Προσπάθεια για Latte Art

Για τους έχοντες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο θέμα του καφέ.
Απάντηση
nikp81

Re: Προσπάθεια για Latte Art

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Ιαν 21, 2011 11:47 am

θα κρατησ αυτη προς τον παρον και μετα θα την αλλαξω ...γιατι θα με πεταξει εξω ο :waf: :P

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Παρ Ιαν 21, 2011 2:25 pm

anepro έγραψε:Πολύ καλός After! :respekt: Άκουσα στο video λίγο πριν φτάσεις στην επιθυμητή θερμοκρασία (και το κλείσιμο της στρόφιγγας του ατμού) να μειώνεται το "γουργουρητό". Μείωσες σταδιακά τη ροή του ατμού πριν το κλείσιμο; Αν ναι, γιατί;

Oχι, το κραταω τερμα ανοιχτο μεχρι το τελος

Για γαλατιερα παρε την μεσαια που εχουν στο καταστημα taf, νομιζω ειναι η 250αρα
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

anepro

Δημοσίευση από anepro » Παρ Ιαν 21, 2011 6:15 pm

Έχω παραγγείλει απο ebay μια La Cafetiere 600ml.viewtopic.php?f=2&t=826&start=10#p10037

Είχα διαβάσει όμως στα fora ότι το ιδανικό μέγεθος για αφρόγαλα είναι τα 600-1000ml. H 250αρα λίγο μικρή δεν είναι;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 21, 2011 6:49 pm

viewtopic.php?f=23&t=56&start=10#p830
Εγώ πήρα μία Motta 500ml και φτάνει οριακά για δύο cups.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Παρ Ιαν 21, 2011 6:54 pm

Άρα καλά έκανα και πήρα την 600αρα. Θα είναι πιο βολική. Και έχει και υπερυψωμένο στόμιο για να βοηθάει στο latte art! Προτρέχω μάλλον, αλλά δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσω τις προσπάθειες!

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Ιαν 21, 2011 7:13 pm

Στον Capuccino διαβαζω κατα καιρους οτι το γαλα πρεπει να ειναι περιπου 1/3 , αφροφαλα 1/3 , και 1/3 espresso ...Αν υπολογισουμε τον capuccino max στα 180ml , τοτε το γαλα θα ειναι μαζι με το αφρογαλα 120ml ...λεω κατι λαθος?
Γιατι εχω ετσι νομιζα και πηρα γαλατιερα 350 ml ... :cfstd:

Άβαταρ μέλους
After
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa

Δημοσίευση από After » Παρ Ιαν 21, 2011 7:20 pm

500-600 ειναι πολυ μεγαλη και για να φτιαξει καλο αφρογαλα πρεπει να ειναι γεματη μεχρι την μεση
Γενικα ολες οι γαλατιερες θελουν γαλα μεχρι την μεση τουλαχιστον

Ακομα και οι ΠΟΛΥ καλες σπιτικες μηχανες δεν εχουν δυναμη για να το φτιαξουν γρηγορα(και σωστα) σε γαλατιερα τοσο μεγαλη
Η γαλατιερα που βλεπετε στο βιντεο μου ειναι η μκρη μικρη, η 125αρα αν θυμαμαι καλα, και εκει φτιαχνω το γαλα για εναν καπουτσινο
Για 2 καπουτσινο χρησιμοποιω την 250αρα, και πολλες φορες το μοιραζω πριν στην 125αρα, γιατι αν το ριξεις στον πρωτο καφε, μπορει μετα να μην εχει μεινει αφρογαλα και για τον δευτερο
Παντως σε καμια περιπτωση δεν συνιστω μεγαλυτερη απο 250αρα για σπιτικη χρηση
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Παρ Ιαν 21, 2011 7:38 pm

After ,αν προσπαθήσεις να κάνεις αφρόγαλο με μία πιο δυνατή σπιτική μηχανή σε 125ml με 60ml ας πούμε αρχικό γάλα,με το που ανοίξεις τον ατμό, στην κανάτα δεν θα μείνει ούτε ίχνος απο γάλα ή στην καλύτερη να βράσει και να έχει γεμίσει φουσκάλες.
Μην συγκρίνεις τον ατμό που έχεις τώρα με μία μεγαλύτερης.Για μένα είναι πολύ μικρή 125ml.Πάρα πολύ μικρή ακόμη και για την Gaggia Baby.Με την οποία έχω κάνει αφρόγαλο σε 500αρα κανάτα.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 21, 2011 7:49 pm

Νίκο δεν ισχύει ο κανόνας του 1/3. Είναι μονή δόση espresso (25-30 ml) και όλο το άλλο αφρόγαλα που θα διαχωριστεί σε γάλα και κρέμα μετά το free pour.

Γιώργο,
125 και 250 μου φαίνονται πολύ μικρές. Πήγα και μέτρησα μία κούπα, που πιστεύω είναι το μικρότερο μέγεθος για cappuccino, που έχω και είναι 180ml. (Οι ιταλοί προτείνουν 160 ml) Εάν βάλεις στην 125άρα 70ml γάλα + διόγκωση 30% για latte art πας στα 91ml. 91+30=121ml άρα δεν γεμίζεις την κούπα. Δεν ασχολούμαι με το άθλημα του cappuccino αλλά τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Τσέκαρε το μέγεθος της κούπας σου ή της Motta σου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Παρ Ιαν 21, 2011 7:51 pm

Βαγγελη δηλαδη αν θελω να φτιαξω αφρογαλα μονο για μενα θα πρεπει να ριχνω μισο μπουκαλι γαλα και να πταω το υπολοιπο??

Off topic:
Ευτυχως που παιρνω 15 γαλατα το μηνα απο την δουλεια λογω ανθυγιεινης εργασιας δλδ :a013:

Απάντηση