Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
-
dio
Δημοσίευση
από dio » Κυρ Ιουν 26, 2011 7:48 pm
ισως το τελευταιο σακουλακι του καφε δεν ηταν και τοσο φρεσκο μαλλον γιατι ειδα και καποια διαφορα στην γευση!
ισως να ειναι αυτο
σευχαριστω παντως για τις απαντησεις και για τον χρονο σου

-
geocha
- Μηχανή:: Gaggia New Baby
- 2η Μηχανή:: Bialetti Tazzona
- Μύλος:: Acaso i1-mini
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από geocha » Παρ Σεπ 02, 2011 7:48 pm
Εγω παντως εχω απελπιστει με την Baby! Πηρα sweet blue κομμενο στο 1.6 και Rio azul στο 1.8 αλλα αυτη η μηχανη εχει δικο της χαρακτηρα.
Μια μου βγαινει "νερο" μια δεν μου βγαινει καθολου! Αναβω την μηχανη κανενα 20λεπτο, βαζω το διπλο καλαθακι, μετραω τα γραμμαρια κανονικα, σταυρωνω τα δακτυλα μου και περιμενω! Η πλακα ειναι οτι οτι η καντινα στο νοσοκομειο με μια SM μηχανη, στα χερια μιας κοπελιτσας με γυαλακια, βαζοντας οσο καφε ναναι και πατωντας τον αλλο τοσο, βαζει το PF στην μηχανη, παταει το κουμπακει και γεμιζει η κουπα κρεμα! Τον παιρνω και φευγω! Τι σκατα να κανω! Μουρχεται να τα πεταξω ολα και να ξεκινησω το χαρακιρι με τον νεσκαφε

-
jumper
Δημοσίευση
από jumper » Παρ Σεπ 02, 2011 8:09 pm
Εγώ θα σου πρότεινα να αγοράζεις μύλο. Οι έτοιμοι κομμενοι καφέδες δυστυχώς μπαγιατευουν εύκολα, οπότε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις που έχεις κάνει ακυρώνονται απο μέρα σε μέρα.
Θα κάνεις μεγαλύτερη οικονομία με το μύλο, γιατί δεν θα χρειαστείς να πετάς τόσους πολλούς στο νεροχυτη και θα βρεις κάπως την ψυχική σου ηρεμία.
Εγώ δεν είχα καταφέρει να έχω αποδεκτά αποτελέσματα πριν το μύλο, αλλα και μετα θέλει μικρορυθμισεις, αφού μέσα σε 3 ημέρες αλλάζουν πολλά στον καφε, όπως και το άρωμα του.
-
dio
Δημοσίευση
από dio » Παρ Σεπ 02, 2011 8:11 pm
σιγουρα κατι δεν κανεις καλα!τι gr βαζεις στο διπλο?τι πατημα κανεις?κλπ
και οπως λεει και ο φιλος θες μυλο!!!

-
woodsman43
Δημοσίευση
από woodsman43 » Παρ Σεπ 02, 2011 8:53 pm
To αισθημα της απελπισιας στην περιπτωση μας ειναι ευλογημενο αισθημα γιατι ειναι το φανερο σημαδι οτι τελειωνει η πρωτη δυσκολη ανηφορια και ειμαστε πια ετοιμοι να παρουμε τις σωστες και αναποφευκτες αποφασεις.
Μετα την απελπισια που μοιαζει με βαρυ χειμωνιατικο τοπιο ερχεται η ξαστερια με τη μονη διαφορα οτι θα χρειαστεις ενα τεχνουργημα γι αυτο.
Και το τεχνουργημα δεν ειναι αλλο απο τον δικο σου αναγκαιο ΜΥΛΟ.Ζευγαρωνεις την εξαιρετικη και διαχρονικη ΒΑΒΥ με ενα μυλο ανταξιο η και καλυτερο της και τοτε θα δεις τι μπορει να κανει το κοριτσι σου.
Μην κανεις τετοιες συγκρισεις με την san marko του κυλικειου γιατι μονο ατυχεις μπορω να τις χαρακτηρισω.Δεν φταις εσυ γι αυτο ομως λιγο ψαξιμο μεσα στο φορουμ εχει να δειξει πολλα βιντεακια απο ΒΑΒΥ με εγχυλισεις που η S/M ουτε στα πιο τρελλα ονειρα της δεν εχει δει.Κουραγιο λοιπον και λιγο υπομονη μαζι με το απαραιτητο ποσον θα σε φερουν πολυ κοντα στο ονειρο που τοσο θες να δεις.

-
dio
Δημοσίευση
από dio » Παρ Σεπ 02, 2011 9:32 pm
Ουτε ο καβαφης δε θα τα ελεγε ετσι..!!

-
geocha
- Μηχανή:: Gaggia New Baby
- 2η Μηχανή:: Bialetti Tazzona
- Μύλος:: Acaso i1-mini
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από geocha » Παρ Σεπ 02, 2011 10:03 pm
ευχαριστω για την συμπαρασταση παιδια! Ελπιζω να μην φταιει η gaggia (ελειψη πιεσης ας πουμε)! Θα βαλω κανενα φραγκο στην ακρη για τον μυλο.Παντως δεν περιμενα οτι ο ολοφρεσκος taf θα εβγαινε ετσι χαλια

-
nikp81
Δημοσίευση
από nikp81 » Παρ Σεπ 02, 2011 11:56 pm
Ρε Δημητρη Δακρυσα ...Σιγα ποιητη μου...χαχααχαχ!!!
Φιλε εχει δικιο ο Δημητρης ...Θα δεις εκχυλισεις απο Baby που θα τριβεις τα ματια σου , αλλα θελει υπομονη,επιμονη και αρκετο διαβασμα !!!Φυσικα χωρις μυλο , δεν προκειται να πετυχεις κατι ανταξιο των προσδοκιων της μηχανης!!
-
G.F.
Δημοσίευση
από G.F. » Σάβ Σεπ 03, 2011 11:49 am
Μη μασάς!!
Ολοι μας λίγο πολύ έχουμε βιώσει το συναίσθημα αυτό. Αν θές κράτα αυτό που σου έγραψαν τα παιδιά περί αγοράς μύλου.
Ο μύλος είναι πολύ σημανικός και στη περίπτωση που δεν το γνωρίζεις.. με καλό μύλο και μέτρια μηχανή (αναφέρομαι γενικά και οχι ειδικά για τη μηχανή σου) θα βγάλεις καλό καφέ, θεωρώ αντάξιο των πρσδοκιών σου, θέλει όμως μεράκι, επιμονή και πολύ διάβασμα. (Στο forum υπάρχει πολλή γνώση) απλά διάθεση για πειραματισμούς χρειάζεται.
-
Sandman
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Δημοσίευση
από Sandman » Τετ Σεπ 28, 2011 11:56 pm
Θελω να γραψω κατι κι ελπιζω να μην περασει οτι το γραφω σαν ειδημονας ή σαν μπαριστας ή καιγωδεξερωτι.
Θελω να το γραψω γιατι ισως καποια στιγμη καποιος βρει λυση χωρις να χασει τοσο καιρο και καφε οσο εγω κι επειδη θελω να prove a point που λενε και οι γιανκηδες.
Εδω και μερικες βδομαδες παλευω με ενα προβλημα στη γευση. Συγκεκριμενα επαιρνα μια επιγευση που δυσκολευομαι να τη περιγραψω, ψηλα στον ουρανισκο, στιφη και σκληρη. Εψαξα ολες τις πηγες μου, διαβασα μυριαδες αρθρα, δοκιμασα εκατονταδες συνδοιασμους κοψιματος, tamping, θερμοκρασιας και σε καθε περιπτωση ηταν εκει σε σημειο εκνευρισμου.
Κι επειτα σκεφτηκα το πιο απλο πραγμα, που πολλες τα αμελεις τα απλα και χανεσαι στα κλαδια αναμεσα ατι να δεις τον κορμο:
Ελυσα και καθαρισα καλα τον μυλο. Και το προβλημα εξαφανιστηκε. Δεν το πιστευα οτι τα ελαια του καφε επιρρεαζουν τοσο πολυ.
Εν τελει αυτο που θελω να πω ειναι σε οποιον δυσκολευεται, τα απλα πραγματα πρωτα. Τα βασικα. Ολη τη διαδρομη του καφε, απο τους κοκκους ως το ποτηρι.
Εγω την πατησα βλακωδεστατα.
ΥΓ. Εχω την εντυπωση πως οσο καλυτερη η μηχανη τοσο πιο εντονα τα προβληματα. Θελω να πω, ποτε δεν ημουν ο πιο επιμελης στην παρασκευη του εσπρεσσο αλλα νομιζω πως οι προηγουμενες μηχανες καλυπταν καποιες δικες μου ατελειες.