Ετσι λοιπον πριν απο λιγο καιρο μου προτεινε ο Γιαννης(ταλουμης) εαν θελω να μου πουλησει επαγγελματικους μυλους ranchilio MD50 τους οποιους αντικαθιστα σιγα σιγα απο τα καταστηματα με anfim η τους αποσυρει για οποιουσδηποτε αλλους λογους.Η επιθυμια του να τους πουλησει μιας και του ειναι αχρηστοι τωρα δεν αφορουσε μονο εμενα αλλα οποιονδηποτε ενδιαφεροταν να τους παρει.Βεβαια δεν μου εκρυψε και την αμφιβολια του για αυτην την κινηση μιας και οι μυλοι εχουν χτυπησει απειρα χιλιομετρα και βεβαια αφορουν κυριως επαγγελματικη χρηση και οχι οικιακη.
Ετσι του ειπα και εγω με την σειρα μου να παρω τρεις μυλους για αρχη να δω αν μπορω να τους συνεφερω ,να ελεγξω την πιθανη οικιακη χρηση τους και να τους προωθησω σε οποιον ενδιαφεροταν.Δινοντας ενα συμβολικο ποσο λοιπον τους πηρα και η πρωτη κινηση ηταν να τους βαλω στον παγκο για αυτοψια.Οταν τους πηρα δεν τους διαλεξα απλως ειπα στον γιαννη οτι τους παιρνω με την προυποθεση να μην εχουν καμμενο μοτερ.Τελικως μονο αυτο δεν ειχαν
Δεν μασαμε ομως και προχωρησα σε ολικο λυσιμο ,καθαρισμα των πετρωμενων καφεδων με βαριοπουλα(καλα σε αυτα τα μαγαζια δεν γνωριζαν τη λεξη καθαριοτητα;απορω)επισκευη στο μοτερ αλλαζοντας ρουλεμαν και καθαριζοντας το,ελεγχος για ευθυγραμιση αξονα,αλλαγη κοπτικων φυσικα,γυαλισμα εσωτερικων και εξωτερικων εξαρτηματων,επισκευη στο ντοσερ (εδω θελει mod)και οτι ανταλλακτικα χρειαζονταν,καινουργια ποδαρακια,αλλαγη βιδων σε inox η αλουμινενιες οπου χρειαζοταν,καλο σφιξιμο και λιπανση σε προστατευμενα μερη.Ξεχασα να πω πως επενεβην στην διαδρομη του καφε για σφραγισμα σε σημεια διαρροων καφε προς το χωρο του μοτερ που του προκαλεσαν και τις φθορες που ειχε.Φυσικα καταργησα και το hoper(αλλα δεν το πεταξα) το οποιο ειναι τελειως αχρηστο για εμας με αποτελεσμα ο μυλος τωρα να εχει το υψος της silvia.
Τι πετυχα τωρα.Αθορυβη λειτουργια και μια αισθηση καινουργιου η οποια με συναρπαζει.Ο μυλος εχει φοβερες δυνατοτητες αλεσης με 5 δευτερολεπτα το πολυ για 18 γρ καφε αψογη ομοιομορφια κοκκων και σχεδον ανυπαρκτο clubing.Στα αρνητικα του, παντα για οικιακη χρηση ,ειναι το τεραστιο τουνελ εξοδου του καφε
Ξερω σας κουρασα αλλα οπου να ναι τελειωνω.Αυτο που μου αρεσε επισης πολυ ειναι πως ισως και να ειναι ο μοναδικος μυλος (απο οσο ξερω βεβαια)που ειναι ταυτοχρονα steplless και steped.Στριβωντας την πλαστικη ροδελα που εχει αν θυμαμαι καλα 3 περιστροφες μετακινειται ο δισκος με το κοπτικο μιση στροφη και υπαρχουν κλικ και νουμερα στην πλαστικη ροδελα με αποτελεσμα να εχεις απειρες μικρομετρικες ρυθμισεις.Επισης κλειδωνει με κουμπι σε καθε κλικ η ροδελα αυτη οποτε ολα σταθεροποιουνται.Τον δουλευω μια βδομαδα τωρα και τον βλεπω απολυτα σταθερο.Σε συγκριση με τον macap ειναι δυο κλικ καλυτερος στην ποιοτητα αλεσης.Αν εδινα 8.8 στον macap θα εδινα 9 σε αυτον με το stepless του να ειναι πολυ καλυτερο απο του macap.
Tελικως με πολυ κοπο ,100 ευρω περιπου σε ανταλλακτικα(χονδρικη) και μπολικη θεληση μπορω να πω πως το εγχειριμα πετυχε.Απο οσο φαινεται αυτοι οι μυλοι θα συντροφευουν για πολλα χρονια τον γραφoντα,τον smoothbore και τον vampire σε πρωτη φαση(μου την πεσαν και οι δυο τους και τους βουτηξαν αμεσως).Επεται και συνεχεια δευτερης παρτιδας καθως και παρουσιαση της διαδικασιας με την πρωτη ευκαιρια.Θα γραψω και στο αναλογο τοπικ.