Rancilio Silvia - Overpressure ????
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Re: Rancilio Silvia - Overpressure ????
UPDATE!!!
Με ένα σταυροκατσάβιδο και ένα 21 κλειδί ρύθμισα-αύξησα την πίεση με 2 προσπάθειες.
Την πρώτη γέμισα περί τα 275ml σε 1 λεπτό και την δεύτερη 245ml. Οπότε είπα "εδώ είμαστε, δεν χρειάζεται να προσπαθήσω περισσότερο".
Άλεση στο 3 του Rocky και αρκετή ποσότητα καφέ.
60ml σε 28".
Γεύση, αρκετά όξινη θα έλεγα.
Από το πίσω σωληνάκι, πάλι έβγαινε νερό κατα την διάρκεια του brewing. Λιγότερο απότι πριν αλλά πάλι έβγαινε.
Τελικά μήπως κάνω κάτι λάθος;
Η γλώσσα μου θα μου το πει. Αλλά θα αφήσω αυτή την ρύθμιση καμιά βδομάδα να δω τι γίνεται γιατί είναι βιαστικό να βγάλω συμπέρασμα από το πρώτο shot.
Με ένα σταυροκατσάβιδο και ένα 21 κλειδί ρύθμισα-αύξησα την πίεση με 2 προσπάθειες.
Την πρώτη γέμισα περί τα 275ml σε 1 λεπτό και την δεύτερη 245ml. Οπότε είπα "εδώ είμαστε, δεν χρειάζεται να προσπαθήσω περισσότερο".
Άλεση στο 3 του Rocky και αρκετή ποσότητα καφέ.
60ml σε 28".
Γεύση, αρκετά όξινη θα έλεγα.
Από το πίσω σωληνάκι, πάλι έβγαινε νερό κατα την διάρκεια του brewing. Λιγότερο απότι πριν αλλά πάλι έβγαινε.
Τελικά μήπως κάνω κάτι λάθος;
Η γλώσσα μου θα μου το πει. Αλλά θα αφήσω αυτή την ρύθμιση καμιά βδομάδα να δω τι γίνεται γιατί είναι βιαστικό να βγάλω συμπέρασμα από το πρώτο shot.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Βρε θηρίο δεν κρατήθηκες τελικά. Ελπίζω με έναν μαρκαδόρο να έχεις μαρκάρει την αρχική θέση για καλό και για κακό, 245 ml/min δείχνει να είναι σωστό εάν είναι η Ε5 και είναι αυτή που προτείνεται και στο link. Αλήθεια δεν έχει κάποιο αυτοκόλλητο-κάποια πληροφορία πάνω στην αντλία;
Σχετικά με το ότι παρατηρείς νερό να βγαίνει μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό. Πως αλλιώς θα ήξερες ότι έφτασε την πίεση που ρύθμισες στην OPV;
UPDATE
Πάντως εντύπωση μου κάνει που η αρχική σου ρύθμιση ήταν σε χαμηλή πίεση. Δες στις παρακάτω photo πόσο κοντά στο σώμα είναι και τα δύο παξιμάδια. BTW έχει και άλλες photos με τις ρυθμίσεις που κάνει.
http://www.flickr.com/photos/mikeeye/32 ... 526878510/
Σχετικά με το ότι παρατηρείς νερό να βγαίνει μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό. Πως αλλιώς θα ήξερες ότι έφτασε την πίεση που ρύθμισες στην OPV;
UPDATE
Πάντως εντύπωση μου κάνει που η αρχική σου ρύθμιση ήταν σε χαμηλή πίεση. Δες στις παρακάτω photo πόσο κοντά στο σώμα είναι και τα δύο παξιμάδια. BTW έχει και άλλες photos με τις ρυθμίσεις που κάνει.
http://www.flickr.com/photos/mikeeye/32 ... 526878510/
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
Of course my dear. Τώρα πόσο θα αντέξει τις θερμοκρασίες δεν ξέρω.Christos έγραψε:Βρε θηρίο δεν κρατήθηκες τελικά. Ελπίζω με έναν μαρκαδόρο να έχεις μαρκάρει την αρχική θέση για καλό και για κακό,
Τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο απ' ότι φοβόμουν.
