Μονό espresso χωρίς μονό φίλτρο..?

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Costas

Μονό espresso χωρίς μονό φίλτρο..?

Δημοσίευση από Costas » Σάβ Μαρ 20, 2010 1:42 am

Πως θα μπορέσω να παρασκευάσω ένα μονό espresso ,αφου το φίλτρο της μηχανής μου είναι διπλό? Πρέπει να ψάξω για μονό φίλτρο??Που μπορώ να βρω κάτι τέτοιο?? Μήπως να φτιάχνω δύο μονούς ένα για μένα και ένα για το νεροχύτη μου..?? :!: :!:

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Re: Μονό espresso χωρίς μονό φίλτρο..?

Δημοσίευση από psycho » Σάβ Μαρ 20, 2010 1:51 am

mouhtis έγραψε:Μήπως να φτιάχνω δύο μονούς ένα για μένα και ένα για το νεροχύτη μου..?? :!: :!:
Νομίζω ότι το βρήκες μόνος σου. Εγω για πιεστώ τα έβαλα με θεούς και δαίμονες :lol:
Τελικά το αποτέλεσμα δεν χρίζει σύγκρισης...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Μαρ 20, 2010 1:57 am

Έχουμε και λέμε ο μονός είναι απλά ο διπλός δία δύο. Κάνεις ότι κάνεις τώρα, απλά βάζεις δύο μικρα φλυτζανάκια και διαμοιράζεις ισόποσα τα 60 ml σε 2χ30 ml.
To μονό φιλτρο (7-9 g καφέ) είναι πάλι για μονό espresso όπου πας να βγάλεις 25-30 ml στον ίδιο χρόνο που βγαίνει και ο διπλός, δηλαδή 20-30 s.
Κατά πάσα πιθανότητα, το μικρό καλαθάκι που έχεις ήδη, θα είναι σχεδιασμένο και για μονό και όχι μόνο για pods. Δες το manual.
Η συμβουλή μου είναι ξέχνα στα πρώτα σου βήματα τον μονό. Μόλις αυξηθεί η εμπειρία σου πας και εκεί. Οπότε η απάντηση είναι:
Διπλό και ένα για εσένα - ένα για τον νεροχύτη, ή επειδή ο καφές προάγει την κοινωνικότητα, ένα για εσένα - ένα για κάποιον που προσκαλείς για καφέ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Costas

Δημοσίευση από Costas » Σάβ Μαρ 20, 2010 2:13 am

Νόμιζα πως χρειάζεται ο μίσος χρόνος, οπότε θα απαιτείται τεχνική..το αφήνω προς το παρόν..! Ευχαριστώ !Off topic:
κι αν δεν τον πινει ο νεροχυτης τον δίνω στην πεθερά μου... :lol: :lol:

stv

Δημοσίευση από stv » Σάβ Μαρ 20, 2010 7:17 am

εγώ για τους μονούς μου πάντως χρησιμοποιώ το διπλό φίλτρο. Αλλά και για τον ristretto το ίδιο. Εφόσον ένα κάποιο overdosing το κάνουμε προκειμένου να φτιάξουμε ικανοποιητικό καφέ δεν νομίζω να χωράει άνετα στο μονό φίλτρο. Όσο για το ristretto θέλω να φτιάξω έναν οδηγό παρασκευής αλλά ακόμα η μηχανή μου και ειδικά με την αλλαγή από pressured pf σε απλό pf θέλει περισσότερο ψάξιμο, ακόμα δεν είμαι σε θέση να φτιάξω ικανοποιητικό ristretto, συνοπτικά πάντως ο ristretto μου έχει μια κανονική δόση μονού καφέ, δηλαδή γύρο στην μιάμιση δόση (καλά όταν κοιμάμαι λιγότερο από τέσσερις ώρες το βράδυ, οι ristretto τις επόμενης μέρας έχουν διπλή δόση καφέ, αλλά αυτό είναι εξαίρεση !!!), και φτιάχνω έναν καφέ όχι δύο. Τώρα τον καφέ του νεροχύτη (ή τον καφέ της πεθεράς :lol: ) έχω δεί να τον φτιάχνουν και κάποιες καφετέριες όμως πιστεύω πως ο μονός φτιαγμένος κατά αυτόν τον τρόπο στερείται ποιότητας που έχει ένας μονός κατευθείαν από το φίλτρο.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Σάβ Μαρ 20, 2010 11:13 am

