Video εκχυλισης - τι παει στραβα ?

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
nikil511
Όνομα: Μανωλης
Μηχανή:: Vibiemme Seplus
Μύλος:: La San Marco SM95
2ος Μύλος:: Bodum Bistro Burr
Οι καφέδες μου:: Mokka espresso fine

Video εκχυλισης - τι παει στραβα ?

Δημοσίευση από nikil511 » Παρ Σεπ 09, 2011 1:08 pm

Προφανώς ειναι δύσκολο να καταλαβει κανεις οπτικα, αλλα ουτος η αλλος ηθελα να εχω και εγω ενα extraction video με τα νεα μου παιχνιδια :-)
Τεχνικές λεπτομέρειες:
Vibiemme Seplus 2.7L HX & LaSanMarco SM95

Θερμοκρασία στο group φλερτάρει παντα πανω απο τους 90C (~95C) και κανω γενναιόδωρα flushes για να πέσει...
(μηπως τελικα δεν μετραω το νερο αλλα την θερμοκρασια του μεταλλου στο group, με την "πατεντα" βιδα που εφτιαξα ? οποτε μην θεωρείτε την θερμοκρασία απόλυτα σωστή...)

Πιεση νερου, το μαμισιο μανομετρο δεν ειναι ακριβείας, αλλα οταν την ειχα στο χειρουργειο, εκανα συγκρίσεις με αλλο καλύτερο/μεγαλύτερο μανόμετρο, και ειμαι στα ~9 με 9.5bar

Καφες TAF, Finca de la batea (orange burbon) - δυόμιση εβδομάδων ψήσιμο.
Δυστυχώς αυτον δεν τον εχω ξαναδοκιμάσει, οποτε δεν εχω κανενα μετρο σύγκρισης :-(
Ποσότητα: ~18gr, tamping κανονικο προς ελαφρύ ~150N

Αποτέλεσμα: ~60ml σε 30sec
Γευστικά (αυτο κιαν ειναι υποκειμενικό και προωρο για μενα):
Ξυνος! Πικρος! (πολυ επιστημονικά ε?... :lol: )
με φουσκαλες (αυτο παλι ποτε προκυπτει?)
τεσπα, δεν μου αρεσε, νομιζω τον σκότωσα!
Δοκίμασα και στους 94C -> χειρότερος...
κατω απο 90C δεν προλαβα να δοκιμάσω.. γιατι απο τις πολλες μλκς των προηγούμενων ημερων, τελείωσε...

(Επομενο τεστ με sweet blue, που τον "αναγνωρίζω" περισσότερο..)

Άβαταρ μέλους
Sandman
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend

Re: Video εκχυλισης - τι παει στραβα ?

Δημοσίευση από Sandman » Παρ Σεπ 09, 2011 1:25 pm

Νομιζω πως εχεις channeling. Θα επρεπε οι μεμονομενες ροες να ειχαν γινει ηδη μια πιο συντομα.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Παρ Σεπ 09, 2011 1:29 pm

Είσαι για βραβείο σκηνοθεσίας!
Πολύ καλό το βιντεάκι!

Απότι φαίνεται η πρώτη σταγόνα τρέχει στα 4,5 sec και έχεις χρόνο απόσταξης τα 32-33 sec.
Αν βλέπω καλά αργείς 3 sec να ενεργοποιήσεις το χρονόμετρο.
Ο καφές πότε ανοίχτηκε?
Δοκίμασε χοντρίτερο κόψημο και 19,5 γρ. στα 55 ml.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Παρ Σεπ 09, 2011 1:33 pm

Sandman έγραψε:Νομιζω πως εχεις channeling. Θα επρεπε οι μεμονομενες ροες να ειχαν γινει ηδη μια πιο συντομα.
Έχεις δίκιο, υπάρχει καποιο channeling αλλά δεν μπορώ να πώ τον λόγο. Μπορει να φταίει και ο καφές (χρονος μετά το ψήσιμο + γρ/κόψημο). Θέλω να πιστεύω οτι τα υπόλοιπα έχουν γίνει σωστά.

Άβαταρ μέλους
nikil511

Δημοσίευση από nikil511 » Παρ Σεπ 09, 2011 1:56 pm

..και εγω θελω να πιστευω οτι τα υπολοιπα εχουν γινει σωστα! :-P
βασικα βιαζομαι... ουτε εβδομαδα δεν εχω κλείσει με την μηχανή μάλλον θελει λιγο χρονο το πραγμα! - απλα ελπιζα οτι αμεσως θα ειχα τεραστία βελτιωση σε σχεση με την κινεζικη παπαρια που ειχα πριν - την οποια ομως δουλευα καθημερα 6 μηνες και προφανώς ειχα "μαθει".

Ο καφές ανοίχτηκε 6 ήμερες πριν, και έμεινε στο σακουλάκι του, σε ντουλαπι. (αλλα και την πρωτη μερα, δεν εβγαλα τιποτα καλυτερο γευστικά!)

