ECM Mechanika vs Gaggia Achille

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
ichalos
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby
Μύλος:: Ascaso i2
Οι καφέδες μου:: Sweet Blue @ taf

Re: ECM Mechanika vs Gaggia Achille

Δημοσίευση από ichalos » Κυρ Σεπ 11, 2011 10:28 pm

Ok λοιπόν...

Ο κύβος ερρήφθη! Είμαι πλέον ο πανευτυχής κάτοχος μιας ECM Mechanika Profi :a049:

Η απόφαση ήταν λίγο βιαστική βέβαια, αλλά δυστυχώς υπήρχε χρονικός περιορισμός.
Η μηχανή είναι κόσμημα οπτικά... και στο φλυτζάνι... απολαυστική! Παράδεισος!

Είχα να πιω τέτοιο καφέ πολύ καιρό...

Πράγματι, στο δίκτυο κυκλοφορούσαν αρκετές αναφορές σχετικά με πολλές Achille που παρουσιάζαν προβλήματα, κυρίως διαρροής.
Για την ECM οι αναφορές είχαν να κάνουν κυρίως με προβλήματα πίεσης.
Ωστόσο, όλοι συμφωνούσαν ότι οι μηχανές της ECM αποτελούν το σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε μηχανή home - prosumer.
Άσε που, όπως έγραφαν πολλοί, από τη στιγμή που την παίρνεις την κρατάς μέχρι να τη δώσεις στα παιδιά σου όταν πάνε φοιτητές!

Η Achille με εντυπωσίασε και ο lever είναι μια ιδιαίτερη και ρομαντική προσέγγιση.
Αλλά η ECM είναι μια κατηγορία μόνη της...
Και βέβαια πριν κλείσω, να επαναλάβω, η σύγκριση δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τον παραγόμενο espresso, καθώς και στις δύο ήταν εξίσου γευστικά υπέροχος!

Ευχαριστώ όλους όσους συνεισέφεραν με τις απόψεις τους!
Drinking the java beans...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Σεπ 11, 2011 10:37 pm

Σοφή επιλογή. Καλορίζικη, είμαι σίγουρος ότι θα την απολαύσεις.
Για το αρχείο του forum. Πήρες την Mechanika profi στα 800 ευρώ. Σωστά;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
ichalos

Δημοσίευση από ichalos » Κυρ Σεπ 11, 2011 10:49 pm

Σωστα!
Από το Saturn στο Σταθμό Λαρίσης.
Και πράγματι, το Saturn του Γέρακα την είχε 600 ευρώ πριν έξι μήνες.
Ωστόσο, στο τελευταίο η μοναδική υπάλληλος που προσφέρθηκε να με βοηθήσει στην επιλογή μηχανής espresso ήταν... η promoter της nespresso!

Να σημειώσω ότι στο κατάστημα στο σταθμό η Gaggia Achille είχε μόνο 370!

leftgalan

Δημοσίευση από leftgalan » Δευ Σεπ 12, 2011 12:30 am

Μπραβο !!! Θελω παρα πολυ και με καθε ειλικρινεια να μου πεις τις διαφορες απο την gaggia χωρις δοσεις υπερβολης ... Δεν με ενδιαφερουν τα σχολια του τυπου : οσο την μαθαινω θα κανω καλυτερο καφε κλπ ... με ενδιαφερει περισσοτερο το ΤΩΡΑ , Τωρα που την πηρες τι διαφορεσ βλεπεις απο την μπειμπι ??

nefilim

Δημοσίευση από nefilim » Δευ Σεπ 12, 2011 12:50 am

Χαιρετώ σας! Καλορίζικη η μηχανάρα σου, πολλά και ποιοτικά καφεδάκια σου εύχομαι.
Δεν σε πρόλαβα, αλλά μάλλον θα σε απέτρεπα από την αγορά της Achille... Και εγώ στο τσακ ήμουν τότε να την αγοράσω , αλλά με χάλασε το γεγονός ότι βγάζει -σχεδόν σίγουρα- προβλήματα και δεν βρίσκεις ανταλλακτικά άσχετα που είναι όμορφη και φτιάχνει καλό καφέ.
Αν βρεθεί ποτέ κανείς στην ίδια θέση , και είναι διατεθειμένος να το ρισκάρει, πρέπει κοινώς να είσαι με το κατσαβίδι στο χέρι, κάποια παραγματάκια που ίσως βοηθήσουν στην απόφαση:

http://www.home-barista.com/levers/fare ... 08-30.html
http://www.home-barista.com/levers/new- ... 17781.html
http://www.home-barista.com/levers/need ... 10021.html
http://www.home-barista.com/levers/gagg ... 03-20.html

Και ένας "δικός μας" από θεσσαλονίκη
http://www.home-barista.com/levers/how- ... t6166.html
http://www.home-barista.com/levers/gagg ... 17-10.html

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Δευ Σεπ 12, 2011 10:12 am

Καλορίζικη και απο εμένα και καλά καφεδάκια να έχεις, περιμένουμε πρώτες εντυπώσεις και διαφορές με τη προηγούμενη μηχανή σου!
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
ichalos

Δημοσίευση από ichalos » Τρί Σεπ 13, 2011 11:27 am

Πρώτες εντυπώσεις λοιπόν...

Μονός espresso
Για πρώτη φορά κατάφερα με οποιαδήποτε μηχανή να φτιάξω μονό espresso εξιώσεων. Τόσο η Baby όσο και η Achille, ενώ ήταν εξαιρετικές στον διπλό espresso, ωστόσο και στις δύο δεν κατάφερα ποτέ να φτιάξω κάτι που να πλησιάζει έστω τον μονό espresso της ECM. Θα τονίσω όμως και πάλι ότι ο διπλός espresso και των τριών ήταν στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Προθέρμανση φλυτζανιών
Και η Baby και η Achille υποτίθεται ότι έχουν θερμές επιφένειες για την προθέρμανση των φλυτζανιών. Και στις δύο η προθέρμανση που επιτυγχανόταν ήταν ελάχιστη. Στην Baby έτσι και ξεκινούσες το extraction δεν υπήρχε περίπτωση να σταθεί οτιδήποτε πάνω στην επιφάνειά της. Στην δε Achille η επιφάνεια προθέρμανσης ήταν μια μεταλλική λαμαρίνα στο πίσω μέρος της μηχανής, που στηριζόταν από δύο πλαστικά μέρη! Αυτό πλέον έφτανε στα όρια του αστείου, που αναλογιζόμενος το κόστος της μηχανής μάλλον θα το χαρακτήριζα τραγικό. :a026:
Για πρώτη φορά με την ECM συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η προθέρμανση των φλυτζανιών. Όχι τόσο για το εξαγόμενο αποτέλεσμα. Αλλά κυρίως για τον χρόνο που διατηρούνταν το εσπρεσσάκι σε ζωστή θερμοκρασία και μπορούσες να το απολάυσεις τουλάχιστον πέντε λεπτά περισσότερο. Ακούγεται ασήμαντο ίσως. Ακόμη κι εγώ θα το θεωρούσα ασήμαντο αν δεν το έβλεπα (ή πιο σωστά... γευόμουν) ο ίδιος.

Αφρόγαλα
Το αφρόγαλα (ή... αφρόγαλο)... Μέγαλη περιπέτεια στις Gaggia που περηφανεύονται για το ιδιαίτερο πλαστικό ακροφύσιο, ονόματι turbofrother. Για να κάνεις καλό αφρόγαλο επρεπε να το αφαιρέσεις! :down:
Για να μη μιλήσω για το boiler της Baby που με το ζόρι έφτιαχνες αφρόγαλα για ένα cappuccino, περιμένοντας να αδειάσει πρώτα μια φορά το boiler και να ξεκινήσεις τη διαδικασία λίγο πριν ανάψει το λαμπάκι... Στην Achille δεν υπήρχε το θέμα της αναμονής, καθότι η μηχανή είναι HT, άρα ανά πάσα στιγμή είχε δυνατό ατμό. Ωστόσο το turbofrother παρέμενε αναποτελεσματικό, παρότι ήταν μεταλλικό. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος για ποιοτικό αφρόγαλο ήταν... αφαιρόντας το! Στην ECM τα πράγματα είναι απλά. Βάζεις το ακροφύσιο στο γάλα, πιέζεις το μοχλό, το γάλα γυρίζει, ο αέρας σφυρίζει και... εγένετω εξαιρετικό αφρόγαλα!!! Τόσο απλά!

Το ταξίδι με την ECM μόλις ξεκίνησε... Όταν θα έχω συγκεντρώσει αρκετές εμπειρίες, θα επανέλθω...

Να διευκρινήσω ότι έχω φτιάξει καμιά δεκαριά εσπρεσσάκια και άλλα τόσα cappuccino - latte, οπότε όλα είναι πολύ υποκειμενικά και κάποια ίσως και λάθος...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ichalos την Τρί Σεπ 13, 2011 11:37 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Sandman
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend

Δημοσίευση από Sandman » Τρί Σεπ 13, 2011 11:32 am

Υπεροχα :)

Για την επιφανεια προθερμανσης, κι εμενα μου εκανε τεραστια εντυπωση (ευχαριστη).
Για το αφρογαλα, δοκιμασα να κανω μια φορα, απετυχα παταγωδως ( :lick: ) αλλα ετσι κι αλλιως σπανια θα πιω καπουτσινο και δε βρησκω αυτη τη στιγμη κινητρο για εξασκηση.

Απάντηση