Άξιος. Μια χαρα φάινεται το καφεδάκι σου, αν και οι φωτογραφίες σου μου φαίνονται εκτός χρωματικά και με υποέκθεση (μήπως να γραφτείς και σε κανένα forum φωτογραφίας
izzy 99H12 maestro - καϊμάκι
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Re: izzy 99H12 maestro - καϊμάκι
Κανονικά οι χρόνοι έπρεπε να είχαν μεγαλύτερες διαφορές στα διαφορετικά κοψίματα και έπρεπε να είναι αντιστρόφως ανάλογοι του αριθμού κοψίματος κ1<κ2 t1>t2. Λεπτομέρεια πάντως.
Άξιος. Μια χαρα φάινεται το καφεδάκι σου, αν και οι φωτογραφίες σου μου φαίνονται εκτός χρωματικά και με υποέκθεση (μήπως να γραφτείς και σε κανένα forum φωτογραφίας
).
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
Costas
Και να η δοκιμή μου με το κόψιμο ''1'', 60 ml, περί τα 30''
Να ψάξω για μύλο ή να γραφτώ καλύτερα σε κανά forum φωτογραφίας...????
- Christos
- Συντονιστής

Στο 1 δείχνει άψογο. Επίσης, είναι πολύ θετικό από το σχόλιο σου παραπάνω ότι ήδη έχεις μπει στο νόημα της παρασκευής espresso. Λίγο διάβασμα θέλει και υπομονή.mouhtis έγραψε:![]()
.Οι χρόνοι είναι αντιστρόφως ανάλογοι αλλά οι διαφορές δεν ξέρω αν είναι σωστες..λογικά θα παίζει ρόλο κ η πίεση που ασκω κάθε φορά αν και προσπαθώ να βάζω την ίδια δυναμη..
Το θέμα καιμάκι το έλυσες και μάλιστα γρήγορα, όμως το βασικότερο είναι η γεύση. Και σε αυτό το ταξίδι της γεύσης των διαφορετικών καφέδων, ο μύλος θα είναι το βασικότερο όχημα σου. Πάντως μη βιαστείς, βελτίωσε το καφεδάκι σου με τα μέσα που έχεις τώρα και μετά θα βρεις μόνος σου τι χρειάζεσαι.
YΓ Ο Portioli έχει καλή φήμη. Πως σου φάνηκε από γευση;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
Costas
Ωραίος ο portioli , αλλά το αποτέλεσμα που είχα με τον lavazza(από coffeeway) μου άρεσε περισσότερο, αν και χάνει λίγο στο θέμα καϊμάκι.mouhtis έγραψε: YΓ Ο Portioli έχει καλή φήμη. Πως σου φάνηκε από γευση;
-
Costas
Καλησπέρα, ένα μικρό προβληματάκι προέκυψε..συγκεκριμένα μετά από ορισμένες πετυχημένες προσπάθειες με καφέ portioli σε κόψιμο ''1''(30'' τα 60 ml και πολύ ωραίο καϊμάκι) , ξαναδοκιμάζοντας σήμερα το πρωί με τον ίδιο καφέ και με άλλες μάρκες πάλι στο ίδιο κόψιμο, η μηχανή έκανε έναν υποτονικό ήχο(σαν να μην είχε πίεση δλδ το νερό) και έβγαλε τα 60 ml σε πάνω από 1 λεπτό.Επίσης ο καφές έτρεχε μόνο από την μία έξοδο του group. Ποιος παράγοντας μπορεί να το επηρέασε ??(η δοσολογία ήταν η ίδια με τις προηγούμενες όπως και το tamping, το φίλτρο καθαρό και η επιφάνεια εξόδου του νερού επίσης)
- Christos
- Συντονιστής

Όταν λές το ίδιο καφέ, εννοείς από το ίδιο πακετάκι που χρησιμοποίησες και τις προηγούμενες φορές, ή ξαναπήγες στο coffeeway και πήρες την ίδια μάρκα καφέ με το ίδιο κόψιμο; Γιατί εμένα η αίσθηση μου είναι ότι τώρα έχεις "πραγματικό κόψιμο στο 1" που όπως αναφέρει και ο φίλος psycho είναι ικανός να μπουκώσει την μηχανή.
ΥΓ Σαν πρώτη κίνηση μην πατάς πολύ με το tamper, μόνο μια απλή επιπεδοποίηση του καφέ κάνε. Άμα βγαίνει από το ένα μόνο spout, μάλλον έκανες ανομοιόμορφο πάτημα.
ΥΓ Σαν πρώτη κίνηση μην πατάς πολύ με το tamper, μόνο μια απλή επιπεδοποίηση του καφέ κάνε. Άμα βγαίνει από το ένα μόνο spout, μάλλον έκανες ανομοιόμορφο πάτημα.
-
Costas
Βασικά ο καφές ήταν από άλλο φακελάκι, έχω αγοράσει από τρία διαφορετικά coffeeway..λες δηλαδή ότι υπάρχει διαφορά από μύλο σε μύλο στο ''1'' ή εκείνο που μου είχες πει...
και επίσης κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη απόκλιση στους χρόνους ή να ανυσηχώ για την πίεση της μηχανής??Christos έγραψε:Εάν δεχτούμε ότι το "1" που σου έδωσε είναι μόνο "1" και δεν είναι μίγμα με το προηγούμενο κόψιμο που ήταν ρυθμισμένη η μηχανή.![]()
- Christos
- Συντονιστής

Η απάντηση είναι ότι και οι δύο παράγοντες ισχύουν. Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα η αντλία σου αλλά καλό είναι και να μην την παραζορίζεις.
-
Costas
Συνεπώς χρειάζομαι κάποιες δοκιμές ξανά στο ''1,5'' και ''1'' ή και μία μίξη αυτών και βλέπουμε...
- Christos
- Συντονιστής

Άμα αρχίσουμε και τα μίγματα δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη. Πάντως το 1 μην το χρησιμοποιήσεις. Πάνω από 1 λεπτό είναι πάρα πολύ. Μην την ζορίζεις την αντλία. Ξεκίνα από το χοντρότερο που έχεις. Στο μέλλον θα πρέπει να πηγαίνεις για κόψιμο στον ίδιο μύλο και κάθε φορά που θα αλλάζεις καφέ, θα πρέπει πάλι να βρεις το καταλληλότερο κόψιμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσος κόσμος αγοράζει μύλο. Πάντως άμα βρεις ένα καφέ που σου αρέσει και τον κόβεις στον ίδιο μύλο μπορείς να απολαμβάνεις το καφεδάκι σου χωρίς έξτρα οικονομική αφαίμεξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσος κόσμος αγοράζει μύλο. Πάντως άμα βρεις ένα καφέ που σου αρέσει και τον κόβεις στον ίδιο μύλο μπορείς να απολαμβάνεις το καφεδάκι σου χωρίς έξτρα οικονομική αφαίμεξη.