Η αντλία δεν είναι εύκολα ορατή, ούτε αν βγάλεις το πάνω καπάκι ούτε αν βγάλεις το στηθαίο. Βρίσκεται πίσω και κάτω από το ρεζερβουάρ αλλά και αυτό να βγάλεις δεν φαίνεται.Christos έγραψε:245 ml/min δείχνει να είναι σωστό εάν είναι η Ε5 και είναι αυτή που προτείνεται και στο link. Αλήθεια δεν έχει κάποιο αυτοκόλλητο-κάποια πληροφορία πάνω στην αντλία;
Έτσι αρχίζω να πιστεύω και γω. Αλήθεια η Gaggia δεν έχει τίποτα παρόμοιο?Christos έγραψε:Σχετικά με το ότι παρατηρείς νερό να βγαίνει μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό. Πως αλλιώς θα ήξερες ότι έφτασε την πίεση που ρύθμισες στην OPV;
Και μένα, γι' αυτό κρατάω μια επιφύλαξη ως προς την ορθότητα της μεθόδου.Christos έγραψε:UPDATE
Πάντως εντύπωση μου κάνει που η αρχική σου ρύθμιση ήταν σε χαμηλή πίεση
- Christos
- Συντονιστής

Τα παξιμάδια ήταν αρχικά σφιγμένα όπως στην φωτογραφία που σου έστειλα; Προφανώς όχι. Αλήθεια το σταυροκατσάβιδο που το χρησιμοποίησες;
Η gaggia μου δεν έχει ρυθμιζόμενη OVP, έρχεται με fixed στα 11 bar. Πρέπει να την αγοράσεις δυστυχώς.
UPDATE
Η gaggia μου δεν έχει ρυθμιζόμενη OVP, έρχεται με fixed στα 11 bar. Πρέπει να την αγοράσεις δυστυχώς.
UPDATE
Δεν νομίζω να είναι τόσο θέμα ορθότητας της μεθόδου, όσο της ακρίβειας της. Από τις γραφικές που παρατηρώ τα 245ml/min σύμφωνα και με τις γραφικές max και min, αντιστοιχούν σε ένα εύρος πίεσης (στο περίπου) από 7.5 - 11 bar !!! με μέση τιμή στα 9 bar.Alex_Under έγραψε: Και μένα, γι' αυτό κρατάω μια επιφύλαξη ως προς την ορθότητα της μεθόδου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
Ειλικρινά δεν θυμάμαι. Πάντως ήταν (είναι) ορατά, σχετικά αρκετά πάσα.Christos έγραψε:Τα παξιμάδια ήταν αρχικά σφιγμένα όπως στην φωτογραφία που σου έστειλα; Προφανώς όχι.
Top καπάκι.Christos έγραψε:Αλήθεια το σταυροκατσάβιδο που το χρησιμοποίησες;
Κοίτα, έχεις άλλες αναφορές από αλλού που να προτείνουν αυτή την συγκεκριμένη μέθοδο μέτρησης της πίεσης? Εγώ (όχι ότι έψαξα και πολύ) δεν βρήκα κάπου αλλού να το λένε.Christos έγραψε: Δεν νομίζω να είναι τόσο θέμα ορθότητας της μεθόδου, όσο της ακρίβειας της. Από τις γραφικές που παρατηρώ τα 245ml/min σύμφωνα και με τις γραφικές max και min, αντιστοιχούν σε ένα εύρος πίεσης (στο περίπου) από 7.5 - 11 bar !!! με μέση τιμή στα 9 bar.
Πιο σωστό μου φαίνεται να μετρήσω όγκο νερού από το Pf παρά αυτό. Τεσπα. Είπαμε, η γλώσσα θα μας πει την αλήθεια.
- Christos
- Συντονιστής

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι καλύτερη από το να έχεις μανόμετρο. Αλλά είναι λογικότατη, από την στιγμή που ο κατασκευαστής της αντλίας σου δίνει την ροή του νερού σε συγκεριμένη πίεση. Επίσης το είδες και στην πράξη, όσο έσφιγγες το παξιμάδι (δεξιόστροφα) είχες και αλλάγή της ροής. Επίσης διάβασε και το manual της μηχανής. Αναφέρει κάτι σχετικά με την ρύθμιση της πίεσης. Αλλά άμα θέλεις και άλλο link δες παρακάτω που πάλι το χρησιμοποιούν (σημ. μην διαβάσεις για το Mod που αναφέρεται γιατί αφορά παλαιότερο μοντέλο).Alex_Under έγραψε: Κοίτα, έχεις άλλες αναφορές από αλλού που να προτείνουν αυτή την συγκεκριμένη μέθοδο μέτρησης της πίεσης? Εγώ (όχι ότι έψαξα και πολύ) δεν βρήκα κάπου αλλού να το λένε.
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/208258
Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που συζητάμε. Μπορείς να μετρήσεις την ροή του νερού που βγαίνει από την κεφαλή (χωρίς το pf) για να δεις άμα η αντλία σου απλά δίνει την σωστή ροή νερού σύμφωνα με τις προδιαγραφές της.Alex_Under έγραψε: Πιο σωστό μου φαίνεται να μετρήσω όγκο νερού από το Pf παρά αυτό.
Αυτό είναι και το πιο σωστό, αν και προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχεις και τον καταλληλότερο καφέ για αυτό.Alex_Under έγραψε: Είπαμε, η γλώσσα θα μας πει την αλήθεια.
Τέλος εγώ προσωπικά δεν θα την πολυπείραζα την OPV. 245 ml/min είναι μια χαρά. Μόνο εάν κάνεις κανένα κόλπο με μανόμετρο ξανακοίτα το.
- Alex_Under
Δεν είδα πουθενά να λέει ότι το τεστ πρέπει να γίνει με ζεστή ή με κρύα μηχανή.
Στα 2-3 τεστ που έκανα, η μηχανή ήταν αρχικά χλιαρή και μετά φυσικά από το παίδεμα ζεμάτισε.
Σηκώθηκα τώρα το πρωί που ήταν εντελώς κρύα και είπα να ξανακάνω το τεστ.
Αποτέλεσμα 200ml.... WTF ?
Στα 2-3 τεστ που έκανα, η μηχανή ήταν αρχικά χλιαρή και μετά φυσικά από το παίδεμα ζεμάτισε.
- Christos
- Συντονιστής

Από αυτά που διαβάζω δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο η θερμοκρασία της μηχανής. Για δοκίμασε την παρακάτω ρουτίνα ρύθμισης. To παρακάτω κείμενο είναι από ρύθμιση Gaggia μηχανής.Alex_Under έγραψε:Δεν είδα πουθενά να λέει ότι το τεστ πρέπει να γίνει με ζεστή ή με κρύα μηχανή.
Jim - the way I did my measurements after making adjustments was to run the pump against the blind filter until water started to run from the return pipe. I then stopped the pump and got out the measuring cup. I'd restart the pump and measure the flow in 30 seconds.
I did this as I found the volume of water remaining in the return pipe would be different every time I took it and the attched nut off the OPV to make adjustments. This ensured that the volume out of the return pipe started at a consistent mark.
I didn't do anything special temperature-wise. I just turned it on after pulling it apart and started doing the testing. I think that prefilling the return pipe prior to doing a test will solve the inconsistency problem.
- Alex_Under
Βρε λες?
Θα το δοκιμάσω το απόγευμα μόλις γυρίσω σπίτι.
Ευχαριστώωω!
Θα το δοκιμάσω το απόγευμα μόλις γυρίσω σπίτι.
Ευχαριστώωω!
- Alex_Under
Ξέχασα να γράψω χτες.
Το λοιπόν.
Άρχισα τα τεστ πάλι με κρύα μηχανή.
Άρχισα να χρονομετρώ μετά τις πρώτες σταγόνες νερού.
Τζίφος. Σε 2 συνεχόμενες δοκιμές, χωρίς να αλλάξω την βαλβίδα, έπερνα μόλις 200ml που σημαίνει υψηλή πίεση.
Το tweaking συνεχίστηκε μέχρι που κατάφερα να πάρω 2 φορές συνεχόμενα από 260ml οπότε και το άφησα εκεί.
Ο πρώτος καφές μου βγήκε πολύ αργά... (40"+ με 2 στον Rocky)
Ο δεύτερος πολύ γρήγορα (15"+ με 4 στον Rocky)
O τρίτος ΤΑΜΑΜ (25" με 3 στον Rocky)
Απλά θέλω να προσθέσω ότι το "πείραγμα" της OPV της Silvia V3 είναι..........πολύυυυυυυ εύκολο. Το κάναν πολύ user friendly σε σχέση με τις παλιότερες εκδόσεις που έπρεπε να βάζεις/βγάζεις/τρίβεις ροδέλες.
Το λοιπόν.
Άρχισα τα τεστ πάλι με κρύα μηχανή.
Άρχισα να χρονομετρώ μετά τις πρώτες σταγόνες νερού.
Τζίφος. Σε 2 συνεχόμενες δοκιμές, χωρίς να αλλάξω την βαλβίδα, έπερνα μόλις 200ml που σημαίνει υψηλή πίεση.
Το tweaking συνεχίστηκε μέχρι που κατάφερα να πάρω 2 φορές συνεχόμενα από 260ml οπότε και το άφησα εκεί.
Ο πρώτος καφές μου βγήκε πολύ αργά... (40"+ με 2 στον Rocky)
Ο δεύτερος πολύ γρήγορα (15"+ με 4 στον Rocky)
O τρίτος ΤΑΜΑΜ (25" με 3 στον Rocky)
Απλά θέλω να προσθέσω ότι το "πείραγμα" της OPV της Silvia V3 είναι..........πολύυυυυυυ εύκολο. Το κάναν πολύ user friendly σε σχέση με τις παλιότερες εκδόσεις που έπρεπε να βάζεις/βγάζεις/τρίβεις ροδέλες.