Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
-
mrkaza
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: rancilio silvia v3
- 2η Μηχανή:: 82 C Plaisio
- Μύλος:: mahlkoenig vario
- Οι καφέδες μου:: Sweet blue , Ιlly Medium roasted
Δημοσίευση
από mrkaza » Τρί Νοέμ 08, 2011 6:11 am
xrhstaras έγραψε:δεν βλέπω το λόγο να μην μπορεί να το κάνει αυτό .
http://www.bellabarista.co.uk/pdf/compa ... erlook.pdf
Καθώς είναι locked δε μπορώ να κάνω copy τα γράφω , σελίδα 12 στο κάτω μέρος αναφέρει οτι δεν κάνει για french press αλλά μόνο για drip , αν και από όσο φαίνεται προσπαθεί να προμοταρει τον eyreka μέχρι χαζομάρας ή πολύ απλά είναι τόσο καλός. .
Επίσης στην σελίδα 13 που τα έχει μαζεμένα είναι ποιο easy να το βρείτε τώρα τι θέλει να πει ο ποιητής και αν αυτό είναι καλλίτερο απο τον καφέ του super για γαλλικό δεν γνωρίζω και για αυτό ρώτησα

.
Πάντως θα calibraro των δικό μου όταν ερθει παντός ώστε 3-6 cklic πριν το τέρμα fine στο micro να μπουκώνει την silvia με sweet blue όποτε να κερδίσω όσο μπορώ στο επάνω μέρος χωρίς να χάσω στην πράξει κάτι

αληθεια εσας που κοβει γιαι espresso καπου στην μεση ?
-
Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Δημοσίευση
από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 8:01 am
Macro μία γραμμή πριν το espresso και micro 9-10 γραμμές (όχι κλικς) από finer για τον Sweet Blue και 2-4 γραμμές για τον Aguilera Brothers.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
mrkaza
Δημοσίευση
από mrkaza » Τρί Νοέμ 08, 2011 8:33 am
Δηλαδή μπουκώνει την silvia με το macro να μην είναι τέρμα επάνω ?
Θέλω να κερδίσω όσο γίνετε στο coarse για French press αν το ρυθμίσω ώστε 6-10 γραμμές από το finer το micro και espresso να μπουκώνει την Silvia θα παει αρκετά ψιλά οτι καφέ και αν πάρω ? καθώς έτσι οπως λες χάνω μια γραμμή στο macro από το coarse που σύμφωνα με το review που έβαλα link δεν φτάνει για French press

-
Christos
- Συντονιστής

Δημοσίευση
από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 8:54 am
Λογικά θα την μπουκώσει εάν μετακινήσω το macro τέρμα πάνω και αφήσω την micro λίγο παραπάνω από την μέση. Πάντως το προτεινόμενο fine καλιμπράρισμα είναι για το μέγιστη ωφέλιμη περιοχή κοψίματος. Θεωρητικά πάντως μπορείς να κάνεις τον μύλο πιο ικανό για espresso κοψίματα θυσιάζοντας τα χοντρά κοψίματα και το αντίθετο.
Ξέρω επίσης ότι υπήρχαν παράπονα από κάποιους που τον ήθελαν αποκλειστικά για french press και η λύση που τους δόθηκε από την Baratza (όχι από την Mahlkonig) ήταν ένας διαφορετικός φορέας για το πάνω κοπτικό.
Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί με french press καθόλου για να μπορέσω να συνεισφέρω κάτι από δική μου εμπειρία.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
mrkaza
Δημοσίευση
από mrkaza » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:27 pm
Καθως ισως ενδιαφερει και αλους
http://www.baratza.com/cms/pdf/Vario%20 ... ration.pdf δεν καταφερα να βρω πουθενα το upper burr carrier .
Αν το βρει καποιος ας το ποσταρει .
-
Christos
- Συντονιστής

Δημοσίευση
από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 12:49 pm
Παναγιώτη γιατί αγχώνεσαι; Μπορεί να έχει γίνει και κάποια μικρή αλλαγή στα κοπτικά και ο μύλος να κόβει "κατάλληλα" και για french press.
Επίσης ακόμα και να κυκλοφορεί ο φορέας του πάνω κοπτικού, τι θα κάνεις; θα ξεβιδώνεις κάθε φορά που θέλεις να αλλάζεις κόψιμο;
Τέλος εξαρτάται και σε ποιό επίπεδο είσαι γνώστης της παρασκευής καφέ με french press και πόσο θα ασχοληθείς σε επίπεδο διαβάσματος για να είσαι σε θέση να καταλάβεις τις μεταβλητές και τα κόλπα της μεθόδου. Για παράδειγμα μπορεί ένας μύλος να κόβει σωστά σε μέγεθος αλλά να παράγει επιπρόσθετα και σημαντικό ποσοστό σκόνης (fines) και το τελικό αποτέλεσμα να είναι μετριότατο.
Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο μύλος σου έρχεται και δοκιμάζεις. Πάντως το ότι είναι περισσότερο "εσπρεσσόμυλος" όπως και οι περισσότεροι μύλοι που συζητάμε εδώ είναι γεγονός.
-
afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από afonic » Τρί Νοέμ 08, 2011 2:31 pm
Παναγιώτη με αφορμή και το topic για το adjust την ΟPV, μου θυμίζεις εμένα: ακόμα δεν είχα αγοράσει ούτε την Classic και είχα οργώσει το internet για να "ξεκαθαρίσω" τα πάντα.
Άποψη μου: μην σκας και περίμενε να δοκιμάσεις στην πράξη. Ο καθένας στο internet λέει το μακρύ του και το κοντό του (και περιλαμβάνω εμένα), περίμενε να τα πάρεις στα χέρια σου και να δεις τι λειτουργεί και τι σε βολεύει.
-
mrkaza
Δημοσίευση
από mrkaza » Τρί Νοέμ 08, 2011 4:52 pm
Αν και εγω τον εχω αγορασει το μυλο και απλα τον περιμενω

ναι σου μιαζω σε αυτο ... αλλα βλέπεις το να μην υπαρχουν 2 καφεδες αλλα ενας θα εχει σαν αποτελεσμα να μπαγιατευει λιγοτερο καθως θα καταναλωνετε ποιο fast και εκει που ειχα "δεσει" ηρθε ενα pdf να μου ανακατεψψει το μυαλο

. Οσο για τον ειμαι γνωστης που ειπε ο christos η αδελφη μου που φτιαχνει french press το κανει γιατι η καφετιερα γαλικου ειναι ογκοδης και γιατι ο γιατρος της εκοψε τον στιγμιαιο καφε οχι για καποιο αλλο λογο αλλα ολο γρινιαζει για τα fines που δε τα κραταει το french press .
-
Christos
- Συντονιστής

Δημοσίευση
από Christos » Τρί Νοέμ 08, 2011 6:45 pm
Off topic:mrkaza έγραψε:Off topic:
... η αδελφη μου που φτιαχνει french press το κανει γιατι η καφετιερα γαλικου ειναι ογκοδης και γιατι ο γιατρος της εκοψε τον στιγμιαιο καφε οχι για καποιο αλλο λογο αλλα ολο γρινιαζει για τα fines που δε τα κραταει το french press .
Off topic:
Γιατί δεν της κάνεις μια επίδειξη με μια καλύτερη μέθοδο παρασκευής; Ωραίος, γευστικός, χωρίς θολούρες καφές. Πες της, αντί για φίλτρου, ότι κάνει drip coffee ή pour over και καθάρισες.
http://vimeo.com/10768384
viewtopic.php?f=24&t=1321#p20274
-
Loizos
Δημοσίευση
από Loizos » Τρί Νοέμ 08, 2011 6:56 pm
Με αφορμή το post του Χρήστου να πω ότι το taf έφερε στο κατάστημα της Μπενάκη πλαστικά V60 (1 + 2) με κόστος 12-13 ευρώ νομίζω. Επίσης έχει και chemex καθώς και τα φίλτρα των παραπάνω.