Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
-
Portstewart
- Όνομα: Λάμπρος
- Μηχανή:: Delonghi Dedica 680
- 2η Μηχανή:: Gaggia Deluxe(sold!)
- Μύλος:: Iberital
Δημοσίευση
από Portstewart » Σάβ Οκτ 29, 2011 9:23 pm
Όχι φίλε Άρη, δε λέει αυτό ο Λάμπρος.
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ο νέος κόσμος που έρχεται σε αυτή την κοινότητα, γοητεύεται από όλο αυτό αλλά ενδεχομένως δε γνωρίζει τις ανάγκες του.
Γρήγορα; ελάχιστη ταλαιπωρία; ποιότητα; ποικιλία; τι;
Δεν ξέρει όχι γιατί είναι χαζός αλλά γιατί δεν ξερει τι επιλογές υπάρχουν να διαλέξει και τι τον καλύπτει.
Δεν είναι κακό να πηγαίνεις ψάχνοντας, αντίθετα το βρίσκω πολύ υγιές.
Μήπως έχεις την εντύπωση ότι ο κόσμος εδώ μέσα πριν ενάμισι- δύο χρόνια ήξερε τι επιλογές και δυνατότητες υπήρχαν;
Με την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων εξελίχθηκε αυτή η κοινότητα σε αυτό που είναι σήμερα...
προσθέ. τω απλά ότι μάλλον προκαλεί σύγχυση μια σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων.
-
Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Δημοσίευση
από Christos » Σάβ Οκτ 29, 2011 9:27 pm
Portstewart έγραψε:...
προσθέ. τω απλά ότι μάλλον προκαλεί σύγχυση μια σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων.
Που όμως συνέχεια εξακολουθείς να κάνεις.
Portstewart έγραψε:....παράλληλα υπάρχει και η κάψουλα που με την έλευση της x7 νομίζω ότι δεν είμαστε και τόσο μακριά στη γεύση με όποιο περιορισμό στην επιλογή καφέ αυτό συνεπάγεται.
...
επιπλέον να παρατηρήσω ότι πρόκειται για μηχανή με κάψουλες. είναι τρομερά πρακτική καθαρή και γρήγορη με την ελάχιστη πιθανώς έκπτωση στην ποιότητα του παραγόμενου εσπρέσσο όταν το συγκρίνεις με μια κλασσική μηχανή (από gaggia evo και πάνω ...
με άλλα λόγια από εκεί που είχα για πολλά χρόνια και ήμουν εξοικειωμένος με μηχανές για αλεσμένο καφέ (ποτέ μύλο ή καλύτερα ποτέ αξιοπρεπή μύλο) σήμερα αγοράζω ταμπλέτες και κάψουλες. με εξαίρεση την aeg που μου έδινε ένα αξιοπρεπές αλλά μεσαίο αποτέλεσμα γευστικά μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι τόσο οι ταμπλέτες όσο και οι κάψουλες της illy είναι πολύ πολύ κοντά σε μια καλή μηχανή εσπρέσο με μύλο. το ιδανικό σε γεύση και άρωμα θα το βρεις μόνο με μύλο και μια αξιοπρεπή gaggia αλλά πίστεψέ με ότι θα φτιάξεις πολλούς καλούς καφέδες και επίσης αρκετούς κακούς καφέδες...!
...
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
Portstewart
Δημοσίευση
από Portstewart » Κυρ Οκτ 30, 2011 11:37 am
αγαπητέ Χρήστο,
παρατηρώ κατά διαστήματα μια επικριτική στάση και ύφος που έχεις σε αρκετές δημοσιεύσεις σου. Και μόνο το γεγονός ότι ανάσυρες αποσπάσματα από δικά μου post δείχνει σε μένα ότι παίρνεις προσωπικά το κάθε τι που γράφει ο κόσμος εδώ.
