Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Ιούλ 25, 2011 3:39 pm

Kάθε αρχή και δύσκολή.
Τώρα έχεις πάρα πολλά να προσέξεις και σίγουρα θα έχεις άγχος και θα κάνεις και λάθη, αλλά σταδιακά όλα θα αρχίσουν να γίνονται ευκολότερα.

Μια διόρθωση... Tα oz λέγονται Ουγγιές

leftgalan

Δημοσίευση από leftgalan » Πέμ Ιούλ 28, 2011 12:27 am

Εμενα αυτο το σταδιακα ... μου πηρε ΔΕΚΑ μηνες :lol:

Ομως .... το αποτελεσμα ειναι απιστευτο πια.....

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Πέμ Ιούλ 28, 2011 12:57 am

:lol:
Γι αυτό είπα σταδιακά :c034:
Αν και είμαι σίγουρος ότι σε 10 μήνες πάλι θα λες ότι είσαι καλύτερος από τωρα :lick:
Κάθε χρόνος που περνάει συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μεγαλύτερη άνεση και γνωρίζουμε περισσότερα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε βελτιώσει πολύ και την ικανότητά μας για γευστική ανάλυση.

Άβαταρ μέλους
xrhstaras
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto MK3
Μύλος:: Mazzer mini E
Οι καφέδες μου:: Cuba Serano Superior

Δημοσίευση από xrhstaras » Κυρ Οκτ 23, 2011 11:57 am

Γενικά η Σίλβια είναι μια δύσκολη μηχανή αλλά με το καιρό μαθαίνεις και απολαμβάνεις μετά . Πίστεψε μετά από καιρό μπορείς πια να βγάλεις μονή δόση απλά πετώντας τον περίσσιο καφέ με το δάχτυλο , πατάς όσο χρειάζεται και ας είναι πρωί πρωί που δεν βλέπεις μπροστά σου . Όσο για την θερμοκρασία μπορείς να την ζεστάνεις πιο γρήγορα αν ρίχνεις νεράκι 2-3 φορές

Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι πως το πιο σημαντικό είναι ο καφές . Πρέπει να είναι φρεσκοψημένος.

dio

Δημοσίευση από dio » Κυρ Οκτ 23, 2011 12:11 pm

συμφωνω απολυτα μαζι σου φιλε Χρηστο οντως η silvia οταν την μαθεις τα αποτελεσματα ειναι αριστα!
οσο για τον φρεσκοψημενο καφε πιστεψε με ειναι κατι που αν οχι ολοι, οι περισσσοτεροι εδω μεσα το γνωριζουμε καλα!!!
(ναναι καλα ο Ταλουμης)
την καλημερα μου σε ολους

mrkaza
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: rancilio silvia v3
2η Μηχανή:: 82 C Plaisio
Μύλος:: mahlkoenig vario
Οι καφέδες μου:: Sweet blue , Ιlly Medium roasted

Δημοσίευση από mrkaza » Κυρ Νοέμ 20, 2011 1:53 pm

Τελικά δεν άντεξα και την έβαλα μπροστά ενα έχω να πω οτι πρέπει να αγοράσω ενα φθηνό καφέ. Ο καφές που εχω Mexico El curentemo Washed δε μου άρεσε ηταν ΞΙΝΟΣ με την 82 c και ετσι είπα να βάλω τα μεγάλα μέσα και τώρα είναι ακόμα ΠΟΙΟ ΞΙΝΟΣ .

έκοψα στο 7 στο Vario (στο 3 εκοβαγια την 82 c) με λίγο καφέ είμαι σίγουρος και ο καφές έτρεξε σαν νεράκι στα 15 sec μετά αφού πείρα την πρώτη κρυάδα έβαλα την ζυγαριά στο game 18 γρ κομμένα στο 10 και ο καφές εμφανισιακά βγήκε καλός και σε σωστό χρόνο αλλά ΠΟΙΟ ξινος .

Το μόνο σίγουρο είναι οτι με το πατητήρι που είχε μέσα δουλειά δε θα κάνω :( (μικρο με convex που κάνει κρατήρα) .

Εχει δοκιμάσει κανείς το καφέ σε κόκκους απο τα carfure ? θέλω κατι φθηνό ώστε να μάθω να παταω και να μην το λείπαμε όταν τον πετάω ετσι οταν θα πίνετε ο carefure να βάλω τον καλο καφέ μου .

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Κυρ Νοέμ 20, 2011 2:49 pm

viewtopic.php?f=7&t=910.
Και φρεσκα και φτηνα και μερικες φορες αρκετα καλα.Ασε που υποστηριζουμε και τις ελληνικες επιχειρησεις :e014:

mrkaza
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: rancilio silvia v3
2η Μηχανή:: 82 C Plaisio
Μύλος:: mahlkoenig vario
Οι καφέδες μου:: Sweet blue , Ιlly Medium roasted

Δημοσίευση από mrkaza » Κυρ Νοέμ 20, 2011 4:41 pm

Με της ελληνικές επιχειρήσεις συμφωνώ αλλά ρώτησα αυτόν καθώς είναι δίπλα μου και είναι και φθηνός 3.5 € (αν θυμάμαι καλα) τα 250 gr O Sweet blue που μεχρι στιγμής μου αρέσει περισσότερο απο la margarita & το ίδιο με το estate blend που εκεί κάτι με χάλαγε ... έχει 5,9 + μεταφορικά και απο αύριο θα είμαι χωρίς αμάξι.

Το σημαντικότερο είναι οτι τον έχω πιει με την 82 C και μου άρεσε, είναι καφές που θέλω να τον απολαύσω οχι να τον πετάξω άσε που γνωρίζοντας την γεύση του sweet blue θα ξενερώνω ποιο πολύ οταν εγω θα βγάζω ΞΥΔΙ . θέλω όταν θα μπει στην silvia να μπορώ να βγάλω καφέ ίδιο με αυτό που έπινα με 12 gr καφέ σε presurised @ 60-70 ml που σίγουρα είναι πολύ χειρότερο απο αυτό που μπορεί να βγάλει η silvia αλλά το να κάνω μια δοκιμή και να τον απολαύσω τον επόμενο περισσότερο κτλ κτλ παλεβετε το νεροχύτης νεροχύτης χωρίς να βάλω υπόψη την αηδία/ξινίλα που έχω ακόμα στο στόμα ΔΕΝ παλεβετε.

Ετσι και αλιος μολις φτιαξω καφε την προκοπεις με βλεπω να δοκιμαζω ξανα απο Taf οτι ειχα δοκιμαση με την 82 c αλλα εμ την silvia αλλα να μπορω να καταλαβω την διαφορα / μαγια του καθε καφε και μετα

Άβαταρ μέλους
zografos
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Pezzetti
Μύλος:: Rancilio Rocky SD
Οι καφέδες μου:: Τους ψάχνω ακόμα ...

Δημοσίευση από zografos » Κυρ Νοέμ 20, 2011 8:43 pm

Welcome to the Club !

Χα χα ... όλοι έτσι αρχίσαμε ... κι εγώ αυτή τη χάλια γεύση στο στόμα και κυρίως την απογοήτευση του ότι έπινα ΚΑΛΟ καφέ από καφετιέρα των 80 Euro και τώρα με τη Silvia "δεν θα μάθω ΠΟΤΕ να κάνω καφέ" (έλεγα) ακόμα τη θυμάμαι ...

Anyway, θέλει πολύ κόπο, χρόνο και μέτρημα/καταγραφή, αλλά θα τα καταφέρεις. Αν έχεις στο μυαλό σου τους βασικούς κανόνες, όπως έχουν γραφτεί πολλές φορές εδώ μέσα, πολύ σύντομα, θα τα καταφέρεις. Πάντως, ΜΗΝ απογοητεύεσαι (εγώ κόντεψα να τη σπάσω στην αρχή) και το αποτέλεσμα τελικά θα σε δικαιώσει ...

