Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 16, 2011 12:17 pm

Εάν χρησιμοποιείς το βαθύ διπλό χρειάζεσαι ακόμα ψιλότερο κόψιμο (δοκίμασε 1 κλικ πριν από το fine). Επίσης καλό καθάρισμα τα χείλη από το καλαθάκι και την φλάτζα + καλύτερο σφίξιμο του pf στο group για να μην έχεις αυτές τις διαρροές νερού.

YΓ Ο μύλος σου σίγουρα θα χρειαστεί fine καλιμπράρισμα οπότε άρχισε το ψάξιμο στο forum.
ΥΓ2 Ο Γιάννης μάλλον έχει δίκιο. Μοιάζει πιο πολύ για τριπλό αυτό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Οκτ 16, 2011 12:18 pm

Το τριπλό καλαθάκι πρέπει να είναι γιατί ανέφερε πως ήταν πακέτο με το γυμνό PF.
Άρα μπλέκουν πολύ τα πράγματα..το τριπλό θέλει και τα δικά του γραμμάρια(22-23γρ..) για να δουλέψει καλά.
Επίσης εγώ παρατηρώ καλύτερη εκχύλιση με το γυμνό με δυνατότερο πάτημα.15+κιλ.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 16, 2011 12:36 pm

Κωνσταντίνε δοκίμασε να δεις άμα το καλαθάκι σου μπορεί να μπει στο κανονικό pf (αυτό που δεν είναι κομμένο) της Silvia. Εάν δεν χωράει σε βάθος έχεις το τριπλό οπότε βάζεις περισσότερα γραμμάρια όπως πρότεινε ο Βαγγέλης (δεν έχω δουλέψει ποτέ μου τριπλό για να σου προτείνω γραμμάρια). Μετά το levelling και το πάτημα να έχεις την στάθμη του καφέ το πολύ 5-6 mm από τα χείλη του basket.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Κυρ Οκτ 16, 2011 12:38 pm

Το τριπλό σε μενα χωράει άνετα 25 γρ

Αλλά αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία, ποιό θα χρησιμοποιεί
Ας γεμίζει μέχρι το χείλος, ας κάνει όλα τα άλλα καλά και το ψάξιμο της ιδανικής γεύσης λόγω ποσότητας ας το αφήσει γι αργότερα.

Εγώ 5-6 χιλιοστα βάθος, το βρίσκω λίγο.
Θα έλεγα 10-11 χιλιοστα βάθος μετα το tamping (αν και δεν γνωρίζω την Silvia οπότε σε αυτήν μπορεί να ισχύουν άλλα)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 16, 2011 12:54 pm

Δεν είναι για την γεύση Γιάννη. Είναι απλά για τον τυφλοσούρτη τα γραμμάρια αλλά δυστυχώς αυτός δουλεύει για το βαθύ διπλό της Silvia. Για να μην μπλέκουμε με αποστάσεις από την shower screen που διαφέρουν από μηχανή σε μηχανή και άλλες λεπτομέρειες. Επίσης δουλεύει τον Vario οριακά στην κλιμακα του οπότε η ακριβής ποσότητα καφέ μου δίνει και την πληροφορία για το κόψιμο του μύλου.

Άβαταρ μέλους
Georgesod
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Silvia v3
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Fazenda do Sertao

Δημοσίευση από Georgesod » Κυρ Οκτ 16, 2011 1:34 pm

y.v έγραψε:Το τριπλό σε μενα χωράει άνετα 25 γρ

Αλλά αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία, ποιό θα χρησιμοποιεί
Ας γεμίζει μέχρι το χείλος, ας κάνει όλα τα άλλα καλά και το ψάξιμο της ιδανικής γεύσης λόγω ποσότητας ας το αφήσει γι αργότερα.

Εγώ 5-6 χιλιοστα βάθος, το βρίσκω λίγο.
Θα έλεγα 10-11 χιλιοστα βάθος μετα το tamping (αν και δεν γνωρίζω την Silvia οπότε σε αυτήν μπορεί να ισχύουν άλλα)
Λοιπόν εγώ θα έλεγα ότι έχει σημασία. Το τριπλό που έρχεται με το naked έχει σχήμα κυλινδρικό και το tamper όταν το καλαθάκι είναι άδειο μπορεί να φτάσει μέχρι τον πάτο. Αντίθετα το βαθύ διπλό έχει σχήμα κωνικό και με την παραπάνω δοκιμή το tamper φτάνει μέχρι ένα κάποιο συγκεκριμένο βάθος. Για μένα αυτό έχει να κάνει με το πως μεταφέρεται η δύναμη στα κάτω στρώματα του καφέ. Πάντως στις ίδιες ακριβώς συνθήκες έχω πάρει διαφορετικά αποτελέσματα με τα 2 διαφορετικά καλαθάκια και τείνω στο να χρησιμοποιώ το naked με το τριπλό καθώς πιστεύω ότι δουλεύει πιο καλά σε μένα αν και λερώνει :lol:

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Κυρ Οκτ 16, 2011 2:16 pm

Είπα αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία.
Εφόσον το τάμπερ φθανει κάποια χιλιοστα κάτω από το σημείο που θα σταματήσει όταν θα υπάρχει καφές, δεν έχει σημασία την παρούσα στιγμή.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 16, 2011 2:24 pm

Πέρα από την γεωμετρία η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στο διπλό και στο τριπλό καλαθάκι είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια διέλευσης του καφέ (πχ περισσότερες τρυπούλες στην βάση του). Εάν είναι πραγματικό τριπλό θα πρέπει να έχει θεωρητικά 1.5 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια διέλευσης.
Επίσης δεν αντικαταστεί το ένα καλαθάκι το άλλο αλλά το καθένα εξυπηρετεί τον δικό του σκοπό αναφορικά με την εκχύλιση και το ζητούμενο αποτέλεσμα. Πάντως δεν θα βάλεις 17g σε τριπλό γιατί θα κάνεις σημαντικό under dosing.

Θα συμφωνήσω με τον Βαγγέλη ότι το τριπλό περιπλέκει τις online οδηγίες (για παράδειγμα, γιατί ροές θα μιλήσουμε; για τριπλό espresso ή διπλό ριστρέτο;) οπότε προσωπικά θα πρότεινα προς το παρόν ο Κωνσταντίνος μέχρι να παραγγείλει το βαθύ διπλό να χρησιμοποιήσει το μανίσιο διπλό της Silvia και να ξεκινήσουμε από εκεί.

Η δική μου πρόταση λοιπόν είναι η επιστροφή στο διπλό μανίσιο καλαθάκι, 15g (ζυγισμένα και όχι με το χρονόμετρο) και ο μύλος ρυθμισμένος ένα στοπ πριν από το finer. Μετράει τους χρόνους και βλέπουμε.

zagreas

Δημοσίευση από zagreas » Παρ Οκτ 21, 2011 7:00 pm

Καλησπέρα
Βασικά ήθελα καλιμπράρισμα, ακόμα προσπαθώ θέλει λίγο ακόμα πιο ψηλό. Περιμένω και το κανονικό δυπλό καλαθάκι.
Νέο Βίντεο...

Άβαταρ μέλους
dimogrec
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Zaffiro PID Woodsman
2η Μηχανή:: Pavoni EN, Bacchi
Μύλος:: Macap MC4 & M4
Οι καφέδες μου:: κυριως taf

Δημοσίευση από dimogrec » Πέμ Οκτ 27, 2011 12:11 am

stelios έγραψε:Καλημέρα στο forum
Έχω θέμα με τη κατανομή του καφέ στο pf.
Κατέληξα ότι η μέθοδος που μου δίνει σταθερά καλύτερα αποτελέσματα είναι η Weiss Distribution Technique αλλά ακόμα και μ' αυτή υπάρχουν φορές που έχω channeling.
Παρατήρησα επίσης ότι η καλύτερη εκχύλιση γίνεται, όταν τον καφέ από το μύλο τον βάλω πρώτα σε ένα φλιτζάνι και μετά με το κουταλάκι γεμίσω το pf και στη συνέχεια εφαρμογή της WDT. Έτσι έχω πιο ομοιόμορφη κατανομή αλλά δυστυχώς απαιτείται παραπάνω χρόνος και κάτι χάνω στην ποιότητα / ποσότητα της κρέμας.
Το tamper μου είναι ελάχιστα κυρτό (το απλό που πουλάνε στο taf).
Κάποια συμβουλή ?
Συμφωνω μαζι σου για το W.D.T και τον καφε πρωτα σε φλυτζανι (ή χαρτινο καλαθακι) κ ανακατεμα, ελλατωνεις το clumping.
Για tamping δοκιμασε πριν πατησεις προς τα κατω να πατησεις πρωτα δεξια αριστερα πανω κατω, δηλαδη κανε πρωτα ενα σταυρο ή κυκλο (Νorth South West East tamping λεγεται, ψαξτο λιγο αν δεν με καταλαβες τι εννοω , οπως ψαξε και το Staub tamping).
Βλεπωντας τα video σου μιας κ εχω κ εγω την Europiccola θα σου προτεινα να αλεσεις πιο χοντρα κ αρχικα μην ξεπερνας τα 16γρ. Για να εχεις καποιο σημαδι στο αλεσμα-γραμμαρια, αφου σηκωσεις το μοχλο μετα απο 10 δεπτερολεπτα θα πρεπει να εχουν πεσει οι πρωτες σταγονες κ μετα κατεβαζεις το μοχλο. Προσπαθησε να πετυχεις πιο συντομη εκχυλιση, στα βιντεο σου ειναι καπως αργη κ ετσι θα σου βγαινει καπως καυτος ο καφες (κ καπως πιο οξινος). Προσπαθησε να σου βγει με τη μια ο καφες.

Απάντηση