Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Απάντηση
Rallakias
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s

Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Οκτ 18, 2017 11:34 am

Τα πράγματα νομίζω οτι ειναι πολύ πιο απλά και οτι δεν εχουμε φτάσει στο ποιός ειναι ο ιδανικός μύλος και ποιος έχει τους λιγότερους συμβιβασμούς , μιας και στην Ελλάδα του 2017 δεν υπάρχει επιλογή high end μύλου-κι εξηγούμαι:
  • Η Versalab δεν στέλνει στην Ελλάδα.-(2500 dallars +μεταφορικά+τελωνείο)
  • Ο Monolith της kafatek παραγεται ''με το δελτίο'' πρέπει να κανεις προπαραγγελία , να μπείς σε λίστα αναμονής λες και περιμένεις μόσχευμα και εν τέλει να πληρώσεις 2000 ή 2500 dallars +μεταφορικά+τελωνείο
  • O EG-1 (ηλεκτροκίνητος) κοστίζει 3300 dallars +μεταφορικά+τελωνείο και ο χειροκίνητος με τη μανιβέλα 1000 dallars +μεταφορικά+τελωνείο (υπολόγισε 1500 ευρω για το πακέτο και η μανιβέλα-μανιβέλα)
  • O Mola-e της mahlgut ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2017 οτι σχεδιάζεται και ακόμα δεν υπάρχει ούτε ένδειξη τιμής ούτε διαθεσιμότητας
  • Ο Talως δεν αναμένεται πρίν τον Οκτώβριο του 2018 με τιμή κοντά στις 2000 ευρώ
  • Ο Niche Zero δεν αναμένεται να παραδοθεί πρίν τον Ιούλιο του 2018
Η λίστα ειναι μεγάλη και οι μόνοι μύλοι που ειναι ''προσιτοί'' σε τιμή ή/και διαθεσιμότητα ειναι οι χειροκίνητοι αλλά και αυτοί έχουν τα θέματά τους.Προσωπικά δεν θα έδινα 1000 ή 1500 ευρω για να βαράω μανιβέλα κάθε πρωί.
Για εμένα και όπως το έχει θέσει το θέμα η topic starter , οι λύσεις είναι ή Κ10 άμεσα σε λογική τιμή και με τους όποιους συμβιβασμούς σε οικιακή χρήση ή υπομονή τουλάχιστον κανένα χρόνο ακόμα για να βγούν στην αγόρα οι όποιες επερχόμενες νέες προτάσεις.

Εκτός αν μιλάμε για κάτοικο Ελλάδας που διαθέτει την τιμή μεταχειρισμένης μηχανής για να πάρει μύλο άλεσης για το καφεδάκι του... :o

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.
Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
2η Μηχανή:: LP Prof. 83
Μύλος:: Monolith Flat
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Τετ Οκτ 18, 2017 12:58 pm

Συμφωνώ με την προσέγγιση ότι σε αυτές τις κατηγορίες τιμής, δεν θα έπαιρνα με τίποτα χειροκίνητο μυλο.

Όσο για τα υπόλοιπα σχόλια συμφωνώ ότι το κόστος ξεφεύγει ασχημα. Όμως στην περίπτωση που κάποιος μπορεί να αγοράσει έναν από τους hi-end μύλους, θα διαπιστώσει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η τιμή τους.

Πιστεύω ότι με έναν τέτοιο μύλο παύεις να δικαιολογείς τις οποίες αστοχίες σου και πλέον αντιλαμβάνεσαι ότι ο αδύναμος κρίκος πλέον της αλυσίδας είσαι εσύ ο home barista.

Άβαταρ μέλους
cosini
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από cosini » Τετ Οκτ 18, 2017 2:07 pm

Βασιλης Α. έγραψε: Όμως στην περίπτωση που κάποιος μπορεί να αγοράσει έναν από τους hi-end μύλους, θα διαπιστώσει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η τιμή τους.
Θα μπορουσες να μου αναλυσεις τις διαφορες αλεσης του Κ10 απο εναν μυλο που αναφερεσαι που να δικαιολογει τα 1500-2000 ευρω επιπλεον στην τιμη ? :a014: (Εκτός κι αν δεν τον έχεις δουλέψει οπότε δεν θα μπορούσες να ξέρεις τα κοψίματα του και την λειτουργία του γενικότερα ώστε να κάνεις συγκρίσεις.)
Βασιλης Α. έγραψε:Πιστεύω ότι με έναν τέτοιο μύλο παύεις να δικαιολογείς τις οποίες αστοχίες σου και πλέον αντιλαμβάνεσαι ότι ο αδύναμος κρίκος πλέον της αλυσίδας είσαι εσύ ο home barista.
Εδώ αναφέρεσαι προφανώς στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα που είναι α) τελείως υποκειμενικό για τον καθένα (ο καφές που για κάποιον είναι θεϊκός μπορεί για εμένα να μην πίνετε , στην πρόσφατη έκθεση δοκίμασα πολλούς τέτοιους καφέδες από θεϊκά μηχανήματα και εκπαιδευμένους barista ) και β) σχετίζεται με πάρα πολλούς ακόμη παράγοντες (ποιότητα καφέ, ημερομηνία ψησίματος καφέ , σωστή φύλαξη η όχι του καφέ , ποιότητα νερού , μηχανή εσπρέσο , πίεση μηχανής , θερμοκρασία εκχύλισης , υγρασία χώρου , σωστό πάτημα καφέ κ.α. ) γι αυτό μην θεωρούμε την γέυση σαν κριτήριο για την επιλογή οικιακού μύλου αλλά την μηχανολογική του απόδοση ως προς την άλεση και την πρακτικότητα ως προς την καθημερινή του οικιακή χρήση , μην οδηγούμαστε στην αγορά τεράτων για την κουζίνα μας δίνοντας μια περιουσία για ένα γευστικό αποτέλεσμα που είναι αμφίβολο εκ της φύσεως του.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Οκτ 18, 2017 2:22 pm

Εγώ θα συμφωνήσω με την άποψη των συμβιβασμών.
Δεν υπάρχει μύλος που να τα κάνει όλα τέλεια κ πόσο μάλλον να είναι και προσιτός για οικιακή χρήση.

Τα νέα από τον Mola μιας και μιλάω τακτικά (μέχρι κ χτες) με έναν από τους ιδιοκτήτες, είναι οτι άργησαν αρκετά στην προμήθεια των μοτέρ διότι ήρθαν εκτός Γερμανίας, με την μεγαλύτερη καθυστέρηση να γίνεται στα επιμέρους μεταλλικά κομμάτια, τα οποία κόβονται σε CNC. Μέχρι και χτες, στο ασφυκτικό pressing, δεν ήταν σε θέση να δώσουν απαντήσεις ούτε για τιμή, ούτε για καταληκτική ημερομηνία. Μου είπε σε περίπου ένα μήνα, αλλά αυτό το ακούω πολλούς μήνες τώρα...Δυστυχώς κάθε νέα προσπάθεια μέχρι να βγει στην αγορά απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα με εντατικούς ελέγχους...αν θέλει η εταιρεία που τον παράγει να λέγεται σοβαρή.

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Τετ Οκτ 18, 2017 4:17 pm

cosini έγραψε:
Βασιλης Α. έγραψε: Όμως στην περίπτωση που κάποιος μπορεί να αγοράσει έναν από τους hi-end μύλους, θα διαπιστώσει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η τιμή τους.
Θα μπορουσες να μου αναλυσεις τις διαφορες αλεσης του Κ10 απο εναν μυλο που αναφερεσαι που να δικαιολογει τα 1500-2000 ευρω επιπλεον στην τιμη ? :a014: (Εκτός κι αν δεν τον έχεις δουλέψει οπότε δεν θα μπορούσες να ξέρεις τα κοψίματα του και την λειτουργία του γενικότερα ώστε να κάνεις συγκρίσεις.)

