Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
nikarip
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Anfim Best

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από nikarip » Σάβ Απρ 30, 2011 4:58 pm

ωχ, μου έβαλες δύσκολα... Όλα μπορεί να φταίνε. Ο καφές είναι αγορασμένος από ένα μαγαζί στη Δράμα που ο ιδιοκτήτης (ένα νεαρό παιδί) ξέρει λιγότερα και από μένα (που δεν ξέρω σχεδόν τίποτα). Η τεχνική μου είναι υπό ανάπτυξη. Για τα παλιά έλαια έκανα χθες backflushing οπότε αυτό μάλλον "δεν παίζει". Όσο για το μύλο, πως τον καθαρίζουμε; Ποτέ δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Το μόνο που κάνω είναι να τον "περνάω" με ένα πινέλο. Πρέπει να κάνω κάποια άλλη διαδικασία;

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Κυρ Μάιος 01, 2011 7:28 pm

woodsman43 έγραψε:Προς ενημερωση και προβληματισμο να σας πω πως εχοντας ανοιξει δυο v3 αυτες τις μερες βρηκα μεσα στο μποιλερ πολυ μικροσκοπικα ρινισματα ορειχαλκου τα οποια ηταν ελαφρως μαυρισμενα απο το νερο.Ηταν αρκετα σε ποσοτητα και ειναι προφανες πως ειναι καταλοιπα απο την κατεργασια της κατασκευης του μποιλερ.Θα επρεπε να ηταν καθαρισμενα αλλα δεν ηταν.Ενδεχεται να ειναι και αυτα τα οποια βλεπετε μετα την αφαλατωση.Μπορειτε να ξυσετε ενα κοιτωντας το με μεγενθυτικο φακο για να δειτε αν απο κατω ειναι ορειχαλκος μηπως και μας φυγει η απορια.(και εγω εχω την απορια αυτη) :a014:
Να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του Δημήτρη. Στην πρώτη και δεύτερη μου αφαλάτωση μου έβγαλε και μένα νιφάδες μετάλλου κτλ. Μετά άνοιξε το boiler (2-3 φορές) για τα διάφορα mod. Τις 2 τελευταίες φορές δεν μου έβγαλε τίποτα. Είπα να μην το αναφέρω από την πρώτη φορά για να το επιβεβαιώσω άλλη μία, αλλά σήμερα σιγουρεύτηκα. Για ακόμη μία φορά ο Δημήτρης είχε δίκιο :oneup:

nikarip
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από nikarip » Τετ Μάιος 04, 2011 10:47 pm

Christos έγραψε:Όλα τα άλλα εκτός απο τα άλατα. Με φθίνουσα σειρά πιθανοτήτων, καφές, η τεχνική σου, παλιά έλαια στην κεφαλή και στην κοινή διαδρομή του νερού και της σωληνωειδούς, μύλος που δεν καθαρίστηκε ποτέ.
Λύθηκε η απορία μου. Έφταιγε ο καφές τον οποίο είχα αγορασμένο 15 μέρες πριν. Με το φρέσκο καφέ επανήλθα στους γευστικούς espresso. Αλήθεια πόσες μέρες μπορείς να κρατήσεις τον καφέ στο σακουλάκι (χωρίς να τον κλείσεις σε αεροστεγές δοχείο ή στο ψυγείο, κλπ) χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

pankap

Δημοσίευση από pankap » Τρί Μάιος 24, 2011 10:16 pm

nikarip έγραψε:
Christos έγραψε:Όλα τα άλλα εκτός απο τα άλατα. Με φθίνουσα σειρά πιθανοτήτων, καφές, η τεχνική σου, παλιά έλαια στην κεφαλή και στην κοινή διαδρομή του νερού και της σωληνωειδούς, μύλος που δεν καθαρίστηκε ποτέ.
Λύθηκε η απορία μου. Έφταιγε ο καφές τον οποίο είχα αγορασμένο 15 μέρες πριν. Με το φρέσκο καφέ επανήλθα στους γευστικούς espresso. Αλήθεια πόσες μέρες μπορείς να κρατήσεις τον καφέ στο σακουλάκι (χωρίς να τον κλείσεις σε αεροστεγές δοχείο ή στο ψυγείο, κλπ) χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;
Εξαρτάται πότε καβουρδίστηκε, οσο πιο σκούρος ο καφές τόσο πιο γρήγορα μπαγιατεύει.Ιδανικά θα πρέπει να καταναλωθεί ο καφές σε μια βδομάδα από τότε που καβουρδίστηκε.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Μάιος 24, 2011 10:56 pm

Σχετικά με το ψήσιμο του καφέ θα πίστευα ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή οι dark roasted αλλάζουν σε γεύση μπαγιατεύουν πιο αργά. Δεν ειμαι σίγουρος πάντως για το τι ισχύει.

YΓ Είμαστε offtopic εδώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Μάιος 24, 2011 11:56 pm

Συνεχίζοντας το off topic :lol: , εχω κι εγώ την ίδια άποψη με τον Χρήστο!

spyros
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Τετ Μάιος 25, 2011 12:24 am

Χρήστο υπάρχει κάποιος λόγος που αναφέρεις το κουμπί του ατμού στην διαδικασία; Στα 30 sec που χρησιμοποιούμε την αντλία και τα 15 min αναμονής που πολύ σωστά προτείνεις, ούτε ο θερμοστάτης εκχύλησης δεν προλαβαίνει να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Συμφωνώ και εγώ με τον y.v. που πολύ σωστά έχει την ίδια άποψη με τον Χρήστο ο οποίος διαφωνεί με τον pankap :lol:.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μάιος 25, 2011 12:48 am

Σπύρο, το κουμπί ατμού το αναφέρω για την Gaggia Baby (για αυτήν είναι γραμμένες κυρίως οι οδηγίες) το οποίο πρέπει να είναι πατημένο για να τρέξει νερό μόνο από το ακροφύσιο. Εάν δεν είναι πατημένο τρέχει ταυτόχρονα και από το group και από το ακροφύσιο. Στην Baby dose ή στην Silvia που υπάρχει ειδικό κουμπί για ζεστό νερό από το ακροφύσιο φυσικά και δεν χρειάζεται να πατηθεί το κουμπί ατμού.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

dio

Δημοσίευση από dio » Παρ Ιούλ 29, 2011 11:53 pm

καλησπερα σε ολους
λεω αυτες τις μερες να κανω ενα descaling στη silvia οσο κι αν διαβασα το ευαγγελιο λοιπον εχω καποια κενα...

1)βαζω 28 gr dezcal η 14 ?
2)τo sower screen το βγαζω?
3)η μηχανη ζεστη η κρυα?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Ιούλ 30, 2011 12:05 am

1) Όλο το φακελάκι (28g) σε 1 λίτρο νερό. Προτείνω να διαλύσεις την σκόνη σε ένα κομμένο μπουκάλι νερού και μετά να προσθέσεις το διάλυμα στο δοχείο νερού. Εάν έχεις φίλτρο ρητίνης στην είσοδο βγάλτο.
2) Την κρατάς πάνω.
3) Ξεκίνησε με την μηχανή κρύα. Να την κλείνεις στα στάδια που αφήνεις το διάλυμα να δράσει.

Απάντηση