Ζυγαρια 0.1g

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Ζυγαρια 0.1g

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 07, 2010 11:21 pm

Ναι και γράφω και τα πάντα σε τετράδιο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Τετ Δεκ 08, 2010 1:07 am

Christos έγραψε:Ναι και γράφω και τα πάντα σε τετράδιο.

Kαι τι γραφεις δηλαδη?
''Αχ.....θυμαμαι εκεινο τον χειμωνα του 69 που ηπια santa tereza ristretto....''
:lol: :worthy: :lol:

Xωρια την πλακα, οταν κλειδωνεις το καλαθι στο PF δεν σου πεφτει καφες εξω, ή βαζεις το χερι απο πανω?
Ειχα καλοσυνηθισει με το να το εχω κλειδωμενο μονιμα επανω
:oops:
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Δεκ 08, 2010 1:14 am

Με αρκετά μεγάλες δόσεις μαλιστα και δεν πέφτει τίποτα έξω. Παλιά έκανα και levelling αλλά τώρα δύο απαλά χτυπηματάκια στον πάγκο να καθήσει ο καφές, τίποτα άλλο και κούμπωμα στο pf. To original gaggia pf είναι αλήθεια πιο σφιχτό από το naked που χρησιμοποιούσα αλλά δεν θυμάμαι να υπήρχε και κάποιο ιδιαίτερο θέμα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Τετ Δεκ 08, 2010 8:30 am

Ok τελικα παροτι ειναι σφιχτο, με 2-3 καθετα χτυπηματακια δεν φευγει τιποτα εξω
Πραγματικα υπαρχει διαφορα στην εκχυλιση και στην γευση, ακομα και με 0.3gr διαφορα
Πριν επαιζα αναμεσα απο 17gr-17.9gr χωρις να ξερω τι γινεται

Νομιζω οτι στα 17.3gr παιρνω αποτελεσμα οπως το θελω ;)
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Τετ Δεκ 08, 2010 11:38 am

Christos έγραψε:Ναι και γράφω και τα πάντα σε τετράδιο.
Ξέρει τι κάνει ο Χρήστος... ;)
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Δεκ 08, 2010 8:47 pm

Αντώνη πολύ καλό το link, δεν το είχα διαβάσει. :oneup: Εγώ το μόνο που δεν κρατάω log είναι τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Τρί Δεκ 28, 2010 10:26 pm

Christos έγραψε:Εγώ σε ΟΛΟΥΣ τους καφέδες μου, γεμίζω το καλαθάκι, κάνω την ζύγιση, το προσαρμόζω στο pf, και στο τέλος κάνω το πάτημα.
Χρήστο θέλω να σου εξομολογηθώ κάτι. :e014:

Όταν είχα πρωτοδιαβάσει αυτή σου την δημοσίευση, ξίνισα λίγο το μούτρα μου (στην δουλειά με φωνάζουν "ξινίθρα" :mrgreen: ) και ψέλισα ένα ανεπαίσθητο "πφφφφφ". Είπα μέσα μου "υπερβολές" και "μακάρισα" τον εαυτό μου που δεν έχω φτάσει σε αυτό το επίπεδο "πόρωσης" όπως εσύ, ώστε να ζυγίζω κάθε καφέ πριν τον πατήσω. :roll: (Δεν στο είπα για να μην φάω ban :a030: )

Αν και με λένε πολλές φορές απόλυτο, είμαι διατεθιμένος να παραδεχτώ το λάθος της σκέψης μου και να αυτο-ξεμπροστιαστώ και να παραδεχτώ ότι έκανα λάθος στην άποψή μου.

Θα ρωτάτε "τι μεσολάβησε".
Μεσολάβησε το ότι κάποια στιγμή στο ενδιάμεσο κατέφθασε το τριπλό καλαθάκι και άρχισα να κάνω καφέδες με αυτό. Ο πρώτος καφές που έκανα (δεν θυμάμαι τι ήταν), τον κόβω με το μάτι μέχρι το χείλος του pf, όπως έκανα με τον διπλό. Τον ζύγισα πρώτη φορά και βγήκε κοντά 20gr. Οπότε λέω "ΟΚ δεν χρειάζεται να ζυγίζω, με το μάτι αν τον κόβω στο χείλος θα είμαι πάντα κοντά στα 20-21gr. Συνέχισα έτσι εμπειρικά και είχα αποτελέσματα που ποικίλαν, έχοντας όμως έναν καλό μέσο όρο.
Τέλειωσε όμως αυτός ο καφές και άνοιξα άλλον (νομίζω La Cabana). ΔΕΝ ζύγισα και έκοψα στο ύψος του προηγούμενου.
Υποεκχύλιση.
Στο επόμενο κόψιμο, πάλι μέχρι το ύψος του χείλους του Pf, και ζύγισα.
18gr. Συμπέρασμα; Διαφορετικοί καφέδες καταλήγουν να έχουν διαφορετική πυκνότητα όταν κόβονται οπότε ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι με το μάτι μπορείς να υπολογίσεις σωστά.

Πήρα λοιπόν από τότε ένα μικρό πλαστικό μπολ, απομεινάρι από προφιτερόλ και μέσα σε αυτό κόβω και ζυγίζω 21gr και μετά το αδειάζω στο pf. Με έχει εκπλήξει πλέον η σταθερότητα των αποτελεσμάτων μου. Οι εκχυλίσεις μου έχουν πλέον ακρίβεια δευτερολέπτου. Έχω καταλήξει να κόβω τον La Cabana στο #5 και διατηρώντας τα γραμμάρια, το κάθε φλυτζάνι είναι ίδιο με το προηγούμενο.
Ποτέ δεν περίμενα ότι λίγα παραπάνω ή λιγότερα γραμμάρια θα επηρρέαζαν τόσο πολύ τις εκχυλίσεις. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα γινόμουν και εγώ πλέον τόσο μεγάλος υποστηρικτής της χρήσης ζυγαριάς.

Γι' αυτό παιδιά, ζυγαριά.
:a013:
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 28, 2010 10:58 pm

Είσαι από την επήρεια του πνεύματος των Χριστουγέννων; :lol: :lol: :lol:

Η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα του καφέ είναι σημαντικότατος παράγοντας για την εκχύλιση και ενώ είναι μία παράμετρος που μπορούμε να έχουμε απόλυτο έλεγχο με μόλις 7-8 ευρώ την αφήνουμε στην τύχη και στο περίπου. Εγώ βέβαια είχα και έναν παραπάνω λόγο να είμαι φανατικός στην χρήση της και λόγο του forum και του τυφλοσoύρτη που ακολουθείται για την "τηλε-διάγνωση" σε προβλήματα εκχύλισης που δημοσιεύουν κατά καιρούς τα μέλη με Gaggia και Silvia.

coffee lover

Δημοσίευση από coffee lover » Σάβ Φεβ 05, 2011 1:45 am

παντως αν καποιος περνει κομενο καφε η εχει καπου αποθηκευμενο ( πχ βαζακι, σακουλα , κ.α. ) θα τον βολεψει και αυτο http://cgi.ebay.com/Digital-Spoon-Scale ... 975724d80c
.......... ;)

translator

Δημοσίευση από translator » Σάβ Φεβ 05, 2011 8:38 am

Θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση αν επρόκειτο για ζυγαριά 0.1g.
Αυτή το γράφει ξεκάθαρα: "Ounce (oz) and gram (g) weight units"

Απάντηση