ Φεβ 13, 2012 6:21 pm

Christos έγραψε:Τελευταία ενημέρωση που είχαμε για την τιμή της ήταν στο παρακάτω post, €793 μετρητοίς.
viewtopic.php?f=2&t=1495&start=60#p23603

Πιστεύω έκανες μια πολύ διαβασμένη και σωστή επιλογή.
Ναι και εγώ από ότι μου είπανε τόσο τη δίνει retail. Βασικά ήμουν τυχερός γιατί την πήρα μέσω διανομέα εξοπλισμού καφετεριών ο οποίος είναι γνωστός του αδερφού μου (δούλευε στο bar σε καφέ) εξ' ου και η χαμηλή τιμή :a048: Η αμέσως καλύτερη τιμή που τη βρήκα είναι 624€ (συν τα μεταφορικά) από Ιταλία (http://shop.lagondola.it/product.php?pid=534&nav=mn).

Marinos

Δημοσίευση από Marinos » Δευ Φεβ 13, 2012 8:16 pm

Δεν πάει άλλο, έχω μπερδευτεί.

Καταρχήν καλορίζικη και καλοδούλευτη.
Πάνω που είχα καταλήξει σε Σιλβια και Ανφιμ έρχεται αυτή η μηχανή και με μπερδεύει πάλι.
Τελικά για κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται για 4-6 καφέδες την ημέρα (καπουτσίνο κυρίως) να προτιμήσει
αυτή ή μια Σίλβια;

Μέσα σε αυτούς τους κάποιους είμαι και εγώ.

nefilim

Δημοσίευση από nefilim » Δευ Φεβ 13, 2012 11:02 pm

Καλορίζικη και από εμένα η μηχανή, πολλά καλά καφεδάκια σου εύχομαι :oneup: !!
Θεωρώ την συγκεκριμμένη μηχανή πολύ καλή περίπτωση, και όχι μόνο για τα λεφτά της,που δεν θα σε απογοητεύσει. Σίγουρα της "λείπουν" κάποιες ευκολίες, αλλά αντισταθμίζονται σχετικά εύκολα. Αν την μάθεις και θέλεις να "παίξεις" και άλλο μαζί της δες αυτό το θέμα στο hb. Ο τύπος της πρόσθεσε μανόμετρα,opv, PID και ζιγκγλέρ και με scace μετρητικό λέει ότι κρατάει πολύ σταθερά την θερμοκρασία. Και τις μόντες δλδ να υπολογίσεις πάλι μια χαρά είναι η μηχανή...

Άβαταρ μέλους
manolo
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από manolo » Τρί Φεβ 14, 2012 5:10 am

nefilim έγραψε:Καλορίζικη και από εμένα η μηχανή, πολλά καλά καφεδάκια σου εύχομαι :oneup: !!
Θεωρώ την συγκεκριμμένη μηχανή πολύ καλή περίπτωση, και όχι μόνο για τα λεφτά της,που δεν θα σε απογοητεύσει. Σίγουρα της "λείπουν" κάποιες ευκολίες, αλλά αντισταθμίζονται σχετικά εύκολα. Αν την μάθεις και θέλεις να "παίξεις" και άλλο μαζί της δες αυτό το θέμα στο hb. Ο τύπος της πρόσθεσε μανόμετρα,opv, PID και ζιγκγλέρ και με scace μετρητικό λέει ότι κρατάει πολύ σταθερά την θερμοκρασία. Και τις μόντες δλδ να υπολογίσεις πάλι μια χαρά είναι η μηχανή...
Thanks για το link :)
Καλά ο τύπος είναι "τρελός" μάστορας (ειδικά με τη σκουριά στο frame κ.λ.π.). Ναι νομίζω ότι για τα OPV parts το κόστος είναι μια χαρά ακόμα και από Αμερική. Τη "τρέλα" και το χρόνο να έχεις και όλα τα άλλα βρίσκονται ;)

Απάντηση