Δεν φτιάχνει "ωραίο" καφέ DeLonghi EC685.M Dedica

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
gianniscfa

Re: Δεν φτιάχνει "ωραίο" καφέ DeLonghi EC685.M Dedica

Δημοσίευση από gianniscfa » Τετ Αύγ 27, 2025 11:01 pm

cvasilis7 έγραψε:
Σάβ Αύγ 23, 2025 3:56 pm
athkatla έγραψε:
Τρί Οκτ 29, 2024 9:36 pm
Ξεκινάς με

1) κομμένο πορταφιλτρο
2) μύλο άλεσης
3) φρεσκο-ψημενους κόκκους
4) ζυγαριά

και λίαν συντόμως αλλάζεις και τη μηχανή :)
Αυτά όπως σου είπαν θα σου αλλάξουν πολύ την εμπειρία. Έχοντας την ίδια μηχανή έχω ένα ελάττωμα πάντα , τους καφέδες τύπου illy κτλ μου τους βγάζει πάντα πικρους ίσως επειδή είναι dark roasted. Από εκεί και πέρα είτε πάρεις άλλα εξαρτήματα είτε όχι , καλό είναι το κλείστρο που χρησιμοποιεί να το καθαρίζεις κάθε φορά έστω με νερό να μην μένουν υπολείμματα και πριν φτιάξεις τη μόνη ή διπλή δόση καφέ να το βάζεις στη μηχανή να τρέξει νερό για να ζεσταθεί. Σημαντικό επίσης είναι το νερό που βάζεις να είναι νερό που πίνετε, πχ όταν έβαλα φίλτρο στο σπίτι είδα μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα και τη γεύση από πριν. Τώρα αν φτιάχνεις μόνο εσπρέσσακια , δεν είμαι γνώσης για να σου πω πως θα το απολαύσεις, αλλά έχοντας τη μηχανή χρόνια θα σου πω ότι με μύλο και παίρνοντας φρέσκο καφέ (kudu, handpickers , και ίσως με ψάξιμο άλλους) μια χαρά φρέντο πίνεις και μάλιστα καλύτερο από πολλές καφετέριες που το παίζουν και roasteries κτλ , απλά δυστυχώς η dedica είναι περιορισμένη, πχ έχω πιει πολλές φορές έξω Area 51 και το απολαμβανα ενω σπίτι πότε, εκεί έχει να κάνει με το πόσο μερακλής και πόσο το έχεις ώστε να ψαχνεσαι και να βρεις πως θα βγάλεις τον καλύτερο καφέ, αλλά ναι σίγουρα ακριβότερες και καλύτερες μηχανές θα σου κάνουν καλύτερο καφέ. Τελευταίο, εκτός από illy και παρόμοιους καφέδες η μηχανή νομίζω δυσκολεύεται πολύ και με τους πολύ ψιλοκομμένους (ακόμη και με κομμένο κλείστρο ) και ειδικά τους ξανθούς, που πιθανότατα θα τους κάψει, αλλά εκεί κολλάει πόσο θα ψαχτεις γιατί μπορείς κάποιος πιο ψαγμενος να δει τι κάνω λάθος εγώ ναι να μη το κάνει.
ΥΓ. Ξεκίνησα και εγώ με καφέδες σούπερ, απ'οταν πήρα μύλο και φρέσκο καφέ ποτέ δεν ξανά αγόρασα σούπερ, δυστυχώς η γεύση μετά δεν συμβιβάζεται και ας προσπαθούσα καιρό να παίρνω καφέδες φθηνους, αλλά και πλέον νομίζω η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη, και σε περίοδο προσφορών ίσως να είναι καλύτερη κιόλας η τιμή στους φρέσκους

Ποιο μύλο κοπής καφέ έχεις ;

cvasilis7
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Dedica EC685

Δημοσίευση από cvasilis7 » Πέμ Αύγ 28, 2025 1:45 pm

Graef cm 850

gianniscfa

Δημοσίευση από gianniscfa » Κυρ Αύγ 31, 2025 4:26 pm

Μμ είναι αρκετά ακριβώς λες να πάω σε άλλη σειρά graef ?
Την ίδια μηχανή έχουμε ? Θα αξίζει λες να πάω σε κόφτη καφέ αντί να πάρω μηχανή άλλη κ πολύ φθηνό μύλο;

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe

Δημοσίευση από dkstopo » Κυρ Αύγ 31, 2025 6:31 pm

κοιτα στις αγγελίες, κάποιος πουλά εναν MAZZER MAJOR, αν τον πάρεις δεν θα ασχοληθείς παλι με το θεμα μύλος τα επόμενα 20 χρόνια. οτιδοιποτε πάρεις καινουργιο με λίγα κατοσταρικα πάντα θα ψάχνεις για τον επόμενο.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

gianniscfa

Δημοσίευση από gianniscfa » Κυρ Αύγ 31, 2025 7:36 pm

παρα ειναι too much για το budget μου, σιγουρα θα κανει παπαδες δεν αμφιβαλω.. καπου στα 100-120 κοιτουσα εστω κ μεταχειρισμενο
αλλα το θεμα μου ειναι με την καφετιερα αυτη δεν ξερω εαν θα δω διαφορα πραγματικα , να παρω και αλλο group με αλλο φιλτρο πρεπει; μπορει καποιιος να με βοηθησει σε αυτο και ας ειναι παραγγελια απο ali απλα εχει παρα πολλα δεν ξερω τι ταιριαζει καιεαν πραγματικα αξιζει ολο αυτο

Άβαταρ μέλους
cosini
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από cosini » Δευ Σεπ 01, 2025 12:56 pm

gianniscfa έγραψε:
Κυρ Αύγ 31, 2025 7:36 pm
παρα ειναι too much για το budget μου, σιγουρα θα κανει παπαδες δεν αμφιβαλω.. καπου στα 100-120 κοιτουσα εστω κ μεταχειρισμενο
αλλα το θεμα μου ειναι με την καφετιερα αυτη δεν ξερω εαν θα δω διαφορα πραγματικα , να παρω και αλλο group με αλλο φιλτρο πρεπει; μπορει καποιιος να με βοηθησει σε αυτο και ας ειναι παραγγελια απο ali απλα εχει παρα πολλα δεν ξερω τι ταιριαζει καιεαν πραγματικα αξιζει ολο αυτο
Μπορείς για αρχή να πάρεις αυτόν τον χειροκίνητο timemore C5 ESP 80 που υπάρχει στίς αγγελίες και μία μικρή ζυγαριά με 8-10 ευρωκαι είσαι μέσα στα χρήματα που διαθέτεις .
Εάν είσαι οκ μένεις εκεί και ίσως κάποια άλλη στιγμή αναβαθμίσεις τον μύλο .
Εάν θέλεις αργότερα και μια πολύ καλή αναβάθμιση μηχανής χωρίς να δώσεις πολλά χρήματα πηγαίνεις εδώ HIBREW H10B :coffee:
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe

Δημοσίευση από dkstopo » Δευ Σεπ 01, 2025 8:53 pm

Ειμαι αντιθετος σε καθε ημίμετρο γιατι δεν λύνει ποτε κανενα πρόβλημα.
Μένεις ως εχεις και όταν έχεις λεφτα αγοράζεις την τελική λύση (μεταχειρισμένο).
Οι αναβαθμίσεις είναι γιαυτους που έχουν λεφτά να ξοδεύουν.
Στα λεφτα που δινεις καποια στιγμή θα μπορεσεις να βρεις ενα jolly αλλά θα πρεπει να κάνεις τις μοντες για να τον δουλευεις σαν οικιακό.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Άβαταρ μέλους
cosini
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από cosini » Τρί Σεπ 02, 2025 1:03 am

Ο άνθρωπος θέλει έναν μύλο και μιλά ξεκάθαρα για ένα μπάτζετ έως 100-120 ευρώ.
Πιστεύω επίσης ότι δεν θα καταναλώνει περισσότερο από 2-3 καφέδες την ημέρα.

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση σίγουρα ημίμετρο είναι η αγορά επαγγελματικού μύλου .
Μεγάλος όγκος , έξτρα χρήματα για να γίνει single dose , μεγάλη κατακράτηση ( μιας και η κατασκευή του δεν απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες για single dose αλέσεις ) και σίγουρα περισσότερα χρήματα τόσο για αγορά όσο και για service η περίπτωση βλάβης .
Καλό θα είναι να γίνονται προτάσεις σύμφωνα μέσα στα περιθώρια που ζητούνται και εφόσον γνωρίζουμε κάτι αντίστοιχο να προτείνουμε.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

cvasilis7
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Dedica EC685

Δημοσίευση από cvasilis7 » Δευ Σεπ 08, 2025 10:54 am

gianniscfa έγραψε:
Κυρ Αύγ 31, 2025 4:26 pm
Μμ είναι αρκετά ακριβώς λες να πάω σε άλλη σειρά graef ?
Την ίδια μηχανή έχουμε ? Θα αξίζει λες να πάω σε κόφτη καφέ αντί να πάρω μηχανή άλλη κ πολύ φθηνό μύλο;
Τι να σου πω δεν ξέρω, εγώ από αυτόν είμαι πολύ ικανοποιημένος, αλλά τον πήρα κατά τύχη γιατί τον είχα βρει σε προσφορά 100-120 , συν κάποια έξοδα αποστολής αν θυμάμαι καλά, αλλιώς θα είχα μείνει για αρκετό καιρό με κομμένους καφέδες από τα μαγαζιά, αλλά είχα περάσει ήδη σε roasters τύπου kudu κτλ αντί για σούπερ.

Απάντηση