Cafelat Robot

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
Άβαταρ μέλους
centaur
Όνομα: Costas
Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Kinu M47

Re: Cafelat Robot

Δημοσίευση από centaur » Παρ Μαρ 26, 2021 4:16 pm

giorgoscha έγραψε:
Παρ Μαρ 26, 2021 3:38 pm
Με αφορμή τα δύο πολύ φρέσκα βίντεο του Paul Pratt με εκχυλίσεις χωρίς καθόλου χρήση tamper, το δοκίμασα μόλις τώρα κι εγώ και το αποτέλεσμα με εξέπληξε ευχάριστα, τόσο οπτικά όσο και γευστικά!
no-tamping.jpg
Βασικά δεν θα έλεγα ότι δεν έκανα καθόλου πάτημα, αλλά ακούμπησα το screen πάνω στο απάτητο puck και πίεσα πολύ ελαφρά με δυο δάχτυλα πιο πολύ για να το ισιώσω. Μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ πιο απλά απ' όσο τα φανταζόμαστε ή τα επιδιώκουμε.
Στο 2ο βίντεο φαίνεται και μια πειραγμένη έκδοση του portafilter.
https://www.instagram.com/p/CM38pW1np4b/
https://www.instagram.com/p/CM4CWvjnb3l/
Ωραίος Γιώργο! :oneup:

Για το ταμπερ νταξει απλα θελει να δείξει πόσο εύκολο ειναι, υπαρχουν πολλά αν.

Το σημαντικό για μένα είναι το πειραγμένο portafilter, το είχε ξαναπει οτι δουλεύει σε κάτι τέτοιο. Πολύ. ευχαριστα νέα, μας βλέπω φουλ για Αιθιοπίες!!

Zabou
Όνομα: Alex
Μύλος:: Comandante C40

Δημοσίευση από Zabou » Παρ Μαρ 26, 2021 5:56 pm

Το πειραγμένο portafilter μοιάζει με έκδοση που λείπει το 2ο μεταλλικό κάλυμμα που κουμπώνει το spout. Βασικά είναι το naked basket με χερουλι. Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό τους Αιθίοπες από την στιγμή που και τώρα, το μπάσκετ δεν έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό κάλυμμα?
Ωραίο βίντεο παντως αν και από αυτό κρατάω πως δεν χρειάζεται να ταμπαρω σαν τρελός για να γίνει η δουλειά. :lol:

Άβαταρ μέλους
centaur

Δημοσίευση από centaur » Παρ Μαρ 26, 2021 6:51 pm

Zabou έγραψε:
Παρ Μαρ 26, 2021 5:56 pm
Το πειραγμένο portafilter μοιάζει με έκδοση που λείπει το 2ο μεταλλικό κάλυμμα που κουμπώνει το spout. Βασικά είναι το naked basket με χερουλι. Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό τους Αιθίοπες από την στιγμή που και τώρα, το μπάσκετ δεν έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό κάλυμμα?
Ωραίο βίντεο παντως αν και από αυτό κρατάω πως δεν χρειάζεται να ταμπαρω σαν τρελός για να γίνει η δουλειά. :lol:
Paul Pratt: There was also talk on HB about making a very naked portafilter (sort of basket only with insulation) for light roasts.
Δεν ειναι το τελικό αυτό που φαίνεται, το θετικό είναι ότι το δουλεύει!

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Παρ Μαρ 26, 2021 7:01 pm

Όπως λέει και ο Κώστας υπάρχουν πολλά αν στο tamping, αλλά σίγουρα δεν έχει νόημα το υπερβολικό πάτημα. Μάλλον πιο πολύ για λόγους σιγουριάς ότι δεν θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα εξαιτίας του πατήματος φροντίζουμε να πατάμε πολύ για να είναι όλα τα πατήματά μας ίδια (σταθερά).
Πιο σημαντικό είναι να είναι ίσια η επιφάνεια και να έχει προηγηθεί σωστό distribution. Θα το ξαναδοκιμάσω σίγουρα το no tamp vs tamp για να προσπαθήσω να αντιληφθώ διαφορές.
Το πειραγμένο portafilter (που δεν αλλάζει και πολλά ως προς το τι έρχεται σε επαφή με το καλάθι) έχει τη διαφορά ότι δεν απορροφάει τόσο τη θερμότητα από το καλάθι. Έτσι φαντάζομαι. Αν και κάποιο θερμαντικό στοιχείο μέσα στο πιστόνι θα ήταν που θα έκανε την διαφορά για τα light ψησίματα με έντονη οξύτητα.

Άβαταρ μέλους
centaur

Δημοσίευση από centaur » Σάβ Μαρ 27, 2021 11:05 am

Εγω πάντως θα κράταγα την παρακάτω φράση του:
"basket only with insulation"

Υπάρχουν διαφοροι τρόποι να το κάνεις, θέλω να δω τι έχει στο μυαλό του, αν το σκεφτεται σοβαρα. Προσωπικά όμως δεν ξέρω αν θέλω κάτι πιο εξυπνο, εχει ήδη κάνει εξυπνη υλοποιηση, πολυ λεπτο πάχος απο το καλαθάκι, ακουμπαει μονο σε ένα σημείο με το υπολοιπο σώμα, βγαζει αποδεδειγμένα σωστό καφε όταν ριχνεις απλα βραστό νέρο.

Για μένα keep it simple, γι'αυτό αγαπήσαμε το ρομπότ.

nik___
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Lelit Bianca
2η Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Atom 75
2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix

Δημοσίευση από nik___ » Σάβ Μαρ 27, 2021 11:41 am

Αν κρίνω πάντως από το demo όπου δε διστάζει να μη χρησιμοποιήσει καν tamper :a016: :a016: , λογικά αν τελικά υλοποιήσει κάποια επιπλέον τροποποίηση αυτή σίγουρα θα τείνει να κάνει τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται.

Άβαταρ μέλους
centaur

Δημοσίευση από centaur » Σάβ Μαρ 27, 2021 1:59 pm

Το καλό που έχει αυτό το νήμα είναι ότι κατά κύριο λόγο μιλάμε για εντυπώσεις, βελτιώσεις στο workflow, διαφορα tips και νέα γύρω απ'την μηχανή.

Και δεν μιλάμε για προβλήματα του στυλ εχω χαλάσει 2 κιλα καφέ και δεν έχω καταφέρει τίποτα, πρεπει να αγοράσω κι αυτό το portafilter για να δω βελτιωση κτλ. Είναι χαρακτηριστικό της μεγαλης ευκολίας που σου δίνει η μηχανη να κανεις ένα αξιοπρεπες εσπρεσακι.

Δηλαδη πλεον περισσότερο κοιτάω την ουσία, πως να κανω μικρορυθμίσεις ώστε να βελτιώσω το γευστικό αποτέλεσμα, τι καφέδες να αγοράσω, τι μου κανε εντυπωση στον κάθε καφε κτλ.

Νομίζω πως για κάποιον που θέλει εύκολα και απλά να μπει στον κόσμο του εσπρεσο, την θεωρώ Νο 1 επιλογή. Αν δεν το σηκώνει η τσεπη, θα κοιτουσα τις φτηνές της flair.

nik___
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Lelit Bianca
2η Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Atom 75
2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix

Δημοσίευση από nik___ » Σάβ Μαρ 27, 2021 2:42 pm

Όντως η ποιότητα του espresso που μπορείς να έχεις από μια μηχανή τόσο απλή σαν το Robot είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εκείνο ωστόσο που πραγματικά θα ήθελα να δοκιμάσω (αν γινόταν, αλλά δυστυχώς δε γίνεται), είναι να δω τι διαφορά έχει στο τελικό αποτέλεσμα (γεύση) η χρήση διαφορετικών μύλων (π.χ. ίδιο ακριβώς coffee recipe με kafatek monolith vs kinu).

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Σάβ Μαρ 27, 2021 4:42 pm

Η απλότητα, ή καλύτερα το πόσο απλά μπορείς να κρατήσεις τα πράγματα, είναι το δυνατό σημείο της όλης υπόθεσης.
Ως προς τον σχεδιασμό το μόνο φάουλ για εμένα που έκανε ο κατασκευαστής είναι που δεν έβγαλε ένα πρόσθετο για το προϋπάρχον tamper όπως αυτό που κυκλοφορεί για 3D εκτύπωση, αλλά έβγαλε νέο.

@centaur: αν έχεις παρακολουθήσει το νήμα στο Home Barista με τις μετρήσεις που έχει κάνει ο χρήστης jpender θα έχεις δει τα γραφήματα, τα οποία είναι αν θυμάμαι καλά μέσοι όροι από 10 εκχυλίσεις το καθένα:
preheat_options.png
13485_robot_insulated_pf_tests.png
Φαίνεται ότι είναι πιο σημαντική η επίδραση του πιστονιού από το καλάθι, αλλά προφανώς το να μονώσεις το καλαθάκι είναι πολύ απλό.
@nik___: η σύγκριση μύλων είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του και είμαι σίγουρος ότι θα δεις σημαντική διαφορά, ειδικά με τον Kafatek που θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος μύλος.

Άβαταρ μέλους
centaur

Δημοσίευση από centaur » Σάβ Μαρ 27, 2021 8:53 pm

giorgoscha έγραψε:
Σάβ Μαρ 27, 2021 4:42 pm
Η απλότητα, ή καλύτερα το πόσο απλά μπορείς να κρατήσεις τα πράγματα, είναι το δυνατό σημείο της όλης υπόθεσης.
Ως προς τον σχεδιασμό το μόνο φάουλ για εμένα που έκανε ο κατασκευαστής είναι που δεν έβγαλε ένα πρόσθετο για το προϋπάρχον tamper όπως αυτό που κυκλοφορεί για 3D εκτύπωση, αλλά έβγαλε νέο.

@centaur: αν έχεις παρακολουθήσει το νήμα στο Home Barista με τις μετρήσεις που έχει κάνει ο χρήστης jpender θα έχεις δει τα γραφήματα, τα οποία είναι αν θυμάμαι καλά μέσοι όροι από 10 εκχυλίσεις το καθένα:
preheat_options.png
13485_robot_insulated_pf_tests.png
Φαίνεται ότι είναι πιο σημαντική η επίδραση του πιστονιού από το καλάθι, αλλά προφανώς το να μονώσεις το καλαθάκι είναι πολύ απλό.
Εχω δει απλα τις δύο αυτές φωτογραφίες, δεν έκατσα όμως να διαβάσω για τις συνθήκες των μετρήσεων, οπότε είμαι λίγο επιφυλακτικός μέχρι να το δω. Ενα πιστόνι που κατεβαίνει θα περιμενε κανείς να έχει μικρότερη επίδραση στην θερμοκρασία του νερου κατα την διαρκεια της εκχύλισης. Αρα εδω ερχεται το ερώτημα, που έβαλε ακριβώς το probe να πάρει την μέτρηση.

Αργά ή γρήγορα λέω να κάνω retrofit κι εγώ ένα αισθητήρα θερμοκρασίας και να περνάω τις μετρήσεις στο κινητό.Αλλα μόνο για το παιχνίδι χωρίς καποιο ιδιαίτερο λόγο.

Απάντηση