Anfim Caimano Best στα 285.90 ευρώ.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Anfim Caimano Best στα 285.90 ευρώ.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Φεβ 04, 2011 12:57 pm

Σήμερα καθάρισα τον μύλο και είπα να δω την κατακράτηση καφέ στο περίπου. Ζύγισα μία ποσότητα κόκκων και μέτρησα πόσο καφέ παίρνω τελικά (και με καθαρισμό με πινέλο της εξόδου). O μύλος σταμάτησε όταν άλλαξε ο ήχος σε αυτόν της ελεύθερης χωρίς καφέ περιστροφής. Επαναληπτικές περιστροφές των burrs για την μέγιστη ανάληψη του καφέ από την περιοχή γύρω από τους δίσκους δεν έγιναν. Για τον Rwanda Impala Zone η κατακράτηση ήταν περίπου 3.5-4 g.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Παρ Φεβ 04, 2011 1:09 pm

3,5 - 4 γραμμάρια όμως νομίζω έιναι την πρώτη φορά (μετά το καθάρισμα). Δηλαδή ο καφές που θα κολλήσει πάνω στα μαχαίρια, γύρω από το φορέα και γενικά σε όλο αυτό το χώρο. Δεν σημαίνει αυτό ότι κάθε φορά που αλέθεις σου βγάζει 4 γραμμάρια μπαγιάτικό και τα υπόλοιπα φρέσκο. Έχω την εντύπωση ότι η μόνη ποσότητα μπαγιάτικου που θα πέσει στο φίλτρο είναι αυτή που βρίσκεται στο στόμιο που πέφτει προς τον doser. (1-2 γραμμάρια). Για να είμαι ειλικρινής δεν αλέθω περισσότερο κάθε φορά για να πετάξω τα πρώτα 2-3 γραμμάρια. Ζυγίζω, ρίχνω στο hopper και αλέθω. (Καθαρίζω το μύλο κάθε μισό κιλό περίπου).

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Φεβ 04, 2011 1:23 pm

H μέτρηση έγινε με καθαρό μύλο. Για τις μετέπειτα χρήσεις δεν ξέρω. Προσωπικά πάντα διώχνω την ποσότητα από την έξοδο και τις περισσότερες φορές (ιδαίτερα στον πρώτο καφέ της ημέρας) δουλεύω και λίγο τον μύλο για να φύγει ο μπαγιάτικος καφές από προηγούμενα κοψίματα.
Στην δική σου ρουτίνα άλεσης που προζυγίζεις τους κόκκους, μετά κάνεις ζύγιση για να δεις πόσο παίρνεις στο καλαθάκι;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Παρ Φεβ 04, 2011 1:32 pm

πώπω κάτι υστερικοί άνθρωποι :a080: :f010:

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Παρ Φεβ 04, 2011 1:38 pm

Όχι δεν το κάνω γιατί ρίχνω κατευθείαν στο portafilter. Δεν κάθομαι να βγάζω και να βάζω καλαθάκια. Οκ καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στη ποσότητα αλλά άμα ρίχνω πχ 18,5 γρ πόσο να απέχει από αυτό που θα βγάλει? Άντε να κρατήσει 0,3 παραπάνω άντε να βγάλει 0,3 παραπάνω από την προηγούμενη φορά. Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό. Σου εγγυάται κανείς ότι οι μύλοι με timer ας πούμε (mazzer mini, οι anfim στο taf) βγάζουν πάντα ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα? Διαφορές κάτω του μισού γραμμαρίου τις θεωρώ αμελητέες. Ας τελειοποιήσουμε την τεχνική μας, το πάτημα μας και πάνω απ' όλα τον ουρανίσκο μας και μετά κοιτάμε για διαφορές στην ποσότητα αυτής της τάξης.

spyros
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Παρ Φεβ 04, 2011 1:47 pm

Πράγματι τόση περίπου είναι η κατακράτηση μετά το καθάρισμα.Το θέμα είναι αν ο καφές αντικαθίσταται σε κάθε άλεση ή μένει εκεί μέχρι τον επόμενο καθαρισμό.Πως ελέγχεται αυτό;

Στη δική μου "ρουτίνα" προζυγίζω τον καφέ, μετά δεν υπάρχει λόγος να ξαναζυγιστεί.Είχα ελέγξει-καταγράψει όμως την κατακράτηση κάνοντας διπλές ζυγίσεις σε 1.5 kg καφέ περίπου, η ποσότητα όπως έχω ξαναγράψει είναι ελάχιστη.