Αλήθεια σου λέω ότι δεν είχα καμία διάθεση ούτε να διαφημίσω, ούτε να δυσφημίσω προϊόντα και ανθρώπους λέγοντας τη γνώμη μου. Μιας και με προκαλείς με την παραπάνω δημοσίευση, παραδέξου ότι το ίδιο το θέμα που άνοιξες δεν ήταν τόσο πετυχημένο και είναι φανερό ότι προσπαθείς να είσαι αντικειμενικός με μια πραγματικότητα που όλοι εδώ κατανοούν. ΝΑΙ οι μηχανές αλεσμένου καφές παράγουν τον ποιοτικότερο εσπρέσσο. Παρόλα αυτά επιμένεις με τον τρόπο σου να τις συγκρίνεις με λύσεις που υπάρχουν στην αγορά που απευθύνονται σε υποψήφιους αγοραστές με διαφορετικά πλεονεκτήματα για τον ίδιο κάθε φορά.
Προσωπικά και με συγχωρεί το forum αν είμαι λάθος, επειδή δοκίμασα αρκετούς τύπους καφετιέρας (pressurized, gaggia evo, sgl pods, x7) μπορώ να έχω σφαιρική άποψη για το θέμα της μηχανής.
-
afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από afonic » Κυρ Οκτ 30, 2011 11:52 am
Φίλε Λάμπρο,
δεν νομίζω ότι υπάρχει μια επίθεση εκ προσωπικού. Απλά πολλά παιδιά στο φόρουμ με καψουλομηχανές επιμένετε να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Η αλήθεια είναι (και στο λέω επειδή και εγώ πίνω 5-6 Nespresso την εβδομάδα και φίλος έχει την Francis και πίνω συχνά) ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ της κάψουλας και του κανονικού εσπρέσσο. Σύγκριση μεταξύ των μηχανών για κάψουλες μπορεί να υπάρξει, μεταξύ αυτών και pressurized pf με καφέ από το Σ/Μ ναι, με καλη μηχανή και μύλο λυπάμαι αλλά όχι. Για αυτό και αυτό το thread περιγράφει μια λάθος παρασκευή του καφέ από κανονική μηχανή και το συγκρίνει με κάτι σταθερά μέτριο.
Δεν ξέρω αν είστε απογοητευμένοι από την αγορά σας και προσπαθείτε να μας πείσετε πόσο σούπερ ουάου είναι αλλά σε αυτό το φόρουμ δεν έχετε και πολύ τύχη. Για εμενα από καψουλομηχανή, πιο καλό καφέ πίνεις με μια καφετιέρα για γαλλικό και έναν μύλο των 40-50 ευρώ. Διαφορετικά ταιριάζουν μόνο σε περιβάλλοντα γραφείου ή γενικά μακρυά από κουζίνα. Όπως σωστά είπες ο καθένας έχει άλλες ανάγκες και αν τις καλύπτει, περιττό οτιδήποτε άλλο από εκεί και πέρα.
-
nikp81
Δημοσίευση
από nikp81 » Κυρ Οκτ 30, 2011 6:14 pm
Φιλε Λαμπρο ,
Οταν λες οτι η γευση απο καψουλα ειναι σχεδον ιδια με μια καλη μηχανη με μυλο προκαλεις συγκεχυμενα μηνυματα (οχι τοσο σε εμας που ασχολουμαστε καποιο καιρο) στον νεοεισερχομενο στον κοσμο του espresso ....
Σε ΚΑΜΙΑ περιπτωση μια καψουλομηχανη δεν μπορει να κανει τον ιδιο καφε με εναν συνδυασμο Μηχανης-Μυλος-Φρεσκος Καφες = Espresso !
Προφαως και εμεις που το στηριζουμε αυτο εχουμε δοκιμασει απο πολλα ειδη παρασκευης καφε και κρινουμε σφαιρικα!
Ασε που ειναι τελειως ανομοιο να συγκρινεις τον φρεσκοψημενο-φρεσκοκομμενο καφε με την κονσερβα!
Φιλικα , Νικος!
