Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Απάντηση
Panos027

Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα

Δημοσίευση από Panos027 » Σάβ Οκτ 02, 2021 1:34 pm

thodoris5321 έγραψε:
Σάβ Οκτ 02, 2021 1:28 pm
Δε τον βλέπω αρκετά λεπτοκομμένο τον καφέ, μπορεί να κοπεί και πιο λεπτός. Στα μαγαζιά συνήθως πουλάνε καφέ για φθηνές μηχανές εσπρέσο με πολλή πίεση και pressurized καλάθια, γι' αυτό τους φαίνεται περίεργο να παίρνεις πιο λεπτό.
Αν κόψεις σε μέγεθος Τούρκικου καφέ λογικά θα στη μπουκώσει, ο Ελληνικός σίγουρα θα στη μπουκώσει γιατί είναι ακόμη πιο λεπτός απ' τον Τούρκικο.
Να ξέρεις ότι τα δευτερόλεπτα στην εκχύλιση τα μετράμε από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί και ξεκινάει η αντλία και όχι από τη στιγμή που βλέπουμε τον καφέ.
Απο πολυ γνωστο μαγαζι εδω στην Μυτιληνη και πολυ καλο μαλιστα πηρα καφε αλεσμενο !

Οπως και να χει , ειτε ξεκιναω να μετραω απο την αρχη ειτε πιο μετα , δν νμζ και εσυ φιλε μου Θοδωρη να διακρινεις καλο αποτελεσμα καφε...η τελος παντων να το πω διαφορετικα , δν νμζ να επινες εναν τετοιο καφε 😅

Panos027

Δημοσίευση από Panos027 » Σάβ Οκτ 02, 2021 1:35 pm

After έγραψε:
Και εγώ, το ίδιο που βλέπω είναι χοντρή άλεση
Όταν αρχίζει να βγαίνει ο καφές διακρίνεις αλλαγή στον θόρυβο της αντλίας ή όχι;

Διακρινω μια αλλαγη στην αρχη που παταω το κουμπι για να ξεκινησει η εκχυλιση , ο οποιος ηχος αλλαζει οταν αρχιζει να τρεχει ο καφες...

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime

Δημοσίευση από BasilTh » Σάβ Οκτ 02, 2021 2:12 pm

Ο τίτλος του thread είναι : Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα.
Στο video που ανέβασες η εκχύλιση διαρκεί 10-13 sec ( χωρίς ήχο δεν μπορούμε να καταλάβουμε πότε ενεργοποιήθηκε η αντλία ).

Όταν κόψεις πιο λεπτά θα φτάσεις στα 25-30 sec.
Χωρίς αξιόπιστο μύλο στον πάγκο σου δεν πίνεις espresso.

Panos027

Δημοσίευση από Panos027 » Σάβ Οκτ 02, 2021 2:20 pm

Καταρχας σε ευχαριστω για την απαντηση σου ! Ξαναποσταρω το βιντεο με ηχο για να ακουσετε και να κρινετε το ποτε ξεκιναει η αντλια και αν ολα πανε καλα 😀

odys2008
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από odys2008 » Σάβ Οκτ 02, 2021 2:35 pm

Έχεις βάλει δαχτυλίδι στον graef?

Αν όχι αυτό φταίει, δεν μπορεί να κόψει αρκετά ψιλά

Spacof
Όνομα: Άκης
Μηχανή:: Classika pid

Δημοσίευση από Spacof » Σάβ Οκτ 02, 2021 2:59 pm

Καλησπέρα Πάνο,

χωρίς να είμαι 100% σίγουρος και εγώ τον βλέπω χοντροκομμένο τον καφέ, οπότε θεωρητικά είσαι στην καλή περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και απλά με πιο αλεσμένο καφέ θα φτιάξουν όλα χωρίς να τρέχεις για την μηχανή!

Επίσης επειδή πρόσφατα πήρα το παρακάτω καλαθάκι
(B702TH26.5M )
IMG_20211002_145253.jpg

να πω ότι για να έχω την ίδια απόσταση καφέ με ντουζιέρα με το πιο μικρό

(B702TH24.5M)
IMG_20211002_145544.jpg
έπρεπε να βάζω 22 γραμμάρια του ίδιου καφέ...

Παρατήρησε τι γραμμάρια το δίνει η εταιρεία, όπως γράφει είναι ο μέσος όρος και όχι απόλυτη τιμή.