Μπορεί να ελεγχθεί αν τον αφήσουμε για πάρα πολύ καιρό, αν γίνει "πλαστελίνη" δεν αλλάζει.

spyros
2η Μηχανή:: x7.1, x6, euromatik
Μύλος:: Compak K3 Touch

Δημοσίευση από spyros » Παρ Φεβ 04, 2011 1:53 pm

Dimitris_P έγραψε:πώπω κάτι υστερικοί άνθρωποι :a080: :f010:
Μα είναι πολύ σημαντικό! :lol: (αστειεύομαι φυσικά)

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Σάβ Φεβ 05, 2011 12:13 am

ο anfim είναι στο χειρουργείο...
τον moddάρω :a025:
δε σας λέω ακόμα τι, πάντως όχι stepless. κάτι που μπορεί να το θέλουν πολλοί. λεπτομέρειες με την ολοκλήρωση, το άφησα στη μέση γιατί μου λείπει εξάρτημα.
αυτό σημαίνει ότι αύριο θα κόψω με τον ascaso i2 :a014:

Hobis

Δημοσίευση από Hobis » Κυρ Φεβ 06, 2011 9:09 pm

Εγώ πάντος όσο καφέ σε κόκους ζυγίζω τόσο αλεσμένο πέρνω μετά αφου καθαρίσω την έξοδο του μύλου με πινελάκι. Αρχικά οταν ξεκινάω μετά το καθάρισμα δεν εχω μετρίση οπότε θα επανέλθω αφού τελειώνη το σακουλάκι και θα κάνω μέτριση μετά το καθάρισμα!!!

little-prince

Δημοσίευση από little-prince » Δευ Φεβ 07, 2011 9:19 am

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα,
Κύριε διαχειριστά είπα να γράψω στο ήδη υπάρχον post και να μην ανοίξω καινούργιο θέμα καθώς το Σάββατο παρέλαβα τον Best και άρχισα από χθές να κόβω καφεδάκια.
Καταρχήν ο μύλος ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου, καθώς η στιβαρότητα της κατασκευής του, το ποιοτικό αθόρυβο μοτέρ του, και κυρίως η τέλεια κατανομή του κοψίματος του στο basket μου (αφήνει ελάχιστο καφέ στο doser) πράγματι τον καθιστούν value for money προϊον. Μόνη παραφωνία το πλαστικό hopper και η διφορούμενης αισθητικής εμφάνιση του, πράγμα που απασχολεί μόνο τη γυνάικα μου και όχι βέβαια εμένα.
Ξεκίνησα το πρώτο μου κόψιμο με καφέ Fazenda Daterra Sweet Blue ψημένο στις 28/01/2011 σε ρύθμιση 3,5 και πραγματικά το κόψιμο που πήρα ήταν πολύ ομοιογενές, γέμισα το basket μου (14gr καφέ) και τον πάτησα ελαφρά, όμως η μηχανή μου (la pavoni eurobar) έδειξε να ζορίζεται και τελικά ο καφές παρά ότι είχε καλο χρώμα και πολύ καλή κρέμα ήταν καμμένος. Σήμερα το πρωί προσπάθησα να αλλάξω τις ρυθμίσεις και να ανεβάσω τη ρύθμιση στο 4.5 ενώ είχα σε λειτουργία τον κόφτη, όμως αιφνιδιάστηκα καθώς ενώ περίμενα πατώντας το διακόπτη να κάνω την αλλάγη χειροκίνητα, αντίθετα ο δακτύλιος άρχισε να γυρνάει αυτόματα και τον σταμάτησα μέτα από μια περίπου πλήρη περιστροφή. Με την ίδια διαδικασία (γυρνώντας τον πάντα δεξιόστροφα) τοποθέτησα την ρύθμιση στο 4,5 που ήταν και ο αρχικός μου στόχος. Παρόλα αύτα το κόψιμο μου δεν είναι για espresso καθώς ο κάφες είναι πολύ χοντροκομμένος.
Μήπως κάποιος γνωρίζει είναι πώς θα επαναφέρω το κόψιμο στα σωστά επίπεδα;;; Δεδομένου ότι το pf της μηχανής μου είναι non-pressurized έχει σημασία η διαφοροποίηση στο βαθμό κοψίματος ή μήπως πρέπει να βρώ απλά μια ρύθμιση και να κόβω εκεί καφέ μόνιμα, αλλάζοντας ίσως την ποσότητα στο basket μου;;;

Απάντηση