freddo espresso

Είμαστε μεσογειακή χώρα, καλώς ή κακώς τα θέλουμε τα δροσερά μας.
Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Re: freddo espresso

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Ιαν 22, 2011 8:08 pm

Υπάρχει τριπλό καλαθάκι αλλά μόνο στο γυμνό PF μπαίνει.
Αλλιώς το μεγαλύτερο διπλό.viewtopic.php?f=2&t=887

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Σάβ Ιαν 22, 2011 9:05 pm

Τάσο έχει απαντηθεί η ερώτηση σου για τον φρεντο παραπάνω

mpatistelos

Δημοσίευση από mpatistelos » Παρ Φεβ 18, 2011 6:15 pm

Με την μεζούρα που δίνει η μηχανή δεν μπορώ να έχω καλό αποτέλεσμα στην ποσότητα του espresso?? Επίσης ποια είναι ακριβώς η ποσότητα που πρέπει να τρέξει?

yiannis2002s

Δημοσίευση από yiannis2002s » Τρί Απρ 05, 2011 2:23 am

Φτιάχνω αρκετο καιρο freddo capuccino/ espresso και η διαδικασία που ακολουθώ ειναι:
1. Φτιαχνουμε 2πλη δοση espresso
2. Προσθέτουμε ζάχαρη και μετα ανακατεύουμε καλα ωστε να λιώσει (προσοχή η ζαχαρη πρεπει να μπει εδω, και οχι με τον παγο αλλιως δεν θα λιωσει καλα!)
3. Ριχνουμε τον ζεστο καφε σε μεταλλικο σεικερ με 4 παγακια μεσαιου μεγέθους και τον χτυπαμε με το χτυπητηρι 3-4 δευτερολεπτα, ισα να κρυωσει. Δεν χρειαζεται να κανει πολυ αφρο εκτος και αν τον θέλουμε μονο για freddo espresso!
(δεν βαζουμε ποτέ τριμμένο πάγο γιατι λιώνει πιο ευκολα και το ολο αποτελεσμα θα γινει πιο νερουλο)
4. Τον βάζουμε σε ποτήρι 200-250 ml ( για freddo espresso ποτήρι 150 ml ειναι ΟΚ)
5. Για freddo capuccino χτυπάμε φρεσκο κρύο γάλα 1% ή πλήρες μαζι με 1 παγάκι με το χτυπητηρι για περιπου μισο λεπτο ωστε να κανει ομοιογενη και πλουσιο αφρο
(προσοχη οχι εβαπορε γιατι εχει πιο ιδιαιτερη γεύση -μυριζει υπερβολικά το γαλα εις βαρος του καφε- αλλα ουτε και απαχο φρεσκο γιατι δεν κανει καλο αφρο)
6. Προσθέτουμε οσο αφρόγαλο επιθυμούμε στο ποτηρι, και ειμαστε ετοιμοι!

ΥΓ. Υπάρχει και η επιλογή να βάλουμε στο ποτήρι πρωτα το αφρόγαλα και μετα τον καφέ, κατι που το προτιμώ μιας και γίνεται πιο καλο το ολο mix.

Οπτικά θα πρέπει να μας βγει σε 3 χρωματικά στρωματα ο freddo capuccino, ωστε να ειναι και ιδανικός στο ματι. Σκουρο καφε, ανοικτό καφε και ασπρο του αφρόγαλου στην κορυφή.

veg

Δημοσίευση από veg » Τετ Απρ 06, 2011 6:23 pm

Γεια χαρά σε όλους.. :a013:
Είναι το 1ο μου post και χαίρομαι που σας βρήκα!!!

Η ταπεινή μου άποψη για το πάγωμα του εσπρέσσο, δεν απέχει σχεδόν καθόλου από τα προαναφερόμενα...

Απλά θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να αγοράσετε μεγάλες παγοκυψέλες ώστε τα παγάκια να είναι αρκετά μεγάλα και να παγώνουν χωρίς να λιώνουν εύκολα... Κι αν είναι κι από φιλτραρισμένο νερό, θα είναι διάφανα και χωρίς ενοχλητικά υπολείμματα...
Το έχω δοκιμάσει με τεράστια επιτυχία!!! :oneup:
Άντε γιατι όπου να ναι πιάνουν οι ζέστες..

