Macap MC4 και clumping.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
anepro

Re: Macap MC4 και clumping.

Δημοσίευση από anepro » Παρ Ιούλ 01, 2011 3:07 pm

Όντως, πιστεύω λόγω κατασκευής (προορίζεται κυρίως για επαγγελματική χρήση) η έξοδος είναι επιμήκης και έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία συσσωματώσεων. Μικρό το κακό κατά τη γνώμη μου. Για την ελάχιστη κατακράτηση καφέ που υπάρχει, χρησιμοποιώ ένα ξυλάκι για να σπρώξω ότι έχει μείνει. Έτσι έχω περίπου 0.1- 0.2 γρ. απώλειες (ή και καθόλου) μετά την άλεση.

Off topic:
Από την άλλη μεριά, η απουσία "αγωγού" ή "φρέατος" σε επαγγελματικούς μύλους με δοσομετρητή όπως (τυχαίο παράδειγμα) ο Rancilio MD50, έχει σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση καφέ στο εσωτερικό του μύλου. Ο κάθε τύπος μύλου έχει τα πλεονεκτήματα του.

jumper

Δημοσίευση από jumper » Τρί Αύγ 16, 2011 10:03 pm

Ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει τις τελευταίες μέρες. Ο μύλος δεν παρουσιάζει καθόλου clumping, αλλα αντιθέτως φαίνεται σαν να καραταει στατικό ηλεκτρισμό. Εικαζω ότι είναι λόγω του καιρού που είναι ζεστός και ξηρος, οπότε θα ενδιαφερομουν να μάθω αν συμβαίνει το ίδιο και σε αλλα μέλη του φόρουμ με το συγκεκριμένο μύλο.

Άβαταρ μέλους
dgn
Όνομα: Δημήτριος
Μηχανή:: Silvia heavy mod
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Major
2ος Μύλος:: Macap M4 Stepless

Δημοσίευση από dgn » Τετ Αύγ 17, 2011 3:05 am

Τι εννοείς στατικό ηλεκτρισμό?
Κολλάει ο καφές κάπου?
Εμένα πάντως μέχρι πριν λίγες μέρες που τον αποχωρίστηκα ίδια έκοβε τον καφέ !

jumper

Δημοσίευση από jumper » Τετ Αύγ 17, 2011 11:28 am

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι φτάνει μέχρι το πάνω μέρος του σιδερενιου στομίου από την έξω μεριά (αψηφώντας τη βαρύτητα) και κολάει πάνω στο μέταλλο. Αν δεν χρησιμοποιήσω το κομμένο γιαουρτοκουτάκι θα μου γεμίσει τον πάγκο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Αύγ 17, 2011 1:25 pm

Δεν το έχω μελετήσει σε βάθος αλλά η εμφάνιση στατικού ηλεκτρισμού έχει να κάνει και με τον κόκκο (μου φαίνεται το ποσοστό υγρασίας που έχει στο σώμα του) αλλά και με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία - υγρασία).

Χρήστο τον ίδιο κόκκο που έχεις τώρα τον έχεις ξανακόψει στο παρελθόν;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τετ Αύγ 17, 2011 1:46 pm

Παρατηρώ κι εγώ το φαινόμενο και οφείλεται πιθανότατα σε αυτό που προαναφέρθηκε παραπάνω. Στατικός ηλεκτρισμός λόγω καιρού (υγρασία κ.λ.π). Εμένα μου εμφανίζεται (όχι πάντα) στον Sweet Blue.

jumper

Δημοσίευση από jumper » Τετ Αύγ 17, 2011 2:27 pm

Ναι Χρήστο τον έχω ξανακόψει και είναι ο sweet blue. Θα δω από σήμερα (που μου τέλειωσε) αν το ίδιο γίνεται και στον Don Jose.

KostasSideris

Δημοσίευση από KostasSideris » Τετ Αύγ 17, 2011 3:00 pm

Ο στατικός δημιουργείται καθαρά από τη τριβή των μαχαιριών και των κόκκων. Οι εταιρίες παρασκευής έχουν βρει διάφορους τρόπους για να το αντιμετωπίσουν. Σίτες, στοές κα. που συγκεντρώνεται κάπως ο καφές ώστε να υπάρχει γείωση με το μύλο και να μη φεύγει ανεξέλεγκτα και κολλάει όπου βρει ο καφές. Έτσι πολλές φορές (από τη συμπίεση αυτή του καφέ μέχρι να βγει έξω) βλέπουμε σβολιασμένο καφέ και το ονομάζουμε clumping. Υπάρχουν πολλών ειδών clumping. Το χειρότερο όμως και δεν έχει καμία σχέση με τη συμπίεση του καφέ πριν βγει, είναι αυτό των φθαρμένων μαχαιριών. Το clumping το αυθεντικό που λέμε, είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε μαχαίρια. Από το βίντεο δε μπορώ να καταλάβω γιατί σου κάνει clumping εσένα και μάλιστα στο τέλος, δε το έχω ξαναδεί (βεβαίως δεν έχω εμπειρία με το μύλο σου). Το μόνο που μπορώ να εικάσω είναι ότι ο θάλαμος σου που βγαίνει ο καφές, στο τέλος έχει γεμίσει και ξεκολάει παλίους καφέδες που έχουν κολλήσει παλιότερα σε τοιχώματα που δε φτάνεις να καθαρίσεις, έχουν μαζέψει υγρασία με το καιρό κλπ.

jumper

Δημοσίευση από jumper » Δευ Αύγ 29, 2011 1:07 pm

Δυστυχώς μόνο με το Sweet blue έιχα τον στατικό ηλεκτρισμό και την έλλιψη clumping. Μετά από 5 σακουλάκια (Don Jose, San Pedro, TM Guatemalla), έχω το ίδιο σβόλιασμα που είχα και πρίν.
Ψάχνοντας στο net βρήκα κάποια mods που έχουν γίνει σε αυτόν τον μύλο:

http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1271046692

αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Περιμένω τον Δημήτρη που είναι και εκείνος κάτοχος να βρεί κάτι ενδιαφέρον :a030:
Επίσης το στόμιο του μύλου πάντα το έχω σε πολύ καλή κατάσταση, καθαρίζοντάς το συνέχεια με το πινελάκι, αλλά δεν νομίζω ότι το επηρεάζει τόσο. Τα μαχαίρια δεν τα έχω βγάλει να τα καθαρίσω, αλλά σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω Grindz για να αποφύγω την ταλαιπωρία.

Hobis

Δημοσίευση από Hobis » Τετ Σεπ 07, 2011 1:44 am

Αν και δεν έχω αυτό τον μύλο δεν θα σου προτεινα να βάλεις Grindz γιατι η σκόνη μένει στα μαχαίρια !!! Για να είμαι ειληκρινής δεν το έχω χρησιμοποιήση αλλά αυτο λένε και στο λέω για να το έχεις κατα νου!!! Εγώ πάντος θα δοκίμαζα να τον ανοίξω στο κάτω κάτω το μόνο που θα χάσεις είναι η βαθμονόμηση την οποία την επαναφέρεις σφίγοντας τα μαχαίρια μέχρι να ακουμπήσουν για δευτερόλεπτα. Να τον βιδώσεις λάθος δεν γίνετε νομίζω!!!
Και ένα ακόμη ο στατικός ηλεκτρισμός νομίζω πως δεν εξαφανίζει το clumping !!!

Απάντηση