Αυτοσχέδια tamping base (ή όπως αλλιώς το λένε)

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Αυτοσχέδια tamping base (ή όπως αλλιώς το λένε)

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Απρ 25, 2010 9:50 am

σ.σ. Δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο sub-forum εδώ. Παρακαλώ πράξτε ανάλογα.

Εμπνεόμενος από τον φίλτατο woodsman, και περιμένωντας από στιγμή σε στιγμή να προσγειωθεί από την Αυστραλία το μονό spout που παρήγγειλα για την Silvia, και έχωντας πολύ ελεύθερο χρόνο και όρεξη, αποφάσισα να ψάξω για λύση όσον αφορά την κατασκευή μιας βάσης για το πάτημα του καφέ.
Θα προσπαθήσω να μην φλυαρήσω.
Υλικά:
-2 κομμάτια κόντρα πλακέ 10χ12cm περίπου
-4 μεγάλες 12άρες βίδες
-4 αντίστοιχες ροδέλες
-4 αντίστοιχα παξιμάδια
-4 ...δεν ξέρω πως τα λένε... "μακρόστενα παξιμάδια" που αποτελούν τις "κολωνίτσες"
-Σιλικόνη
-Και φυσικά διάφορα εργαλεία όπως ποτηροτρύπανα κτλ.

Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Επειδή φοβήθηκα ότι το σημείο του λαιμού του pf όπου και πολύ μεγάλο μέρος της πίεσης ασκείται, μπορεί να ραγίσει ή και να σπάσει το ξύλο, πρόσθεσα μια 8άρα βίδα με μια ροδέλα για βάση και ένα παξιμάδι για ρεγουλατόρο πίεσης

Εικόνα

Η πρώτη δοκιμή άμα "κάθεται"
Εικόνα

Βλέπεται και εσείς ότι δεν υπάρχει "τέλεια" εφαρμογή καθώς η εξωτερική τρύπα βγήκε λίγο έκκεντρη και μεγαλύτερη.

Το λάδωμα με ελαιόλαδο όπως επέδειξε ο woodsman

Εικόνα

Παρακάτω βλέπετε την πρώτη προσπάθεια γεμίσματος του κενού και δημιουργίας μια απόλυτα εφαρμογούμενης βάσης. Χρησιμοποιήθηκε θερμοκόλα.
Εικόνα

Το τελικό αποτέλεσμα που προσωπικά με ικανοποίησε και είχε τέλεια εφαρμογή

Εικόνα
Εικόνα

Εικόνα

...όμως...
Είχα ένα φόβο ότι η θερμοκρασία του Pf θα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να λιώσει την θερμοκόλλα. Ήλπιζα να κάνω λάθος... Δυστυχώς δεν έκανα. Στην πρώτη δοκιμή με ζεστό pf, απλά.... Κόλλα-ση :lol:
Έριξα 5 φορές ζεματιστό νερό από τον βραστήρα για να ξεκολλήσουν οι κόλλες απο το pf.

Οπότε plan-B, σιλικόνη.
Αποτέλεσμα όχι τόσο εφαρμοστό όσο το πρώτο αλλά τουλάχιστον ΔΕΝ λιώνει, και γίνεται η δουλειά.
Εικόνα

Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα για δημιουργία κατάλληλης βάσης (πχ πηλός ?!?!) για να κάθετε το Pf χωρίς να έχει προβλήματα με την θερμότητα, πείτε μου.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

woodsman43

Re: Αυτοσχέδια tamping base (ή όπως αλλιώς το λένε)

Δημοσίευση από woodsman43 » Δευ Απρ 26, 2010 5:24 pm

Πρεπει να παραδεχτω οτι εχεις μεγαλη φαντασια μπραβο πολυ καλη προσπαθεια.Μπορεις επισης να φτιαξεις ενα κουτακι για καλουπι και στηριζοντας το πφ στη θεση που θελεις να γεμισεις το καλουπι με πολυεστερα το οποιον εχεις ανακατεψει πρωτα με μπολικο υαλονημα η με πριονιδι σκονη.Φυσικα ενοειται πως θα εχεις αλειψει το πφ με λαδι η βαζελινη για να ξεκολησει ευκολα μετα.Ακομα καλυτερα θα γινει με εποξικη ρυτινη δυο συστατικων απο αυτες που δεν μεταβαλεται ο ογκος τους οταν στεγνωνουν.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Απρ 26, 2010 6:05 pm

woodsman43 έγραψε:Πρεπει να παραδεχτω οτι εχεις μεγαλη φαντασια μπραβο πολυ καλη προσπαθεια.Μπορεις επισης να φτιαξεις ενα κουτακι για καλουπι και στηριζοντας το πφ στη θεση που θελεις να γεμισεις το καλουπι με πολυεστερα το οποιον εχεις ανακατεψει πρωτα με μπολικο υαλονημα η με πριονιδι σκονη.Φυσικα ενοειται πως θα εχεις αλειψει το πφ με λαδι η βαζελινη για να ξεκολησει ευκολα μετα.Ακομα καλυτερα θα γινει με εποξικη ρυτινη δυο συστατικων απο αυτες που δεν μεταβαλεται ο ογκος τους οταν στεγνωνουν.
Το Pf και στην περίπτωση της θερμοκόλλας αλλά και στο Plan-B της σιλικόνης, καλύφθηκε εις διπλούν με μεμβράνη από αυτή που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και έτσι δεν κόλλησε πουθενά.

Την εποξική ρητίνη δύο συστατικών που λες την σκέφτηκα και εγώ. Είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να φτιάχνουν καλούπια των οδοντοστοιχιών, έτσι δεν είναι; Έχεις όμως καμιά ιδέα που μπορώ να βρω στο εμπόριο?

Υ.Γ. Πολυεστέρας? Υαλόνημα? Για ποιόν με πέρασες... Ένας απλός προγραμματιστής είμαι :lol:
Υ.Γ.2 Ααα επίσης να σημειώσω ότι το όλο εγχείρημα κόστισε κάτω από 12-14€, χωρίς να βάλω φυσικά τα εργαλεία που ήδη είχα.

drpal
Όνομα: Παύλος
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM
Μύλος:: Graef CM 800

Δημοσίευση από drpal » Τετ Απρ 28, 2010 4:37 pm

Ωραία ιδέα η βάση αυτή...

Εγώ ελπίζω να βρώ χρόνο to σαββατοκύριακο να σχεδιάσω μία tamping base για το pf της Gaggia και με την πρώτη ευκαιρία να την κατασκευάσω από ertacetal ή ertalon. Ηδη έχω έτοιμα 2 tamper 58mm και 58.5mm από inox με το δεύτερο να είναι C-flat.Οταν την τελειώσω θα ανεβάσω φωτό...

..Σιγά μην πληρώνω τον κάθε λογής κλέφτη που χρεώνει 60€ για ένα tamper.

Π.
..Αντε να πιούμε έναν καφέ να πάνε κάτω τα φαρμάκια.......

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Τετ Απρ 28, 2010 5:24 pm

Πενία τένχας κατεργάζεται! ;)

Άβαταρ μέλους
geocha
Μηχανή:: Gaggia New Baby
2η Μηχανή:: Bialetti Tazzona
Μύλος:: Acaso i1-mini
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από geocha » Κυρ Ιούλ 11, 2010 2:02 am

Πολυ καλη κατασκευη και μαλιστα heavy duty! Οι 12αρες βιδες μου θυμιζουν αυτες στους κοτσαδορους! :lol: :lol: Αντε με το καλο και καμμια αυτοσχεδια υδραυλικη πρεσα-ταμπερ 200-300 κιλων :respekt: :worthy:

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Τρί Ιούλ 13, 2010 10:51 am

geocha έγραψε:Πολυ καλη κατασκευη και μαλιστα heavy duty! Οι 12αρες βιδες μου θυμιζουν αυτες στους κοτσαδορους! :lol: :lol: Αντε με το καλο και καμμια αυτοσχεδια υδραυλικη πρεσα-ταμπερ 200-300 κιλων :respekt: :worthy:
:lol: :lol: :lol: :lol: :respekt: Υου broke them!!

Απάντηση