Καλώς σας βρήκα λοιπόν. :respekt:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 06, 2011 6:28 pm

Καλώς ήρθες φίλε veg. :oneup:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

coffee_junkie
Μηχανή:: Gaggia Evolution

Δημοσίευση από coffee_junkie » Τετ Μάιος 11, 2011 6:11 pm

γεια σας και πάλι μετά από καιρό ;)

στις οδηγίες/συμβουλές του yiannis2002s θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω:

1) σε αντιδιαστολή με την προθέρμανση της κούπας του κανονικού (ζεστού) espresso, βάζουμε 2 παγάκια και κρύο νερό στην κούπα, τα ανακατεύουμε για να φτάσει το μίγμα τους 0°C και το βάζουμε από την αρχή στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα

2) το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο ποτήρι που θα υποδεχτεί το τελικό παρασκεύασμα.

3) μετά την εκχύλιση του καφέ προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει (όσο είναι ακόμα σχετικά ζεστός ο καφές). Στη συνέχεια μπορούμε να τοποθετήσουμε την κούπα σε ένα "ψυχρό λουτρό", μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος το οποίο περιέχει νερό+πάγο ώστε να κρυώσει γρηγορότερα ο καφές. Θα βοηθούσε αν η κούπα στην οποία έγινε η εκχύλιση είναι μεταλλική.

στη συνέχεια μπορεί να μπει σε σέικερ για χτύπημα ή κατ'ευθείαν σε ποτήρι ή ό,τι άλλο θέλουμε. Η σκέψη είναι να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο και γρηγορότερα η αρχική θερμοκρασία του καφέ προτού προστεθούν τα παγάκια για το τελικό σερβίρισμα.

Εναλλακτικά, αντί για πρόψυξη/ψυχρά λουτρά θα μπορούσαν αν χρησιμοποιηθούν πλαστικά/επαναχρησιμοποιήσιμα παγάκια (τα οποία ακόμα ψάχνω...) αν και ορισμένοι ανησυχούν για το αν αυτά είναι τοξικά ή αν αλλοιώνουν τη γεύση.

Πάντως έχω ήδη φτιάξει 2-3 σπιτικούς φρέντο και είναι πιο ωραίοι από αυτούς που σερβίρουν στις καφετέριες :P

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Τετ Μάιος 11, 2011 7:18 pm

Η διαδικασία που ακολουθώ εγώ για το πάγωμα του freddo μοιάζει πολύ με του Γιάννη. Απλά βάζω στο shaker μόνο 2 αλλά μεγάλα παγάκια, κτυπάω για 3 δευτερόλεπτα (φτάνει αυτό) και μετά σουρώνω τον καφέ στο ποτήρι που έχω βάλει μέσα 2 παγάκια. Με αυτό τον τρόπο νερώνεται πολύ λίγο ο καφές αλλά ταυτόχρονα παγώνει αρκετά. Όσον αφορά τη ζάχαρη (που βάζω στην :waf: ) αυτή μπαίνει στο ποτηράκι που εκχυλίζεται ο καφές και διαλύεται στον ζεστό ακόμα καφέ με τη βοήθεια από ένα κουταλάκι.
Οι καφέδες που μου αρέσουν πολύ σε φρέντο είναι οι el conquistador και ο San pedro.

stefanos13

Δημοσίευση από stefanos13 » Τετ Ιουν 22, 2011 2:02 pm

καλα αυτα αλλα FREDDO ESPRESSO χωρις μηχανη εσπρεσο ,χειροκινητα,γινεται??

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Ιουν 22, 2011 2:08 pm

Μπορείς κάνοντας ένα ρόφημα με το παραδοσιακό moka pot.
http://www.bialetti.it/uk/catalogue/sch ... ?id_cat=24

YΓ Καλωσόρισες στο forum.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση