illy iperespresso vs dolce gusto vs nespresso

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Re: illy iperespresso vs dolce gusto vs nespresso

Δημοσίευση από afonic » Παρ Οκτ 14, 2011 5:28 am

Φίλε Γιάννη (ενημέρωσε το προφίλ σου με όνομα και τοποθεσία), οι κάψουλες δεν με καλύπτουν.

Μιλάς για δυνατό, αρωματικό καφέ. Δεν γίνεται με προαλεσμένο προ μηνών καφέ μέσα σε αλουμίνιο. Και μιλάμε για 6 γραμμάρια στις Nespresso. Δοκίμασε φρεσκοψημένο, φρεσκοαλεσμένο καφέ στα 19γρ που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι στο φόρουμ και θα καταλάβεις.

Για τα γούστα σου, παράτα τις κάψουλες. Πάρε μια Gaggia και έναν μύλο και καφέ από Taf. To ένα είναι στο 1 και το άλλο στο 10.

Για να καταλάβεις έπινα φρεσκοαλεσμένο καφέ από αυτόματη μηχανή αξίας 650 ευρώ (Krups XP7240) και δεν συγκρίνεται με τίποτα με αυτό που βγάζω μόλις μετά από ένα μήνα ενασχόλησης με την πραγματική παρασκευή καφέ. Και που είσαι ακόμα δηλαδή. Συν το πολύ μικρότερο κόστος και αν είσαι οικολόγος και την μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ernesto
Όνομα: Μακης
Μηχανή:: Euromatic Gold Prima

Δημοσίευση από Ernesto » Παρ Οκτ 14, 2011 3:12 pm

UltiMo_ έγραψε: Πόσο ποσότητα έχουν οι nespresso? Γύρω σε μια κουταλιά του γλυκού είναι μόνο. Πόσο έχουν οι iperespresso? Πρέπει να έχει παραπάνω.
Καλησπέρα,
Οι κάψουλες nespresso έχουν 5 gr και οι iperespresso 6,7gr, (μπορώ να ανεβάσω φωτό...)
Την τιμή κιλού την αφήνω σε εσάς.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Παρ Οκτ 14, 2011 11:39 pm

Όχι, δεν δικαιολογεί την διαφορά στην τιμή της κάψουλας, αλλα ίσως δικαιολογεί την διαφορά σε άρωμα/καϊμάκι.

Πάντως δεν ξέρω κατα πόσο είστε υπερβολικοί όσοι πιστέυεται οτι ο μη φρεσκοκομμένος καφές είναι άοσμος. Αν είναι καλά σφραγισμένος σε κενό αέρος πιστεύω πρέπει να είσαι λυκόσκυλο για να μυρίσεις την διαφορά.

Πάντως μου έχει τύχει να φτιάξω καφεδάκι, και να με επισκεφτεί φίλος μετά απο 3 ώρες, και να μου πει "ακόμα καφέ πίνεις? μυρίζει όλο το σπίτι". Χωρίς υπερβολή
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
afonic
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Παρ Οκτ 14, 2011 11:54 pm

Δεν είπε κανείς τίποτα για άοσμο. Και να ψήνεις στον φούρνο μυρίζει, και στα κάρβουνα μυρίζει. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Σίγουρα πάντως οι κάψουλες είναι καλύτερες από τον ήδη αλεσμένο στα Σ/Μ.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Τρί Οκτ 18, 2011 1:42 am

Σήμερα τελικά κατάφερα να κάνω την σύγκριση nespresso vs illy iperespresso.
Πήγα στο σπίτι φίλου και την είδα. καταρχάς πράγματι είναι πανέμορφη. Όχι οτι οι της nespresso πάνε πίσω (προτιμώ τις μονόχρωμες).
Πήρα στα χέρια μου την "κονσέρβα" που περιέχει όλες τις κάψουλες η οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένη, όπως είναι οι κλασσικές πχ του φραπέ. Την άνοιξα και αμέως μου μύρισε καφές. Πράγμα που δεν έπρεπε να γίνει. Αμέσως διαπίστωσα οτι οι κάψουλες είναι ανοιχτές απο την κάτω πλευρά........
Η μηχανή την τρυπάει μόνο απο πάνω, σε μια ειδική προεξοχή που έχει. Απο κάτω έχει στο πλαστικό, γραμμένη την λέξη iperrespresso. Τα γράμματα αυτά είναι κομμένα στο πλαστικό. Δηλαδή είναι τρύπες που σχηματίζουν αυτή τη λέξη. Απο αυτές τις τρύπες πέφτει ο υγρός καφές.
Σε αντίθεση, η nespresso είναι αεροστεγώς κλεισμένη η κάψουλα, και έρχετε σε μια απλή χάρτινη συσκευασία. Η κάψουλα κλειστή, δεν μυρίζει απολύτως τίποτα.
Μια άλλη διαφορά, είναι οτι η nespresso είναι φτιαγμένη απο ένα λεπτό αλουμίνιο, με καπάκι απο αλουμινόχαρτο. Η illy είναι φτιαγμένη απο σκληρά πλαστικά. Κόκκινα πάνω και κάτω και διάφανος ο κύλινδρος στη μέση. Έχει αρκετά πολύπλοκο σχήμα πράγμα που εκτός το οτι το κάνει αντιοικολογικό, πιθανόν να ανεβάζει την τιμή. Γιαυτό και η μία έχει 40 και η άλλη 60 λεπτά. διαφορά τιμής καθόλου ευκαταφρόνητη.

Το μέγεθος της μηχανής είναι παρόμοιο με +στην illy οτι έχει χώρο για να ζεστάνει τις κούπες (πράγμα δύσκολο αφού η μηχανή ζεσταίνεται αμέσως, φτιάχνεις καφέ, και την ξανασβήνεις) και οτι έχει έξοδο για ατμό η οποία λειτουργεί πολύ καλά και μπορεί να γυρίσει απο mode καφές σε mode ατμος, και τουμπαλιν αρκετά γρήγορα. Χρόνος προθέρμανσης ίδιος (ελάχιστος). Άλλο ένα ανούσιο στην illy είναι οτι η κάψουλα δεν τοποθετείτε απευθείας σε κάποια εσοχή στη μηχανή αλλα την βάζεις σε ένα ψεύτικο portafilter το οποίο αν δεν κάνω λάθος είναι μόνο για εφέ. Δεν μπορώ να βρώ άλλο λόγο ύπαρξης.

Στην ουσία τώρα, η ποσότητα του καφέ ήταν υπερβολικά λίγη, δυο γουλίτσες στην κυριολεξία (απο οτι διάβασα η μηχανή ρυθμίζεται αλλα θα το παραβλέψω) ενώ ο φίλος μου ξαναπάτησε το κουμπί με την ίδια κάψουλα για να ξαναβγάλει νερό και μου είπε οτι "έτσι το πίνουμε εμείς".
Να σημειώσω οτι η δικιά μου nespresso έχει εντελώς manual ροή. Πατάς το κουμπί για να αρχίσει, ξαναπατάς για να σταματήσει. Πράγμα που το έχει μόνο το "φθηνό" μοντέλο, αλλα προσωπικά εγώ το προτιμώ. Μερικοί τον θέλουν τον καφέ ελαφρύ. Προτιμώ να το κρατήσω 1 δευτερόλεπτο ακόμα ανοιχτό, παρά να το ξαναπατήσω απο την αρχή άλλα 20 και να βγεί σούπα.

Τώρα σε άρωμα-ποιότητα δυστυχώς δεν παρατήρησα κάποια τρομερή διαφορά. Δοκίμασα τον κόκκινο καφέ ο οποίος είναι 100% arabica ενώ αυτός που πίνω εγώ τελευταία, είναι (απο το site) : Καρπός του Προγράμματος Διατηρήσιμης Ποιότητας Nespresso AAA™, ο Dhjana αντανακλά τους πολύ ξεχωριστούς χαρακτήρες των εκλεκτότερων Arabica από τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα, καθώς και του Robusta από την Ινδία.

Τέτοιο μείγμα με σταθερή ποιότητα και αναλογία είναι δύσκολο να στο προσφέρει πιστεύω κάποιος σπιτικός μύλος ή κάποιο μαγαζί.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος UltiMo_ την Τρί Οκτ 18, 2011 2:07 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
When life throws you curves, aim for the apex

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Τρί Οκτ 18, 2011 2:00 am

UltiMo_ έγραψε:Τέτοιο μείγμα με σταθερή ποιότητα και αναλογία είναι δύσκολο να στο προσφέρει πιστεύω κάποιος σπιτικός μύλος ή κάποιο μαγαζί.
Σταθερά μέτρια ποιότητα θα το χαρακτήριζα. Σταθερότητα μεν, μετριότητα δε. Πίστεψε με, με την σπιτική μου μηχανή και το σπιτικό μου μύλο έχω φτιάξει ΚΑΦΕΔΑΡΕΣ και όχι μόνο εγώ, αλλά οι πιο πολλοί που έχουν ασχοληθεί με τη μαγεία της παρασκευής αυτού του ροφήματος.

Και το πιπέρι το τρίβουν σε επαγγελματικούς μύλους και το κλείνουν αεροστεγώς σε μπουκαλάκια, αλλά αν κόψεις πιπέρι εκείνη την ώρα (με ένα μύλο των 5 ευρώ) πάνω στο φαγητό θα μοσχομυρίσει το δωμάτιο. Όσο καλός και να είναι ο μύλος της nespresso και της κάθε nespresso, όσο καλή και να είναι η συσκευασία, το φρέσκο δεν το φτάνει.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Οκτ 18, 2011 8:26 am

UltiMo_ έγραψε:Σήμερα τελικά κατάφερα να κάνω την σύγκριση nespresso vs illy iperespresso.
Σε ένα συγκριτικό ανάμεσα σε συστήματα με καψούλες καταλήγεις στο παρακάτω συμπέρασμα: ;)
UltiMo_ έγραψε:Τέτοιο μείγμα με σταθερή ποιότητα και αναλογία είναι δύσκολο να στο προσφέρει πιστεύω κάποιος σπιτικός μύλος ή κάποιο μαγαζί.
Πιστεύω ότι έτσι αδικείς το κατά τα άλλα πολύ καλό κέιμενο σου, από το οποίο βρήκα πολύ ενδιαφέρον το παρακάτω κομμάτι.
UltiMo_ έγραψε: Πήρα στα χέρια μου την "κονσέρβα" που περιέχει όλες τις κάψουλες η οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένη, όπως είναι οι κλασσικές πχ του φραπέ. Την άνοιξα και αμέως μου μύρισε καφές. Πράγμα που δεν έπρεπε να γίνει. Αμέσως διαπίστωσα οτι οι κάψουλες είναι ανοιχτές απο την κάτω πλευρά........
Αυτό είναι κατ΄εμέ πολύ σημαντικό εάν ισχύει και πολύ θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις των παιδιών που έχουν iperespresso
UltiMo_ έγραψε: Στην ουσία τώρα, η ποσότητα του καφέ ήταν υπερβολικά λίγη, ... να βγεί σούπα.
Απ΄ότι διάβασα στο manual αυτό θα μπορούσε εύκολα να διορθωθεί. Ρυθμίζεις την αυτόματη ποσότητα σε παραπάνω όγκο και σταματάς την εκχύλιση χειροκίνητα.
UltiMo_ έγραψε: ... και οτι έχει έξοδο για ατμό η οποία λειτουργεί πολύ καλά και μπορεί να γυρίσει απο mode καφές σε mode ατμος, και τουμπαλιν αρκετά γρήγορα. ...
Ποιά δοκίμασες την 7.1 ή την 7; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να γυρίσει από mode ατμού σε mode καφέ;
Loizos έγραψε: Σταθερά μέτρια ποιότητα θα το χαρακτήριζα. Σταθερότητα μεν, μετριότητα δε. Πίστεψε με, με την σπιτική μου μηχανή και το σπιτικό μου μύλο έχω φτιάξει ΚΑΦΕΔΑΡΕΣ και όχι μόνο εγώ, αλλά οι πιο πολλοί που έχουν ασχοληθεί με τη μαγεία της παρασκευής αυτού του ροφήματος.
+1 :oneup:

Τέλος θα παρακαλέσω να μείνουμε αυστηρά στο θέμα του τίτλου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
afonic
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τρί Οκτ 18, 2011 3:47 pm

Απλά να προσθέσω πως οι κάψουλες δεν είναι καμιά νέα τεχνολογία, είναι δεκαετίας 80 και υπάρχουν στην αγορά καιρό, απλά τελευταία τρώνε τρελό μάρκετιγκ. Επίσης αυτό που πίνεις φίλε Γιάννη δεν είναι espresso, είναι lungo καθώς ο espresso είναι πράγματι 2 γουλιές. Αυτό δε που έκανε ο φίλος σου λέγεται cafe Americano. Για να ξέρεις τι συγκρίνεις καθώς η γεύσεις δεν είναι οι ίδιες.

Σχετικά με την αυτόματη ροή, σκέψου οι μηχανές αυτές είναι βασικά για όσους δεν διαθέτουν πολύ χρόνο, για χώρους εργασίας κτλ. Για αυτό βολεύει να πατάς ένα κουμπί και να κάνεις κάτι άλλο.

Για το fake pf πράγματι σαν περιττό βήμα μου φαίνεται, εκτός άμα κρατάει υπολοίματα καφέ που αλλιώς θα έμεναν μέσα στην μηχανή.

Off topic:
Πρόσεξε τι λες σε αυτό το forum σχετικά με μύλους και παραδοσιακές μηχανές, θα έχουμε εγκεφαλικά!

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Τρί Οκτ 18, 2011 6:47 pm

Δε θα μιλησω για τις αλλες μηχανες , αλλα τουλαχιστον επειδη ειχα Nespresso στη δουλεια μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι αυτο το πραγμα μονο espresso δεν ελεγες.Η γευση χαλια και τα αρωματα essanse!!
ΟΣΟ αφορα το κομματι που εγραψες για τη σταθεροτητα του μυλου δεν θελω να το σχολιασω καν , επειδη θεωρω οτι ειναι πραγματικα αστοχο , μιας και ο συνδυασμος Μηχανη-Μυλος-Φρεσκος Καφες + Λιγο Μερακι = Πραγματικος Espresso!

Απάντηση