Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
gpapag
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso i-mini i2

Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από gpapag » Παρ Δεκ 28, 2012 5:43 pm

Καλησπέρα,

μετά από αρκετό ψάξιμο και διάβασμα στο πολύ πλούσιο forum, είμαι στο παρα-κλικ, να παραγγείλω την Gaggia Classic α
πό amazon. Θα ήθελα την άποψη σας στα εξής:

1. Έχω έναν μύλο zassenhaus, μοντέλο lima του οποίου η ρύθμιση δεν είναι και ότι πιο εύκολο ενώ το αποτέλεσμα
δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλ' αυτά, θεωρείται πως θα μπορέσω να κάνω ένα ξεκίνημα με αυτόν -ακόμα και αν
δεν είναι το καλύτερο δυνατό- ή να ψάξω απευθείας για μύλο?

2. Το tamper που συνοδεύει την μηχανή δουλεύει ή είναι διακοσμητικό?

Ευχαριστώ,
Γιώργος

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Δημοσιεύσεις: 1559
Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Παρ Δεκ 28, 2012 6:24 pm

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις,αν και κάποιο μοντέλο (είναι πολλά) zassenhaus έχει σταθεί απέναντι και απο ένα mazzer robur.
Εγώ πιστεύω θα έχεις ένα καλό ξεκίνημα αν κρίνω και απο τον δικό μου χειροκίνητο sozen.
Το πλαστικό μαύρο tamper είναι όντως μόνο για διακόσμηση.Θα χρειαστείς ένα πιο κατάλληλο για το καλαθάκι της gaggia ώστε να εφαρμόζει πιο καλά-σφιχτά και να μην αφήνει μεγάλο κενό με μη πατημένο καφέ.

nikatsip

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από nikatsip » Παρ Δεκ 28, 2012 8:27 pm

1.) Απο τη στιγμή που έχεις ήδη ένα χειροκίνητο μύλο (και δεν πρόκειται να προβείς σε κανένα περαιτέρω έξοδο), δε βρίσκω κάποιο σοβαρό λόγο να σε φρενάρει απο την αγορά της μηχανής. Ίσα-ίσα που θα κάνεις πιο ομαλά τα πρώτα σου βήματα και θα αξιολογήσεις ιδιοίς όμμασι την αξία ενός καλού μύλου. Σκέψου να αποκτήσεις ταυτόχρονα καινούριο ηλεκτρικό μύλο και καινούρια μηχανή... ίσως "χάσεις τη μπάλα" καθώς θα είσαι σε εντελώς καινούριο "γήπεδο"!

Ενδεχομένως να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα σου αποτελέσματα, αλλά ειλικρινά νομίζω οτι μπορείς να αποκτήσεις μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση για το τι θα επακολουθήσει. Ρίξε μια ματιά αν θέλεις και στη δημοσίευση αυτή, απο την προσωπική μου εμπειρία με ένα παρόμοιο συνδυασμό. Σίγουρα δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αλλά μπορείς να κάνεις αρκετά καλά την αρχή.

Υ.Γ.: Κάνε μια δοκιμή πόσο λεπτά μπορεί να αλέσει ο μύλος σου - ένα μέγεθος σύγκρισης είναι το μέγεθος του προαλεσμένου καφέ που πωλείται στα super market (illy, lavazza, danesi κλπ). Αν μπορεί να πάει τόσο λεπτά (και λεπτότερα), νομίζω μπορείς μια χαρά να ξεκινήσεις.

2.) Το πλαστικό tamper, είναι "διακοσμητικό". Δε θα σου κόψει τη χαρά των πρώτων δοκιμών, αλλά θα χρειαστεί να προμηθευτείς ένα κανονικό 58mm. (2 εβδομάδες μετά την παραλαβή της Classic, ακόμα δεν έχω αγοράσει κανονικό tamper... :a048: )

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Δεκ 28, 2012 10:09 pm

Καλωσόρισες Γιώργο στο forum.
Ίσως να καταφέρεις να ξεκινήσεις με τον Lima με την κατάλληλη επιλογή καφέ. Γενικά δεν έχω διαβάσει ενθαρρυντικά σχόλια για το συγκεκριμένο μοντέλο όπου κυρίως τίθενται θέματα εάν μπορεί να κόψει αρκετά ψιλά για espresso αλλά και ότι απορυθμίζεται εύκολα η ρύθμιση της άλεσης.
viewtopic.php?f=6&t=473#p4335
viewtopic.php?f=6&t=47&start=40#p32662

Αναγκαστικά δοκιμάζεις και βλέπεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

gpapag
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Παρ Δεκ 28, 2012 5:31 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso i-mini i2

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από gpapag » Παρ Δεκ 28, 2012 10:36 pm

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Ο μύλος στην πιο "ψιλή" ρύθμιση κόβει αρκετά ψιλά, σαφώς ψιλότερα από τον προαλεσμένο καφέ που
βρίσκεις στο supermarket (τουλάχιστον τον illy). Ωστόσο, όσο πηγαίνεις σε πιο "χοντρή ρύθμιση" τόσο
πιο ανομοιογενές είναι το άλεσμα -τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχω. Και ο λόγος είναι μάλλον
η έλλειψη στήριξης στην κάτω πλευρά του άξονα που περιστρέφει το κωνικό μαχαίρι με αποτέλεσμα αυτό
να κάνει ελλειψοειδή κίνηση και να επιτρέπει σε πιο χοντρά κομμάτια να πέφτουν μαζί με τα ψιλά.

Το θέμα είναι λοιπόν εάν για την gaggia θα πρέπει να κόβω αρκετά ψιλά ή όχι. Εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι
ίσα ή πιο ψιλά από τον αλεσμένο της illy, ίσως κάτι να γίνεται. Αν όχι δεν βλέπω να κάνω δουλειά...

Μόλις έκανα και το κλικ που ήταν να κάνω και περιμένω πια και γω την classic μου...

nikatsip

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από nikatsip » Παρ Δεκ 28, 2012 10:56 pm

gpapag έγραψε:Ωστόσο, όσο πηγαίνεις σε πιο "χοντρή ρύθμιση" τόσο
πιο ανομοιογενές είναι το άλεσμα -τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχω.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτείς οτι, πρακτικά ο μύλος δεν "κόβει" τον κόκκο καφέ, αλλά τον θρυμματίζει μέχρι να γίνει αρκετά μικρό το "θραύσμα" ώστε να περάσει ανάμεσα απο τις μυλόπετρες, για όσο τις έχεις ρυθμίσει εσύ.
gpapag έγραψε:Το θέμα είναι λοιπόν εάν για την gaggia θα πρέπει να κόβω αρκετά ψιλά ή όχι. Εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι ίσα ή πιο ψιλά από τον αλεσμένο της illy, ίσως κάτι να γίνεται. Αν όχι δεν βλέπω να κάνω δουλειά...
Όπως ανέφερα, αυτό το μέγεθος είχα/έχω σαν οδηγό και μέχρι στιγμής -έχοντας στο νού μου οτι αργότερα πρέπει να αγοράσω ηλεκτρικό μύλο- δεν έχω κανένα παράπονο για το αποτέλεσμα.

Άντε με το καλό η παραλαβή, είδα πως έπεσε και λίγο η τιμή! :oneup:

lari
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 20, 2012 9:45 pm
Όνομα: Λάζαρος
Μηχανή:: Brikka
2η Μηχανή:: GAGGIA Baby
Μύλος:: Zassenhaus Brazilia
Οι καφέδες μου:: LAVAZZA
Τοποθεσία: kozani

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από lari » Παρ Ιαν 18, 2013 12:57 am

καλησπέρα

Λοιπόν έχω θέμα με το μύλο ο οποίος ειναι Zassenhaus Brasilia των δοκιμάζω εδω και δυο εβδομάδες που μου ήρθε η GAGGIA και δεν μπορώ να πετύχω καφέ.
Δεν ξέρω αν φταίει το οτι κόβω το καφέ (LAVAZZA) πολύ ψηλό που με ελάχιστο πάτημα με πλαστικό tamper και δεν εχω εκχυλίσεις και 9-10gr καφε στα 29-30sec στο διπλό basket για μονό espresso και κάνοντας τα ίδια με αλεσμένο έτοιμο Jacobs με καλό πάτημα ειναι μια χαρά.
Ρύθμισα το μύλο για ποιο χοντρό άλεσμα και βλέπω μεγαλούτσικους τους κόκκους που πιστεύω οτι δεν πρέπει να είναι έτσι.
Τι νομίζεται οτι φταίει; Ο μύλος, ο καφές, η εγώ???? :a030:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 18, 2013 1:25 am

Δεν κατάλαβα, λες ότι μπουκώνει η μηχανή με τον Lavazza που αλέθεις; Εάν χρησιμοποιείς pressurized καλαθάκι να αγοράσεις το κλασικό διπλό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lari
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 20, 2012 9:45 pm
Όνομα: Λάζαρος
Μηχανή:: Brikka
2η Μηχανή:: GAGGIA Baby
Μύλος:: Zassenhaus Brazilia
Οι καφέδες μου:: LAVAZZA
Τοποθεσία: kozani

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από lari » Παρ Ιαν 18, 2013 1:37 am

Ναι η εκχύλιση είναι ελάχιστη!
Είναι καλά να πάρω το διπλό η το μονό για τα γραμμάρια που βάζω 9-10;
Θα ήταν καλή περίπτωση να πάρω naket pf;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 18, 2013 1:46 am

Όταν μαθαίνει κάποιος καλό είναι να ξεκινήσει κάνοντας διπλούς. Ο μονός είναι σαφέστατα πιο δύσκολος. Για 9-10g εάν επιμείνεις σε αυτήν την δοσολογία το διπλό καλαθάκι της Gaggia δεν θα είναι με τίποτα κατάλληλο.
Πάντως, άρχισε να κόβεις όλο και πιο χοντρά, μέχρι να έχεις κατάλληλους χρόνους 25ml σε 20-30s. Συνήθως οι μύλοι έχουν πρόβλημα με το να κόβουν ψιλά και όχι το αντίθετο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση