Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Απρ 28, 2011 7:03 pm

Εγώ το κάνω κανονικά με την shower screen (ντουζιέρα) πάνω.
viewtopic.php?f=15&t=202&start=70#p7539

Μην φοβάσαι το Dezcal (και αυτό κιτρικό οξύ είναι κυρίως), να έχεις δύο πλαστικά δοχεία (κατά προτίμηση αρκετά βαθιά) για να συλλέγεις τα νερά, ένα για κάτω από το group και ένα για το ακροφύσιο ατμού, όπως επίσης και ένα νωπό βετέχ για να σκουπίζεις τυχόν πιτσιλιές στις επιφάνειες της μηχανής.

Σημείωση: Να βγάλεις το φίλτρο νερού στο ρεζερβουάρ νερού πριν το γεμίσεις με Dezcal.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Πέμ Απρ 28, 2011 7:17 pm

Απο την στιγμη που θα κάνεις αφαλάτωση ξεβιδωνεις και τον "διασκορπιστη νερου" (shower screen) για να τα καθαρισεις κι αυτά που θα εχουν τιγκάρει στον καφέ μετα απο 4 μηνες, ειδικα αν δεν κάνεις καθολου back flash.
Μπορεις να το κάνεις και μετα την αφαλάτωση για να μην σου πετάει το νερο μακρυα απο την τρυπα ,το θεμα ειναι οτι καλο ειναι να τα βγαλεις και αυτά να εισαι κομπλέ, αφου εκει μεσα συνηθως βρισκεις την Αρτα και τα Γιανενα ενω στα δικά μου πιανει και λιγο Πρέβεζα
Εγω ψηφιζω Dezcal με χιλια γιατι το εχω δει να δουλευει με το μποιλερ ελέυθερο πανω στον πάγκο και κανει φοβερη δουλειά στο θεμα αφαλάτωσης .
Το άλλο δεν εχω δει στην πράξη και σε βαριας μορφης αλατίαση που ειχα να αντιμετωπίσω ,αν και πρεπει να ειναι το ιδιο οπως λενε τα τα παιδιά.
Για αποχρωματισμό δεν θυμάμε να μου ειχε παρουσιαστει ποτε κάτι απο Dezcal στα inox της μηχανης ,θυμάμαι οτι ειχε ξεφάψει ενα κουταλάκι που το ανακατευαμε αλλά ειχαμε βάλει και cafiza τοτε στην αρχή και δεν ειμαι σιγουρος πιο απ τα δυο την ειχε κανει την δουλειά.
Βάλε ενα μεγάλο μπωλ απο κάτω να πεφτει μεσα το νερο για να εισαι σιγουρος.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Απρ 28, 2011 7:21 pm

Την ντουζιέρα και τον καθαρισμό του χάλκινου δίσκου μπορεί να τα κάνει μετά την αφαλάτωση. Πετάγεται πολύ το νερό χωρίς την shower screen.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Πέμ Απρ 28, 2011 7:41 pm

Σωστά .....αλλά σε προλάβα :a016:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Απρ 28, 2011 7:48 pm

O καθαρισμός του group head είναι εκτός θέματος τίτλου που λέει αφαλάτωση. Πιο πολύ τον μπέρδεψες και θα έβγαζε την shower screen με τα γνωστά επακόλουθα. :a016:

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Πέμ Απρ 28, 2011 8:04 pm

:a060: το ξερεις οτι τωρα με πληγωσες............ και ολα αυτα για μια shower screen.

Τουλάχιστον τον κατατοπισα γεωγραφικά :lol: :lol:

nikarip
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από nikarip » Πέμ Απρ 28, 2011 8:28 pm

Χρήστο όταν λες να καθαρίσω την ντουζιέρα και τον χάλκινο δίσκο μετά την αφαλάτωση εννοείς φαντάζομαι ότι ξεβιδώνω τη ντουζιέρα και τη βάζω μέσα σε νερό που έχω διαλύσει κιτρικό οξύ; Το νερό θα είναι κρύο; Και ο χάλκινος δίσκος ποιος είναι;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Απρ 28, 2011 8:42 pm

Αυτά στις φωτογραφίες στο παρακάτω link που αποκαλύπτονται (πρόσεχε πέφτουν) όταν ξεβιδωθεί η shower screen.

viewtopic.php?f=15&t=575&p=5073&hilit=i ... .jpg#p5073

Τα οποία ανάλογα με το πόσο είναι λερωμένα τα καθαρίζεις με:
α) απλό νερό
β) cafiza
γ) 1/2 ζεστο νερό και 1/2 λευκό ξύδι όπως έκανε ο Alex παρακάτω. (Δεν έχω ιδίαν άποψη).

viewtopic.php?f=15&t=202&p=7275&hilit=i ... .jpg#p7275

Επίσης καθαρίζουν και όταν κάνουμε backflushing. Δες σχετικό topic, γιατί εδώ μιλάμε για αφαλάτωση.

Σημαντικό: Η μηχανή να είναι κρύα, για να μην καείς από τον καυτό δίσκο.

nikarip
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από nikarip » Σάβ Απρ 30, 2011 2:59 pm

Η αφαλάτωση έγινε σήμερα. Ο λόγος που προχώρησα σε αφαλάτωση ήταν ότι στα τελευταία καφεδάκια είχα μία πικρή γεύση στο στόμα και αφού ο καφές ήταν ο ίδιος αναρωτήθηκα αν φταίνε τα άλατα. Χρησιμοποίησα κιτρικό οξύ και παρατήρησα, όπως και έγραψαν και κάποιοι νωρίτερα, μία μπλε απόχρωση στο νερό. Μετά και το ξέπλυμα της μηχανής έκανα τον πρώτο μου καφέ. Η πικρή γεύση υπήρχε ακόμα αν και νομίζω σε μικρότερο βαθμό. Φυσικά από βδομάδα θα αγοράσω νέο καφέ για να αποκλείσω το ενδεχόμενο να φταίει αυτός. Αλλά για στατιστικούς λόγους (ή αν θέλετε για να εντοπίσετε τις δυνατότητές σας σαν μέντιουμ) πείτε τη γνώμη σας: φταίει ο καφές ή είχαν μαζευτεί πολλά άλατα και δεν έφυγαν με την πρώτη αφαλάτωση; Πιστεύετε ότι φταίει κάτι άλλο;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Απρ 30, 2011 4:02 pm

Όλα τα άλλα εκτός απο τα άλατα. Με φθίνουσα σειρά πιθανοτήτων, καφές, η τεχνική σου, παλιά έλαια στην κεφαλή και στην κοινή διαδρομή του νερού και της σωληνωειδούς, μύλος που δεν καθαρίστηκε ποτέ.

Απάντηση