Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.
-
gpapag
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.
Καλησπέρα,
μετά από αρκετό ψάξιμο και διάβασμα στο πολύ πλούσιο forum, είμαι στο παρα-κλικ, να παραγγείλω την Gaggia Classic α
πό amazon. Θα ήθελα την άποψη σας στα εξής:
1. Έχω έναν μύλο zassenhaus, μοντέλο lima του οποίου η ρύθμιση δεν είναι και ότι πιο εύκολο ενώ το αποτέλεσμα
δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλ' αυτά, θεωρείται πως θα μπορέσω να κάνω ένα ξεκίνημα με αυτόν -ακόμα και αν
δεν είναι το καλύτερο δυνατό- ή να ψάξω απευθείας για μύλο?
2. Το tamper που συνοδεύει την μηχανή δουλεύει ή είναι διακοσμητικό?
Ευχαριστώ,
Γιώργος
μετά από αρκετό ψάξιμο και διάβασμα στο πολύ πλούσιο forum, είμαι στο παρα-κλικ, να παραγγείλω την Gaggia Classic α
πό amazon. Θα ήθελα την άποψη σας στα εξής:
1. Έχω έναν μύλο zassenhaus, μοντέλο lima του οποίου η ρύθμιση δεν είναι και ότι πιο εύκολο ενώ το αποτέλεσμα
δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλ' αυτά, θεωρείται πως θα μπορέσω να κάνω ένα ξεκίνημα με αυτόν -ακόμα και αν
δεν είναι το καλύτερο δυνατό- ή να ψάξω απευθείας για μύλο?
2. Το tamper που συνοδεύει την μηχανή δουλεύει ή είναι διακοσμητικό?
Ευχαριστώ,
Γιώργος
- Βαγγελης ο καφετζης
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.
Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις,αν και κάποιο μοντέλο (είναι πολλά) zassenhaus έχει σταθεί απέναντι και απο ένα mazzer robur.
Εγώ πιστεύω θα έχεις ένα καλό ξεκίνημα αν κρίνω και απο τον δικό μου χειροκίνητο sozen.
Το πλαστικό μαύρο tamper είναι όντως μόνο για διακόσμηση.Θα χρειαστείς ένα πιο κατάλληλο για το καλαθάκι της gaggia ώστε να εφαρμόζει πιο καλά-σφιχτά και να μην αφήνει μεγάλο κενό με μη πατημένο καφέ.
Εγώ πιστεύω θα έχεις ένα καλό ξεκίνημα αν κρίνω και απο τον δικό μου χειροκίνητο sozen.
Το πλαστικό μαύρο tamper είναι όντως μόνο για διακόσμηση.Θα χρειαστείς ένα πιο κατάλληλο για το καλαθάκι της gaggia ώστε να εφαρμόζει πιο καλά-σφιχτά και να μην αφήνει μεγάλο κενό με μη πατημένο καφέ.
-
nikatsip
1.) Απο τη στιγμή που έχεις ήδη ένα χειροκίνητο μύλο (και δεν πρόκειται να προβείς σε κανένα περαιτέρω έξοδο), δε βρίσκω κάποιο σοβαρό λόγο να σε φρενάρει απο την αγορά της μηχανής. Ίσα-ίσα που θα κάνεις πιο ομαλά τα πρώτα σου βήματα και θα αξιολογήσεις ιδιοίς όμμασι την αξία ενός καλού μύλου. Σκέψου να αποκτήσεις ταυτόχρονα καινούριο ηλεκτρικό μύλο και καινούρια μηχανή... ίσως "χάσεις τη μπάλα" καθώς θα είσαι σε εντελώς καινούριο "γήπεδο"!
Ενδεχομένως να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα σου αποτελέσματα, αλλά ειλικρινά νομίζω οτι μπορείς να αποκτήσεις μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση για το τι θα επακολουθήσει. Ρίξε μια ματιά αν θέλεις και στη δημοσίευση αυτή, απο την προσωπική μου εμπειρία με ένα παρόμοιο συνδυασμό. Σίγουρα δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αλλά μπορείς να κάνεις αρκετά καλά την αρχή.
Υ.Γ.: Κάνε μια δοκιμή πόσο λεπτά μπορεί να αλέσει ο μύλος σου - ένα μέγεθος σύγκρισης είναι το μέγεθος του προαλεσμένου καφέ που πωλείται στα super market (illy, lavazza, danesi κλπ). Αν μπορεί να πάει τόσο λεπτά (και λεπτότερα), νομίζω μπορείς μια χαρά να ξεκινήσεις.
2.) Το πλαστικό tamper, είναι "διακοσμητικό". Δε θα σου κόψει τη χαρά των πρώτων δοκιμών, αλλά θα χρειαστεί να προμηθευτείς ένα κανονικό 58mm. (2 εβδομάδες μετά την παραλαβή της Classic, ακόμα δεν έχω αγοράσει κανονικό tamper...
)
Ενδεχομένως να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα σου αποτελέσματα, αλλά ειλικρινά νομίζω οτι μπορείς να αποκτήσεις μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση για το τι θα επακολουθήσει. Ρίξε μια ματιά αν θέλεις και στη δημοσίευση αυτή, απο την προσωπική μου εμπειρία με ένα παρόμοιο συνδυασμό. Σίγουρα δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αλλά μπορείς να κάνεις αρκετά καλά την αρχή.
Υ.Γ.: Κάνε μια δοκιμή πόσο λεπτά μπορεί να αλέσει ο μύλος σου - ένα μέγεθος σύγκρισης είναι το μέγεθος του προαλεσμένου καφέ που πωλείται στα super market (illy, lavazza, danesi κλπ). Αν μπορεί να πάει τόσο λεπτά (και λεπτότερα), νομίζω μπορείς μια χαρά να ξεκινήσεις.
2.) Το πλαστικό tamper, είναι "διακοσμητικό". Δε θα σου κόψει τη χαρά των πρώτων δοκιμών, αλλά θα χρειαστεί να προμηθευτείς ένα κανονικό 58mm. (2 εβδομάδες μετά την παραλαβή της Classic, ακόμα δεν έχω αγοράσει κανονικό tamper...
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Καλωσόρισες Γιώργο στο forum.
Ίσως να καταφέρεις να ξεκινήσεις με τον Lima με την κατάλληλη επιλογή καφέ. Γενικά δεν έχω διαβάσει ενθαρρυντικά σχόλια για το συγκεκριμένο μοντέλο όπου κυρίως τίθενται θέματα εάν μπορεί να κόψει αρκετά ψιλά για espresso αλλά και ότι απορυθμίζεται εύκολα η ρύθμιση της άλεσης.
viewtopic.php?f=6&t=473#p4335
viewtopic.php?f=6&t=47&start=40#p32662
Αναγκαστικά δοκιμάζεις και βλέπεις.
Ίσως να καταφέρεις να ξεκινήσεις με τον Lima με την κατάλληλη επιλογή καφέ. Γενικά δεν έχω διαβάσει ενθαρρυντικά σχόλια για το συγκεκριμένο μοντέλο όπου κυρίως τίθενται θέματα εάν μπορεί να κόψει αρκετά ψιλά για espresso αλλά και ότι απορυθμίζεται εύκολα η ρύθμιση της άλεσης.
viewtopic.php?f=6&t=473#p4335
viewtopic.php?f=6&t=47&start=40#p32662
Αναγκαστικά δοκιμάζεις και βλέπεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
gpapag
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Ο μύλος στην πιο "ψιλή" ρύθμιση κόβει αρκετά ψιλά, σαφώς ψιλότερα από τον προαλεσμένο καφέ που
βρίσκεις στο supermarket (τουλάχιστον τον illy). Ωστόσο, όσο πηγαίνεις σε πιο "χοντρή ρύθμιση" τόσο
πιο ανομοιογενές είναι το άλεσμα -τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχω. Και ο λόγος είναι μάλλον
η έλλειψη στήριξης στην κάτω πλευρά του άξονα που περιστρέφει το κωνικό μαχαίρι με αποτέλεσμα αυτό
να κάνει ελλειψοειδή κίνηση και να επιτρέπει σε πιο χοντρά κομμάτια να πέφτουν μαζί με τα ψιλά.
Το θέμα είναι λοιπόν εάν για την gaggia θα πρέπει να κόβω αρκετά ψιλά ή όχι. Εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι
ίσα ή πιο ψιλά από τον αλεσμένο της illy, ίσως κάτι να γίνεται. Αν όχι δεν βλέπω να κάνω δουλειά...
Μόλις έκανα και το κλικ που ήταν να κάνω και περιμένω πια και γω την classic μου...
Ο μύλος στην πιο "ψιλή" ρύθμιση κόβει αρκετά ψιλά, σαφώς ψιλότερα από τον προαλεσμένο καφέ που
βρίσκεις στο supermarket (τουλάχιστον τον illy). Ωστόσο, όσο πηγαίνεις σε πιο "χοντρή ρύθμιση" τόσο
πιο ανομοιογενές είναι το άλεσμα -τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχω. Και ο λόγος είναι μάλλον
η έλλειψη στήριξης στην κάτω πλευρά του άξονα που περιστρέφει το κωνικό μαχαίρι με αποτέλεσμα αυτό
να κάνει ελλειψοειδή κίνηση και να επιτρέπει σε πιο χοντρά κομμάτια να πέφτουν μαζί με τα ψιλά.
Το θέμα είναι λοιπόν εάν για την gaggia θα πρέπει να κόβω αρκετά ψιλά ή όχι. Εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι
ίσα ή πιο ψιλά από τον αλεσμένο της illy, ίσως κάτι να γίνεται. Αν όχι δεν βλέπω να κάνω δουλειά...
Μόλις έκανα και το κλικ που ήταν να κάνω και περιμένω πια και γω την classic μου...
-
nikatsip
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτείς οτι, πρακτικά ο μύλος δεν "κόβει" τον κόκκο καφέ, αλλά τον θρυμματίζει μέχρι να γίνει αρκετά μικρό το "θραύσμα" ώστε να περάσει ανάμεσα απο τις μυλόπετρες, για όσο τις έχεις ρυθμίσει εσύ.gpapag έγραψε:Ωστόσο, όσο πηγαίνεις σε πιο "χοντρή ρύθμιση" τόσο
πιο ανομοιογενές είναι το άλεσμα -τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχω.
Όπως ανέφερα, αυτό το μέγεθος είχα/έχω σαν οδηγό και μέχρι στιγμής -έχοντας στο νού μου οτι αργότερα πρέπει να αγοράσω ηλεκτρικό μύλο- δεν έχω κανένα παράπονο για το αποτέλεσμα.gpapag έγραψε:Το θέμα είναι λοιπόν εάν για την gaggia θα πρέπει να κόβω αρκετά ψιλά ή όχι. Εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι ίσα ή πιο ψιλά από τον αλεσμένο της illy, ίσως κάτι να γίνεται. Αν όχι δεν βλέπω να κάνω δουλειά...
Άντε με το καλό η παραλαβή, είδα πως έπεσε και λίγο η τιμή!
-
lari
- Όνομα: Λάζαρος
- Μηχανή:: Brikka
- 2η Μηχανή:: GAGGIA Baby
- Μύλος:: Zassenhaus Brazilia
- Οι καφέδες μου:: LAVAZZA
καλησπέρα
Λοιπόν έχω θέμα με το μύλο ο οποίος ειναι Zassenhaus Brasilia των δοκιμάζω εδω και δυο εβδομάδες που μου ήρθε η GAGGIA και δεν μπορώ να πετύχω καφέ.
Δεν ξέρω αν φταίει το οτι κόβω το καφέ (LAVAZZA) πολύ ψηλό που με ελάχιστο πάτημα με πλαστικό tamper και δεν εχω εκχυλίσεις και 9-10gr καφε στα 29-30sec στο διπλό basket για μονό espresso και κάνοντας τα ίδια με αλεσμένο έτοιμο Jacobs με καλό πάτημα ειναι μια χαρά.
Ρύθμισα το μύλο για ποιο χοντρό άλεσμα και βλέπω μεγαλούτσικους τους κόκκους που πιστεύω οτι δεν πρέπει να είναι έτσι.
Τι νομίζεται οτι φταίει; Ο μύλος, ο καφές, η εγώ????
Λοιπόν έχω θέμα με το μύλο ο οποίος ειναι Zassenhaus Brasilia των δοκιμάζω εδω και δυο εβδομάδες που μου ήρθε η GAGGIA και δεν μπορώ να πετύχω καφέ.
Δεν ξέρω αν φταίει το οτι κόβω το καφέ (LAVAZZA) πολύ ψηλό που με ελάχιστο πάτημα με πλαστικό tamper και δεν εχω εκχυλίσεις και 9-10gr καφε στα 29-30sec στο διπλό basket για μονό espresso και κάνοντας τα ίδια με αλεσμένο έτοιμο Jacobs με καλό πάτημα ειναι μια χαρά.
Ρύθμισα το μύλο για ποιο χοντρό άλεσμα και βλέπω μεγαλούτσικους τους κόκκους που πιστεύω οτι δεν πρέπει να είναι έτσι.
Τι νομίζεται οτι φταίει; Ο μύλος, ο καφές, η εγώ????
- Christos
- Συντονιστής

Δεν κατάλαβα, λες ότι μπουκώνει η μηχανή με τον Lavazza που αλέθεις; Εάν χρησιμοποιείς pressurized καλαθάκι να αγοράσεις το κλασικό διπλό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
lari
- Όνομα: Λάζαρος
- Μηχανή:: Brikka
- 2η Μηχανή:: GAGGIA Baby
- Μύλος:: Zassenhaus Brazilia
- Οι καφέδες μου:: LAVAZZA
Ναι η εκχύλιση είναι ελάχιστη!
Είναι καλά να πάρω το διπλό η το μονό για τα γραμμάρια που βάζω 9-10;
Θα ήταν καλή περίπτωση να πάρω naket pf;
Είναι καλά να πάρω το διπλό η το μονό για τα γραμμάρια που βάζω 9-10;
Θα ήταν καλή περίπτωση να πάρω naket pf;
- Christos
- Συντονιστής

Όταν μαθαίνει κάποιος καλό είναι να ξεκινήσει κάνοντας διπλούς. Ο μονός είναι σαφέστατα πιο δύσκολος. Για 9-10g εάν επιμείνεις σε αυτήν την δοσολογία το διπλό καλαθάκι της Gaggia δεν θα είναι με τίποτα κατάλληλο.
Πάντως, άρχισε να κόβεις όλο και πιο χοντρά, μέχρι να έχεις κατάλληλους χρόνους 25ml σε 20-30s. Συνήθως οι μύλοι έχουν πρόβλημα με το να κόβουν ψιλά και όχι το αντίθετο.
Πάντως, άρχισε να κόβεις όλο και πιο χοντρά, μέχρι να έχεις κατάλληλους χρόνους 25ml σε 20-30s. Συνήθως οι μύλοι έχουν πρόβλημα με το να κόβουν ψιλά και όχι το αντίθετο.