Όσον αφορά το "φτηνό" καφέ που λες, εγώ έκανα πολλούς από τους πειραματισμούς μου με έναν φτηνό (2,5 Euro 250gr αν θυμάμαι καλά) από το ΙΚΕΑ, ο οποίος μάλιστα ήταν και αρκετά αξιοπρεπής ! Πάντως, έχε υπόψιν σου, ότι, εντάξει, πειραματιζόμενος θα μάθεις μεν να φτιάχνεις καφέ, αλλά ο τρόπος (κόψιμο, gr, πάτημα) κλπ, επειδή εξαρτάτε από πολλές παραμέτρους, θα αλλάζει ... κάθε φορά που αλλάζεις καφέ, κάθε φορά που ο καφές σου είναι ποιο φρέσκος ή ποιο "μπαγιάτικος" κλπ κλπ ... Και τελικά η επιτυχία θα έρθει όταν μάθεις να "κουμαντάρεις" αυτές τις αλλαγές με τα λιγότερα φλυτζάνια στο νεροχύτη (γιατί ΠΑΝΤΑ θα πετάς φλυτζάνια στο νεροχύτη) ...

Υπάρχουν ΠΟΛΥ ποιο έμπειροι εδώ μέσα από εμένα, οπότε αυτή είναι απλά η δική μου εμπειρία ... αυτή που απέκτησα ενασχολούμενος ΤΕΛΕΙΩΣ ερασιτεχνικά (όπως οι περισσότεροι βέβαια) με τον καφέ, τις καφετιέρες και κυρίως τη Silvia.

Τελικά αυτό που λέω πάντα σε φίλους που με ρωτάνε ΤΙ να πάρω κλπ, είναι: Θες καλό καφέ, εύκολα, γρήγορα, καθαρά κλπ ? Αυτόματη ... Κάψουλα κλπ ! Αν διασκεδάζεις την όλη δημιουργία του φλιτζανιού και σ' αρέσει ο πειραματισμός με καφέδες, γεύσεις, αρώματα, χρόνους, tamping κλπ (ακούγεται λίγο μαζοχιστικό, το ξέρω, αλλά εγώ πραγματικά διασκεδάζω το ίδιο ΚΑΙ την όλη διαδικασία ΚΑΙ το φλιτζάνι μου) πάνε για μια καλή καφετιέρα όπως η Silvia !

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Νοέμ 20, 2011 10:37 pm

mrkaza έγραψε:...μετά αφού πείρα την πρώτη κρυάδα έβαλα την ζυγαριά στο game 18 γρ κομμένα στο 10 και ο καφές εμφανισιακά βγήκε καλός και σε σωστό χρόνο αλλά ΠΟΙΟ ξινος .

...
mrkaza έγραψε:
Christos έγραψε:Ποιό καλαθάκι έχεις για διπλό;
Το 40400102
...
Αρα έχεις το μανίσιο. Πως και του χώρεσες 18g που γράφεις παραπάνω;
Μήπως η ψηφιακή σου ζυγαριά δεν είναι κατάλληλη; Να ζυγίζεις με το καλαθάκι μόνο.

Τεσπά για γρήγορα αποτελέσματα θα σου συνιστούσα (όπως κάνω πάντοτε) να παραγγείλεις Sweet Blue και ότι άλλο χρειάζεται για τον τυφλοσούρτη του forum (λχ το βαθύ διπλό καλαθάκι). Τώρα με άγνωστο καφέ από το Hasbean που δεν τον ξέρουμε αλλά και δεν μας λες ούτε RD, ούτε πότε τον άνοιξες μόνο γενικόλογες οδηγίες μπορείς να πάρεις όπως:

Ο καφές μπαγιάτεψε, βάζεις πολύ καφέ, η θερμοκρασία του νερού ήταν χαμηλή, η μηχανή και ιδιαίτερα το group δεν είχαν ζεσταθεί επαρκώς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση