Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
- After
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Δεν μπορεί να φταίει ούτε το μεγάλο flow ούτε η μεγάλη πίεση, εφόσον υπάρχει αντίσταση από το πακ
Από εδώ δύσκολα να καταλάβει κάποιος τι γίνεται, εκτός από την συμβουλή για υπερβολικά χοντρό κόψιμο
Δοκίμασε και άλλο καλαθάκι
Από εδώ δύσκολα να καταλάβει κάποιος τι γίνεται, εκτός από την συμβουλή για υπερβολικά χοντρό κόψιμο
Δοκίμασε και άλλο καλαθάκι
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- Hatori
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Μήπως να ανέβαζες κανένα βίντεο να βλέπαμε την λειτουργία και την εκχύλιση?
Αν και δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις το θέμα της γρήγορης εκχύλισης μου φαίνεται απλό γιατί έχει λίγες παραμέτρους. Μπορεί να φταίει το:
α. Μικρό μέγεθος basket/μικρή ποσότητα καφέ
β Χοντρά αλεσμένος καφές ή αφυδατωμένος με μικρή λιπαρότητα
γ. Λίγο πάτημα
δ. Πολλά bar στη μηχανή, υποθέτω στο service θα τα μέτρησαν οπότε θα έχει τα 14bar που βγαίνουν οι περισσότερες μηχανές με pressurised basket. Γιατί δεν δοκιμάζεις να δεις τα video που δείχνουν πως ρυθμίζεις τη βίδα ή το ελατήριο (ανάλογα με το μοντέλο) να πλησιάσεις τα 9-10 bar όπως κάνουν πολλοί;
Υποθέτω ότι αν η μηχανή αυτή έχει φτιαχτεί για να δουλεύει με 14gr pressurised basket και δεν θέλεις να αλλάξεις το pressure θα πρέπει όταν θα βάλεις non pressurised να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και να το γεμίζεις αρκετά, τουλάχιστον 16gr όπως το non pres. basket που συνοδεύει τα μοντέλα του 2019.
Πόσα γραμμάρια είναι το basket που έχεις αγοράσει; Έχεις δοκιμάσει να πάρεις ένα Illy ήδη αλεσμένο να γεμίσεις εντελώς το basket και να τον πιέσεις πολύ;
α. Μικρό μέγεθος basket/μικρή ποσότητα καφέ
β Χοντρά αλεσμένος καφές ή αφυδατωμένος με μικρή λιπαρότητα
γ. Λίγο πάτημα
δ. Πολλά bar στη μηχανή, υποθέτω στο service θα τα μέτρησαν οπότε θα έχει τα 14bar που βγαίνουν οι περισσότερες μηχανές με pressurised basket. Γιατί δεν δοκιμάζεις να δεις τα video που δείχνουν πως ρυθμίζεις τη βίδα ή το ελατήριο (ανάλογα με το μοντέλο) να πλησιάσεις τα 9-10 bar όπως κάνουν πολλοί;
Υποθέτω ότι αν η μηχανή αυτή έχει φτιαχτεί για να δουλεύει με 14gr pressurised basket και δεν θέλεις να αλλάξεις το pressure θα πρέπει όταν θα βάλεις non pressurised να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και να το γεμίζεις αρκετά, τουλάχιστον 16gr όπως το non pres. basket που συνοδεύει τα μοντέλα του 2019.
Πόσα γραμμάρια είναι το basket που έχεις αγοράσει; Έχεις δοκιμάσει να πάρεις ένα Illy ήδη αλεσμένο να γεμίσεις εντελώς το basket και να τον πιέσεις πολύ;
- BasilTh
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Η μηχανή συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει καφές στο pf.
Σε 4-5 sec έχουν περάσει 55gr νερό ( 35gr στο φλυτζάνι και 20gr για την διαβροχή του puck )
Αυτό σημαίνει ροή 11ml/sec ή 650ml/min που είναι η μέγιστη δυνατότητα της αντλίας της Classic ( Ulka EP5 ). Και να θέλεις δεν μπορεί να δώσει παραπάνω.
Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι το puck δεν φέρνει καμία αντίσταση στην ροή.
Ένας αξιοπρεπής μύλος μπορεί να κόψει τόσο λεπτά που να στουμπώσει οποιαδήποτε μηχανή.
Σε 4-5 sec έχουν περάσει 55gr νερό ( 35gr στο φλυτζάνι και 20gr για την διαβροχή του puck )
Αυτό σημαίνει ροή 11ml/sec ή 650ml/min που είναι η μέγιστη δυνατότητα της αντλίας της Classic ( Ulka EP5 ). Και να θέλεις δεν μπορεί να δώσει παραπάνω.
Ένας αξιοπρεπής μύλος μπορεί να κόψει τόσο λεπτά που να στουμπώσει οποιαδήποτε μηχανή.
-
Spacof
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: Classika pid
- Μύλος:: Niche Zero
Καλησπέρα,
για αρχή πήγαινε εκεί που σου αλέθουν τον καφέ και ζήτα 100 γραμμάρια, πριν στο κόψει ρώτα σε τι ρύθμιση στο κόβει, μόλις σου πει ζήτα ότι θέλει πιο ψιλοκομμένο, μόλις σου πει οκ ρώτα σε τι ρύθμιση το κάνει, μόλις σου πει αν θες πάρε 100 γραμμάρια και μετά πες του θέλω άλλα 100 ακόμα πιο κάτω.
Όταν δεν είχε έρθει ο μύλος και είχα πάρει την πρώτη φόρα από έξω μου το είχαν κόψει στο 2.3 και έβγαινε νερό, τους είπα το θέλω πιο ψιλοκομμένο και πήγε να μου το κόψει στο 2.1 δεν θυμάμαι και όταν του είπα ακόμα πιο ψιλοκομμένο με κοίταξε καλά καλά, τελικά το έκοψε στο 1.8 και σχεδόν βγήκε τέλειος.
Άπο εκεί και πέρα καλαθάκι με καλαθάκι θέλουν άλλο κόψιμο και να πω πως καφέ με καφέ διαφέρει. Π.Χ ένα καφέ τον κόβω στην ένδειξη του μύλου μου στο 18 και άλλον καφέ στο 13, τεράστια διαφορά, αν εσύ ήσουν οριακά στον πρώτο καφέ, στον δεύτερο καφέ δεν θα μπορέσεις να τον κόψεις και νομίζω ότι κάποιοι μύλοι παίρνουν κάποια ροδέλα για να μπορούν να κόψουν ποιο ψιλά.
για αρχή πήγαινε εκεί που σου αλέθουν τον καφέ και ζήτα 100 γραμμάρια, πριν στο κόψει ρώτα σε τι ρύθμιση στο κόβει, μόλις σου πει ζήτα ότι θέλει πιο ψιλοκομμένο, μόλις σου πει οκ ρώτα σε τι ρύθμιση το κάνει, μόλις σου πει αν θες πάρε 100 γραμμάρια και μετά πες του θέλω άλλα 100 ακόμα πιο κάτω.
Όταν δεν είχε έρθει ο μύλος και είχα πάρει την πρώτη φόρα από έξω μου το είχαν κόψει στο 2.3 και έβγαινε νερό, τους είπα το θέλω πιο ψιλοκομμένο και πήγε να μου το κόψει στο 2.1 δεν θυμάμαι και όταν του είπα ακόμα πιο ψιλοκομμένο με κοίταξε καλά καλά, τελικά το έκοψε στο 1.8 και σχεδόν βγήκε τέλειος.
Άπο εκεί και πέρα καλαθάκι με καλαθάκι θέλουν άλλο κόψιμο και να πω πως καφέ με καφέ διαφέρει. Π.Χ ένα καφέ τον κόβω στην ένδειξη του μύλου μου στο 18 και άλλον καφέ στο 13, τεράστια διαφορά, αν εσύ ήσουν οριακά στον πρώτο καφέ, στον δεύτερο καφέ δεν θα μπορέσεις να τον κόψεις και νομίζω ότι κάποιοι μύλοι παίρνουν κάποια ροδέλα για να μπορούν να κόψουν ποιο ψιλά.
-
S.F.
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
αυτη θα ηταν μια πολυ λογικη εξηγηση αλλα πηρε και ετοιμο κομενο καφε, και μαλιστα ψιλοκομενο!BasilTh έγραψε: ↑Παρ Οκτ 01, 2021 4:03 pmΗ μηχανή συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει καφές στο pf.
ειμαι πολυ περιεργος να δω τι συμβαινει
- BasilTh
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Η απάντηση είναι εδώ.
Πάντα υπάρχει λεπτότερη άλεση.Spacof έγραψε: ↑Παρ Οκτ 01, 2021 4:23 pmΌταν δεν είχε έρθει ο μύλος και είχα πάρει την πρώτη φόρα από έξω μου το είχαν κόψει στο 2.3 και έβγαινε νερό, τους είπα το θέλω πιο ψιλοκομμένο και πήγε να μου το κόψει στο 2.1 δεν θυμάμαι και όταν του είπα ακόμα πιο ψιλοκομμένο με κοίταξε καλά καλά, τελικά το έκοψε στο 1.8 και σχεδόν βγήκε τέλειος.
Πάντως μπορεί να τεστάρει την μηχανή, γεμίζοντας το καλαθάκι με ελληνικό καφέ. Αν και τότε έχει σύντομες εκχυλίσεις θα πρέπει να αυξήσει τα gr καφέ στο καλαθάκι.
Καλησπέρα φίλε μου ! Αγορά ένα καλαθάκι ims 18-20γρ , μιας και αρχικα απο το σερωις μου ειπανε μηπως εχει θεμα το καλαθακι και εχει ρογμη και δεν την βλεπω ! Κανενα απολυτως αποτελεσμα μετ-αυτου !
Μπορώ να ανεβάσω ένα βιντεάκι που δείχνω την ροή νερού στην αρχή και μετέπειτα ένα βιντεάκι για να δείτε πως τρέχει ο καφές και παράλληλα φωτό με το ποσό καφέ έχω βάλει μέσα ! Νομίζω θα βοηθήσει για αρχήBasilTh έγραψε: ↑Παρ Οκτ 01, 2021 4:03 pmΗ μηχανή συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει καφές στο pf.
το θέμα είναι ότι έπαιρνα καφέ αλεσμένο από μαγαζί και δεν είχα κανένα θέμα στην αρχή ! Μετά διαπίστωνα σιγά-σιγα πως ο καφές από το ίδιο μαγαζί ήθελε Καΐμη πιο λεπτά κόψιμο ! Μέχρι που εν τέλει ότι καφέ και να βάζω από οπουδήποτε στο πιο ψιλοκομμένο , κάνει εκχυλιση σε 4-5 δευτερόλεπτα !BasilTh έγραψε: ↑Παρ Οκτ 01, 2021 6:07 pmΗ απάντηση είναι εδώ.
Πάντα υπάρχει λεπτότερη άλεση.Spacof έγραψε: ↑Παρ Οκτ 01, 2021 4:23 pmΌταν δεν είχε έρθει ο μύλος και είχα πάρει την πρώτη φόρα από έξω μου το είχαν κόψει στο 2.3 και έβγαινε νερό, τους είπα το θέλω πιο ψιλοκομμένο και πήγε να μου το κόψει στο 2.1 δεν θυμάμαι και όταν του είπα ακόμα πιο ψιλοκομμένο με κοίταξε καλά καλά, τελικά το έκοψε στο 1.8 και σχεδόν βγήκε τέλειος.
Πάντως μπορεί να τεστάρει την μηχανή, γεμίζοντας το καλαθάκι με ελληνικό καφέ. Αν και τότε έχει σύντομες εκχυλίσεις θα πρέπει να αυξήσει τα gr καφέ στο καλαθάκι.