Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
Hatori
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Hatori » Κυρ Δεκ 12, 2021 3:30 pm

Καλή αρχή στο καινούργιο σου χόμπι! Αν διαβάσεις τα νήματα θα καταλάβεις ότι το πιο σημαντικό κομμάτι στη παρασκευή του εσπρέσσο, είναι ο μύλος! Όποτε μάλλον καταλαβαίνεις ότι πρέπει να δεις ένα σετάκι μηχανής και μύλου ξεχωριστά! Οι lelit μέχρι τώρα αποδείχθηκαν αξιόλογες, περιζήτητες και σίγουρα vfm. Οπότε καλά ξεκίνησες. Στο θέμα μύλου γνώμη μου είναι αφού δεν τίθεται και θέμα budget, κοίτα κάτι καλό. Θα σε αποζημιώσει. Καλά καφεδάκια φίλε μου

paykopete
Όνομα: Πάνος

Δημοσίευση από paykopete » Κυρ Δεκ 12, 2021 3:32 pm

Σε ευχαριστω πολυ για τις ευχες ! Επισης καλα καφεδακια ! Αρα πιστευεις οτι οι ascaso που εχουνε μεσα οι lelit δεν ειναι κατι αξιολογο για αρχη?
Απο οτι εψαξα εχει τον Ascaso i-Mini i2

Άβαταρ μέλους
ftso
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Eureka Mignon Zero
2ος Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: area51,taf,cup10
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ftso » Κυρ Δεκ 12, 2021 3:35 pm

Καλό για αρχή, δεσμευτικό για το μελλον

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Δεκ 12, 2021 3:53 pm

Αν και τα δύο είναι σε μια συσκευή και πάθει κάποια βλάβη το ένα από τα δύο τι γίνεται;
Καλά ο μύλος αντί να είναι ο Fred έχει Ascaso μέσα;
Αν χρειαστεί αναβάθμιση μελλοντικά σε μύλο;
Αν είναι μαζί αυτά όταν ανεβάζει θερμοκρασία η μηχανή δεν επηρεάζει τους κόκκους;
Γιατί οι 90 στους 100 προτιμούν να αγοράζουν ξεχωριστά με μεγαλύτερο κόστος από ότι μαζί με μικρότερο;
..Για πάντα και μια μέρα.

paykopete

Δημοσίευση από paykopete » Κυρ Δεκ 12, 2021 4:07 pm

Ναι καταλαβαινω ολοι τι εννοειτε και η αληθεια ειναι οτι εχω προβληματιστει και εγω το ιδιο. Η απορια μου ομως ειναι οτι με 500 ξεκινας παρα πολυ καλα για αρχαριος σε αυτο το μπατζετ . Δηλαδη και την gaggia να επαιρνα που εχει 58αρι portafilter , δεν εχει PID, ουτε μανομετρο και με εναν μυλο 150 ευρω ειμαι στο ιδιο μπατζετ.
Ο μυλος αν χαλασει απλα δεν εχεις μυλο,μπορεις να δουλεψεις την μηχανη. Προφανως δεν θα αφηνω τους κοκκους μεσα , αλλα θα ζυγιζω καθε φορα πριν κοβω καφε. Ειναι μια αγγαρεια που προτιθεμαι να την κανω. Απλα το βλεπω ολο αυτο σαν μια παρα πολυ καλη προσφορα να μπω με αρκετα πολεμοφοδια και αν οντως μου αρεσει ολο αυτο , να την δωσω μετα και να παω σε κατι καλυτερο!

Gaggia BC
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Δημοσίευση από Gaggia BC » Κυρ Δεκ 12, 2021 5:44 pm

Οι μύλοι ascaso και lelit μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη. Στο λέω γιατί ότι είχα χρειαστεί για τον Fred το ψώνιζα ως ascaso. Είναι πολύ καλοί μύλοι και θα πρέπει να ανεβάσεις πολύ τις προσδοκίες και το budget για να πάρεις κάτι ριζικά καλύτερο.

thanasis00
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Bellezza Francesca
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από thanasis00 » Κυρ Δεκ 12, 2021 6:40 pm

Μια χαρά επιλογή είναι και αυτή, απλά να θυμάσαι ότι όλα τα εξαρτήματα που θα πάρεις θα είναι για 57mm portafilter, οπότε αν μελλοντικά αναβαθμίσεις σε 58mm, θα πρέπει να αναβαθμίσεις τα πάντα πάλι.
Τώρα ο ενσωματωμένος μύλος είναι απλά οκ, όχι κάτι τρομερό, αλλά η PL41 PLUST PID με έναν μύλο πχ eureka mignion specialita θα σε πάει πολύ μακριά και για πολλά χρόνια. Οπότε αναλογισου τα και αποφάσισε.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
Μύλος:: Eureka atom 75 titan

Δημοσίευση από Hatori » Κυρ Δεκ 12, 2021 7:47 pm

paykopete έγραψε:
Κυρ Δεκ 12, 2021 4:07 pm
Ναι καταλαβαινω ολοι τι εννοειτε και η αληθεια ειναι οτι εχω προβληματιστει και εγω το ιδιο. Η απορια μου ομως ειναι οτι με 500 ξεκινας παρα πολυ καλα για αρχαριος σε αυτο το μπατζετ . Δηλαδη και την gaggia να επαιρνα που εχει 58αρι portafilter , δεν εχει PID, ουτε μανομετρο και με εναν μυλο 150 ευρω ειμαι στο ιδιο μπατζετ.
Ο μυλος αν χαλασει απλα δεν εχεις μυλο,μπορεις να δουλεψεις την μηχανη. Προφανως δεν θα αφηνω τους κοκκους μεσα , αλλα θα ζυγιζω καθε φορα πριν κοβω καφε. Ειναι μια αγγαρεια που προτιθεμαι να την κανω. Απλα το βλεπω ολο αυτο σαν μια παρα πολυ καλη προσφορα να μπω με αρκετα πολεμοφοδια και αν οντως μου αρεσει ολο αυτο , να την δωσω μετα και να παω σε κατι καλυτερο!
Επειδή όπως είπαμε όλο αυτό είναι ένα χόμπι κι επειδή τον εξοπλισμό σου θα τον βλέπεις κάθε μέρα, μετράει κι αυτό που θα πάρεις να σου αρέσει και εμφανισιακά ! Όποτε αν αυτή η επιλογή σε καλύπτει, go for it ! Με το καλό να την αποκτήσεις

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Δημοσίευση από laonikos78 » Κυρ Δεκ 12, 2021 8:36 pm

Ο φίλος μας δείχνει με τον τρόπο του πως έχει πάρει την απόφαση από τα πριν και έθεσε το ερώτημα φαντάζομαι στο να αναζητήσει λόγους να μην το κάνει όμως και αυτή του η επιλογή δεν υστερεί σε κάτι από τους περισσότερους που επέλεξαν να λειτουργούν αυτόνομα τον εξοπλισμό τους.
Το Pid που είναι και το σημαντικότερο φαντάζομαι στην περίπτωση μας υπάρχει.
Οπότε;

Καλά καφεδάκια φίλε! :oneup:

# Μια ένσταση μοναχά για την εγγύηση από το εξωτερικό(!)
..Για πάντα και μια μέρα.

paykopete

Δημοσίευση από paykopete » Κυρ Δεκ 12, 2021 9:58 pm

Καταρχην σας ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις. Θα σκεφτω σοβαρα και τους 2 επιλογες (annita με ενσωματωμενο ή P41PlUST με εναν πολυ καλο μυλο) και θα ενημερωσω συντομα για την επιλογη! Την παραμετρο με την οποια οτι αγορασω σε 57mm μετα θα πρεπει να τα δωσω κ αυτα δεν την ειχα σκεφτει! Food for thought που λενε και στο χωριο μου!

Απάντηση