Ανακατασκευή μύλου Rancilio MD50

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
woodsman43

Ανακατασκευή μύλου Rancilio MD50

Δημοσίευση από woodsman43 » Πέμ Απρ 07, 2011 10:34 pm

Μιας και ο ηλιας δεν δεχτηκε την σουπερ προσφορα που του εκανα με αποτελεσμα να βρεθει τωρα με εναν μετριο και προβληματικο μυλο ,ασχημο και χωρις καθολου δυνατοτητες χωρις μαχαιρια και ισως και επικυνδινο για την δημοσια υγεια(καλα να παθει) :lol: (φυσικα ηλια κανω πλακα και καλοδουλευτος να ειναι) αποφασισα να δεχτω εγω τωρα μια προσφορα ευγενικη που μου εγινε και να το προχωρησω λιγο το πραγμα.
Ετσι λοιπον πριν απο λιγο καιρο μου προτεινε ο Γιαννης(ταλουμης) εαν θελω να μου πουλησει επαγγελματικους μυλους ranchilio MD50 τους οποιους αντικαθιστα σιγα σιγα απο τα καταστηματα με anfim η τους αποσυρει για οποιουσδηποτε αλλους λογους.Η επιθυμια του να τους πουλησει μιας και του ειναι αχρηστοι τωρα δεν αφορουσε μονο εμενα αλλα οποιονδηποτε ενδιαφεροταν να τους παρει.Βεβαια δεν μου εκρυψε και την αμφιβολια του για αυτην την κινηση μιας και οι μυλοι εχουν χτυπησει απειρα χιλιομετρα και βεβαια αφορουν κυριως επαγγελματικη χρηση και οχι οικιακη.
Ετσι του ειπα και εγω με την σειρα μου να παρω τρεις μυλους για αρχη να δω αν μπορω να τους συνεφερω ,να ελεγξω την πιθανη οικιακη χρηση τους και να τους προωθησω σε οποιον ενδιαφεροταν.Δινοντας ενα συμβολικο ποσο λοιπον τους πηρα και η πρωτη κινηση ηταν να τους βαλω στον παγκο για αυτοψια.Οταν τους πηρα δεν τους διαλεξα απλως ειπα στον γιαννη οτι τους παιρνω με την προυποθεση να μην εχουν καμμενο μοτερ.Τελικως μονο αυτο δεν ειχαν :lol: :lol: Ολα τα αλλα τα ειχαν :lol:
Δεν μασαμε ομως και προχωρησα σε ολικο λυσιμο ,καθαρισμα των πετρωμενων καφεδων με βαριοπουλα(καλα σε αυτα τα μαγαζια δεν γνωριζαν τη λεξη καθαριοτητα;απορω)επισκευη στο μοτερ αλλαζοντας ρουλεμαν και καθαριζοντας το,ελεγχος για ευθυγραμιση αξονα,αλλαγη κοπτικων φυσικα,γυαλισμα εσωτερικων και εξωτερικων εξαρτηματων,επισκευη στο ντοσερ (εδω θελει mod)και οτι ανταλλακτικα χρειαζονταν,καινουργια ποδαρακια,αλλαγη βιδων σε inox η αλουμινενιες οπου χρειαζοταν,καλο σφιξιμο και λιπανση σε προστατευμενα μερη.Ξεχασα να πω πως επενεβην στην διαδρομη του καφε για σφραγισμα σε σημεια διαρροων καφε προς το χωρο του μοτερ που του προκαλεσαν και τις φθορες που ειχε.Φυσικα καταργησα και το hoper(αλλα δεν το πεταξα) το οποιο ειναι τελειως αχρηστο για εμας με αποτελεσμα ο μυλος τωρα να εχει το υψος της silvia.
Τι πετυχα τωρα.Αθορυβη λειτουργια και μια αισθηση καινουργιου η οποια με συναρπαζει.Ο μυλος εχει φοβερες δυνατοτητες αλεσης με 5 δευτερολεπτα το πολυ για 18 γρ καφε αψογη ομοιομορφια κοκκων και σχεδον ανυπαρκτο clubing.Στα αρνητικα του, παντα για οικιακη χρηση ,ειναι το τεραστιο τουνελ εξοδου του καφε :o (πιο μεγαλο δεν εχω ξαναδει)το οποιο κραταει ολο σχεδον τον αλεσμενο καφε μεσα του.Οποτε δεν βλεπω και το λογο για ντοσερ :lol: .Εκει επιδεχεται βελτιωσης με mod που εχω στα σκαρια αλλα δεν εχω κανει ακομα. :oneup: Προς το παρον βγαζω τον καφε με ενα πινελακι ανετοτατα μιας και οπως ειπα το τουνελ ειναι πολυ μεγαλο και με ενα καλαμακι φυσαω μεσα του καθαριζοντας το ετσι τελειως.Στην κυριολεξια εδω που τα λεμε ειναι ικανος να σου αλεσει απο ελληνικο εως και αλευρι :lol:
Ξερω σας κουρασα αλλα οπου να ναι τελειωνω.Αυτο που μου αρεσε επισης πολυ ειναι πως ισως και να ειναι ο μοναδικος μυλος (απο οσο ξερω βεβαια)που ειναι ταυτοχρονα steplless και steped.Στριβωντας την πλαστικη ροδελα που εχει αν θυμαμαι καλα 3 περιστροφες μετακινειται ο δισκος με το κοπτικο μιση στροφη και υπαρχουν κλικ και νουμερα στην πλαστικη ροδελα με αποτελεσμα να εχεις απειρες μικρομετρικες ρυθμισεις.Επισης κλειδωνει με κουμπι σε καθε κλικ η ροδελα αυτη οποτε ολα σταθεροποιουνται.Τον δουλευω μια βδομαδα τωρα και τον βλεπω απολυτα σταθερο.Σε συγκριση με τον macap ειναι δυο κλικ καλυτερος στην ποιοτητα αλεσης.Αν εδινα 8.8 στον macap θα εδινα 9 σε αυτον με το stepless του να ειναι πολυ καλυτερο απο του macap.
Tελικως με πολυ κοπο ,100 ευρω περιπου σε ανταλλακτικα(χονδρικη) και μπολικη θεληση μπορω να πω πως το εγχειριμα πετυχε.Απο οσο φαινεται αυτοι οι μυλοι θα συντροφευουν για πολλα χρονια τον γραφoντα,τον smoothbore και τον vampire σε πρωτη φαση(μου την πεσαν και οι δυο τους και τους βουτηξαν αμεσως).Επεται και συνεχεια δευτερης παρτιδας καθως και παρουσιαση της διαδικασιας με την πρωτη ευκαιρια.Θα γραψω και στο αναλογο τοπικ.

anepro

Re: Ανακατασκευή μύλου Rancilio MD50

Δημοσίευση από anepro » Παρ Απρ 08, 2011 12:08 am

Ησυχία δεν έχει αυτός ο woodsman! :lol: Μπράβο Δημήτρη, άξιος μάστορας!

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Κυρ Απρ 24, 2011 5:57 pm

Aν και δεν ειμαι σιγουρος για το αν ειναι πρεπουσα η στιγμη για τετοια δημοσιευση λογω πρησμενης κοιλιας απο κοκορετσια αρνια και οτι αλλο χλαπακιασατε τις ωρες που περασαν,το κανω για να προσγειωνομαστε σιγα σιγα μηπως και ξανασκεφτειτε την εξοδο σας για καφε.
Στο παρακατω βιντεο δεν υπαρχει το mod για την κατακρατηση του καφε επειδη ειναι in progress και επειδη θα προσπαθησω να το κανω universal ετσι ωστε να το κανει οποιος μπορει στον μυλο του.
Ο μυλος που θα δειτε εχει αγοραστει απο μελος του φορουμ και θα σας πει εκεινος τις εντυπωσεις του οταν φανταζομαι εξοικοιωθει μαζι του.Κατεπιλογην του δεν βαφτηκαν τα μαυρα φθαρμενα κομματια του σασι για να κρατηθει το κοστος χαμηλα.Επισης κολληθηκαν λαστιχα στον αστερια του ντοσερ για να μαζευει καλυτερα τον καφε χωρις σοβαρα υπολειμματα.
Και τελος φτιαχτηκε και μια ενδειξη απο κομματι λευκου αλουμινιου ,ενα βελακι δηλ για δεικτης του ρυθμιστη αλεσης.
.

Υ.Γ.Δεν ξερω Χρηστο μηπως πρεπει να παει ολο μαζι με το παραπανω στα mod γιατι ισως εδω θα χανεται;

anepro

Δημοσίευση από anepro » Δευ Απρ 25, 2011 2:44 pm

Ανυπομονώ να δω το έργο σου ολοκληρωμένο Δημήτρη, με την προσθήκη του mod για την κατακράτηση καφέ! :oneup:

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Δευ Απρ 25, 2011 3:24 pm

Kαι εγώ ανυπομονώ παναγιώτη να το δω για να μου λυθούν τα χέρια απο πινελάκια και ξυλάκια καθώς και όλων όσων έχουν πάρει μύλους απο μένα.Μόλις σπατσάρω απο τα μέτωπα των διαφόρων projects που έχω αναλάβει θα το παλέψω να είσαι σίγουρος.Να σαι καλά. :oneup:

Άβαταρ μέλους
Sandman
Όνομα: Ερμης
Μηχανή:: ECM Barista
Μύλος:: Mahlkonig Vario
2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend

Δημοσίευση από Sandman » Δευ Απρ 25, 2011 9:11 pm

Το κτηνος προσγειωθηκε στη βαση του.. Συντομα κανονικο review :a013:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Απρ 25, 2011 9:18 pm

Καλορίζικος Ερμή. Πολλά και καλά καφεδάκια. :oneup: Αναμένουμε το review.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Hobis

Δημοσίευση από Hobis » Τρί Απρ 26, 2011 12:51 am

Sandman έγραψε:Το κτηνος προσγειωθηκε στη βαση του.. Συντομα κανονικο review :a013:
Ευχές και απο μένα φίλε μου για καλούς καφέδες!!! :oneup:

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Τρί Απρ 26, 2011 11:30 am

Δημήτρη πολύ καλό και το video με το mod αλλα πολύ χρήσιμη και η σύγκριση μεγέθους. Δεν είναι τόσο τεράστιος τελικά...
Μέρες που είναι να τον ονομάσουμε Λάζαρο τον μύλο :)

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Τρί Απρ 26, 2011 11:17 pm

Καλό το video και περιμένω και εγώ κάποια mods για τη κατακράτηση του καφέ μιας και ο καφές στο san marco μου σχεδόν ο μισός κάθεται στο τούνελ εξόδου.Η μόνη λύση που έχω βρει είναι ένα καλαμάκι και μετά με το δάχτυλο το καλό :lol:Επίσης αν βρείς κάτι για να αντικαταστήσουμε το κουβά επάνω θα με ενδιέφερε και εμένα ευχαρίστως..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Απάντηση