-
Portstewart
Δημοσίευση
από Portstewart » Δευ Οκτ 31, 2011 11:44 pm
Με συγχωρείτε αλλά κάπου έκανα λάθος? Το παρόν νήμα ξεκίνησε με μια σύγκριση μηχανής Sylvia σε σχέση με καψουλομηχανές ή όχι ? ? ?
και εκεί που ο γραπτός ο λόγος δεν με βοηθάει μάλλον ήταν να καταδείξω ότι για τον κόσμο που ποτέ δεν θα θελήσει να ασχοληθεί με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία και η σωστή κατανομή και πίεση στο τάμπερ, ότι υπάρχουν και καφετιέρες που ξεχωρίζουν με τον αυτοματισμό τους.
αν έχετε την καλοσύνη δείτε όμως και παλιότερα ποστ που έχω κάνει, θα δείτε ότι υπερασπίζομαι την ποιότητα του αλεσμένου καφέ όπως και τους λόγους που αυτή τη στιγμή έχω συνειδητά κάψουλες και pods και δεν έχει να κάνει αυτό με το κόστος (σε βάθος χρόνου οι καφέδες που ήπιαμε είναι πολύ ακριβότεροι από το κόστος αγοράς της μηχανής...).
Ούτε τα σκήπτρα της σφαιρικότητας κρατάω σε περίπτωση που κάποιος κατάλαβε κάτι τέτοιο.
Επειδή αυτή τη στιγμή φαίνομαι ο "κακός" καψουλομάγος θα αφήσω αυτή τη διαμάχη γιατί ξέρω ότι θα βρεθούν κι άλλοι στο μέλλον του φορουμ που θα τη συνεχίσουν. Νομίζω ότι η θέση μου είναι σαφής σχετικά με την ποιότητα κάθε τύπου μηχανής σε παλαιότερες δημοσιεύσεις.
να προτείνω και κάτι
ας δοκιμάσουν οι διαχειριστές του φορουμ να ξεχωρίσουν τα θέματα που αφορούν καψουλομηχανές ή άλλου τύπου μηχανές σε ξεχωριστή κατηγορία (όπως οι Ε61 ή οι "υπεραυτόματες").
-
xrhstaras
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto MK3
- Μύλος:: Mazzer mini E
- Οι καφέδες μου:: Cuba Serano Superior
Δημοσίευση
από xrhstaras » Τρί Νοέμ 01, 2011 12:04 am
δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης και δεν θα μπορέσει να υπάρξει. Η κάψουλες θα έχουν πάντα χειρότερο καφέ για ένα και μόνο λογο. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι φρεσκοψημένος. Αν τώρα μου το συγκρίνεις με το να βάλω καφέ από το σούπερ μάρκετ στην σίλβια για παράδειγμα τότε ναι , θα μπορέσει να υπάρξει σύγκριση (αν και παίζει να χάσει για άλλους λόγους)
Τώρα από θέμα ευκολίας και ποιότητας (αν εξαιρέσεις τα χρήματα) υπάρχουν και οι υπεραυτόματες όπως jura , saeco και άλλες που απλά πατάς ένα κουμπί , αλέθουν παταν και παράγουν. Αυτές πλησιάζουν σε ποιότητα ενα σετ μύλου - μηχανης (ίσως και καλύτερα από τις φτηνές επιλογές που κάνουν πολλοί) καθώς και παρέχουν την ευκολία .. να μην ασχολήσαι μαζί τους . (Jura είχε συνάδελφος στο σπίτι του και ο καφές που έβγαζε το λιγότερο αξιοπρεπέστατο μπορούσες να τον πεις) .
εν κατακλείδι αν βολεύει η κάψουλα ; ναι φυσικά και είναι πιο καλή επιλογή από το να πάρεις μια φτηνή καφετιέρα με σκόνη καφέ από καποιο μαγαζί. Τουλάχιστον δεν αλλοιώνεται η γεύση γιατί ο καφές έχει ανοιχτεί.