Δυστυχώς δεν είχα ποτέ τον Κ10 έτσι ώστε να μπορώ να σου απαντήσω αναλύοντας τις διαφορές άλεσης μεταξύ αυτού και του monolith που έχω τώρα. Αν θες δες τους τύπους στο socratic coffee που κάνουν διάφορες δοκιμές. Αν δικαιολογείται τώρα η διαφορά στη τιμή, πάλι αυτό είναι σχετικό για τον καθένα μας καθώς και τη σημαντικότητα που δίνει στο θέμα καφέ. Ναι προσωπικά για εμένα αξίζει αυτή η διαφορά, όπου αλλάζοντας ελάχιστα τη ρύθμιση και προσπαθώντας να κρατήσω τους υπόλοιπους παράγοντες σταθερούς, παίρνω πιο αργές ή γρήγορες εκχυλίσεις, χωρίς clumping, χωρίς κατακράτηση καφέ (μιας και είμαι home barista). Έχοντας το Mazzer Mini E, όποτε ήθελα να αλλάξω καφέ δεν ήξερα πότε θα βρώ τη σωστή ρύθμιση, έπρεπε να σπαταλώ 2-3 δόσεις καφέ, ενώ όταν πήγαινα να κόψω ψιλά, είχα clumping και κατακράτηση στο φουλ. Αν κάνεις την ίδια ερώτηση σε όλους τους γνωστούς μου, θα σου πουν για ένα καφέ δίνεις 300-500-1000 ευρώ για μύλο? Από τη στιγμή που δεν τους νοιάζει στον βαθμό που νοιάζει εμένα ο καφές,καιμία τιμή δεν δικαιολογείται στο κεφάλι τους. Οπότε κλείνοντας, η ποιότητα άλεσης, η ευκολία αλλαγής καφέ (single dosing μύλος), η ελάχιστη κατακράτηση αλλά και η απλή αλλά υψηλή εργονομία, η cnc κατασκευή, δικαιολογούν απόλυτα το κόστος του ενός τέτοιου μύλου.
Βασιλης Α. έγραψε:Πιστεύω ότι με έναν τέτοιο μύλο παύεις να δικαιολογείς τις οποίες αστοχίες σου και πλέον αντιλαμβάνεσαι ότι ο αδύναμος κρίκος πλέον της αλυσίδας είσαι εσύ ο home barista.
Εδώ αναφέρεσαι προφανώς στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα που είναι α) τελείως υποκειμενικό για τον καθένα (ο καφές που για κάποιον είναι θεϊκός μπορεί για εμένα να μην πίνετε , στην πρόσφατη έκθεση δοκίμασα πολλούς τέτοιους καφέδες από θεϊκά μηχανήματα και εκπαιδευμένους barista ) και β) σχετίζεται με πάρα πολλούς ακόμη παράγοντες (ποιότητα καφέ, ημερομηνία ψησίματος καφέ , σωστή φύλαξη η όχι του καφέ , ποιότητα νερού , μηχανή εσπρέσο , πίεση μηχανής , θερμοκρασία εκχύλισης , υγρασία χώρου , σωστό πάτημα καφέ κ.α. ) γι αυτό μην θεωρούμε την γέυση σαν κριτήριο για την επιλογή οικιακού μύλου αλλά την μηχανολογική του απόδοση ως προς την άλεση και την πρακτικότητα ως προς την καθημερινή του οικιακή χρήση , μην οδηγούμαστε στην αγορά τεράτων για την κουζίνα μας δίνοντας μια περιουσία για ένα γευστικό αποτέλεσμα που είναι αμφίβολο εκ της φύσεως του.
Μα εννοείται ότι εδώ καταθέτουμε προσωπικές απόψεις. Διαφωνώ στο να μην θεωρούμε τη γεύση ως κριτήριο, τι είναι ο καφές, έργο τέχνης για να τον κρίνουμε αν είναι όμορφος, κίτρινος ή μπλέ? Το ότι εσένα μπορεί να μην σου αρέσει γευστικά ένας καφές αυτό δεν σημαίνει ότι πχ ο συγκεκριμένος καφές δεν έχει εκχυλιστεί όπως πρέπει. Αυτό σου απάντησα στη πρώτη παράγραφο, ένας τέτοιος μύλος έχει άλεση και επαναληψιμότητα στο αποτέλεσμα που δεν συγκρίνεται με μύλους όπως πχ ένας vario (όπου 5 φορές κόβει ωραία και 10 δράμα).

Άσε που κάποιοι από αυτούς έχουν και μέγεθος πολύ μαζεμένο.

Άβαταρ μέλους
cosini
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από cosini » Πέμ Οκτ 19, 2017 9:35 am

Βασιλης Α. έγραψε:Διαφωνώ στο να μην θεωρούμε τη γεύση ως κριτήριο, τι είναι ο καφές, έργο τέχνης για να τον κρίνουμε αν είναι όμορφος, κίτρινος ή μπλέ? [/color]
Ίσως δεν κατάλαβες αυτό που ήθελα να πω και για να ολοκληρώσω την σκέψη μου εάν κάποιος αγοράσει πχ. τον Monolith που προτείνεις και αλέθετε τον ίδιο καφέ στις ίδιες ρυθμίσεις όμως αυτός εκχυλίζει από ένα μπρίκι bialetti θα πάρει την ίδια γεύση επειδή έχει τον μύλο ???

Το κριτήριο ως γεύση αντλείται από το σύνολο εξοπλισμού που διαθέτει κάποιος που περιλαμβάνει τα 4 Μ και όχι μόνο από έναν μύλο, οπότε εδώ θα κρίνουμε την λειτουργικότητα ως προς την χρήση του κάθε μύλου.
Αυτά λοιπόν που ζητάς από ένα μύλο όπως άλεση χωρίς clumping, χωρίς κατακράτηση καφέ , και επαναληψιμότητα στο αποτέλεσμα τα έχει πολύ εύκολα και ο sette 270w που χρησιμοποιώ (εδώ να προσθέσω ακόμη το μέγεθος του , το αυτόματο ζύγισμα , το service που παρέχει ο εδώ αντιπρόσωπος , την χαμηλή τιμή των μαχαιριών του , την γρήγορη αφράτη άλεση καθώς και την υποστήριξη που παρέχει η BARAZA αναβαθμίζοντας τον μύλο από την αρχική του έκδοση στη σημερινή με νέο μοτέρ και νέο λειτουργικό ) όπως επίσης και ο Κ10 που επίσης χρησιμοποιούσα με μόνο μείον για εμένα το μέγεθος του, και αυτά στο 1/ 4 και στο ½ της τιμής ενός Μonolith.
Εάν όμως κάποιος είναι σαν Sommelier του καφέ (οπότε έχει τον εκπαιδευμένο ουρανίσκο καταρχήν) αυτό ίσως να δικαιολογούσε την αγορά σε ότι πιο high-end υπάρχει στον χώρο και να κοιτάξει σε επιλογές που ξεφεύγουν πολύ σε τιμές τόσο σε μύλους όσο και σε μηχανές και στα υπόλοιπα παρελκόμενα, , χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα πάρει πιο γευστικά αποτελέσματα .

Εν κατακλείδι και για να ολοκληρώσω την προσωπική μου άποψη είναι να μην επιλέγουμε ενα μύλο από την τιμή του (η οποία δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την πραγματική αξία του κάθε μύλου ) αλλά από την λειτουργικότητα του σαν κομμάτι ενός συνόλου.
Μπορεί αύριο πχ. ο οικιακός μύλος Niche Zero που θα κυκλοφορήσει με τα 63αρια κωνικά και αξία γύρω στα 400 ευρώ να πατάει εύκολα μύλους των 3000 ευρώ οπότε υπομονή και επιλογή μετά από σκέψη και αντιστάθμιση διαφόρων παραγόντων με κύριο την οικιακή χρήση.

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Πέμ Οκτ 19, 2017 8:31 pm

Ο κυριότερος λόγος που με κάνει να μην προτιμήσω τον sette εκτός από την ποιότητα κατασκευής του ειναι αυτός που αναφέρεται στο home barista:

https://www.home-barista.com/reviews/ba ... 41369.html

Πήγαινε στις 15 September 2016, 3:10 pm,

"The most important for last: how does it taste? And the answer isn't good or bad, but pretty much the same however you set the grind. I spent two months trying to figure out how this can be. Here's my best guess. When you adjust a grinder in the espresso range, three things can happen: you can change the average size of the regular particles; you can create more or less fines; or you can change the variance of particle sizes. The variance change is undesirable, something that happens in the cheap "dust and boulders" grinders. But the other two changes are both desirable. If you need to adjust the flow, you need fewer or more fines. If you need to adjust the extraction, you need finer or coarser particle size. The Sette, when operating in the espresso range, changes mostly the fines proportion, but not the particle size. So you can change the flow, but the extraction and taste of the shot will not change very much at all. (The K30 is the other way around, with grind changes affecting extraction much more than the flow). This makes for very bulletproof and fault tolerant operation; very good taste on most coffees, but disappointment if the coffee you are using happens to require a very high or low extraction Sette, when operating in the espresso range, changes mostly the fines proportion, but not the particle size. So you can change the flow, but the extraction and taste of the shot will not change very much at all. (The K30 is the other way around, with grind changes affecting extraction much more than the flow). This makes for very bulletproof and fault tolerant operation; very good taste on most coffees, but disappointment if the coffee you are using happens to require a very high or low extraction.

Άβαταρ μέλους
cosini
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από cosini » Πέμ Οκτ 19, 2017 10:47 pm

Βασιλης Α. έγραψε:Ο κυριότερος λόγος που με κάνει να μην προτιμήσω τον sette εκτός από την ποιότητα κατασκευής του ειναι αυτός που αναφέρεται στο home barista:

https://www.home-barista.com/reviews/ba ... 41369.html [/b]
Ίσως να είναι :offtopic: ο εδώ διάλογος περί sette αλλά για να δώσω μια απάντηση σε αυτό το review https://www.home-barista.com/reviews/ba ... 41369.html αναφέρουν ότι ο μύλος που είχαν ήταν ένα πρωτότυπο (They didn't indicate if this was a factor just for prototypes or if such a shim would be potentially needed at final production; when I find out, I'll report back.) και όχι το τελικό μοντέλο παραγωγής το οποίο έχει δεχτεί αρκετές αλλαγές από τότε έως και την τωρινή του έκδοση.
Επίσης εάν κρίνω από τις φωτο που έχουν ενώ δείχνει να κόβει στο 3 πλέον το κόψιμο αυτό το κάνει στο 9-7 ( στο 7 κόβω εγώ specialty taf ).
Στην συνεχεία στο ίδιο review γίνονται οι αναφορές
I very much enjoyed the taste of the shots made with it. Sink shots were almost non-existent. To my palate, the Sette seems to mute overly-aggressive flavors and presents a pleasing, more mild representation of every coffee I put through it
Final thoughts
The Sette is the ultimate "no-fuss" espresso grinder. Extremely easy to dial in; it will give you a positive representation of any coffee you put through it regardless of roast or origin.
the Sette is what I'm recommending from now on for anyone looking for an electric espresso grinder with a budget of a few hundred dollars.

Rallakias
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Οκτ 20, 2017 11:31 pm

Αυτό που αναφέρεται στο review του sette για την ανικανότητα να αλλάξει το μέσο μέγεθος του αλεσμένουν κόκκου για να αλλάξει το extraction yield είναι κάτι πολύ περίεργο αλλά παράλληλα πολύ εύκολο να διασταυρωθεί.Τι εννοεί ο reviewer?Οτι αλλάζοντας τη ρύθμιση της άλεσης σε πιο ψιλή άλεση , δεν βγάινουν όλοι οι κόκκοι ομοιογενώς και κατ'αναλογία πιο μικροί ,αλλά απλά το μέσο μεγεθος του κόκκου παραμένει σταθερό και αλλάζει το ποσοστό των fines.Ετσι μεγαλώνει μεν ο χρόνος εκχύλισης αλλά οχι το ποσοστό εκχύλισης.
Δηλαδή λέει οτι αν απο 20γρ καφέ πάρεις 40γρ εσπρέσσο σε 25'' (τυχαία νούμερα-ratio 1:2) και έχεις εκχυλίσει το 20% των διαλυτών στερεών του καφέ , αλλάζοντας το κόψιμο ώστε να κρατήσεις το ίδιο ratio 1:2 και απλά να πάρεις τα 40γρ εσπρέσσο σε π.χ. 45'' δεν θα εκχυλίσεις (σημαντικά?) παραπάνω απο το προηγούμενο 20% των διαλυτών στερεών.Δηλαδή αν είναι έτσι ο sette δεν κάνει για όσους πίνουν super ristrettto ή super lungo!

Αυτό που περιγράφεται, αναφέρεται στο φόρουμ οτι δεν είναι λογικό αλλά δεν βρίσκουν και άλλη λογικοφανή εξήγηση σε αυτό που παρατήρησαν.Το φαινόμενο αποδόθηκε στην ''αντίστροφη'' λειτουργία του κωνικού μαχαιριού που περιστρέφεται το εξωτερικό αντι του εσωτερικού μαχαιριού.Υπάρχει μια πιθανότητα αυτό να μην ισχύει πλέον στις νέες εκδόσεις του μύλου (έχει αλλαχτεί ελαφρώς το κόψιμο του μαχαιριού) αλλά μένει να διασταυρωθεί απο κάποιον κάτοχο sette και διαθλασίμετρου :a049: ή ακόμα καλύτερα σιτας kruve.

Σε κάθε περίπτωση απο οτι καταλαβαίνω ,το φαινόμενο αυτό δεν σε καλύπτει αν πίνεις σούπερ light αθιοπίες σε ratio κάτω απο 1:1,5 γιατι ψαγμένο χρήστη τέτοιου εξοπλισμού για καφέ στο σπίτι που να πίνει super dark χαρμάνια δεν ξέρω. :a058: Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αναφέρεται οτι ο μύλος έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Πέμ Οκτ 26, 2017 11:12 am

Σιγά σιγά η αγορά θα πάει και προς τους single dosing μύλους, η πρώτη προσπάθεια από την caedo.

https://www.instagram.com/p/BajjiDrnION ... usgrinding

https://www.instagram.com/p/BagbaiLnGr3 ... usgrinding

Απάντηση