Προσπάθεια για Latte Art

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Απάντηση
nikp81

Re: Προσπάθεια για Latte Art

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Ιαν 21, 2011 7:53 pm

Christos έγραψε:Νίκο δεν ισχύει ο κανόνας του 1/3. Είναι μονή δόση espresso (25-30 ml) και όλο το άλλο αφρόγαλα που θα διαχωριστεί σε γάλα και κρέμα μετά το free pour.

Οταν λες ολο το υπολοιπο , ποσο ειναι το υπολοιπο??Δηλαδη ενας Capuccino πρεπει να εχει καποια stadard φανταζομαι...Γιατι αμα εγω ριξω 30ml espresso και 300ml γαλα δεν νομιζω να πινεται..θα ειναι σαν γαλα με χρωμα..
Για να παρεις την ιδανικη γευση στον capuccino ξερει κανεις ποσο ειναι το γαλα?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 21, 2011 7:55 pm

Μια standard κούπα είναι 180ml. Άρα 180-30=150ml microfoam.

Για τα ιταλικά standards άμα κατέχεις την ιταλική δες και στο παρακάτω link. Εκεί προτείνουν κούπα 160ml μου φαίνεται.
http://espressoitaliano.org/doc/istituz ... lq_ita.pdf
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Ιαν 21, 2011 8:01 pm

Αρα αμα η κουπα ειναι 160ml ειναι ασκοπο για εναν καφε να εχω γαλατιερα 500ml...Και η 350αρα δηλαδη μια χαρα ειναι!

Δυο λογια για τον capuccino και απο που πηρε το ονομα του!!
Off topic:
Το Cappuccino είναι ένας καφές που αποτελείτε από μια δόση espresso και οι μοναχοί καπουτσίνοι συνήθιζαν να βάζουν γάλα μέσα και ο καφές να παίρνει ένα χρώμα καφέ ανοιχτό όπως ήταν και οι ρόμπες τους. Γι αυτό τον λόγο και ονομάστηκε Cappuccino ο καφές με γάλα στην Ιταλία. Οι Baristi της Ιταλίας για να τιμήσουν τους μοναχούς άρχισαν να κάνουν μια κρέμα πάνω από τον καφέ και να τις δίνουν ένα στρόγγυλο σχήμα όπως το κούρεμα των μοναχών. Σύμφωνα με το WBC το σωστό μέγεθος μιας κούπας Cappuccino είναι από 150-180ml. Τώρα αυτό το 1/3 1/3 1/3 είναι κάτι παλιό που το έλεγαν για να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχουμε κρέμα. Σε κάθε περίπτωση το Cappuccino γίνεται με μία δόση espresso. Συνηθίζουμε να διπλασιάζουμε τον όγκο του γάλακτος για να έχουμε την κρέμα που θέλει ο πελάτης. Τώρα αν την ρίχνουμε σωστά μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία του latte art και να δώσουμε το κάτι παραπάνω στους πελάτες μας.
http://barista.forumaction.net/t14-topic
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nikp81 την Παρ Ιαν 21, 2011 8:16 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 21, 2011 8:14 pm

Είδες; στο κείμενο αναφέρει ότι δεν ισχύει το 1/3. Και εγώ πιστεύω ότι με μια 360ml θα είσαι μια χαρά.
Νίκο βάλε το link στην ιστοσελίδα που πήρες το κείμενο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Ιαν 21, 2011 8:20 pm

Σωστα αυτα που λες Χρηστο...ο κανονας του 1/3 γκρεμιστηκε για μενα :)
Παντως εγω προσωπικα δεν θελω και πολυ γαλα για να καταλαβαινω και την γευση και το αρωμα του espresso...Μεχρι στιγμης βαζω την μονη δοση espresso και 80ml γαλα(μετρημενο πριν το φουσκωσω) και παιρνω ενα πολυ καλο αποτελεσμα!!

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Παρ Ιαν 21, 2011 9:26 pm

Νίκο, μη σε μπερδεύει η συνολική χωρητικότητα της γαλατιέρας. πάντα μέχρι τη μέση ή πιο κάτω την γεμίζεις.

θα σου πω τι κάνω εγώ

έχω 2 διαφορετικά σετ κούπες, 1 σετ 200ml και ένα άλλο 250ml

έχω μια γαλατιέρα Motta 500ml

φτιάχνω διπλό εσπρέσσο (~60ml) και στη γαλατιέρα βάζω γάλα 150-200ml, πάντως πριν την μέση (έχει νοητή γραμμή).

το γάλα πρέπει να φουσκώσει κανά δυο δάχτυλα.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Παρ Ιαν 21, 2011 9:52 pm

nikp81 έγραψε:Βαγγελη δηλαδη αν θελω να φτιαξω αφρογαλα μονο για μενα θα πρεπει να ριχνω μισο μπουκαλι γαλα και να πταω το υπολοιπο??

Off topic:
Ευτυχως που παιρνω 15 γαλατα το μηνα απο την δουλεια λογω ανθυγιεινης εργασιας δλδ :a013:
Στην 500αρα βάζεις 250-+ γάλα για 2 cappuccino.Ήθελα να τονίσω το γεγονός οτι μπορεί η Baby να φτιάξει αφρόγαλο και μεγαλύτερο απο 60ml.Φαντάσου δηλαδή τι κάνει η μεγαλύτερη.
Δεν είπα να χρησιμοποιούμε μισό λίτρο γάλα για ένα καπουτσίνο,αλλά μιλούσαμε για δύναμη εκείνη την στιγμή και όπως και να γίνει με τόση λίγη ποσότητα δεν μπορείς να κάνεις αφρόγαλο σε μεγάλη μηχανή.

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Παρ Ιαν 21, 2011 9:58 pm

εγώ πάντως έχω αρχίσει και το βρίσκω το κολάι Βαγγέλη, όλα μου τα αφρογάλατα πετυχαίνουν τελευταία :) σχεδιάκια δεν έχω ακόμα καταφέρει να κάνω :a030:

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Παρ Ιαν 21, 2011 10:42 pm

Bρε μπας και εχω κανει λαθος στις χωρητικοτητες?
Θα το τσεκαρω
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Παρ Ιαν 21, 2011 10:45 pm

Λοιπον οντως, η μικρη μου ειναι 200ml και η μεσαια 400ml
Την 600αρα την εχω εγκαταλειψει τελειως παντως