Ρουτίνα καθαριότητας μηχανών με E61 group.

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Re: Ρουτίνα καθαριότητας μηχανών με E61 group.

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Πέμ Οκτ 13, 2011 7:39 pm

Τα clasic έχω Γιώργο.Αφαλάτωση έκανα τον Μάιο και ετοιμάζομαι να κάνω τώρα στα κοντά.Διαβάζω τον οδηγό σου!
Πολύ καλός! :oneup:

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Τρί Οκτ 18, 2011 11:33 pm

Ντρέπομαι.

Σήμερα έλυσα το group για λίπανση του άξονα και ακολούθως έβγαλα και από το πάνω μέρος το λεγόμενο μανιτάρι. Θυμίζω ότι έχω τη μηχανή πείπου 9 μήνες, την αγόρασα ελαφρά μεταχειρισμένη από γαλλικό κατάστημα. Οι φωτό μιλάνε από μόνες τους:
IMGP0421.jpg
IMGP0422.jpg
IMGP0425.jpg
IMGP0426.jpg
IMGP0423.jpg
Απογοητεύτηκα! :( Χρησιμοποιώ πάντα φιλτραρισμένο νερό από κανάτα Brita ενώ έκανα αφαλάτωση μόλις αγόρασα τη μηχανή και 2η φορά πριν ένα μήνα. Το μανιτάρι είναι καλυμμένο με ένα στρώμα αλάτων ενώ κατά κύριο λόγο έχει χαθεί και η επινικέλωση.

Τεσπα, έφτιαξα ένα ισχυρό διάλυμα με dezcal και έβαλα μέσα το μανιτάρι, αφού είχα πρώτα αφαιρέσει με μια ξύλινη κουτάλα όσα άλατα μπορούσα.
IMGP0432.jpg
Μετά από 20 περίπου λεπτά, καθάρισε τελείως και φάνηκε το ζωντανό χρώμα του χαλκού.
IMGP0434.jpg
Αντίστοιχα, στο χώρο του group που "κάθεται" το μανιτάρι, υπηρχαν κάποια ίχνη αλάτων τα οποία καθάρισαν εύκολα με ένα νωπό πανί (dezcal kai πάλι).Μετά από το καθαρισμό βέβαια δεν είδα κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά της μηχανής. Ίσως ελαφρώς μεγαλύτερη ελεύθερη ροή του νερού.

Το παράδοξο είναι ότι δεν είχα ενδείξεις για άλατα σε κανένα άλλο σημείο της μηχανής και.. αιφνιδιάστηκα. Το νερό στα Χανιά έχει ολική σκληρότητα 8 έως 9 γερμανικούς βαθμούς, που θεωρείται μάλλον μέτριας σκληρότητας (π.χ τιμές για Θεσσαλονίκη εδώ)

Έχω μια μικρή επιφύλαξη, μήπως η μηχανή που παρέλαβα είχε περισσότερη χρήση πάνω της, αν και εξωτερικά ήταν σχεδόν αγρατζούνιστη και έδειχνε ελάχιστη χρήση. Κύριο υπαίτιο θεωρώ τη συνήθειά μου να αφήνω για ώρες ανοιχτή τη μηχανή (~6 ώρες ημερησίως) οπότε και για μεγάλα χρονικά διαστήματα αδρανή. Ίσως το σημείο εκείνο στεγνώνει(μερικώς) και επικάθονται πιο εύκολα τα άλατα.

Θα το παρακολουθήσω το θέμα και τείνω στο ότι όλοι οι κάτοχοι Ε61 θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στο μανιτάρι του group. Γιάννη(y.v) θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το δικό σου μιας και χρησιμοποιείς σύστημα φιλτραρίσματος.

Περαστικά μου και shame on me! :(

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τρί Οκτ 18, 2011 11:49 pm

Ωρεε μπιχλααα.Εσυ μας εχεις δωσει μεχρι και οδηγο αφαλατωσης και εισαι ετσι μες στη μπιχλααα.Δασκαλε που διδασκες... :lol: :lol: Τωρα θα μεγαλωσει και λιγο το preinfusion με τοση μπιχλα που εβγαλες :lol: Γι αυτο επαιξες καλυτερα απο το λοιζο γιατι ο καφες σου ειχε πιο πολυ αλατι μεσα και ηταν πιο νοστιμος :lol:
Παντως αφου τα λυνετε που τα λυνετε βαλτε και σε σειρα την διαδικασια να μαθαινει και ο κοσμος πως το κανετε ρε παιδια.Ενα ενα τα βηματα.step by step. :mrgreen:
Σε λιγο ετσι οπως πας θα με αντικαταστησεις χαλαρα φιλε. :oneup:

Άβαταρ μέλους
focus

Δημοσίευση από focus » Τρί Οκτ 18, 2011 11:53 pm

woodsman43 έγραψε: Τωρα θα μεγαλωσει και λιγο το preinfusion με τοση μπιχλα που εβγαλες :lol:
Μήτσε, και όμως έχεις δίκιο! Στο τυφλό καλαθάκι αυξάνει πολύ πιο ομαλά η πίεση στο μανόμετρο μέχρι τα 10 bars. :oneup:

Όντως την πάτησα με τα άλατα, δε περίμενα τέτοια κατάσταση. ΟΚ, έχω ξαναδεί μανιτάρι σε αυτή τη κατάσταση στα ξένα forums... απλά τους έβλεπα και κορόιδευα. Τώρα τα λούζομαι.

Τι να πω, μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα σπίτια. :D

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Οκτ 19, 2011 12:46 am

Γιώργο κάτω από αυτό το κομμάτι υπάρχουν χίλια μύρια πραγματάκια (όπως μπορώ να καταλάβω από τα σχεδιαγράμματα). Όταν το ξεβιδώνεις αυτό δεν πετάγεται τίποτα;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
focus

Δημοσίευση από focus » Τετ Οκτ 19, 2011 12:59 am

Ξεκίνησα να λύνω το group , ακριβώς με τη σειρά που φαίνονται στην φωτό που παρέθεσες Χρήστο, από πάνω προς τα κάτω. Η αποσυναρμολόγηση είναι απλή αρκεί να έχεις 22άρι και 36άρι κλειδί. (Θα τα γράψω αναλυτικά, μαζί με φωτό σχετικές με τη λίπανση του άξονα.)

Όντως το μανιτάρι έχει μια ελαφριά τάση να πεταχτεί προς τα έξω αλλά είναι πολύ εύκολα ελεγχόμενο. Από κάτω του, είναι αυτός ο χάλκινος άξονας που απλά "καθεται" σε μια τετράγωνη οπή. Όλα βγαίνουν χωρίς κόπο και κίνδυνο φθοράς και δίνουν τη δυνατότητα να καθαριστούν επιμελώς. :)

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τετ Οκτ 19, 2011 1:08 am

Mόλις άνοιξα το δικό μου και ιδού:
19102011220.jpg
Εχει να γίνει αφαλάτωση περίπου 10 μήνες.
Είχα κάνει μόνο μία φορά όταν τοποθέτησα το φίλτρο.
Υπάρχουν ελάχιστα έως αμελητέα ίχνη αλάτων.
Αναρωτιέμαι εάν την φθορά που φαίνεται στην επινικέλωση την έκανε η αφαλάτωση.

:a014: Πως κάνω να φαίνεται η φωτογραφία; το έχω ξεχάσει!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Οκτ 19, 2011 1:15 am

Ευχαριστώ Γιώργο. Περιμένουμε πως και πως τον οδηγό σου. :oneup:

@Γιάννης
Μα καλά, έναν καφέ το εξάμηνο πίνεις; :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Οκτ 19, 2011 1:19 am

y.v έγραψε:...

:a014: Πως κάνω να φαίνεται η φωτογραφία; το έχω ξεχάσει!
Την ανεβάζεις σαν συνημμένο Γιάννη (πρέπει να είναι κάτω από 200 ΚΒ).

Άβαταρ μέλους
focus

Δημοσίευση από focus » Τετ Οκτ 19, 2011 1:21 am

Γιάννη , έκατσες και έλυσες το group μέσα στα άγρια μεσάνυχτα... θεός! :respekt:

Εννοείται ανατρέχω άμεσα στα post σου για τα φίλτρα νερού και είμαι σε αναζήτηση για άμεση αγορά.

Συμφωνώ, ότι το dezcal πρέπει να σου αλλοίωσε λίγη από την επινικέλωση. Τείνω στο ότι επινικελώνουν όλο το μανιτάρι επειδή είναι ενιαίο κομμάτι με το ορατό παξιμάδι, μιας και πιθανότατα δεν θα ήταν αποδοτικό στο χρόνο να επινικελωθεί τμηματικά. Απλά έτσι, σε κάθε αφαλάτωση πίνουμε και λίγο νικέλιο για τα επόμενα shots. :a042:
Spoiler: show
Υ.Γ 256Κb max οι φωτό :oneup:

Απάντηση