Αν δεν θες να ανέβεις γραμμάρια πρέπει να δεις τι άλλες παραμέτρους μπορείς να πειράξεις και να διαπιστώσεις αν το αποτέλεσμα σου ταιριάζει.

Γενικά σαν απόσταση φουσκωμένο το puck νομίζω είναι οκ αλλά αν κάνεις πιο ψιλή άλεση (που όπως φαίνεται αυτό χρειάζεται) θα είναι πιο μεγάλη η απόσταση του puck με την ντουζιέρα, χωρίς απαραίτητα να είναι κακό αυτό...

Απλά θέλω να πώς ότι φαινομενικά ναι μεν μπορεί να είναι μέχρι πάνω ο καφές άλλα μπορεί να είναι λόγο λάθος άλεσης, αφού ο ψιλοκομμένος καφές μπορεί να συμπιεστεί πιο πολύ...

Με τι δύναμη πατάς το puck?

Άβαταρ μέλους
Hatori
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan

Δημοσίευση από Hatori » Σάβ Οκτ 02, 2021 3:13 pm

Panos027 έγραψε:
Σάβ Οκτ 02, 2021 1:34 pm
thodoris5321 έγραψε:
Δε τον βλέπω αρκετά λεπτοκομμένο τον καφέ, μπορεί να κοπεί και πιο λεπτός. Στα μαγαζιά συνήθως πουλάνε καφέ για φθηνές μηχανές εσπρέσο με πολλή πίεση και pressurized καλάθια, γι' αυτό τους φαίνεται περίεργο να παίρνεις πιο λεπτό.
Αν κόψεις σε μέγεθος Τούρκικου καφέ λογικά θα στη μπουκώσει, ο Ελληνικός σίγουρα θα στη μπουκώσει γιατί είναι ακόμη πιο λεπτός απ' τον Τούρκικο.
Να ξέρεις ότι τα δευτερόλεπτα στην εκχύλιση τα μετράμε από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί και ξεκινάει η αντλία και όχι από τη στιγμή που βλέπουμε τον καφέ.
Απο πολυ γνωστο μαγαζι εδω στην Μυτιληνη και πολυ καλο μαλιστα πηρα καφε αλεσμενο !

Οπως και να χει , ειτε ξεκιναω να μετραω απο την αρχη ειτε πιο μετα , δν νμζ και εσυ φιλε μου Θοδωρη να διακρινεις καλο αποτελεσμα καφε...η τελος παντων να το πω διαφορετικα , δν νμζ να επινες εναν τετοιο καφε 😅
Ο καφές είναι φρέσκος? Τί ημερομηνία ψησίματος έχει?

Panos027

Δημοσίευση από Panos027 » Σάβ Οκτ 02, 2021 7:37 pm

https://imgur.com/a/o6pGHYI

Ενω πηρα τον μυλο στις αρχες και εκοβα τον καφε στο σπιτι !

Πολυ φυσιολογικη ροη θα ελεγα (δν ξερω αν στην αρχη βεβαια αυτη η εντονη πιεση ειναι φυσιολογικη)

odys2008
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID

Δημοσίευση από odys2008 » Σάβ Οκτ 02, 2021 7:41 pm

Πάνο θα στο ξαναγράψω επειδή τον έχω δουλέψει τον graef802

Χρειάζεται 1-2 δαχτυλίδια που έχει μέσα στην συσκευασία για να κόψει για espresso.

Πόσο μάλλον για τα ims καλαθάκια που θέλουν ακόμη πιο λεπτό κόψιμο

Panos027

Δημοσίευση από Panos027 » Σάβ Οκτ 02, 2021 7:44 pm

odys2008 έγραψε:
Σάβ Οκτ 02, 2021 7:41 pm
Πάνο θα στο ξαναγράψω επειδή τον έχω δουλέψει τον graef802

Χρειάζεται 1-2 δαχτυλίδια που έχει μέσα στην συσκευασία για να κόψει για espresso.

Πόσο μάλλον για τα ims καλαθάκια που θέλουν ακόμη πιο λεπτό κόψιμο
Στο βίντεο που παρεθεσα πιο πάνω , χρησιμοποιώ καλαθάκι ims , και δεν εχω κανει καμια ρυθμιση στα δαχτυλιδια ! Εναν απλο καφε εκοψα και εβγαλε αυτο το αποτελεσμα !!! Δεν βρισκεις διαφορα με το τωρα ?

Απάντηση