αν δεν καταφερω να βελτιωσω την γευση αμεσα θα ξανα βιντεοσκοπήσω, με πιο σωστές μετρήσεις, γιατι αυτο ηταν λιγο χυμα, λογο του ενθουσιασμου της "πρωτης φορας" :-)
θα δοκιμασω και πιο χοντρο αλεσμα με καλύτερο πατημα, αλλα το @#%$@ tamper μου, ειναι 54mm και το basket 59mm και δεν μπορω να πατησω σωστα, κανω κυκλικους χορους πανω στον καφε! :down:

(Θα αναγκαστώ να φτιαξω και tamper στο τελος, γιατί οι τιμές τους τσούζουν! )

Άβαταρ μέλους
Sandman

Δημοσίευση από Sandman » Παρ Σεπ 09, 2011 2:06 pm

Για το tamp δοκιμασε το εξης. Οπως εχεις τον καφε απατητο μεσα στο portafilter πατα πρωτα (οπως δειχνει το ρολοι) στις "3 η ωρα", μετα στις 6, στις 9 και τελος στις 12. Μετα πατα στη μεση. Με λιγη εξασκηση κανεις καλη δουλεια ετσι.

Άβαταρ μέλους
nikil511

Δημοσίευση από nikil511 » Παρ Σεπ 09, 2011 2:09 pm

εννοείς να κανω 4 πατήματα με διαφορετικά κέντρα (4mm) ?

Δες και αυτο:

I found the stock Faema style double basket to work well with a 14-17 gram dose depending on the coffee. Above 17 grams and there is insufficient headspace, below 14 and you are pulling near single shots. I also found the extreme overdosed and under dosed shots to be very temperamental and prone to channeling

Το παραπανω ειναι απο review του Vibiemme domobar
http://www.home-barista.com/vibiemme-do ... mance.html

Μηπως να παω κατω απο τα 18gr ? (ειχα ηδη ειχα κανει δοκιμες με ~19 χωρις καλυτερο αποτελεσμα..)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nikil511 την Παρ Σεπ 09, 2011 2:16 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
nikil511

Δημοσίευση από nikil511 » Παρ Σεπ 09, 2011 2:14 pm

επίσης, επόμενη σελίδα:

I find the single shots from the Domobar Super to be comparable with other E61 vibratory pump machines. The singles tasted a little sweeter and brighter than the doubles with a creamier mouthfeel. So who says bigger is always better? A good single espresso is well worth the work.

αυτο το παρατηρησα και εγω!
δεν ξερω ποσο ειχα βαλει, αλλα εφτιαξα εξαιρετικο single (στην μια και μοναδικη προσπάθεια) και μου εκανε εντύπωση που ο διπλος δεν μου εβγαινε μετα απο τοσες προσπάθειες!

Άβαταρ μέλους
Sandman

Δημοσίευση από Sandman » Παρ Σεπ 09, 2011 2:17 pm

εφοσον εχεις καινουργια μηχανη και καφε, τοτε δοκιμαζεις αβερτα συνδοιασμους - κρατα σημειωσεις.

Για το ταμπ, αν ξεκινησεις περιμετρικα δεν θα εχεις κενο απατητου καφε.

Hobis

Δημοσίευση από Hobis » Παρ Σεπ 09, 2011 3:14 pm

Φίλε nikil511 καλως ήρθες στην παρέα μας. Θα ήθελα να σου πω για την εκχύλιση σου κάποιες παρατηρήσεις μου αν μου επιτρέπεις και πάντα καλοπροαίρετα .
Κατ αρχήν το τάμπερ που έχεις και είναι αρκετά μικρότερο από μόνο του με τα πολλαπλά πατήματα φτάνει να σου κάνει τσάνελινγκ. Οπότε αυτό δεν το αποφέυγεις γιατί δεν στρώνει ο καφές ομοιόμορφα.Με το καλό όταν το αλλάξεις θα το καταλάβεις.
Ενα άλλο που παρατήρησα είναι οτι λές οτι ο καφές είναι πικρός και ξινός .Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για το απλό λόγο ότι αν έχεις υψηλή θερμοκρασία ο απο αυτή που απαιτή ο καφές για να βγάλει γευστικά καλός θα σου βγεί πικρός και αν έχεις χαμηλή θερμοκρασία θα σου βγεί ξινός. Αν η παρατήρηση μου είναι σωστή ο καφές σου θα ήταν περισσότερο πικρός και ο λόγος είναι οτι όταν αδειασες νερό απο την μηχανή σου κάνοντας κουλινγκ φλας μέτα πήγες και πάτησες έστρωσες τον καφέ και ύστερα κούμπωσες το pf στην μηχανή με αποτέλεσμα ο χρόνος αυτός να αύξηση την θερμοκρασία της μηχανής . Στο βίντεο βλέπω και κάτι ατμούς και δεν έχει και κρύο για να είναι έντονη. Στο κούλινγκ φλάς δεν βλέπω το νερό πολύ βραστό ούτε ατμούς και μπερδευομαι οτι το τράβιξες πολύ νωρίς και αργότερα έκανες την εκχύλιση.
Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου και υπομονή !!! :oneup:

Απάντηση