Αυτό που έχει ξαναναφερθεί είναι ότι το μονό φίλτρο δεν μπορεί να σου δώσει τα χαρακτηριστικά του καφέ λόγο και της μικρότερης οπής απο όπου περνά ο καφές.

Costas

Δημοσίευση από Costas » Σάβ Μαρ 20, 2010 5:29 pm

Αυτό είναι το μικρό φίλτρο της μηχανής μου, το οποίο όπως αναφέρει το φυλλάδιο είναι για μερίδες καφέ. Το βλέπετε κατάλληλο για ristretto ή λόγω της καμπύλης που έχει σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει τρύπες σε όλη την επιφάνεια του πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με μερίδες καφέ?
Συνημμένα
9.jpg
8.jpg

stv

Δημοσίευση από stv » Σάβ Μαρ 20, 2010 6:08 pm

mouhtis έγραψε:Αυτό είναι το μικρό φίλτρο της μηχανής μου, το οποίο όπως αναφέρει το φυλλάδιο είναι για μερίδες καφέ. Το βλέπετε κατάλληλο για ristretto ή λόγω της καμπύλης που έχει σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει τρύπες σε όλη την επιφάνεια του πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με μερίδες καφέ?
αυτό το τόσο μικρό φίλτρο πιστεύω είναι μόνο για μερίδες, τί καφέ να βάλεις εκεί και πόσο θα τον πατήσεις!

Costas

Δημοσίευση από Costas » Σάβ Μαρ 20, 2010 10:42 pm

Όντως είναι πολύ μικρό για μια δόση καφέ..για να βάλω μία δόση ο καφές γεμίζει και το δεύτερο επίπεδο του φίλτρου ,εκεί που δεν έχει τρύπες, οπότε δε φαίνεται ότι καλύτερο -και το αποτέλεσμα που δίνει δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο-.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Μαρ 21, 2010 12:26 am

mouhtis έγραψε:Όντως είναι πολύ μικρό για μια δόση καφέ..για να βάλω μία δόση ο καφές γεμίζει και το δεύτερο επίπεδο του φίλτρου ,εκεί που δεν έχει τρύπες, οπότε δε φαίνεται ότι καλύτερο -και το αποτέλεσμα που δίνει δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο-.
Κοιτώντας της Gaggia το μονό και αυτό για τα pods, με δυσκολία διακρίνεις ποιό είναι ποιό. Στο μέγεθος είναι σχεδόν ίδια και η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτό για το μονό έχει μεγαλύτερη βάση και κατα συνέπεια περισσότερες τρυπούλες.
Όσο για το γέμισμα, φίλε mouhtis και εδώ ισχύουν τα ίδια, όπως έκανες και με το διπλό. Μέχρι τέρμα πάνω, διανομή, μπλα μπλα. Φυσικά και θα γεμίσει και το πλατύτερο επίπεδο, η ένα σημαντικό μέρος αυτού.
Εγώ πιστεύω ότι και αυτό που έχεις, χωράει 7-9g, αλλά επειδή είναι στενότερο κάτω, θα έχεις μεγαλύτερους χρόνους εκχύλισης. Πάντως πρώτη φορά ακούω, μηχανή να μην έχει το μονό καλαθάκι.
Τεσπά, συνεχίζεις με το διπλό όσο είσαι στην διαδικασία της εκμάθησης.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση